Easy Fly

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#76 Příspěvek od tomqw »

dík, dobrej nápad začnu tím že zruším polistyrenovej pant. Pak bych měl dotaz k té zažehlovací pásce, jsem začátečník a tak zbírám pomalu zkušenosti. Jedná se o klasickou samolepící pásku se skelným vláknem pro modeláře? Tu pak zažehluješ na EPP?
Druhý dotaz je k pantům, koupil jsem nějaké malé pantíky z plastu a kovovým čepem, na rozdíl od páček k servům nemají takovou tu destičku která se dá z druhé strany (např. přidélka) a po zalepení se ještě spojí prošroubováním. Stačí je tedy jen přilepit?
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od tomqw »

Ještě mám jeden dotaz, jak máte řešený konektory na přímači pro serva na křidélka, já je zatím připojuji pokaždé na přijímač, což asi není ideální?? Je lepší přímo na přijímač naletovat kablíky a na ně dát nějaký konektory? Dík moc předem.
Jiri

#78 Příspěvek od Jiri »

tomqw píše: Pak bych měl dotaz k té zažehlovací pásce, jsem začátečník a tak zbírám pomalu zkušenosti. Jedná se o klasickou samolepící pásku se skelným vláknem pro modeláře? Tu pak zažehluješ na EPP?

Exaktně tak. Zažehluju to stejnou žehličkou, kterou potahuju non-EPP éra fólií, teplotu nutno vyzkoušet - postupně opatrně zvyšovat - EPP vydrží na rozdíl od polystyrenu dost. ale ne vše ;-). Po zažehlení páska drží řádově líp, dá se tím (omezeněkrát) přinutit k držení i páska, která se dříve odlepila (pokud se na lepidlo nedostal bordel). Standardně tuto pásku u houboletů dávám na náběžky a zespodu na předek trupu - drobné navýšení hmotnosti bohatě vyváží nesrovnatelně větší odolnost proti poškození, kde náběžky a předek/spodek rypáku trpí nejvíc. (Neúmyslně) vyzkoušeno, že s páskou to bez viditelných stop na trupu přežije i přistání na hrubém asfaltu :-). Bez ní na trupu zanechávalo rýhy i strniště.
tomqw píše:Druhý dotaz je k pantům, koupil jsem nějaké malé pantíky z plastu a kovovým čepem, na rozdíl od páček k servům nemají takovou tu destičku která se dá z druhé strany (např. přidélka) a po zalepení se ještě spojí prošroubováním. Stačí je tedy jen přilepit?

Klasické plastové panty, které jsem zmiňovat (Modela) jsou de fakto dvě plastové destičky cca 1,5x1cm jejichž pant tvořil špendlík, zadlabávaly se do škvíry v materiálu (balsa) a lepily epoxidem. Při aplikaci na EPP prostě lámacím nožem naříznu EPP na hraně v polovině tloušky, pant se tam zamáčkne a zalepí kyanoakrylátem (bacha na zalepení vlastní pohyblivé části pantu). Destička je natolik tenká, že z EPP (na rozdíl od balsy) netřeba nic vydlabávat. Ideálně to vychází třeba u směrovky/VOP, kde je žádoucí, aby kloub byl uprostřed. U křidélek, které jsou někdy navržené, aby byl kloub na jedné hraně je pak lepší buď páska, a nebo panty do materiálu zaříznout tak, aby šly k hraně opět pokud možno středem materiálu. Pant je pak v neutrální poloze de fakto zalomený - tj., pokud je třeba osa otáčení křidélka na horní hraně profilu, obě půlky pantu jdou v křidélku i křídle od hrany šikmo dolů. Ale to v materiálu stejně není vidět a funkci to nevadí. Hlavně je to mnohem lepší, než je lepit navrch.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od tomqw »

Tak jsem se na směrovce zbavil pantu z epp, ale bohužel to nepomohlo. Budu muset najít jiné řešení a předělat směrovku.
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od tomqw »

Ahoj,
tak jsem definitivně kapituloval na nefungující směrovku. Nejdříve jsem zkoušel tam dát nový bovden zaříznutý zboku do trupu. To bohužel nepomohlo. Asi jsem ho nedal úplně rovně, nebo ho materiál příliš svíral. Tak jsem tam bovden nechal a zalil ho sekundovým lepidlem a budu doufat že to malinko zpevní trup. Zároveň jsem pomocí zalepeného bovdenu srovnal pokroucení trupu. Pak jsem servo přesunul dozadu pod výškovku a kabel jsem zaříznul do trupu zvenku. V zadní části trupu je nějaká dutina takže servo bylo zadlabaný během pár minut bez použití pájky. S tím zaříznutým kabelem si nejsem jistý, je to trochu vidět a pravděpodobně to i změnšuje pevnost trupu zvláště v nejužším místě před ocasem, tak jsem zvědavej jak se to bude projevovat.
havrous
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od havrous »

Konečně jsem vyfotil svoji úpravu.
Obrázek Obrázek
Kabely mam vedený vnitřkem trupu, účinost směrovky a přesnost ovládání značně vzrostla.
Neni to nic hezkého, ale létá to a to je hlavní
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od tomqw »

Ahoj,
fotky přidám jen co se dostanu k nafocení, zatím jsem měl málo času.
Jinak tvoje řešení se mi zdá trochu lepší, směrovku ovládáš cca uprostřed a navíc se ti tam vejde ještě servo pro výškovku. Já jsem dal to servo pro směrovku zhruba do těch míst kde máš ty servo pro výškuvku, ale o něco níž. Teď bych měl asi problém tam přesunout i druhé servo a navíc zařezávat druhý kabel už se mi vážně nechce.
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od tomqw »

Ahoj,
vzhledem k tomu, že se mi občas stávalo že mi za letu vypadnul motor, respektive po jeho vypnutí už nenaběhnul. Občas se stalo, že zapískal jako po připojení na napětí a pak začal opět normálně fungovat. Servy šly vždy normálně. Občas jsem ale musel jít dost daleko pro letadlo. Nejdřív jsem kontroloval kabely, nic jsem nenašel, na zemi to vždy bylo ok. Tak jsem zkusil nejdřív vyměnit regulátor, to ale nepomohlo. Tak mě napadlo dát tam i jiný motor. Konečná konfigurace regulátor+motor je:

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=4708

Pro mě jako pro začátečníka je to docela těžší na ovládání, je to o dost rychlejší a možná citlivější. Zažil jsem opravdu horkou chvilku kdy mi vítr v zatáčce přetočil model tak že začal letět možná spíš padat bohužel pod plynem dolu ještě nějak po křídle a navíc proti mě, nejhorší bylo že byl model dost na de mnou a já jsem ho strašně špatně proti obloze viděl. Naštěstí se mi to i když spíš náhodou povedlo vybrat cca 2m nad zemí, pak model minul mě i auto pro mě v nevídané rychlosti. Mě se rozklepaly kolena a šel jsem co nejrychleji na přistání. Chybama se člověk učí pokud by byl model dál ode mě asi by situace nebyla zdaleka tak kritická a model by byl čitelnější.

Na druhou stranu ve větru to bylo citelně lepší letadlo se stím lépe vypořádalo a proti větru celkem letělo.

Závada s vypadávajícím motorem se zatím neprojevila tak uvidíme.
tomqw
Kontaktovat uživatele:

Můžu požádat o radu? - nereagují mi křidélka

#84 Příspěvek od tomqw »

Zdravím,
tak jsem včera přišel na to proč jsem měl takové problémy zvládnout letadlo při kolmém letu po křídle k zemi. S novým motorem je mnohem rychlejší a při vyších rychlostech nereagují takřka vůbec křidélka. Mám na jejich ovládání serva HTX 900 přesunuté napřímo do křídel. Další změnou je zrušení původních pantů (jak plastových tak spojení s EPP) a jejich nahrazení páskou ze skelnou tkaninou na třech míctech a to uprostřed a na krajích křidélek. Nemáte někdo nějaký nápad co jsem udělal špatně, nebo kde může být chyba?
Dík moc za pomoc.
havrous
Kontaktovat uživatele:

Re: Můžu požádat o radu? - nereagují mi křidélka

#85 Příspěvek od havrous »

Tohle vyřešíš jenom tim, že nebudeš lítat rychle. :?
Křidýlka mam pověšený taky na pásce a do dokonce po celé délce, ale stejně to nepomáhá. Buď je servo slabé nebo - coš vidim jako pravděpodobnější - jsou křidélka příliš ohebná a ke koncům dojde k jejich narovnání (zkus jaká je k tomu potřeba síla, uděláš si představu).
Takže jestli chceš laborovat, zkusil bych křidélka udělat z balzy. Ale neřekl bych, že to pomůže, protože jenom přeneseš problém někam jinam (nedostatečná pevnost trupu, výškovky...).
Stejně zjistíš, že už potřebuješ nový letadlo :)
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od tomqw »

nejdřív dík za rychlou reakci, pěkně mě to štve. Včra mi kvůli tomu letadlo dvakrát málem ulítlo. Pak jsem přišel na to že to není rušením, ale křidélkama. Jak jsi psal o té síle působící na křidélka, to je to co si neumím moc představit a ani to nasmulovat. Zkoušel jsem rukou trochu zatížit serva jestli nejdou přes zuby, ale zdálo se mi to ok. Rozhodně kámoš má tyhle serva na Easy gliderovy a nemá problém s jejich sílou, myslím že ty letadla jsou srovnatelný. Napadlo mě i to co říkáš ty, při zkoušení zátěže těch křidélek se opravdu dost prohybaly. Možná by se dali zkusit jenom nějak vyztužit?
tomqw
Kontaktovat uživatele:

Křídélka z balsy

#87 Příspěvek od tomqw »

Jako začátečník mám asi hloupej dotaz, ale dá se na ty křidélka koupit nějaký polotovar a nebo je nutný koupit balsové prkénko vzít smirek a brousit a brousit.... až se přiblížím originálu?
havrous
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od havrous »

Ještě vyzkoušel jednu věc, přelep celý spoj křidélka izolepou (nějakou měkčí, aby se zbytečně nezvětšila ovládací síla), ať tam neni mezera a jestli zapomínáš ovládat směrovku (jako já) tak si nastav na rádiu mix křidélka-směrovka (cca 50-70%), začne to zatáčet o poznání lépe.
A když budeš trvat na vysochání nového křidélka:
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=list&storage=375&orderdir=0&showS=0&page=2
Teď teda nevim, jaká je hloubka křidélka, ale možná by stačila lišta 35x5 (40x6)??
Ale stejně trvám na tom, že si problém pevnosti přeneseš jenom o kousek dál. Když poletíš moc rychle a nebude moct uhnout křidélko, tak se zkroutí celé křídlo nebo se hne servo...
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od tomqw »

Dík za pomoc a ochotu mi neustále odpovídat na moje dotazy. S křidélky budu laborovat docela mě to baví:-).
Směrovku zatím takřka nepoužívám a mixu se trobu bojím abych si na něj nezvykl a pak nebyl línej se ji učit používat.

Ta rychlost se mi nezdá tak velká křidélka přestávají být ovladatelná už v horizontálním letu na plný plyn s novým motorem.
Navíc mám pocit, že některé přistání na stromě i z původním motorem mohli být způsebeny také nereagujícími, nebo hůře reagujícími křidélky. Vždy se mi to stalo cca 100m ode mě letadlo letělo pod plynem já jsem se snažil zahnout věděl jsem že je to směr na strom ale letadlo reagovalo méně než bych čekal. Připisoval jsem to mému špatnému odhadu a nezkušenosti.

Možná vážně pomůže to přelepení spoje nějakou izolepou, ovládání se pravděpodobně zhoršilo po odstranění pantu z epp.

Co se týká pevnosti o křídlo se tak moc nebojím vyměnil jsem výztuhy, měl jsem z počátku dost pádů, přistání na stromedech a tak, originální uhlíkové výztuhy začaly na krajích praskat. Tak jsem tam dal hliníkové trubky a spojuji to uhlíkovou tyčí dlouhou 1m o průměru 7mm.
Problém by spíš mohl nastat v nejužším místě trupu u VOP a SOP, nebo u VOP kterou jsem zlomil vejpůl a je lepená k trupu bez nějaké výztuhy.

Trochu váhám jestli do VOP vzhledem k tomu, že je na dva díly přeci jenom nedat uhlíkovou výztuhu, kterou bych je spojil???
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od tomqw »

Ahoj,
jenom pro informaci pokud by někdo chtěl použít stejný motor jako já. Všimnul jsem si, že ten novej motor strašně topí, musel jsem zmenšit vrtuli na 8*6, teď je to celkem ok. Ikdyž samozřejmě s tou velkou vrtulí to létalo lépe.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“