Avia BH-21

Diskuze o modelech o rozpětí nad 2metry. Toto doporučení berte s rozumem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
ok-glider

Re: Avia BH-21

#76 Příspěvek od ok-glider »

Měřítko je 1/3,rozpětí do 3m.
valajda
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od valajda »

Ty potahy jsou natupo? Resp. každý potah drží ve spoji na půlce tloušťky žebra? nebo špatně vidím? Trochu se tak připravujete o nosnou funkci potahu. :?
Skalp

#78 Příspěvek od Skalp »

Zdravím. Potah je 0,6mm překližka. Žebra mají 4mm. V místech spojení panelů je tedy na žebru z každého panelu 2mm. Na ten spoj vsadím krk. Je to dobře prolepeno a navíc, i přes překližkový potah bude přetažen Proficover .... Už nyní je to tuhé jako maso ze staré krávy :)
valajda
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od valajda »

Pevnosti celku věřím, těch podélníků je tam hafo. Jen, že se na překližkových potazích dělávaly úkosy aspoň 1:10 (takže přesah 6mm), takže když už je dodržena maketovost konstrukce co se poču žeber a potahu týče, je to trochu škoda nedodržet i tady.

Jinak ale paráda a budu sledovat dál. :wink:
ok-glider

#80 Příspěvek od ok-glider »

to Valajda.
Koukal jsem znovu na ten film a prvně se mi zdálo,že přitloukají díly překližky na lepidlem pomazanou kostru a spoje jsou na tupo.Taky jsem podcenil velikost styčné plochy při ukosu 1/10 a tloušťce 0,6mm.Ono to dělá celých 6mm,to už stojí za pokus potáhnout tak horní křídlo.
Díky.
valajda
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od valajda »

Opravdu pochybuji,že by to lepili na tupo.Nějakých úkosů při rekonstrukci Pragy Air Baby jsem se nabrousil.:-)
Skalp

#82 Příspěvek od Skalp »

Já to vidím asi takto.... vzhledem k tomu, že bych rád s tou ávkou letěl ještě v tomto životě, tak místo pevnostně dostatečně provedené, navíc pod portou a šitím schované, ponechám řešené tímto způsobem. Co se originálů týče je jasné, že pevnost konstrukce je potřeba podpořit všemi prostředky. Nicméně v tomto případě a u prototypu obzvlášť, mi to přijde jako maření časem, který ubývá kvapem neskutečným. A tak raději stavět dál :)
ok-glider

#83 Příspěvek od ok-glider »

Přikládám 2 fotky pro srovnání vnitřní konstrukce.
Přílohy
PRAGA.jpg
Avia B21.jpg
ok-glider

#84 Příspěvek od ok-glider »

ok-glider

#85 Příspěvek od ok-glider »

Subtilní konstrukce Pragy je prostě úžasná.
Avia vypadá vedle ní jako dřevák,takže mě lepení na tupo a přitloukání potahu hřebíčkama vůbec neudivuje.
ok-glider

#86 Příspěvek od ok-glider »

to Valajda.
Co je zač ta zelená politůra?
Skalp

#87 Příspěvek od Skalp »

Pánové, ještě jedna věc...podívejte se, jak je překližka při položení na žebra křídla zvlněná (když není fixovaná ke kostře) ...je jako papír. Byla hodně tenká a určitě nedosahovala síly použité při konstrukci potahu pozdějších letadel jako Zlín XIII nebo Avia 35 atd .... o tom svědčí i to, že ji u dalších typů avie vypustili z konstrukce potahu křídel... (viz BH 33). Myslím, že ji v tomto případě překládali přes sebe ve spojích i bez úkosu... což je patrno i z filmu. Ostatně na dobových fotkách v dobrém rozlišení je jasně vidět průhyb mezi žebry i v místě potahu překližkou ... mě se nechtělo dělat zbytečné hrby na potahu...možná by stačila překližka 0,4mm, ale jak jsem již psal, je to první kus, musí být přijatelně hezký nicméně primárně musí být funkční. Takto ověříme první a nejdůležitější věc a potom se zaměříme na lifting :)
valajda
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od valajda »

ok-glider píše:to Valajda.
Co je zač ta zelená politůra?

To je jen obarvený nitrolak.Aby bylo jasně vidět, že je to ošetřeno proti vlhkosti.Zelený byly i originální potahy zevnitř.
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od jozefbb »

Uz som sa zlakol, ze niecim proti cervotocovi, my sme takym natierali tramy na strechu.......
valajda
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od valajda »

Skalp píše:...Myslím, že ji v tomto případě překládali přes sebe ve spojích i bez úkosu... což je patrno i z filmu.

Tak jsem si pustil film ještě jednou a v čase 1:55 je celkem dobře vidět tmavší okraj - lepidlo mezi vrstvami
b-21_potah.JPG

Mimochodem jsem to včera řešil se stavitelem Avie BH-1. Bylo samozřejmě víc působů jak řešit spoje potahů.
a) na úkosy, asi nejlepší a Avie o používala
b) třeba Junkers spojoval i "na tupo", ale spoj byl podlepený pásem překližky a sesvorkovaný nebo !! nýtovaný !!
c) na tupo - byla tomu upravená konstrukce a žebra, kde byl spoj potahu byla širší než ostatní

Skalp píše:...možná by stačila překližka 0,4mm, ale jak jsem již psal, je to první kus, musí být přijatelně hezký nicméně primárně musí být funkční. Takto ověříme první a nejdůležitější věc a potom se zaměříme na lifting :)

Abychom si rozuměli, vůbec to nechci nijak hanit. Éro se mi moc líbí a až to bude hotové, nikdo si nevšimne, jestli jsou potahy úkosované nebo ne. Takže jen tak dál a ať o brzy létá. :D
Odpovědět

Zpět na „Větší motorové modely“