Beta 1400 - souhrn a nová diskuze
Re: Beta 1400 - souhrn a nová diskuze
Rychlý dotaz prosím. U bety se vrtule zajišťuje štříbrnou špičkou. Mám pocit že není souměrná: když ji šroubuji a i když se točí tak se neotáčí kolem své osy...je těžké to pospat. Je to běžné nebo by měla být souměrná?
EDIT: tak kecám, není to nesouměrností ale závit není vyvrtaný přesně v ose. proto jak při šroubování tak při otáčení vrtule rotuje mimo osu. Vyměnit?
EDIT: tak kecám, není to nesouměrností ale závit není vyvrtaný přesně v ose. proto jak při šroubování tak při otáčení vrtule rotuje mimo osu. Vyměnit?
tiez som si to vsimol. Najskor som si myslel, ze mam pokrivenu os rotora. Ale zda sa, ze to az tak nevadi, lietadlo sa netrasie, je to v pohode.
-
czpredseda
Mám to taky tak. Je to asi nějakej krám. Při plným plynu se to lehce chvěje, ale nijak zásadně. Uvidim jak s novým motorem, dám i novej unašeč.
Zdravím, měl bych na vás pár otázek. Byla Beta 1400 vaše první éro? Pokud ano, tak zvládli jste první let sami nebo za asistence někoho zkušenějšího? Jaké letadlo jste si koupili po Betě? Jak velký skok v náročnosti na ovládání to pro vás byl oproti Betě? Díky za odpovědi.
PS: Dnes se mi u Bety za letu v plné rychlosti uvolnila kabina a přímo do vrtule.
Takže mám co lepit.
PS: Dnes se mi u Bety za letu v plné rychlosti uvolnila kabina a přímo do vrtule.
prvy krat som "letel" sam. bol som vo vzduchu tak 10 min. domov som siel s odrazenym cumakom
dnes je to uz o kus lepsie...
Já mam za sebou první let dneska a dopadl..no nepříliš dobře...
Výsledkem je rozbitý čumák, který nebyl až tak belký problém narovnat v horké vodě a slepit, jediné trvaůé následky jsou asi 2 mm škvíra mezi pravým bokem kabiny a kabinou samotnou. Co je horší tak do poloviny utržené jedno křidélko v tenkém spoji křídlem (doufám že vteřiňák to udrží) a ulomený držák motoru (škoda že to dělají z balzy) a opět - snad to vteřiňák udrží. Moje chyba - hloupost jít na první let sám...zítra to snad bude lepší..
Výsledkem je rozbitý čumák, který nebyl až tak belký problém narovnat v horké vodě a slepit, jediné trvaůé následky jsou asi 2 mm škvíra mezi pravým bokem kabiny a kabinou samotnou. Co je horší tak do poloviny utržené jedno křidélko v tenkém spoji křídlem (doufám že vteřiňák to udrží) a ulomený držák motoru (škoda že to dělají z balzy) a opět - snad to vteřiňák udrží. Moje chyba - hloupost jít na první let sám...zítra to snad bude lepší..
-
czpredseda
Vteřiňák to neudrží, dej tam panty a jestli nemáš panty tak tam zalep třeba proužky cca 30x20 mm z vnitřku diskety nebo nějakýho podobnýho tenkýho pevnýho a ohebnýho plastu. Škvíra u kabiny nevadí, uvidíš, jak to bude vypadat za měsíc. Motorová přepážka není z balzy, ale z překližky a to vteřiňák taky neudrží jestli je přeražená
Maximálně jen do prvního ne úplně hladkýho přistání.
Díky za rady - popravdě jsem nad panty uvažoval už ldyž jsem ji stavěl - postup je: odříznout křidýlko od křídla ,klasický dva malý panty, udělat škvíru, přilepit do křídýlka a do křídla? nic složitějšího?
Co se týče motoru, už to mám slepené vteřiňákem, počkám jak se to podruhé utrhne, což bude asi brzo, a pak si vyřežu nový kus. Není lepší třeba hliník?
Co se týče motoru, už to mám slepené vteřiňákem, počkám jak se to podruhé utrhne, což bude asi brzo, a pak si vyřežu nový kus. Není lepší třeba hliník?
-
czpredseda
Dělal jsem to z překližky a je OK, viz někde pár stran vzadu, lepenej bych tam nedal, mohlo by se to utrhnout za letu i kvůli přetížení, ony samotný otáčky motoru s vrtulí mají nějakej krouťák, tj. zatížení do stran i dopředu. Když už lepit tak asi nějakým pružnějším lepidlem. Pár stran dozadu jsem dával schema na výřez. Do křidýlek jsem dával po třech pantech, postup taky vzadu.
aburn píše:Já mam za sebou první let dneska a dopadl..no nepříliš dobře...
Jej po tomhle jsem rád, že po prvním mém letu (který jsem letěl také sám) jsem odcházel s Betou v jednom kuse. Proč jsi s Betou spadl? Já třeba na začátku létal bez použití křidélek na poloviční výkon motoru. Ono totiž s používáním křidélek se toho dá nejvíc pokazit a jsou z toho jsou nejhorší pády.
- mkyral
- Kontaktovat uživatele:
@aburn:
Podcenil jsi přípravu na simulátoru. Já měl první dva lety v pohodě, při třetím to byla čumákovka - podcenil jsem vítr a ten mně sfoukl. Naštěstí bylo po dešti, takže to bylo do měkkého. Nejvíce škody napáchal pilot, který se urval a proletěl skrz plexi kabiny. Možná i pomohla skelná páska, kterou jsem měl polepený čumák a spodek letadla. Jediný trvalý následek je, že kabina už nedrží jak před tím.
Podcenil jsi přípravu na simulátoru. Já měl první dva lety v pohodě, při třetím to byla čumákovka - podcenil jsem vítr a ten mně sfoukl. Naštěstí bylo po dešti, takže to bylo do měkkého. Nejvíce škody napáchal pilot, který se urval a proletěl skrz plexi kabiny. Možná i pomohla skelná páska, kterou jsem měl polepený čumák a spodek letadla. Jediný trvalý následek je, že kabina už nedrží jak před tím.
Beta 1400, Mini Vertex, Toro 900, Mimi v přípravě, El-Marabu v plánu
Graupner MX-12
Graupner MX-12
Přesně - příprava na simulátoru byla mizivá. dneska jdu pro panty a pro skelnou pásku na spodek. uvidím co vydrží ta přepážka motoru, hned jak rupne znova tak tam dám novou a bude. Teď jsem koukl s odstupem na spravovanou špici a sice jsou následky trochu znát ale je blízko originálnímu tvaru. jen se při tom nárazu trochu stlačila což zvlnilo pravý bok a nedosedá kabina...zkusím to ješzě znova dneska nad párou nebo ve vodě.
Hooray, motor drží, Beta lítá, škvíra u kabiny očividně nevadí. Po 40ti minutách dneska je ze mě závislák! Jeden dotaz, Beta má tendenci se stáčet pořád doprava. Trimoval jsem co to šlo ale už to bylo nadoraz. Může to být špatně udělanýma pantama křidýlek? A druhá otázka: Bude stačit tohle spravit manuálním upravením trimů (serv)? Díky.
Taky jsem s tím včera švihnul po čumáku do země. Otevřený čumák, vylomené křídlo, zlomená mot. přepážka, a zlomená SOP. Bylo to tak 3/4 plynu, čekal jsem to horší. Holt už se smrákalo a blbě jsem na to viděl plus chyba pilota. Jde vyndat mot. přepážka v pohodě?
Aburn lepil jsi ji nebo vyřezal znova?
Jo včera blbej den.
Aburn lepil jsi ji nebo vyřezal znova?
Jo včera blbej den.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
slepil jsem ji vteřiňákem a taky celé pouzdro motoru, spoje pak ještě skelnou páskou a drží. ale pravde ještě jsem s tím neflákl podruhé, takže nevím co to udělá pak.