lyze - vybava

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
JMalik

Re: lyze - vybava

#76 Příspěvek od JMalik »

robotmz píše:Ináč nepociťujete na tých "krátkych" lyžiach úbytok stability pri napr. rovnej jazde nie na hranách ale na sklznici ??
Ja mám zhruba 175 a tie lyže ak sa nemýlim mám 165, lenže na moju výšku by som ich mal mať podstatne kratšie, lenže kolega čo mi ich predával tak má tipujem okolo 185 cm... a to ešte keď sme jazdili ja na starých 185 cm tak tie jeho mi na vleku také smiešne krátke pripadali :mrgreen:

Jednak výška postavy není rozhodující kriterium pro délku lyží a za druhé: je snad jasné, že když budeš mít 165cm lyže s radiusem 13m a stoupneš si na to tak, že pojedeš na ploše a ne na hraně, tak ti to už při šedesátce bude tancovat pod nohama.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#77 Příspěvek od JMalik »

robotmz píše:potom to nie sú lyže ale blato.
na kvalitnú lyžu sa ti môže aj 150 kg lyžiar postaviť s druhou lyžou na špičku, špička sa ti vystrie, praskne vrstva farby, ale jadro ostane neporušené.
A ďalšia vec, ak ti vypne viazanie /predpokladám že vyplo lebo už by si to tak ľahko nerozchodil/ tak tá lyža môže letieť aj z 12-poschodia paneláku a nič sa jej nestane.

Nemáš úplně správné představy o tom, co je kvalitní lyže :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
robotmz

#78 Příspěvek od robotmz »

Veď ja netvrdím že to moje je "najsprávnejšie" /vždy ma naserú takí mudrlanti, ktorí to o sebe tvrdia/, len píšem ako to ja posudzujem.
Určite sa cítim bezpečnejšie na ťažkej a tvrdej lyži /+kvalitné viazanie +kvalitné a tvrdšie botasky/ ako na nejakom blate kde v zatáčke pritlačím a bude sa mi to ohýbať ako luk a to nehovorím sem-tam o nútených skokoch cez bubny vo vyššej rýchlosti.

Ale možno sa zo srandy odhodlám, tento rok skúsiť manželkine lyže, ktoré boli kúpené ako nový set v rakúskom výpredaji vo veľkej zľave. Vypadajú veľmi slušne, povrchovka je dokonca taká drsná poplastovaná, každopádne sú oveľa ľahšie a mäkšie ako moje, detto botasky a viazanie...
Dúfam, že ich po druhej zatáčke nebudem mať omotané okolo krku, však keď podľa tých najsprávnejších sa dajú zničiť skôr moje drahé, tak tieto šunty dúfam, že niečo vydržia... :lol:
JMalik

#79 Příspěvek od JMalik »

robotmz píše:Veď ja netvrdím že to moje je "najsprávnejšie" /vždy ma naserú takí mudrlanti, ktorí to o sebe tvrdia/, len píšem ako to ja posudzujem.
Určite sa cítim bezpečnejšie na ťažkej a tvrdej lyži /+kvalitné viazanie +kvalitné a tvrdšie botasky/ ako na nejakom blate kde v zatáčke pritlačím a bude sa mi to ohýbať ako luk a to nehovorím sem-tam o nútených skokoch cez bubny vo vyššej rýchlosti.

Může to tak být. Lyžuješ dobře (snad). Když si takhle tvrdou lyži vezme začátečník, bude se válet v situacích, kdy by to na měkčí lyži ještě v pohodě zvládal.
hates

#80 Příspěvek od hates »

S tvrdosti je to jasne

Tvrda lyze je tezsi a musim taky na ni poradne zabrat, abych ji dostal v obloku do hrany.
Lehky clovek se na tvrde lyzi nadre, proto je lepsi mit mekci.
Nadruhou stranu i lehky clovek si zajezdi na tvrde lyzi ale musi umet. Tvrda lyze taky tvrde tresta chyby. Osobni zkusenost. Jezdil jsem na SLX elanech a pohodicka. Tak jsem si pred cca 5ti lety poridil WC od Fischeru. Stejna sjezdovka ale mnohem tvrdsi zavodni lyze, hold jsem na ni malo slapnul a dost to bolelo jak mi to neprominula. Dnes bych tu tvrdou slalomku nevymenil, ale je pravda ze po celodennim sportovnim jezdeni jsem rad ze lehnu do postele a nejaky apre-ski me muze vite co.

A jestli pujcovnu nebo vlastni jsem psal. Pokud clovek nejezdi kazdy vikend ale treba 3x za zimu tak pujcovna.
Ja si kupuju vlastni, ale vzdy model o rok zpet. Hodne se na tom usetri.
Treba u te ficher misto 20k za aktualni model date nejakych 12k za lonsky model.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od jindraj »

JMalik píše:V podstatě se s tím dá souhlasit.
Má to asi jedinou chybku - když mám lyže doma, rozhodnu se klidně ráno, že pojedu lyžovat a nemusím řešit půjčovnu (zvlášť pokud jedu na sjezdovku, kde půjčovna není).

tak to už se mi nestalo léta :) ... tak nevím, jak je to pravděpodobné u ostatních .... já většinou musím hory nějak naplánovat a když už se chci utrhnout, tak i vím kdy a kam pojedu.

Ale i to je řešitelné. Dnes už prakticky v ČR ani Rakousku neexistuje slušné středisko, kde by byly slušné sjezdovky co stojí za to se k nim harcovat a nebyla někde v okolí kupa půjčoven dychtivých půjčit Vám lyže. Respektive je dost takových, kde ty půjčovny jsou na místě. V ČR to chce pravda jen předem kouknout kde v tom středisku jsou ... bývají různě po tom středisku, v Rakousku jsou obvykle u dolních stanic a bývá jich tam několik. Takže pokud netrvám na tom, že budu na vleku prvních 30 minut jeho provozu, tak je to v klidu i tak. Ostatně dříve jsem lyže bookoval předem - pak jsem zjistil, že třeba v Rakousku je to nesmysl. Přijedu tam ráno. Na blind vlezu do 2-3 půjčoven, co jsou většinou nasyslené v okruhu 100m od hlavní lanovky a kouknu kde co mají za kousky, pak sáhnu po těch co se líbí a za 20 minut stojím na svahu. Když náhodou zjistím, že jsem neměl šťastnou ruku, tak si kdykoliv vyměním za jiný model ve stejné cenové kategorii a jedu dál :)
JMalik

#82 Příspěvek od JMalik »

jindraj píše:.... Na blind vlezu do 2-3 půjčoven, co jsou většinou nasyslené v okruhu 100m od hlavní lanovky a kouknu kde co mají za kousky, pak sáhnu po těch co se líbí a za 20 minut stojím na svahu. Když náhodou zjistím, že jsem neměl šťastnou ruku, tak si kdykoliv vyměním za jiný model ve stejné cenové kategorii a jedu dál :)

Můj názor na to je, že pokud někdo stráví cca 15 dnů v roce na lyžích je čistě na něm, jestli zvolí půjčovnu, nebo vlastní lyže. Pochopím, že někdo chce tu svojí hračku vlastnit , pochopím i to, že někdo se rád sveze na špičkové lyži a v půjčovně má možnosti vyzkoušet XX typů.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od jindraj »

JMalik píše:...je čistě na něm, jestli zvolí půjčovnu, nebo vlastní lyže....

tak to zcela jistě a nepochybně i kdyby tam strávil jen jeden den ... mám třeba kamaráda, co si koupil kolo za 180k a jel na něm podle všeho 3x za 2 roky ... taky mu to nikdo nemůže vyčíst. Jeho peníze, jeho rozhodnutí :)
robotmz

#84 Příspěvek od robotmz »

To je aj môj prípad.
Chcem kvalitné lyže a chcem ich "vlastniť". Lebo na lyžovanie sa rozhodujem vždy v piatok večer podľa nálady a v sobotu ráno chcem sadať na prvú sedačku lanovky niekde v zapadákove /posledne som lyžoval v PL/, kde sú ľudové ceny, a prázdny pekný svah, lebo s prepáčením do takej rite sa nikomu nechce. To je aj môj živel.
Tie renomované strediská, u nás je to Veľká Rača, sú viac predražené ako Vysoké Tatry a ľudí toľko, že viacej sa stojí v rade ako lyžuješ po svahu, a takú lyžovačku môžem akurát osrať. Ak zlyžujem dole, nechcem stáť v kolóne viac ako 2-3 minúty.
Ja nepotrebujem každé 3 roky nové lyže a auto, tak ako jeden kolega, kľudne budem jazdiť na 14 ročných "kvalitných lyžiach", ktoré v mojich rukách budú mať najazdené menej ako 2-ročné a bez veľkých pádov.

jindraj: on nemá to "kolo" na to, aby dennodenne chodil na ňom do práce, on to má ako "šperk". Ak by sme to vniesli do modelárskej tématiky, určite by sa tu našli stroje v podobnej cenovej kategórii a podobnej frekvencii lietania.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“