FX-3O

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

#76 Příspěvek od zdzd »

Celeron píše:Dnes jsem koukal jak puk na svoji FX30. :) Zapomel jsem ji po letu vypnout. Prisel jsem k ni asi po 20 minutach protoze pipala a na displeji bylo napsano neco jako "Vypnete spinac Power". Byla cerstve nabita, takze to urcite nebylo od vybitejch baterek. Spis to vypada, ze takhle reaguje pokud se nejakou dodu nepackuje a je to vlastne hlidani baterek proti podvybiti. Ted me jeste napadla silana myslenka zda nema nejakej akceleracni snimac. Za ty penize... :lol:
Jirka

Nečteš návod. Začneš to dělat po 30 min, když se ničeho nedotkeš. Verze 1.X vypnuly vysílání, 2.x z bezpečnostních vysílají dále až do zemdlení.
cinan

#77 Příspěvek od cinan »

nevíte nekdo jak dlouho se ceka na odpoved po
registraci na supportu robbe?
frontier
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od frontier »

cinan píše:nevíte nekdo jak dlouho se ceka na odpoved po
registraci na supportu robbe?

dva tři dny :roll:
cinan

#79 Příspěvek od cinan »

diky,ja sem myslel ze sem udelal neco
spatne kdyz mi zatim nic neprislo :roll:
cinan

#80 Příspěvek od cinan »

tak sem se dneska konecne dostal k vysilajde
instaloval sem RX 6106HF do AXN,naprogramoval
sem regl kartou podle navodu RiMiRA,vysilac taky
pak sem to zapnul abych to odzkousel a ejhle
motor se nerozbehl-regl pipal
po chvilce sem prisel na to ze musim nastavit v TX
na plynu z normalu na reverz a pak to funguje jak ma
chlapi co sem udelal blbe? :roll:
Luboslav
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od Luboslav »

Nič, Futaba ma plyn opačne.
Ľuboslav Nagy
cinan

#82 Příspěvek od cinan »

promin za lama otazku
jak obracene?
jako ze nulovou polohu ma nahore?
zdzd

#83 Příspěvek od zdzd »

Tak to nejde říct. Nulová poloha není nikde. Servo dostává kratší, či delší puls a podle toho se točí. Na jedné straně tahá, na druhé tlačí. Která jeho strana je spojena s karburátorem je druhá věc, na kterou stranu karbec přidává či ubírá je třetí věc.

Fakt ovšem je ten, že svislé kniply Futab mají opačný směr pohybu serva než u jiných souprav. Pokud má být výsledný pohyb stejný je třeba tyto dva kanály reverzovat. Což je také při použití elektrických regulátorů, které mají po většině opačné nastavení, než dává Futaba.
cinan

#84 Příspěvek od cinan »

tak to sem nevedel :wink:
dekuji za odpovedi
a to znamena ze vyskovku taky reverzujete?
zdzd

#85 Příspěvek od zdzd »

cinan píše:tak to sem nevedel :wink:
dekuji za odpovedi
a to znamena ze vyskovku taky reverzujete?

Ano, případně ne. Podle toho, jak jdou táhla. :wink:

Ale pokud byl model před tím seřízen s jinou soupravou než Futaba, je třeba při přechodu na Futabu kanál plynu a výškovky zreverzovat proti tomu, jak to bylo před tím. A naopak.
cinan

#86 Příspěvek od cinan »

to sem rad
aspon vim ze nejsem takovy nesika :lol:
jeste jednou diky zdzd za vysvetleni
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od Celeron »

Kdyz uz tady "pomlouvame" FX 30. :lol: Jak mate nastavenou tuhost knyplu? Ja jsem musel nastavit tuhost na uplne nejvic co to slo, byl jsem z predchozich radii zvyklej na hodne tuhy knyply a jak to bylo z vyroby, mi delalo packovani trochu problemy. Ono to je z vyroby tak mekky, ze knyply malem reaguji na okolni vitr. :lol:
Ale na druhou stranu jsem znal jednoho, co ma neutralizaci vyrazenou na vsech funkcich. A lital dobre.
Jirka
zdzd

#88 Příspěvek od zdzd »

Já povoloval...
sramy
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od sramy »

Trochu jsem přidával, ale i tak jsem je nechal o dost měkčí než jsem měl u FC-16.
Kdybych si to nepřipoměl zakvedláním kniplů u FC-16, než jsem jí prodal, tak není žádného porovnání a vše je jen o zvyku, dnes po půl roce provozu FX-30 mi to příjde úpně přirozené, vůbec mi to nevadí.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
JMalik

#90 Příspěvek od JMalik »

Tuhost kniplů je čistě individuální záležitost a nenajdeš tady recept, kolik je ideální.
K tomu reverzu:
Jestli reverzuješ směrovku, výškovku, křidélka, brzdy......, záleží čistě na mechanickém uspořádání.
Naproti tomu kanál plynu u Futaby musíš pro elektromotory zreverzovat vždy (aspoň jsem se zatím nesetkal s regulátorem, který by to měl inverzně a s normální polohou plynu na Futabě byl v minimu).
Tohle je třeba odlišovat od možnosti SW zreverzovat regulátor, protože tím se mění smysl otáčení motoru, ne poloha maxima a minima.
Osobně si myslím, že v tomto případě Futaba idiotsky trvá na shodě se svými předcházejícími TX z doby spalováků. Tam by o nic nešlo a kdo si koupí nový TX Futaby náhradou za předchozí typ, tak prostě jenom jednoduše ten kanál plynu zreverzuje. Pokud na to na spalováku zapomene, nic moc se nestane, navíc je možné to snadno vizuelně zkontrolovat na karburátoru.
Na elektromotorech už na tohle nějaké nepříjemné události byly, takže skutečně nevidím jediný rozumný důvod, proč to implicitně nemít nastavené zreverzované proti dnešnímu stavu.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“