Futaba T14SG

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
DaveLister

Re: Futaba T14SG

#691 Příspěvek od DaveLister »

Už si to nepamatuju, taky jsem se o to zajímal před koupí a tohle jsem zjistil. Mám pocit že je to dokonce v manuálu napsané(to s tím že je to síla telemetrického signálu).
Synergy E7 | Gaui NX4 | Trex 450 PRO 6s | Futaba T14SG
walter2

#692 Příspěvek od walter2 »

V anglickém manuálu je o síle signálu jedna věta "Receiver->Transmiter. The reception strength is shown."

O RSSI není v manuálu ani slovo. Německý manuál je prý lepší, ale německy nevládnu.
•
tomashr

#693 Příspěvek od tomashr »

walter2 píše:Odkud čerpáš tuto informaci? To by mi připadalo jako principielně chybné uvažování Futaby i když to samozřejmě možné je :-)

Proč principiálně chybné? Ve vf technice přece platí princip reciprocity, tedy anténa (a obecně přenosová trasa) funguje v obou směrech stejně, tedy jako tx i rx. Takže pokud přijímáš korektně telemetrii na v podstatě stejné frekvenci, jako je řídící signál, tak musí být korektní i přenos řídícího signálu - tohle je dáno principem. Dokonce jsem někde zachytil, že vysílač telemetrie je o něco slabší, to by dokonce přidalo ještě rezervu že i když už vypadne telemetrie, tak se ještě bude řídit.

Jediná "díra" je hypotetické vyhoření vf modulu ve vysílači, aby jel dále, ale menším výkonem, ale to asi není příliš pravděpodobné. Třeba upadlý kabel antény vysílače (což už zase celkem reálná situace je) by se opět projevil i v telemetrii, takže tam by byla indikace OK.
walter2

#694 Příspěvek od walter2 »

tomashr píše:
walter2 píše:Odkud čerpáš tuto informaci? To by mi připadalo jako principielně chybné uvažování Futaby i když to samozřejmě možné je :-)

Proč principiálně chybné? Ve vf technice přece platí princip reciprocity, tedy anténa (a obecně přenosová trasa) funguje v obou směrech stejně, tedy jako tx i rx.

Měl jsem na mysli to, že když uvažuji stylem, že Telemetrie má přenášet údaje z paluby k vysílači, tak by mi připadalo logičtější, aby RX shromažďoval z čidel všechny údaje a pak tyto číselné hodnoty vysílal „na zem“.

Prostě mi připadá logické , aby se k telemetrické hodnotě RSSI bude přistupovalo stejně. Tj. že by RX vyhodnocoval sílu přijímaného signálu a pak společně s jinými telemetrickými údaji posílal na zem. Odpadlo by to, že sílu signálu vyhodnocuje vysílač místo toho, aby pouze zobrazil přijatá data (myšleno číselné hodnoty RSSI).
tomashr

#695 Příspěvek od tomashr »

Podle mě ten přenos číselných dat je zajímavý spíš pro následnou analýzu na zemi (viz třeba pokusy Romana na www.lomcovak.cz s porovnáním mezi anténami RX atd). Na to je to fajn a je trochu škoda, že to Futaba asi fakt přenést neumí.

Přímo ve smyslu alertu za letu mi ale přijde to sledování reálného signálu telemetrie zcela rovnocenné ne-li lepší, je to zkrátka reálný test přenosu a ne jen interpretace hodnot.
midge

#696 Příspěvek od midge »

Dotaz na majitele tohoto rádia:
Jde nějak přiřadit na otočné potenciometry na horním panelu LD, RD nastavování diferenciace křidélek ?
děkuji za odpovědi
walter2

#697 Příspěvek od walter2 »

tomashr píše:....Přímo ve smyslu alertu za letu mi ale přijde to sledování reálného signálu telemetrie zcela rovnocenné ne-li lepší, je to zkrátka reálný test přenosu a ne jen interpretace hodnot.

Problém je, že mě se nepodařilo nalézt způsob jak nastavit alert ani na "sledování poklesu reálného signálu telemetrie".
To mi vadí. , S "telemetrí" ala Futaba ani nezjistím, že mám krátkodobé výpadky signálu když nebudu koukat na display.
frontier
Kontaktovat uživatele:

#698 Příspěvek od frontier »

tak přesně toto se dalo předpovídat, stejné problémy s Lixx aku Robbe jako u T8 :roll:

http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1402139
JMalik

#699 Příspěvek od JMalik »

midge píše:Dotaz na majitele tohoto rádia:
Jde nějak přiřadit na otočné potenciometry na horním panelu LD, RD nastavování diferenciace křidélek ?
děkuji za odpovědi

U T12 FG to jde udělat tak, že si můžeš zvolit jako trim diferenciace ovladače LD, nebo RD. Nevím jestli to jde takhle i u čtrnáctky, ale i v případě, že to nebude možné takhle přiřadit, tak to půjde udělat tak, že si dáš diferenciaci jako volně programovatelný mix a ovladačem tohoto mixu bude točítko LD, nebo RD.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
mac

#700 Příspěvek od mac »

JMalik píše:že si dáš diferenciaci jako volně programovatelný mix a ovladačem tohoto mixu bude točítko LD, nebo RD.

Pochybujem..
PeterR

#701 Příspěvek od PeterR »

frontier píše:tak přesně toto se dalo předpovídat, stejné problémy s Lixx aku Robbe jako u T8 :roll:

http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1402139

Smutne ze pan Marhoun k tomu pristupuje tak ako pristupuje. Nasrat do ruk aj jemu. Za to ze on nic nezistil tak vsetko je OK a baterku mozes pouzit na rozdrbanie dalsej makety za 2000€
Futaba FX20; Ellipse 1, Elita, Durafly F4U Corsair, Sagita, Grace, ASW 19
ST
Kontaktovat uživatele:

#702 Příspěvek od ST »

Mám s tou baterkou taky zkušenost. O víkendu jsem to mladýmu měnil před závodama za nornální 2S 2500mAh LiPo. Po nabití tam měl 7,8V a nějak se nám to nezdálo, tak jsme tam šoupli tu lipolku a má klid. Když jsme to rozebrali, tak jedna dvojice baterek měla 4,15V a druhá 3,8V. Krvítko šlo ven a zkoušel jsem nabít přez balancer v nabíječce a dost si s tím nabíječka hrála, ale srovnala to a tak ji dám pá cyklů a uvidím co dál. Takže pokud máte po nabití na display cca 7,8V tak je nejvyšší čas s tím něco tělat.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
OPR
Kontaktovat uživatele:

#703 Příspěvek od OPR »

Klucí, potřebuju (třeba i ) vyvrátit jednu mojí takovou selskou úvahu ...

Mám tedy T8FG .....ale to by nemělo být na závadu.

Nabíjím od začátku sítovým nabíječem, tím co k tomu přifrkl lepič nálepek robbe.

Od pořízení do dneška mi po nabití na displeji svítí 8,2V.

Od začátku mám nastaveno 7,2V jako upozorňovací napětí vybitého vysílače. Ovšem vysílač nechám doma na stole ještě vybít až na 7,0V.

Od začátku co to rádio mám, na to jedno nabití mi rádio v provozu vydrží nějakých 11- 12,5 hodiny. Podle toho jestli ten kterej cyklus výc prolítám, nebo jestli i nastavuju.

Při neměnné výdřži na nabití, od toho co rádio mám nové, je tedy možnost se domnívat, že těm baterkám nic není?
kouba159
Kontaktovat uživatele:

#704 Příspěvek od kouba159 »

OPR píše:Klucí, potřebuju (třeba i ) vyvrátit jednu mojí takovou selskou úvahu ...

Mám tedy T8FG .....ale to by nemělo být na závadu.

Nabíjím od začátku sítovým nabíječem, tím co k tomu přifrkl lepič nálepek robbe.

Od pořízení do dneška mi po nabití na displeji svítí 8,2V.

Od začátku mám nastaveno 7,2V jako upozorňovací napětí vybitého vysílače. Ovšem vysílač nechám doma na stole ještě vybít až na 7,0V.

Od začátku co to rádio mám, na to jedno nabití mi rádio v provozu vydrží nějakých 11- 12,5 hodiny. Podle toho jestli ten kterej cyklus výc prolítám, nebo jestli i nastavuju.

Při neměnné výdřži na nabití, od toho co rádio mám nové, je tedy možnost se domnívat, že těm baterkám nic není?

Nic jim být nemusí ale také může. Já jsem baterii čerstvě nabitou dodaným adaptérem rozebral a nestačil se divit.
1 článek měl 4.32V a druhý článek měl pod 4.1. Tak jsem to kurvítko vytrhnul a do 14 dní mi odešel ten přebíjený článek navždy.

Mám tam teď zde doporučenou Lion 18650 a nabíjím je ve vysílači pomocí balančního konektoru. Po tom co člověk čte zda a na modelhobby jsem moc rád že jsem tu baterii vyhodil.
Jaroslav Kuba
jabber:kouba159@jabber.cz
PeterR

#705 Příspěvek od PeterR »

OPR píše:Při neměnné výdřži na nabití, od toho co rádio mám nové, je tedy možnost se domnívat, že těm baterkám nic není?

Zavadu nemusis postrehnut vobec. Problem je ta elektronika a so stavom clankov to nema nic. Prosto nahodny jav. Obcas tomu rupne v bedni a odpoji aj novu plne nabitu bateriu. V tom konkretnom pripade to v servise bez nejakej pociatocnej kontroly proste natvrdo nabil odcykloval 3 krat na nic neprisiel, tak poslal nazad ze je to ok a reklamacia neopodstatnena. Moj pripad bol trochu iny. 2 Mesiace stara T8FG zavadu som nastastie zistil doma. Preblikavalo napatie z cca 7,4V na 6,9. Dal som nabit a nic. Nabijanie sa nekonalo. Reklamaciu som ani neriesil clanky boli ok tak som nechal vybrat to kurvitko a vyviest balancny kabel. Odvtedy no problem. Momentalne mam FX20 a zvazujem urobit preventivne to iste. Pripadne nechat si tu bateriu v zalohe a nahradit eneloopami. Ale tie do T8 myslim nevojdu.

Este na doplnenie. Tie upravy alebo nahradzanie baterii bez reklamacii je zaroven aj nasa blbost, lebo bez toho aby sme bombardovali pana Marhouna a vseobecne Robbe tak im asi netrkne, ze s tym sakra nieco je a treba to riesit.
Futaba FX20; Ellipse 1, Elita, Durafly F4U Corsair, Sagita, Grace, ASW 19
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“