Jak na letecké video - vše kolem jeho zpracování
Re: Jak na letecké video - vše kolem jeho zpracování
takže dobre som to pochopil? či som stále vedľa? napíš mi na rovinu, lebo chcem mať v tom poriadok 
- Stapaka
- Kontaktovat uživatele:
DominikVF píše:veď 50i sa / 2 = 25 plných nie? a to je tých 25p..či?
EDIT: Aspoň to tak chápem, že ak natáčam pri 50p a renderoval by som to do 50p, tak nestratí na kvalite, teda snímok... ale ak natáčané 50p renderujem do 50i, tak 25 snímky stratím, nie?
Ne že by jsi je ztratil, ale 50-ti plných snímků přepočítáš na 50 půlsnímků (z každého prvního snímku vezmeš např. lichý řádek a z každého druhého snímku vezmeš sudý řádek _záleží jak máš nastavený projekt a kterým půlsnímkem začínáš, zda horním, nebo spodním)
a tak máš ve výsledku 25 prokládaných snímků ...
F 308 Phantom2;H3-3D;GoPro 4B; iOSD Mini; 7" LCD DVR/HD;
- Stapaka
- Kontaktovat uživatele:
Pochopitelně - pokud můžeš točit na 50p a zpracovávat taky na 50p - tak je to ideální.
Jenom musíš mít takový program, který to "plné HD" tzn. 1920x1080 umí zpracovat v 50p v plné kvalitě ...
Jenom musíš mít takový program, který to "plné HD" tzn. 1920x1080 umí zpracovat v 50p v plné kvalitě ...
1 plný snímok (p) = 2 polsnímky (i) ?
čiže 50i = 25p?
alebo sa to takto neprepočítava matematický.. ?
EDIT: Mám Sony Vegas 12 a ten ponúka render 1920x1080 len pri 50i/ 60i alebo 24p
A ja som sa mohol čudovať, prečo renderované videá mi prídu "trhavejšie" než surové..
čiže 50i = 25p?
EDIT: Mám Sony Vegas 12 a ten ponúka render 1920x1080 len pri 50i/ 60i alebo 24p
A ja som sa mohol čudovať, prečo renderované videá mi prídu "trhavejšie" než surové..
- Stapaka
- Kontaktovat uživatele:
DominikVF píše:1 plný snímok (p) = 2 polsnímky (i) ?
čiže 50i = 25p?
Ne. Matematicky se to určitě přepočítávat nedá
Musel by jsi si o tom něco přečíst ...
Ale zjednodušeně: - vystrč ruce před sebe, otoč zápěstí obou rukou vzájemně proti sobě, roztáhni prsty každé ruky od sebe a zasuň jednu ruku do druhé.
Teď máš "plný snímek". Roztáhni ruce od sebe tak, aby jsi zůstal dotýkat se vzájemně prsty (nesmíš je nastavit vzájemně přímo proti sobě).
A máš dva půlsnímky a každý má jiné řádky. A teď si představ, že prokládaný snímek se bude skládat z "pravé ruky" jednoho půlsnímku a z "levé ruky" toho následujícího půlsnímku - tzn. sudé snímky jednoho půlsnímku a liché snímky dalšího půlsnímku atd. atd. ......
ďakujem za príklad, hneď ho idem praktizovať
ale ozaj, musím trochu o tom prečítať, lebo v tom som úplný začiatočník.. Tak vďaka za odpovede
- Stapaka
- Kontaktovat uživatele:
DominikVF píše: EDIT: Mám Sony Vegas 12 a ten ponúka render 1920x1080 len pri 50i/ 60i alebo 24p
Zkus se podívat zda máš možnost nastavit projekt "AVCHD 1920x1080 50p" a v něm to zkus spočítat.
Pak dej vědět, jak to dopadlo ...
Stapaka píše:Zkus se podívat zda máš možnost nastavit projekt "AVCHD 1920x1080 50p" a v něm to zkus spočítat.
Pak dej vědět, jak to dopadlo ...
mám.. video súbor z GOPRO je vo formáte (kontajnery) MP4 tak aj renderoval som to do toho formátu MP4 a ten mi ponúkal len tie možnosti, čo som písal vyššie..
.. chápem, že je to so mnou o držku ale čo už no, máš trpezlivosť
EDIT: už nevidím asi na oči.. veď som tam videl p a nie i..
- JosefSvejk
Tím renderem ztratíš. Zahodíš ty zbývající řádky, které jsi nepoužil, jak bylo výše vysvětleno. Takže z 50i už zpět plnohodnotné 50p samozřejmě neuděláš.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
napíšem ako som to ja vlastne chápal po svojom laicky.. už aj z toho článku čo som sem pridal.. a z foto obrázka v článku rozdiel 50p a 50i
že pri 50p je obraz plynulejší (menej trhavý) lebo obsahuje viac (plných) snímok ako pri 50i...
že pri 50p je obraz plynulejší (menej trhavý) lebo obsahuje viac (plných) snímok ako pri 50i...
- Stapaka
- Kontaktovat uživatele:
Premiera (min. od verze CS6) má možnost nastavení projektu "AVCHD 1920x1080 50p"
Ve Vegasu nepracuji, takže neporadím ...
Jenom je mi divné, že to nemá. Jinak (dle mého názoru) ano, záznam GoPro (MP4) je si hodně blízký s formátem AVCHD (vpodstatě dost podobná MP4-ka).
Ve Vegasu nepracuji, takže neporadím ...
Jenom je mi divné, že to nemá. Jinak (dle mého názoru) ano, záznam GoPro (MP4) je si hodně blízký s formátem AVCHD (vpodstatě dost podobná MP4-ka).
JosefSvejk píše:Tím renderem ztratíš. Zahodíš ty zbývající řádky, které jsi nepoužil, jak bylo výše vysvětleno. Takže z 50i už zpět plnohodnotné 50p samozřejmě neuděláš.
no to som myslel, len vy sa tu vyjadrujete všetci "profesorsky" a ja laicky tak blbo to odomňa vyzneje, keď som písal o tom, že snímky stratím keď zrenderujem video 50p do 50i... stratím na kvalite..
Stapaka píše:Premiera (min. od verze CS6) má možnost nastavení projektu "AVCHD 1920x1080 50p"
Ve Vegasu nepracuji, takže neporadím ...![]()
teraz ťahám Sony Vegas 13, tak uvidím čo ten ponúkne.. a áno, ako píšeš.. v zátvorke je aj prípona mp4.. a ja som to renderoval úplne na spodku čo je veľkým MP4.. lebo v tom je video z GoPro kamery..
- Stapaka
- Kontaktovat uživatele:
DominikVF píše:napíšem ako som to ja vlastne chápal po svojom laicky.. už aj z toho článku čo som sem pridal.. a z foto obrázka v článku rozdiel 50p a 50i
Už to nerozebírej. Je to zbytečné.
V podstatě jde o toto:
(Snad mne někdo odborně zdatný neukamenuje - ale pro zjednodušení to napíšu takto)
První byl film - 24p měl vynikající světelnou pružnost, ale pohybující se obraz trpěl "chvěním" hran (byl trhaný) - s ohledem na lidské vnímání.
Televizní obraz používal (náš - PAL) 50i - 25 prokládaných snímků a pohybující se obraz vypadal plynulejší, neboť snímky na sebe začaly navazovat plynuleji (každý snímek měl v sobě již část toho dalšího) ...
Teď v době vysokého rozlišení je ideální natáčet a zpracovávat 50p - 50 plných snímků (vlastně fotografií) za sec.
Ovšem je to veliká zátěž na velikost dat a následně na dobu zpracování.
Proto se to prozatím nepoužívá běžně. A proto to také třeba nemají všechny střihové programy v nabídce...
Ovšem ... je to jen otázka času ...
pekne vysvetlené... laikovi je ťažko naskočiť do rozbehnutého vlaku (medzi vás, ktorý tomu rozumejú) a ja si potom to môžem vykladať po svojom... 
- Stapaka
- Kontaktovat uživatele:
DominikVF píše: ...v zátvorke je aj prípona mp4.. a ja som to renderoval úplne na spodku čo je veľkým MP4.. lebo v tom je video z GoPro kamery..
Dominiku, Dominiku
Mne z Tebe trefí. Prohlédl jsem si pořádně tvůj screen.
Teď mi došlo, v čem jsi renderoval ... XDCAM EX - to je speciální formát profesionálních kamer SONY typu XDCAM EX-1, XDCAM EX-3.
A ty mají ale úplně jiné datové toky a ten kodek je taky někde jinde - já nevím, ale mně to přijde, jako by jsi chtěl jezdit s běžným autem na kerosin.
Taky by byl výsledek tristní ...