Coptér - posouzení dílů - pouze zde

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
gardenroute

Re: Quadcopter - zaciatocník

#721 Příspěvek od gardenroute »

Servo gimbal ma jedine plus, a to ze se dnes da poridit opravdu za babku, a mas-li autopilot napr. NAZA, nepotrebujes ani zadny dodatecny kontroler (NAZA primo podporuje servo gimbaly).
To budou asi jedine dnesni benefity tohoto reseni...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
ST
Kontaktovat uživatele:

#722 Příspěvek od ST »

gardenroute píše:Servo gimbal ma jedine plus, a to ze se dnes da poridit opravdu za babku, a mas-li autopilot napr. NAZA, nepotrebujes ani zadny dodatecny kontroler (NAZA primo podporuje servo gimbaly).
To budou asi jedine dnesni benefity tohoto reseni...

Mám Fy-DOS, který taky podporuje 2 osý servo gimbál. Mám už jeden vzorek namontovaný zkušebně na TBS tak to trochu ponastavím v ovládacím programu a testnu.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#723 Příspěvek od Ancistrus01 »

Ancistrus01 píše:Mrkni do gme.cz oddělení proudové a napětové regulátory...

Např
http://gme.cz/lt1084cp-12-p330-061
Benik3
Kontaktovat uživatele:

#724 Příspěvek od Benik3 »

Koukni po nějakém LDO stabilizátoru (nízký úbytek).
Tohle má úbytek 1,5V a rozsah akumulátoru je 12-16,8V, navíc to bude při 5A šíleně topit...
(Proto se dělají tyhle vysokoproudové BEC spínané...)

Spíš bych to ale viděl hledat třeba na Farnellu a pak třeba koupit na ebay...

EDIT: hmm tak na farnellu taky mají jenom tenhle. Ono je to dost vysoký proud na použití lineárních stabilizátorů.
Vem si, že tam protopíš nějakých 5W...
[url]http://vseumel.blog.cz[/url]
ST
Kontaktovat uživatele:

#725 Příspěvek od ST »

Tak jsem si pohrál s nastavením servo gimbalu , který je připojen do výstupů jednotky Fy-DOS, kterou používám jako řídící v TBS Discovery clonu. Trochu jsem z toho rozladěnej. Když si provedu test před zrcadlem , tak se mi to stejně i při nejlepším nastavení trochu pohybuje. To co jsem viděl na videích předvádějící brusless gimbály ( krtek2k a spol ), tak to je fakt o několik tříd jinde. Je ale ještě možné, že Fy-DOS jak s tím melu jede v shock mode, tedy signalizuje velké vibrace a asi ani nefungují gira potřebná pro stabilizaci i gimbalu. Takže je možné, že v letu to bude jinak. Tedy aspoň doufám. Jak ale na to, když furt chčije... :x
gardenroute

#726 Příspěvek od gardenroute »

Koukni, jak mě maká v prudkém větru brushless gimbal (Zenmuse 3H-2D), myslím, že se to jistě vyplatí, serva by se tady asi moc nechytala (natoceno umyslne v rozliseni GP kamery pro co nejvetsi zaber, aby byly videt pohyby letadla) :

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2G_4EUy9Sic[/youtube]
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
ST
Kontaktovat uživatele:

#727 Příspěvek od ST »

Jasně, je to super, ale já si to rád projdu celý od podlahy abych viděl jak to maká a jaké bude zlepšení s tím brushless gimbalem. Já si spíš hraju, a lítám s Discovery spíš pro radost z pocitu, že to ovládám já a né ta Discoverka. Ta kamera a FPV je tam zatím spíš jako zátěž, i když to občas používám a zvykám si na to.
Vlasta2

#728 Příspěvek od Vlasta2 »

to Ancistrus01 + Benik3 :
díky za rady. S tím UBEC je to trochu divoký, těch 12V je potřeba pro video TX a pro gimbál. Spínaný UBEC použít pro napájení vysílačky mi přejde jako dost velká prasárna a to jsem totální laik. Leda bych sehnal/vyrobil nějaký filtr. Když bych ten linear použil pouze pro vysílačku, tak mi pochopitelně stačí 1A/12V . To co je na GME, je zajímavý, ale netuším, co to je - název jsem si pochopitelně přečetl, ale to je nějaký 3 pinový šváb ? Díval jsem se na přílohu - PDF a musí se to osadit na relativně jednoduchý tišťák + chladič. Sice nevím jak bych to dělal, ale hlavně mi to přijde tak jednoduché, že nechápu, proč by si lidi kupovali hotové a někdy i nespolehlivé regulátory. Druhá možnost je, že to vidím zcela špatně a udělat z toho "švába" spolehlivý UBEC je věda, jen to netuším......
Druhých 12V potřebuji na gimbál, kde by snad spínaný zdroj/regulátor už nemusel tak vadit, ale tam už je s proudem horší - uvádí se max. 4A. Kolik je běžná spotřeba se jaksi neuvádí, takže lze jen odhadovat cca 2,5 A :)

Na mě známých e-shopech se lineární regulátor objevuje pouze pro nižší vstupní napětí a výstup je +- 5-8V. Já budu mít baterku 4S, takže se v tomhle nechytám.

Vlasta
ananas

#729 Příspěvek od ananas »

pokud se ti nelíbí ten šváb z GME tak je tu nějaká hotovka která se zapojí stejně jako stabilizátor z gme ale už má přiřazené kondíky no jen to zapojit http://www.getfpv.com/accessories-65/12 ... lator.html

jinak ten z gme je vpohodě předradís kondíky před a za a jeto Obrázek
Vlasta2

#730 Příspěvek od Vlasta2 »

já proti tomu švábovi nic nemám, sice v zelený barvě by se mi líbil víc, ale to nějak skousnu....

mám doplňující otázku/y :
baterka 4S má rozpětí provozního napětí cca 16,8 - 13,5 V. U toho švába píšou max.napětí in 25 V což je v pohodě, ale nemůžu najít, zda to zvládne těch 12V i při IN 13,5 V. V té tabulce - minulý příspěvek, je jiný typ švába, ale tam je, že pro 12V je min.napětí na vstupu 15V - předpokládám tedy, že pro 13,5V na vstupu to bude dávat jiné výstupní napětí ??
Jaký typ kondiku by tam správně měly být ?
U švába LT1084CP-12 je v PDF taky "obvyklé zapojení" a je tam uveden trimr 365 ohm. Chápu to dobře, že jde o jemné doladění výstupního napětí ?

Díky, Vlasta
macil

#731 Příspěvek od macil »

LT1084CP-12

Lineární regulátor napětí 12V/5A, pouzdro TO3P.
Výstupní napětí: 12V
Výstupní proud: 5A
Max. vstupní napětí: 25V
Úbytek napětí: 1,5V
Proud nulovým pinem: 5mA

Rozdiel medzi minimálnym vstupným napätím a požadovaným výstupným je definovaný ako úbytok napätia. Teda pri výstupnom napätí 12V, je minimálne vstupné napätie u tohto regulátora 13,5V.
Vlasta2

#732 Příspěvek od Vlasta2 »

díky za odpověď. Psal jsem, že nejsem žádný elektrotechnik, tak jsou asi některý moje otázky dost hloupý. Spletla mě ta tabulku (níže) na typ 7812 - tam je úbytek 3V

Vlasta
ST
Kontaktovat uživatele:

#733 Příspěvek od ST »

Pokud nejsi zdatný v elektro, tak si kup systém, který tohle řeší v globálu. Myslím, že třeba NAZA tohle má vyřešené. Ale na 100% to nevím já NAZU nemám. Ale viděl bych to jako pro Tebe schůdnější řešení.
krtek2k

#734 Příspěvek od krtek2k »

Mám BEC co umí na výstupu 12V , používám ho na napájení kamery vtx a BLS gimbalu, no problem , stál 7 a něco USD na goodluckbuy.com
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
ST
Kontaktovat uživatele:

#735 Příspěvek od ST »

krtek2k píše:Mám BEC co umí na výstupu 12V , používám ho na napájení kamery vtx a BLS gimbalu, no problem , stál 7 a něco USD na goodluckbuy.com

Je to něco podobnýho ? http://www.goodluckbuy.com/fpv-1-2g-5-8g-micro-bec-w-cnc-enclosure-12v-3a-output-4s-6s-red-for-fpv-telematry.html
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“