Levnější model pro úplného začátečníka

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JM

#76 Příspěvek od JM »

lubo1 píše:
powder píše:
lubo1 píše:Prosím pekne a môže mi niekto vysvetliť na čo sú dobré krídelka začiatočníkovi, keď má problém letieť len so smerovkou?
Príde mi to ak odorábať na trabiho spojler... funkciu to síce nemá, ale je to in...

Takový "nesmysl" může snad říct jen někdo, kdo v životě nelétal s RC modelem.
Létat s letadlem ovládaným jen směrovkou skutečně může být problém (menší citlivost řízení, mizerná možnost korekce při přistávání).
Křidélka umožní citlivější, přesnější a ochotnější ovládání náklonů - a o tom je řízení stabilního letu!

Jo, tak tohle je taky mazec :lol: :lol: :lol:
Koukám, že těch perličů je tady víc 8O
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od Jetson »

Marek71 píše:Tak sa priznám, že toto som príliš nepochopil... Možem písať slovensky, česky, anglicky a nemecky, zoradené poľa znalosti :-) Ale keďže slovenčinu ovláam najviac, tak ju používam. Vadí to ?

Nevadí, jen by se mi líbilo, kdyby lidé žijící v CZ mluvili (a psali) česky. Vážně, nemám nic proti žádné řeči, nejen slovenštině - ostatně k Tvému výčtu můžu jako čtyřicátník přidat ještě ruštinu. Ale to už jsem hodně mimo téma. Pardon.
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od Jetson »

JM píše:Nech ho bejt, podle těch jeho názorů je to nějaký pako.
Perly jako tohle:
Jetson napsal:
...a vypuštěním letadla z ruky s výškovkou dolů. Bez křidélek bych byl v řiti...
opravdu stojí za to!!

Ono, pokud se ze 2 vět udělá výřez, tak to opravdu zní divně. Ale to už je o umění číst...

Více se k JM nevidím potřebu vyjadřovat. Možná snad, že bych s ním někdy pohutoril. :D
Naposledy upravil(a) Jetson dne pon 29.09.2008 12:59, celkem upraveno 1 x.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od lubo1 »

[quote="Jetson"][/quote]
Prosím ťa prečítaj si najskôr čo si napísal
...Za poslední týden cca 15 hodin s jediným karambolem první den, způsobeným nezkontrolováním trimů a vypuštěním letadla z ruky s výškovkou dolů. Bez křidélek bych byl v řiti, takhle naopak moc neřeším ...
Tiež sa divím, ako by ti krídelká pomohli.. asi polvýkrut na chrbát...
Ja osobne by som pritiahol výškovku.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od Jetson »

Tak jsem to napsal asi špatně. Karambol byl způsoben stažením trimu na výškovce a reakce mezi vypuštěním modelu z ruky a pádem na zem nebyla myslím možná. Křidélka vztahuji k 15 hodinám letu....

Nemůžu si pomoc, ale stále když to čtu celé, zní mi to celkem logicky i když netvrdím, že je to povedená formulace.

"Netvrdím, že dokonale, ale naučil jsem lítat sám sebe. Za poslední týden cca 15 hodin s jediným karambolem první den, způsobeným nezkontrolováním trimů a vypuštěním letadla z ruky s výškovkou dolů. Bez křidélek bych byl v řiti, takhle naopak moc neřeším vítr co poslední týden otravuje a čím díl častěji donutím model sednout na silnici kam chci já a ne do pole kam chce vítr."
powder
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od powder »

Jetson píše:"Netvrdím, že dokonale, ale naučil jsem lítat sám sebe. Za poslední týden cca 15 hodin s jediným karambolem první den, způsobeným nezkontrolováním trimů a vypuštěním letadla z ruky s výškovkou dolů.
Bez křidélek bych byl v řiti, takhle naopak moc neřeším vítr co poslední týden otravuje a čím díl častěji donutím model sednout na silnici kam chci já a ne do pole kam chce vítr."

Proč jsou všichni takoví hnidopichové? Prostě ta první věta o výškovce a karambolu nesouvisí s křidélky. Fidlik.
JM

#82 Příspěvek od JM »

Jetson píše:Více se k JM nevidím potřebu vyjadřovat. Možná snad, že bych s ním někdy pohutoril. :D

Nejsi ty nějak příbuznej s uživatelem 2lizard? Máš stejně uhozený názory a styl psaní taky...mezi odstavci kilometrová mezera...opravdu přínos pro fóra tohoto typu :wink: (zbytečné prodlužování stránek).
Jinak k tobě už se taky vyjadřovat nebudu, ale vždy aspoň musím upozornit začátečníky, aby názory podobné těm tvým nebrali vážně.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od Marek71 »

Nemám s češtinou problém, používám ji běžně při komunikaci od té doby, co se mě prodavačka zeptala, co jsou to "šnúrky do topánok". Slovensky mluvím akorát se synem. Chci, aby kromě češtiny, kterou se učí na škole, uměl taky svůj rodný jazyk. No a ještě tady na RC Manii... taky nechci zapomenout na rodnou řeč. Pokud tedy máš něco proti, tak prosím moje příspěvky nečti a nekomentuj. Děkuju.

Jetson píše:Nevadí, jen by se mi líbilo, kdyby lidé žijící v CZ mluvili (a psali) česky. Vážně, nemám nic proti žádné řeči, nejen slovenštině - ostatně k Tvému výčtu můžu jako čtyřicátník přidat ještě ruštinu. Ale to už jsem hodně mimo téma. Pardon.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od Hoki »

JM píše:
Hoki píše:Modely řízené S + V jim daly více klidu při páčkování, protože jsou trochu tupější na řízení a odpouští drobné chyby.

Přesně tu samou zkušenost mám i ze svých začátků a i začátků těch, které jsem to učil.

A takto to podávám dál. ES na učení, pak něco s křidélky a potom cokoliv. Ale to už jen dělám letový dozor a radím se stavbou. A za svým názorem si za těch let u ér stojím. :P
Jetson
Kontaktovat uživatele:

vhodnost

#85 Příspěvek od Jetson »

Tak na téma vhodnost Cessny a křidélek pro začátečníka. Před chvílí jsem se vrátil z létání. Moje žena včera strávila asi 40 minut na FMS. Nikdy předtím nic takového neměla v ruce, protože to považuje za ee a kazišukací. Dokonce ani s autama nechtěla nikdy jezdit. Takže po cca 40 min na simu, odstartovala, udělala 3 kolečka a celkem čistě sedla do pole.
Důvodem že si to chtěla vyzkoušet, byla moje srážka se stromem, která jí přišla děsně veselá.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od Hoki »

TO Jetson: někdo na to má a někdo né, proto volím v jednoduchosti je krása. Znám co se naučili s TOREM-900 na 3článek a znám co měli problém vodit TORO s 2článkem a to po x odlítaných hodinách s Easy Starem. Proto popisuju svůj způsob (nikoho se tím nechci dotknout) a vono to tak jde. Dnes už většina z mých dotyčných lítá s křidélky a zpět k S+V by nešli.
woro
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od woro »

Tak se taky vyjádřím k vhodnosti či nevhodnosti řízení pouze směrovkou a výškovkou. Jsem jednoznačně pro směrovku, a to ze zcela prostého důvodu. Jak už tu bylo řečeno, model pro začátečníka by měl být stabilní. Směrovkou řízený model potřebuje velké vzepětí, aby vůbec zatáčel, a tím se stává i dostatečně dynamicky stranově stabilním. Přidejte 10% těžištní zásobu a máte model, který se musí řídit jen tehdy, když je potřeba změna směru nebo rychlosti. V kroužení nepřepadává dovnitř zatáčky, v rovném letu po vychýlení poryvem jen změní směr letu a sám se srovná. Tak podle mě má létat první model.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od Jetson »

woro píše:Tak se taky vyjádřím k vhodnosti či nevhodnosti řízení pouze směrovkou a výškovkou. Jsem jednoznačně pro směrovku, a to ze zcela prostého důvodu. Jak už tu bylo řečeno, model pro začátečníka by měl být stabilní. Směrovkou řízený model potřebuje velké vzepětí, aby vůbec zatáčel, a tím se stává i dostatečně dynamicky stranově stabilním. Přidejte 10% těžištní zásobu a máte model, který se musí řídit jen tehdy, když je potřeba změna směru nebo rychlosti. V kroužení nepřepadává dovnitř zatáčky, v rovném letu po vychýlení poryvem jen změní směr letu a sám se srovná. Tak podle mě má létat první model.

A když vypnu v 50m motor a na nic nesahám, tak sám přistane. Prostě Cessna. :D
pepin

#89 Příspěvek od pepin »

Ja jsem presvedcen,ze tak nejak to bude,teda alespon podle mych zkusenosti.Kdyz jsem presel z volnasku na RC,tak jsem byl velice prekvapen,jak casto jdu domu s letadlem v igelitce kdyz to konecne muzu ridit,zatimco jako volnasek si pristal jak do bavlnky.V tomto duchu radim i zacatecnikum pokud maji era tipu Sky Lady.Nad zemi prestan ridit a radsi se projdi,jsou velice mile prekvapeni,ze to je na zemi zase cely,kdyz vlastne vubec neridili pristani.S 3metrovou Extrou bych tento zpusob pristani nedoporucoval zkouset prestoze mnozi budou namitat,ze velky model je hodny,to samozrejme ano ale on si vybere sam koho bude poslouchat a koho ne. :lol:
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od Hoki »

pepin píše:V tomto duchu radim i zacatecnikum pokud maji era tipu Sky Lady.Nad zemi prestan ridit a radsi se projdi,jsou velice mile prekvapeni,ze to je na zemi zase cely,kdyz vlastne vubec neridili pristani.

Většina větroňů jde seřídit tak, že přistávají bez zásahu do řízení. I se samokřídlem to jde udělat. Ale v tom je ta krása: - něco jsem si postavil, udržím to ve vzduchu a dokážu to přivést na zem. Jasně že to nejde hned, ale zas říkám žáčkům "Klidně se projdi pro éro 100m, hlavně když ho domů poneseš celý". :P
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“