KIWI - F3l/F5L

Dřevěné dvoumetrovky startované gumicukem. Modely řízené jen směrovkou, výškovkou a brzdícím štítem. Kategorie snadno dostupná a velmi vhodná pro kroužky a mládež.
Odpovědět
Zpráva
Autor
TomHlavinka

Re: KIWI - F3RES

#691 Příspěvek od TomHlavinka »

zatím asi né, RCH má nebo mělo několik výkladů pravidel a viděl jsem na fotkách ze soutěží lítat i F3K s háčkem.
PeZet
Kontaktovat uživatele:

#692 Příspěvek od PeZet »

Díky za odpověď. Je to ale škoda, protože by to mohlo tuto disciplínu oživit a domnívám se, že i zájem o stavebnice Kiwi 75% by to zvýšilo. Navíc by se otevřela možnost účastnit se závodů v obou kategoriích jak RES, tak RCH. Rozměrově menší Kiwi by navíc nemusel být handicap v RES soutěžích.

Letu zdar!

P.S. V pravidlech RCH, resp. v jejich výkladu nevidím problém, ale můžu se mýlit. Diskuse k tomuto by ale bylo na jiné vlákno.
PeZet
TomHlavinka

#693 Příspěvek od TomHlavinka »

V sobotu jsem se konečně pustil do trupů! Měl jsem je postavené a vybroušené od listopadu a né a né s tím pohnout dál. Nakonec jsem se rozhodl pro pracnější a smradlavější úpravu bez folie

Začal jsem modelem Standart. Kompletní trup s kabinkou jsem přelakoval 2x zaponem a mezi tím vždy přebrousil, doladil přechod kabinky na trup a nepatrně dotmelil šlehaným tmelem. Balsový povrch se pěkně vyhladil a na něj jsem naředěným lepícím lakem přilakoval starou (starší jak já) ruskou Mikalentu. Občas měl potah snahu dělat bublinky a na hranách vlnky, ale rychle jsem jej přemluvil čistým neředěným lepícím lakem. Spodek a boky jsou z jednoho kusu papíru a vrch pak z druhého. Po vyschnutí laku jsem jej přelakoval ještě jednou více naředěným lepícím a po vyschnutí přebrousil a nalakoval 3x zaponem a mezi tím vždy brousil.

Trup mám tedy papírem potažený od zadu až po kabinku. Špičku až po kabinku jsem potáhl 25g skelnou tkaninou a na samotnou špičku přidal raději ještě jednu vrstvu, ať je z čeho potom brousit...

Mikalenta + lepící lak + 3x zapon přidalo jen 5g, trup je ale na ohyb o něco pevnější a povrch je krásně sjednocený a odolný proti drobným rýpancům. Uvažoval jsem přidat ještě jednu vrstvu papíru na spodní stranu trupu, ale nakonec jsem to nechal tak.
Sklo na špičce přidalo 6g. Následně jsem přechod mikalenty a papíru přebrousil, nepatrně dotmelil polyesterem, zabrousil překlady tkanin na špičce a dočistil rámeček kabinky. Teď nechám lak aspoň týden pořádně vyzrát, potom stříknu plničem, přebrousím a nahoru přijde obyčejná akrylátová barva ze spreje

Oproti potahu folií je to časově určitě náročnější. Chtěl jsem trup bílý, ale Oracover v bílé patří mezi nejtěžší folie váží 90g/m2, takže hmotnostně s papírem a barvou na tom nebudu bůhví jak špatně. Ušetřil jsem se nezábavného potahování špičky a místa okolo centroplánových žeber. Uvidíme kolik gramů přidá plnič a barevný lak, ale zatím se mi to však zdá dobré. Když to opravdu dobré bude, pustím se stejně tak i na light trup.
aviatika
Kontaktovat uživatele:

#694 Příspěvek od aviatika »

Proti gustu žiaden dišput. Ja som práve dokončil poťah trupu. Nechcel som biely a chcel "carbon look". Niečo iné zase. Hmotnosť bez zalepenej smerovky a elektroniky vrátane vlečného háčika 98,8 g.

[album]6963[/album]
Luboš - www.aviatika.sk
Azy
Kontaktovat uživatele:

#695 Příspěvek od Azy »

hezké co je to za folii ??
MK Katoda Sokolov :-)
aviatika
Kontaktovat uživatele:

#696 Příspěvek od aviatika »

Luboš - www.aviatika.sk
TomHlavinka

#697 Příspěvek od TomHlavinka »

Kdybych to potáhl folií, tak to mám už asi 5x hotové, ale už to nějak doklepu. Teď zbývá ještě dopasovat kabinku s trupem na čisto a jdu stříkat plnič. Tmelení se zdá na fotkách dost, ale ve skutečnosti jde o desetiny milimetru a jen v místě překladů tkanin, drobných nerovností a pórů. Podle průběžného vážení to tmelením nabralo jen 1 a 1,5g tedy zanedbatelné množství, povrch je však určitě hezčí.
Přílohy
IMG_20200205_191219.jpg
PeePoTN
Kontaktovat uživatele:

#698 Příspěvek od PeePoTN »

Budú vyzerať super.
Mne sa so "súťažnými" trupmi nechce tak prplať :D
Azy
Kontaktovat uživatele:

#699 Příspěvek od Azy »

nevím jestli to nazvat zhnusen nebo už otráven stavbou RESEK v kroužku jsem si pro cvik pořídil i vlastní. Takže když to všechno klapne jak má tak na jaře vzlétne z našeho kroužku možná až 8 nových RESEK. Já osobně jsem a kolega z kroužku jsme si pořídil KIWIHO tím pádem už mi rukama prošli 3 stavebnice a dovolím si zatím velmi malé srovnání. Vezmu to popořadě jak mi prošli rukama o pořadí jak to vidím já si pak udělejte obrázek sami. Všechno to píši z pohledu vedoucího kroužku co vede děti kterých jemná motorika je horší a horší, nevím jestli to je mnou nebo dětma ale je to tak.
Jako první mi prošli rukama 3 stavebnice Samba RES 2.0 ( dvě normální a jedna EVO - lehčí) - stavebnice jsme dostali od SMČR v rámci projektu SAMBA RES. Musím uznat že na rozdíl od projektu VOSA se tohle opravdu povedlo. Stavebnice samozřejmě byly přiděleny těm nejzkušenějším. Na naší škodu dorazili až někdy ke konci školního roku tak stavba tři měsíce ( to nám nefungují kroužky ) stála. K stavebnici samotné - než se dostala dětem do ruky tak jsme si je rozbalili my vedoucí aby jsme věděli co nás čeká :-). Celkem povedená stavebnice to se musí nechat. Díly nejsou nějak extra moc opálené, vše do sebe hezky sedí. Plánek ve stylu omalovánek, mám technické vzdělání a tyhle barevné plány mi prostě nesedí ale je to čistě můj názor a pocit. K plánku dodávané "povídání" je pouze v němčině - alespoň si děcka procvičí jazyk. Součástí "povídání" jsou i malinké fotečky detailů jak kde co a jak. Bohužel tam není úplně vše a u některých částí jsme museli dost přemýšlet jak je co myšleno udělat. Například vypíchnu stavbu trupu kdy se udělá část trupu pak se potáhne balsou a do kompletní hlavice se zasouvají různé lišty. Mě osobně by to takhle dělat nenapadlo. Přišel na to až google kde se dá najít spousta fotek jak se co dělá a jestli pátrám dobře v paměti tak ani jeden trup nemáme ideálně rovný vždy se našla nějaká chybička. Momentálně jsou dvě stavebnice ve fázi potahování takže koncem měsíce / začátkem příštího by jsme mohli osazovat elektroniku a koncem března by mohly být hotové. Třetí stavebnice jede pomaleji tam je u broušení náběžek a lepení koncových oblouků takže to vidím do konce dubna a bude také :-) Takže závěrem stavebnice až pár detailů celkem slušná.
Druhé v pořadí dorazili opět tři kusy tentokráte StarmadeRES - stavebnice opět od SMČR - začátkem musím říci že díky technice nasouvání žeber na trubku jde stavba o dost rychleji. Ale stavebnice je nevím jestli říci ošklivě (vypalování nerozumím ) vypálená už jenom při vyndavání dílů byly děcka jak ostravští horníci. Ze začátku mě zarazilo i to že přímo na svazu jsme museli prozkoumat zda náhodou stavebnice nemají výrobní vadu a to zářez v bočnici trupu. Ideální nám nakonec přišlo se stavebnicí pracovat v gumových rukavicích které je dobré často měnit alespoň do chvíle než se opálené části osahají či obrousí. Dále čeho jsem si všimli je to že ne všechny stavebnice jsou stejně vypálené. V jedné šli žebra nasouvat celkem z tuha v druhé zase plandali. Žebra centorplánu jsou řešeny tak nešťastně že se nám zatím nepovedlo je nezlomit, asi ty třetí slepím sám děckám to evidentně nejde. Třetí čeká až se kluk polepší ve škole a maminka mu opět dovolí jít na kroužek :-( tam máme téměř hotový trup. Který je na můj vkus řešený, nazval bych to dost zemědělsky, ale funkčně. Jediné co se klukům povedlo (udělal to tak hned první nejrychlejší) je trup slepit bez broušení jednotlivých částí jak to je v plánu. Brousil se pak dodatečně . Také to jde.
no a zhnusen tím jak v kroužku pořád běháme kolem šesti stavebnice RES a makáme aby se to do jara stihlo jsme si z kolegou pořídili vlastní - KIWI Res - dorazili teprve včera takže já jsem začal kolega usoudil že velice nutně potřebuje plánek v celku a né po částech jak je dodáván ve stavebnici. Výrobce obratem velice rychle komunikuje a vše jsme vyřešili - plánek bude. Stavebnici jsem si doma na kuchyňském stole (mimochodem vlastní výroby ze zbytků masivní dřevěné podlahy z melouchu :-) ) dost dlouho prohlížel abych neudělal nějaký ukvapený závěr ( zabralo mi to tak dvě hodiny) . Srovnal si v hlavě kde je který díl. No a když mám doma nemocnou manželku tak po osmé hodině večerní začal lehce lepit. Stavebnice musím říct velmi hezky udělaná. Krásně vypálena, vše zatím sedí krásně. ve stavebnici jsem našel i dost věcí které v ostatních prostě nejsou. Ať už to jsou balasty ( ty myslím nejsou nikde) dotažené k tomu že je na ně i krásná krabička - kterou jsem slepil jako první. Tak třeba rámečky na serva které ve výsledku pak usnadní práci při montáži serv.
to je tak nějak zatím vše co mohu k modelů říci až budou alespoň od každého jeden dokončený tak se nějak tak chystám sepsat celý článek. Postupně budu přidávat fotečky z moji stavby.
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) Azy dne pát 07.02.2020 9:30, celkem upraveno 1 x.
TomHlavinka

#700 Příspěvek od TomHlavinka »

8 RESek to už je hezká parta!

...původně jsem tiskl formát A0, ale když jsem zjistil, že každej to stejně doma rozřeže na díly, protože s plachtou A0 se i na velkém pracovní stole špatně pracuje, tak od té doby už to tisknu na A3, je to praktičtější při stavbě. Kdo však bude nutně potřebovat A0 dostane A0
Azy
Kontaktovat uživatele:

#701 Příspěvek od Azy »

ano slušná parta to je ... doufám že je ale dostanu na letiště :-) to je věc druhá
Azy
Kontaktovat uživatele:

#702 Příspěvek od Azy »

dnes jsem se v průběhu dne zastavil na dílně a vyfotil nejkompletnější Sambu :-) stavba kluk 12 let :-)
Obrázek
a po odtrenovaných trenincích se vrátil domů chvilku se porochal v kiwi ... bohužel teď mám pracovní víkend tak to nepujde tak rychle ale trup skoro před broušením a kormidýlka - jde to fakt parádně
Obrázek
Azy
Kontaktovat uživatele:

#703 Příspěvek od Azy »

Tak jsem si dal tu práci a přelouskal konečně všechny stránky tohodle tematu :-) ( v práci bývá v neděli klid ), večer si stahnu STL na broušení super nápad, potom jsem se pozastavil nad tím ..opravdu stačí 1S lipol na napájení ?? nikdy jsem to v eru neměl tak se dívím. A poslední věc "bágl" na ero je moc pěkný daly by se pak odkoupit střihy ??? manželka šije tak by mi to spíchla :-)
TomHlavinka

#704 Příspěvek od TomHlavinka »

Ano pro napájení větroně stačí 1S bohatě. Lítáme tak i F3K kde jsou 4 silná serva v mnohem větším zápřahu než u RESky.
Navíc existuje 1S 650mAh Gaoneng která je HV a má tedy 4,35V navíc tvarově pasuje úplně přesně na dno trupu.
Případný nabíječ pro 1S bez potřeby balancování se dá koupit v řádu jednotek dolarů. Ideálně jej napojit na starou vyjetou baterku 2-3S a aku v modelu dobíjet. Stačí na 10-15minut občas mezi koly - nemusíš ji dobít do maxima a v tom je to kouzlo. Ve výsledku lítáš prakticky pořád s plně nabitou aku, které neškodí vybíjení na nižší napětí, aku je lehká a spolehlivá.

Pro elektro provedení pak dle KV motoru a použité vrtule 2-3S
Azy
Kontaktovat uživatele:

#705 Příspěvek od Azy »

super tak do toho jdu :-) V f3K jsem stále věrný starým dobrým 4 článek 2/3AAA nexel :-) pořád mám totiž pocit že kdybych tam dal lipoly tak bych musel naložit do čumáku snad tunu olova :-)
Odpovědět

Zpět na „Větroně RES“