T-rex 450 Pro - zkušenosti

Vrtulníky do velikosti 450
Zamčeno
Zpráva
Autor
zdzd

#736 Příspěvek od zdzd »

Máš špatně nastavené dráhy serv. Vyjeď cyklikou nahoru pak, dolů a desku v obou koncových polohách srovnej ATV jednotlivých serv.
Kenny McCormick

#737 Příspěvek od Kenny McCormick »

zdzd píše:Nepohla se ti trubka? U trexe se umí vysunovat z rámu. Je třeba ji zajistit šroubkem, jinak jednoho krásného dne helinu opustí..
To ma nenapadlo...
Najprv vypadne kardanova tycka z plastoveho dazdnika a bude kolotoc 8O
pns

#738 Příspěvek od pns »

dekuju za nazory..
ocasni trubka si myslim nezajela, ani nevyjela, udelal jsem si na ni "zarez" u tela vrtulniku a ten se nepohnul... nastavoval jsem to podle navodu a ze zacatku to fungovalo, tedy si myslim spravne, nastavil jsem stred, pak krajni polohy, ale ted uz nemam sanci dojet smykatkem uz jako by k vrtulce... nevim no...
Kenny McCormick

#739 Příspěvek od Kenny McCormick »

Jajka píše:Cau. Když máte nastavenou desku cykliky do roviny-páky serv rovně(doladěno subtrimy) také vám deska vykazuje takové rozdíly v horní a dolní výchylce serv? Desku jsem doladil při nula stupních a plynu v prostřed aby byla rovně. Na poletování po obloze a na vis to stačí ale plnej knedlik jsem tam ještě neměl. Při max výchylce at +nebo- ty rozdíly jsou už dost se mi zdá. Je to tak v pořádku nebo mam něco špatně? Ptám se pro to, že mam nějakej ten kontakt se zemí za sebou.při prvním sestavení jsem si toho nevšiml. Je to OK?
Nastavujes a kontrolujes to niecim takym:
http://www.hobby-wing.com/swashplate-le ... opter.html
alebo len podla oka?
janac.marek

#740 Příspěvek od janac.marek »

zdzd píše:Tak toto je přesný popis, jak se to nemá dělat...

Servo musí být v neutrálu tehdy, když vrtulka stříhá tak, abe se ve visu v NORMAL vrtulník neotáčel. A pak je třeba nastavit limity tak, aby v HL nešla mechanika na dorazy.

No, to čo vravíš dáva logiku. Ale neviem ako by som to nastavil.
Navyše potom záleží aj od otáčok rotora, nie? Ak mám iné otáčky, tak by ten neutrál bol zase niekde inde.
Ale ako niekto spomínal hore, reálne to šmýkatko nechodí na dorazy (teda jedine že si niekto nastaví vyššiu rýchlosť otáčania, ja mám travel adj na 100%), takže si to gyro posunie a aj tak zostáva dostatok priestoru na manévrovanie na obe strany.
Nespozoroval som, že by sa mi helina točila na jednu stranu pomalšie a na druhú rýchlejšie (teda možno ani na jednej strane nešla na doraz limitu).

Ináč to šmýkatko je posunuté trošku od stredu a keď sa rotor točí, tak sa posunie, aby heli držala chvost rovno. Neposunie sa to tým pádom troška bližšie k stredu?
DX6i 2.4GHz (mode 2)
Phoenix simulator
Align T-Rex 450 Pro
Align T-Rex 600EFL Pro
Jajka

#741 Příspěvek od Jajka »

Díky moc mam to nastaveno. Ted je to v pořádku. Jak jsem s tim mohl létat.Třeba mi ted ubydou pády :D No asi ne
janac.marek

#742 Příspěvek od janac.marek »

Kenny McCormick píše:Nastavujes a kontrolujes to niecim takym:
http://www.hobby-wing.com/swashplate-le ... opter.html
alebo len podla oka?

Ja som to robil pred mojim prvým vzletom od oka. Teraz pri oprave si už neviem predstaviť robiť to od oka. Mám šťastie, že som to celkom presne trafil vtedy :) .
Swashplate leveler podkladám za nutnosť pre začiatočníkov ako ja, lenže pred tým som o existencii takéhoto dačoho ani nevedel. Toto a digitálne pravítko (a uhlomer na kontrolu) sú asi najzákladnejšie veci pre zabezpečenie bezpečného vzletu.
DX6i 2.4GHz (mode 2)
Phoenix simulator
Align T-Rex 450 Pro
Align T-Rex 600EFL Pro
zdzd

#743 Příspěvek od zdzd »

janac.marek píše:No, to čo vravíš dáva logiku. Ale neviem ako by som to nastavil.
Navyše potom záleží aj od otáčok rotora, nie? Ak mám iné otáčky, tak by ten neutrál bol zase niekde inde.

Z8visí to i na otáčkách, ale ne nijak zásadně. Při vyšších otáčkách rotoru je více i na vrtulce a tím se větší rekční momet vykompenzovává.

A jak to nastavit? u Heliny velikosti 450 naprosto jednoduše. V ruce. Nastavíš hlavu a otáčky, pak vezmeš helinu zespoda do ruky a roztočíš ji s gyrem v normal. Kolektiv přidáváš, až "ztratí váhu". Pak v ruce ucítíš úplně všechno. Zda se kloní, klopí, stáčí... První dvě věci odstraníš nastavením táhel a TX, to poslední táhlem k vrtulce.
pns

#744 Příspěvek od pns »

a neda se vrtulka nastavit, tak ze vrtulnik do visu a pokud se pomalu nekam zacne sunout ocas je to spatne a je to potreba mechanicky upravit?
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#745 Příspěvek od pkotatko »

A o čem tady píše ZDZD ? To je přeci to samé. :evil:
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
pns

#746 Příspěvek od pns »

ja se omlouvam, ja se jen ptam :( , jestli v tom chyceni v ruce neni jeste nejaka jina finta...
janac.marek

#747 Příspěvek od janac.marek »

pns píše:ja se omlouvam, ja se jen ptam :( , jestli v tom chyceni v ruce neni jeste nejaka jina finta...

Je. Že heli nehavaruje :) .

Ináč asi by bolo fajn to pripevniť na nejaký starý gramofón a pevne nejak prichytiť nožičky. Nech ani náhodou nehrozí stret s listami :) .
DX6i 2.4GHz (mode 2)
Phoenix simulator
Align T-Rex 450 Pro
Align T-Rex 600EFL Pro
olisoft

#748 Příspěvek od olisoft »

pozor, pevne uchytenie na podlozku dokaze heli znicit...
Uz tu o tom bolo pisane.

Ked, tak skor stojan podla tohto:
http://www.youtube.com/watch?v=-YXNd7SS ... re=channel
http://www.youtube.com/watch?v=I6Zroukw ... re=channel
Kenny McCormick

#749 Příspěvek od Kenny McCormick »

janac.marek píše:Swashplate leveler podkladám za nutnosť pre začiatočníkov ako ja...
Da sa to aj bez toho, len to nieje taky luxus.
Staci jedna stahovacia paska na kable, ktora je bezne pribalena v kite vrtulniku.
Nasadis a stiahnes ju na hlavnu osku, odcvaknes koniec tak, aby precnieval cez cykliku, posunies na oske tak aby sa dotkla jedneho z ociek na tiahle a potom otacas oskou a porovnavas s ostanymi dvoma - pritom vidis ci je cyklika rovno /kolmo na osku/.
Jajka

#750 Příspěvek od Jajka »

Ja nepouživám nic. Nechá se to podle oka docela slušně nastavit.No a pak jak píší...v ruce doladit. možná zkusim tu stahovačku někdy. Nemáte někdo tyto listy? Dnes mě přišly a ani je tam snad nedám. http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=8518
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 450“