SIG Smith Miniplane - stavba
- Zbyněk Hadač
Zbyněk Hadač píše:Já jsem se taky vyděsil, že je trup větší než kryt motoru. Ale potom jsem pořádně obrousil spodní rohy trupu a už to šlo.
Mohl by jsi mi prosím nafotit ten zbroušený přední spodní roh? Já s tím dnes bojoval celý večer, nechci to vybrousit moc. Podle plánku to vypadá, že se to má zbrousit tak, až se z uzavřené drážky pro podvozek stane drážka otevřená. No možná né tak úplně, ale tím směrem se asi má ten materiál ubírat. Moc by jsi mi pomohl. Malvin
DX6i, AXN FloaterJet, SIG Smith MiniPlane
- Zbyněk Hadač
Fotku tady nemám. Ale taky mi ten čumák nepasoval. Ale podle plánku je ta spodní hrana fakt až dokulata. Podle toho krytu. A ta drážka pro podvozek jde až ven. A tak jsem brousil a brousil s tím, že pokud to bude hodně slabé a nebo se probrousím skrz, tak tam něco dolepím. Ale nakonec to dopadlo dobře.
- Zbyněk Hadač
Potřeboval bych poradit s motorem. Mám tam čtyřtakt ASP FS61 AR. Když jsem ho zabíhal na prkně, tak to bylo v pohodě. Ale v letadle při nahazování děsně kope a nechce se mu chytat. Skoro pokaždé začne běžet obráceně. Je mi jasné, že to s ním neumím a musím se to s ním tepve naučit. Ale zjistil jsem takovou věc. V návodu k motorům ASP (u dvou i čtyř taktů) píšou, že se nemá měnit nastavení volnoběžné jehly pokud to není nutné. Já to tak mám. Ale při vonoběhu je šoupátko hodně otevřené. Odhadem tak 1/3 a to se mi zdá být moc. Tak jsem ten volnoběh přece jenom zkusil doladit. A jak jsem tu jehlu přivíral, tak šly otáčky děsně nahoru. A potom jsem mohl přivřít i to šoupátko aby bylo pro volnoběh tak nějak normálně. Třeba jako u MVVS. Ale raděj jsem to vrátil do původního nastavení. A když tu jehlu nastavuju podle návodu, tak se dostanu taky do původních hodnot továrního nastavení. Ale nejsem si jistý, jestli je to dobře. Tak moc bohatá směs. A jestli se potom motor při spouštění nepřeplavuje a kvůli tomu nekope. Jinak to jestli ho nechám podle návodu a nebo podle nejvyšších otáček nemá na stabilitu volnoběhu nebo přechody žádný vliv. Liší se jenom otevření šoupátka pro volnoběh.
Osobně mám 4-takt nastavený taky na volnoběh s poměrně dost otevřeným šoupátkem a dost na bohato. Pokud jsem ho nastavil na max. otáčky, při zvednutí éra čumákem nahoru chcípal. Takhle drží otáčky, má dobrý přechody a nikdy mi ve vzduchu nechcípnul. Mě spíš zajímá co máš za svíčku. Mě tohle motor dělal při záběhu a bylo to moc teplou svíčkou, ač byla podle parametrů studená. Směs se zapálila ještě před dosažením max. komrese a motor kopnul spátky. Alespoň tak si to myslím. Dal jsem tam univerzální svíčku ASP a maká jak hodinky. Až se divím, že neco univerzálního může tak pěkně makat...
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
- Zbyněk Hadač
Nádrž mám v ose karburátoru. Možná kvůli zástavbě i malinko pod. Svíčku mám O.S.Max F. A motor s tím původním natavením funguje dobře. Jenom jsem se chtěl ujistit, jestli to tak má opravdu být. Ještě jsem nebyl s Miniplane ve vzduchu. Ale ten motor drží krásně otáčky na plný plyn i na volnoběh i když ho zvednu čumákem nahoru. Možná, že ho jenom vždycky přechlastám při tankování a nahazování. Když jsem ho zabíhal na prkně na byl hlavou nahoru, nedělal to. V letadle ho mám nabok, tak to přebytečné palivo nemůže tolik vytékat ven.
Jo, to je možný, teoreticky by se pak nemuselo při cyklu zpálit všechno palivo a mohl by kopnout zpátky. Každopádně 4-takt není tak háklivej na přesný nastavení, tak pokud běží, nebál bych se toho. Maximálně bych se při záletu snažil, aby motor ve vzduchu zbytečně neběžel na volnoběh, to je nejkritičtější fáze. Až si motor sedne zjistíš, že zhasne jenom v případě, že mu dojde palivo...
- Zbyněk Hadač
Já když ho startoval rukou, tak jsem ho vždy nechal dost nasát a potom chytal většinou na první, max. druhou šupu rukou. Jednou mi kopnul zpátky tak, že to povolilo vrtuly utaženou nakrev kontamatkou. To ve mě až zamrazilo, dostat to přez prsty tak je to mazec. Pak jsem koupil starter, protože u 4-taktu je schovaný sání a tak se to blbe ucpávalo prstem. Je to motor z HC, to co se prodává v Čechách má takovou klapku na ucpání sání, tam to bude lepší..
- Zbyněk Hadač
Já když ho nasaju, tak chytá už před úvratí. Není to pecka natvrdo. Ale prostě nepřejde přez úvrať. A nebo chytí opačně.Slyšel jsem, že někdo to tak startuje schválně. Že ho přechlastá a startuje na druhou stranu a jak motor kopne tak se rozběhne správně. Já vyzkouším ho nenasávat a chvilku startovat jestli si nasaje sám.
To že ho někdo startuje obráceně je pravda. Nicméně nemůžu si pomoct, ale tohle vypadá na svíčku. Mě to tohle dělalo pokud jsem tam měl teplejší svíčku než je třeba. Jak už jsem psal, jestli máš možnost, zkus tam svíčku ASP GP-1. Ono bez předešlého nasání ti to rukou nepůjde.
- Zbyněk Hadač