Předělání malinkého vrtulníčku?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
varok

Re: Předělání malinkého vrtulníčku?

#76 Příspěvek od varok »

:D To je dobrá pomůcka
varok

#77 Příspěvek od varok »

zdzd.Předtím jsem to jen tak přeletěl očima, jak se říká. Teď si hlavně ty články z vašeho prvního odkazu pročítám pořádně a pomalu. :oops:
Ale moc moudrý z toho nejsem. 8O
varok

#78 Příspěvek od varok »

Aha, už jsem to pochopil. je to až skoro na konci. Když to napíši laicky, tak když se točí hl. rotor, na jedné straně je jekoby větší vztlak pod rotorem a na druhé menší. Tam kde je větší se trup vrtulníku naklání na druhou stranu, protože ten větší vztlak jakoby ten rotor přizvedává. Pochopil jsem to správně?
A šlo by to tedy prosím nějak nastavit i u toho malinkého jednoduchého vrtulníčku jako je Colibri V4,5? Třeba že bych na trimech nebo jinak nastavil hlavní rotor i pro VIS trošku šikmo na stranu, aby se to vykompenzovalo?
JosefSvejk

#79 Příspěvek od JosefSvejk »

Vůbec jsi to nepochopil, přečti si to znovu.
varok

#80 Příspěvek od varok »

Hm, tak pár hodin studování v dupě. Asi jsem přece jenom natvrdlý. :oops:
varok

#81 Příspěvek od varok »

No, já to pochopil tak, že u některých modelů vrtulníků je nějaký systém, který listy hlavního rotoru umožní mávat nahoru a dolů. Tím pádem se na té straně kde je větší vztlak list přizvedne a na druhé straně, kde je vztlak menší se zase sníží, samovolně bez jakéhokoliv zásahu do řízení. Tak se trošku vykompenzuje to naklánění trupu na stranu.
JosefSvejk

#82 Příspěvek od JosefSvejk »

Jednoduše, ať se netrápíš tě "nakopnu": jednorotor musí mít vyrovnávací rotor (zadní vrtulku), ta se snaží tlačit stroj do boku, to musíš nějak kompenzovat, abys zůstal na místě, proto dáváš kontra a stroj se dostane do náklonu.
Wexelo

#83 Příspěvek od Wexelo »

Náklonem nosnýho rotoru se kompenzuje tah vyrovnávacího rotoru do strany....

Edit, byl jsem moc pomalej...
zdzd

#84 Příspěvek od zdzd »

varok píše:Aha, už jsem to pochopil. je to až skoro na konci. Když to napíši laicky, tak když se točí hl. rotor, na jedné straně je jekoby větší vztlak pod rotorem a na druhé menší. Tam kde je větší se trup vrtulníku naklání na druhou stranu, protože ten větší vztlak jakoby ten rotor přizvedává. Pochopil jsem to správně?
A šlo by to tedy prosím nějak nastavit i u toho malinkého jednoduchého vrtulníčku jako je Colibri V4,5? Třeba že bych na trimech nebo jinak nastavil hlavní rotor i pro VIS trošku šikmo na stranu, aby se to vykompenzovalo?

Au.

Čteš hodně špatně. Je to hned na začátku...

http://zd.wwwcity.cz/zd/TeorieLetuHeli.htm
http://zd.wwwcity.cz/zd/Files/TeorieHELIcm01-02.pdf

Strana č.4 Obrázek 1.

Proč jsem se s tím sakra tak smolil, když ani to nepobereš? :roll:
Ezio

#85 Příspěvek od Ezio »

zdzd: Nesmolil ses s tím zbytečně. Mi to zase otevřelo oči a spoustu věcí vyjasnilo. Za mě určitě dost dobrá práce!! :wink:

..a určitě je nás víc, co to docenilo!!
Fly & land in safe.
DEVO 10 - Deviation4, Agile 7.2, T-REX 450L, 450 DFC, V120D02S, Cessna 400
varok

#86 Příspěvek od varok »

Zbytečně jste to určitě nedával a znovu to tady dávat nemusíte. Ty články mám stažené v PC. Spoustu věcí jsem se taky přiučil, děkuji. Jen jsem prostě pořád nepochopil, proč ve visu ten Colibri má trup jemně nakloněný na bok. Toť vše.
Zenderat

#87 Příspěvek od Zenderat »

varok píše:Zbytečně jste to určitě nedával a znovu to tady dávat nemusíte. Ty články mám stažené v PC. Spoustu věcí jsem se taky přiučil, děkuji. Jen jsem prostě pořád nepochopil, proč ve visu ten Colibri má trup jemně nakloněný na bok. Toť vše.

Už jsem ti to psal i dva ostatní. Na bok je nakloněn kvůli tomu, že ho zadní vrtulka odfoukává do strany, takže musiš vrťáska trochu naklopit aby visel na místě.
Ta zadní vrtulka tam neni jen nato abys mohl vrťáskem otáčet kolem hlavní osy, ale taky aby se vrťásek neotáčel - kompenzuje to kroutící moment od hlavního rotoru, kdyby tam vrtulka nebyla vrťas by měl snahu točit se stejnou rychlostí jako hlavní rotor akorád v protisměru (něco jako rotory u dvourotoru). Akce a reakce.
Phoenix, DX6i, Futaba T8FG, Win-rc 450 DFC, T-REX 550e Fb
Copterky :-)
varok

#88 Příspěvek od varok »

Dobrý den, aha, opět jsme se asi špatně pochopili. Já nemyslím, proč se trošku točí kolem svislé osy. To vím že je tam od toho zadní vrtulka. Mě se jedná o to, co bylo v některém článku z odkazů pana zdzd taky ukázané. něco takového, schválně jsem to nakreslil přehnané.
Nebo to má i tak něco společného s tou zadní vrtulkou?
Přílohy
Vrtulník.JPG
Vrtulník.JPG (9.2 KiB) Zobrazeno 1795 x
Bozha

#89 Příspěvek od Bozha »

Má, viz výše, jedná se o vlastnost, ne o chybu. Neřešit, lítat :)
JosefSvejk

#90 Příspěvek od JosefSvejk »

Tady bych asi taky doporučoval přestat řešit teorii a radši létat. Přijde mi to stejné, jako když jsem kdysi manželce vysvětloval, jak u auta funguje spojka. Nikdy to nepochopí, ale na řízení auta to evidentně nemá velký vliv.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“