Jak se řídí RC vrtulník?
Ještě u toho HK450 spočítej na co tě přijde s výbavou a na co by přišel Trex450 naložený třeba z www.flying-hobby.com
Možná ještě než něco objednáš tak přijed se podívat na helisraz do Hlinska co pořádá Tonda Laštůvka, uvidíš tam většinu strojů o kterých mluvíme na živo a můžeš i promluvit s jejich majiteli, je to dobré místo na to udělat si přehled, info http://laheli.com/web/article.php?aid=74&lang=cz
Možná ještě než něco objednáš tak přijed se podívat na helisraz do Hlinska co pořádá Tonda Laštůvka, uvidíš tam většinu strojů o kterých mluvíme na živo a můžeš i promluvit s jejich majiteli, je to dobré místo na to udělat si přehled, info http://laheli.com/web/article.php?aid=74&lang=cz
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla
Záměrně píšu poletovat abych nebyl podezírán že tvrdím že ty strojky zvládnou vše jako ty dražší vrtulníky.Kestrel zvládne lítat nahoru a dolu,do stran,osmičky atd. atd. vlastně to samé co začátečník s M.T. atp. akorát s tím rozdílem že s Kestrelem můžu za barák a M.T. musím hodit do auta a hurá za město.No a ještě cena je jiná.Beep píše:to Rotvík: cítíš rozdíl mezi slovem poletovat a lítat?? Pokud chceš poletovat je volba ok, pokud lítat tak ne.
Kestrela a Free Spirita ,,na hlavu " nepostavíš a ani nic jiného z ,,pravé " 3D nezvládne.Ovšem pořád zůstává že pokud chce někdo oddychovku na letní odpoledne aniž by musel investovat větší peníz a jen si lehce zalítat,nemá pražádné ambice dokazovat stále a stále víc ( a jsou tací ) a akrobacie mu nic neříká tak pro toho tenhle strojek úplně stačí.
A pokud budeme rozebírat výraz poletovat a lítat tak budeme pouze slovíčkařit.
To je asi tak vše co bych chtěl říct a víc to rozebírat nemá (aspoň pro mně ) význam.
Kestrel 500 SX je model heli s "fixed pitch" - s pevným nastavením uhlu kolektivu, řízení stoupání se řídí změnou otáček motoru a tím i rotoru. Toto řízení má nevýhodu ve značné prodlevě a v nemožnosti klesat za stejných otáček rotoru což se projeví ve větru (myslím 4-8m/s, ne vítr kdy chodí vrabci pěšky), kdy vlivem snížení otáček rotoru se stane heli neřiditelná. Heli s plnohodnotným řízením, stejně jako velké heli, řídí klesání a stoupání za pokudmožno konstantních otáček změnou uhlů rotorových listů. Proto se u modelů uvádí kolik otáček má být na rotoru pro normální let a kolik na akro. Tím se podle mně vymezuje i rozdíl mezi poletováním a lítáním. Proti poletování nic nemám a každý si v heli hledá tu "svou" možnost oddychu, obávám se ale že ti co kladou dotazy jakou heli, chtějí většinou lítat než poletovat. Z pohledu toho, je jasné že Kestrel jim neumožní postupovat dál v řízení heli a stejně tak nic z kestrela nepoužijí do budoucna (gyro, serva, motor, regl.)
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla
Tak v tomhle s Tebou souhlasím,ostatně jsem to v takovém smyslu napsal (nebo se o to snažil ):).Já vlastně jen reagoval na názor že za ,,trojku " si člověk s vrtulníkem nezalítá.Prostě to jde,viz. třeba vlákno o F. Spiritovi kde je i video pro pochybovače.Beep píše:Proti poletování nic nemám a každý si v heli hledá tu "svou" možnost oddychu, obávám se ale že ti co kladou dotazy jakou heli, chtějí většinou lítat než poletovat. Z pohledu toho, je jasné že Kestrel jim neumožní postupovat dál v řízení heli a stejně tak nic z kestrela nepoužijí do budoucna (gyro, serva, motor, regl.)
Můj názor na vrtulníky je asi takový : chceš si občas jako relax zalítat s vrtulníkem a nechceš do toho investovat víc než je třeba tak Kestrel nebo spíš F. S. je dobrá volba.
Pokud chceš u vrtulníků něco dokázat (třeba sám sobě ) chceš si posouvat hranice,pokračovat někam dál,jezdit třeba po soutěžích nebo srazech tak si pořiď to co doopravdy funguje bez problémů.To zn. nejspíš M.T. nebo Trex.
Pokud máš trochu zkušeností s montováním,baví tě různě ,,laborovat ",montovat a nastavovat tak třeba HKčko a nebo CopterX.Já se třeba ,,šroubkovat " naučil s Walkerou 60B,
Každý musí mít jasno co od toho chce a umět zvážit své možnosti,finanční i manuální.
S tím se nedá než souhlasit, speciálně poslední odstavec, každý by měl zvážit co od toho chce, kolik času tomu chce věnovat a finanční možnosti.
V okamžiku kdy bude znát odpovědi na tyto otázky by teprv měl řešit co chce za heli a kterou koupit.
V okamžiku kdy bude znát odpovědi na tyto otázky by teprv měl řešit co chce za heli a kterou koupit.
Jo jo, to rozhodně..Jen jsem něco podobného psal již ze začátku...Zkrátka, že nemám čas a ani ambice, učit se nějáké 3D obraty...a proto jsem si dal cenový strop cca 7000kč, včetně RC a nabíječky, páč tak si tu zábavu já osobně cením.. Létám cca rok a půl se 4ch jednorotorem a nikdy jsem nezatoužil mít možnost hodit ho na záda a podobně. Důvod, proč chci jinou heli, je ten všem známej motorek na ocase, který tam mám.To je vážně boj...a prto myslím, že HK bude pro mne na to občasné poletování ideální
zdzd: Díky za odkazy..přesně to jsem se tu chtěl dozvědět
zdzd: Díky za odkazy..přesně to jsem se tu chtěl dozvědět
hlavně klídek..
Taky bych chtěl s modelem lítat jen v rámci letové obálky dospělého vtrulníku, ale tenhle borec mi trošku rozšířil obzory
http://www.youtube.com/watch?v=-y-wxZCi ... re=related
Mám za to že první vrtulník který někdo postavil na hlavu byl Lynx. http://www.youtube.com/watch?v=l7qCjs-AzXs (malá ukázka že taky umí ) a s OH-6 prý stopaři v Namu dělali psí kusy.Např postavit jí ,,naštorc " při průletu mezi skupinou stromů.Ty ovšem sebou kameru nevozili.Citelis píše:Taky bych chtěl s modelem lítat jen v rámci letové obálky dospělého vtrulníku, ale tenhle borec mi trošku rozšířil obzory![]()
Rotvík píše:Mám za to že první vrtulník který někdo postavil na hlavu byl Lynx. http://www.youtube.com/watch?v=l7qCjs-AzXs (malá ukázka že taky umí ) a s OH-6 prý stopaři v Namu dělali psí kusy.Např postavit jí ,,naštorc " při průletu mezi skupinou stromů.Ty ovšem sebou kameru nevozili.Citelis píše:Taky bych chtěl s modelem lítat jen v rámci letové obálky dospělého vtrulníku, ale tenhle borec mi trošku rozšířil obzory![]()
S tím LOHem na bok máš pravdu. Zrovna jsem dočet Snadný cíl myslím že to byl Krab. Jinak naprosto souhlasím s tvejma názorama. Nemá cenu kupovat Rexe, když ani nevím jestli mě to bude bavit. Co potom s ním? Po prvním pokusu o let to roztřískám a přišel jsem o 10K. A navíc něco ze života pokud nemám na BMW nebo třeba na Fabii a chci jezdit autem, nezbude než něco co splňuje účel, ale za tu cenu, že se v tom budu pořád hrabat. Věřím, že ty znalí už vědí, ale nikdo neví zda člověk kterému radí T-Rexe nebo cokoli jiného u toho vydrží. V lepším případě (když nenabourá) může protat ze státou v tom horším může prodat jenom vysílačku s pořádnou strátou. Toť můj názor
Jestli tě to bude bavit???? úsměvná otázka, bude, pokud to je pro tebe alespon trochu cennově přijatelné bude. Lidí co zkusí vrtulník a řeknou že to není nic pro ně je minimum a spíš je to o penězích a čase. Na to abych zjistil jestli jo a nebo ne podle mně stačí simulátor.
A ted k těm autům. Křáp auto si člověk koupí i za cenu že se v něm bude hrabat protože ho potřebuje, heli je zábava a ne mus. Kde to pořádně skřípe je, že nevím jak se v tom bude začátečník hrabat, když tomu nerozumí, to se bude víc hrabat než lítat. Ano pokud si ted koupíš fabii tak ji za dva měsíce prodáš s nějakou ztrátou, pokud 20let starýho japonce tak zaplatíš ještě za sešrotování. Podívej se na modelbazar na všechny ty výhodné sety, jsou téměř neprodejné, a pokud práskneš s Rexem, nikdy ho neodepíšeš celej, pokud k tomu přistupuješ trochu zodpovědně, takže bezproblémů koupíš díly, opravíš a prodáš.
Pokud už pořizovací cena heli je stěží únosná nemá cenu do lítání s heli jít, náklady na provoz nejsou malé, pak zbývá než poletovat, viz víše
A ted k těm autům. Křáp auto si člověk koupí i za cenu že se v něm bude hrabat protože ho potřebuje, heli je zábava a ne mus. Kde to pořádně skřípe je, že nevím jak se v tom bude začátečník hrabat, když tomu nerozumí, to se bude víc hrabat než lítat. Ano pokud si ted koupíš fabii tak ji za dva měsíce prodáš s nějakou ztrátou, pokud 20let starýho japonce tak zaplatíš ještě za sešrotování. Podívej se na modelbazar na všechny ty výhodné sety, jsou téměř neprodejné, a pokud práskneš s Rexem, nikdy ho neodepíšeš celej, pokud k tomu přistupuješ trochu zodpovědně, takže bezproblémů koupíš díly, opravíš a prodáš.
Pokud už pořizovací cena heli je stěží únosná nemá cenu do lítání s heli jít, náklady na provoz nejsou malé, pak zbývá než poletovat, viz víše
Nejvíc je právě těch co zkusili a šli od toho, protože neměli dostatek času a trpělivosti.
Kdybych to měl odhadnout, řekl bych že tak 30 - 40% těch co začli u vrtulníku vydrží a opravdu s nimi létají bez sevřených půlek a smrtelného potu na čele. Hračky typu Blade msr, Free Spirit a koaxiály neberu v potaz.
Kdybych to měl odhadnout, řekl bych že tak 30 - 40% těch co začli u vrtulníku vydrží a opravdu s nimi létají bez sevřených půlek a smrtelného potu na čele. Hračky typu Blade msr, Free Spirit a koaxiály neberu v potaz.