Tricoptéra prvotina

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Pajik_CZ

Re: Tricoptéra prvotina

#76 Příspěvek od Pajik_CZ »

jinak jsem potvurku vazil a ma 847g i s kamerou. uz vymejslim EVO II, ktery by melo byt lehci.
zase jen na zemi...
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od jamesgsf »

malé zvíře píše:Postavil jsem zatím jenom jednu trikoptéru tak doufám že nekecám, ale mám pocit že zadní motor bude nakřivo vždy, protože tím natočením do strany vyrovnává rotační moment (nebo jak se to jmenuje) nepárového (=zadního) motoru. A čím rychleji se bude tento motor otáčet tím víc ho tilt mechanismus nakloní. Tedy kromě rotace kolem osy Z.

Nemáš pravdu, si to vyzkoušej na té své. Když je vše jak má být tak motor pěkně kolmo a tento vliv vychází pouze z rotace vrtule. Pokud zněníš smysl otáčení je potřeba kompenzovat i nakloněním.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
malé zvíře

#78 Příspěvek od malé zvíře »

Tak v tom případě mám něco špatně, protože přesně takhle se mi coptera chová. Čím víc přidám plyn, tím víc se zadní motor nakloní. A když nad tím přemýšlím, tak to je i logické: přední dva motory se točí proti sobě - jejich otáčivý moment se vyruší; zadní motor nemá nic do páru co by jeho otáčivý moment vyrušilo a tak se musí naklonit proti směru otáčení. Stejně jako vrtulník - uřízni mu ocasní vrtuli a roztočí se jako káča - hlavní rotor nebude mít žádnou sílu která by působila proti jeho otáčivému momentu (říká se tomu tak vůbec?).
Toť teorie kterou můj mozek považuje za logickou a moje trikoptéra jí potvrzuje. Pokud je to blbost prosím o polopatické vysvětlení - radši se poučit pozdě než vůbec a trikopteru klidně předělám :)
Last one alive, lock the door!
Pajik_CZ

#79 Příspěvek od Pajik_CZ »

chová se mi stejně. jen vychýlení je celkem malé :)
zase jen na zemi...
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od jamesgsf »

Ano určité naklonění tam bude vždy, jen zaleží jak velké. Není nic snažšího než si to vyzkoušet. Koukal jsem na to asi před dvěma lety, když jsem postavil svoji první tri. Přišly pády a opravování předelávání. Po nějaké opravě nebo upravě coptér ve vysu a stál přede mnou. Koukám, že zadní motor, nevím asi 20-30 stupnů, nakloněnej. Říkám si to nebylo to je něco špatně. Tak se na to ptám na tady na foru. Je mne doporučeno vyměň vrtuly za opačný smysl otáčení a ono opravdu, pak je naklonění cca (odhad do 10st).
Pajik_CZ

#81 Příspěvek od Pajik_CZ »

dneska jsem si zase šel zalítat, ale po nějaké době opět backflipem k zemi - zase vypnul motor. Regulátory nastaveny na NiMh a nízkou úroveň vypínacího napětí, vypnutí soft. Pípák jednou pípl a šla k zemi. Teď baterka na nabíječce ukazuje 3,86 V na každém článku. Co s tím? Tahle nedobrovolná akrobacie mě už stála 2 vrtule po 130,- kč... se mi to začíná pomalu prodražovat...
zase jen na zemi...
vbalko

#82 Příspěvek od vbalko »

Když už má zregenerovana 3.9v tak si padl nejspíš na napeti. Dej si hlidac napeti. Co máš za baterku? Jak dlouho si letěl?
Pajik_CZ

#83 Příspěvek od Pajik_CZ »

dobu letu jsem neměřil. Pravda je, že baterka 3S 2200mAh už je hodně stará, má odhadem něco přes 4 roky....
zase jen na zemi...
vbalko

#84 Příspěvek od vbalko »

Já bych to viděl na tu baterku
Pajik_CZ

#85 Příspěvek od Pajik_CZ »

Takže baterky jsou nejspíš kantáre.... Dneska jsem si koupil pípák, co hlídá jednotlivé články, a nastavil ho na 3,7V/čl.
Nabitá baterka do coptery, plný plyn, a hlídal jsem čas.
Tak na plný plyn to dá na 51 vteřin , pak vypne zadní regulátor. Pípák začal řvát po 20 vteřinách...

Snížím napětí na pípáku někam k 3,5V/čl , a zkusím to po nabití znova, kolik mám času od pípání na to, abych dostal copterku na zem.

Jinak otesánek dostane odtučňovací kůru, je fakt, že teď je to tak bytelné, že je to zároveň nejspíš i nerozbitné, ale to není primárně asi účel copter :D

do baterky jsem narval nabijeckou jen 1200mAh, je to znamka mekke baterky? tudiz dale nepouzitelne?
zase jen na zemi...
Pajik_CZ

#86 Příspěvek od Pajik_CZ »

DOTAZ :)

udělal jsem rám EVO 2 - z 270g váhy původního rámu jsem se dostal na 140g nového rámu. (Fotky dodám později, jestli máte zájem)

ale vypozoroval jsem, že při určitých otáčkách kolem 50% plynu ( tak akorát na vis ) se mi hrozně rozkmitá YAW mechanizmus, resp servo. Přidám, a zmizí to. Uberu na vis, zase se to objeví. Uberu ještě míň a zase to zmizí.

Po čem mám koukat?
zase jen na zemi...
Blacksite
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od Blacksite »

Vyvazeny vrtule vcetne, motoru mas take? Ono to klidne muze delat tohle, vzdyt prece u vibraci to tak je, nez se dostanes za tu mez, kdy to zmizi.
Taranis X9D+
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od jamesgsf »

Vůle v mechanismu naklápění.
Pajik_CZ

#89 Příspěvek od Pajik_CZ »

ta je jen minimalni. Kmita servo pakou, proto kmita cely zadni motor.
zase jen na zemi...
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od jamesgsf »

Právě že tam je( může být i v převodech serva) , nesmí tam být žádná, jak se to dostane do kmitu, tak to pak létá sem tam i s motorem. Doporučuji dát i silnější a kvalitní servo(doporučuji toto), min je 3kg ideálně kolem 5kg.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“