Mládež x směrnice SMČR

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
SHU

Re: Mládež x směrnice SMČR

#76 Příspěvek od SHU »

TomasC píše: Ale co by mě opravdu zajímalo, jak by jsi si představoval přijatelnou odpověď, aby řešila "obsah". Napiš to klidně do SZ nebo mi zavolej.

hmmm...

Podstatou dopisu byl dotaz, co dělá SMČR konkrétního pro mládež když podporu mládeže má ve stanovách a čerpá na to nemalé dotace...
Po víc než měsíci !!!!!! (už toto je ostuda) se dočkáme odpovědi která je pro jistotu adresovaná někomu jinému než tomu, kdo poslal dotaz, dovíme se, že veřejná soutěž vlastně není veřejná a hlavně víc než polovina odpovědi je vedena v tónu "co to jsou za způsoby se nás na něco ptát" a co je to za opovážlivost to poslat na 300 adres. Kdyby to bylo poslané pouze na svazovou adresu, mohli jsme s tím naložit stejně jako s ostatníma - neodpovědět.

Co by byla přijatelná odpověď? - Stačí vyjmenovat co SMČR dělá pro mládež. Ne pro organizovanou mládež v SMČR, ale pro mládež obecně. Protože ve stanovách je bod "Podpora práce s mládeží v modelářských klubech" nikoliv "Podpora práce s organizovanou mládeží v modelářských klubech" tak jak si to chce SMČR vykládat aby to bylo jednodušší.
Ono to je stejné jako tanečky kolem "veřejná soutěž". Veřejná je pro veřejnost. To, že si to SMČR vykládá jinak, je jeho problém. Vykládat si to může jak chce, ale na podstatě nic nezmění.
Jak by se ti líbilo, kdyby se vypsala "Letecko-modelářská soutěž" a po příjezdu na místo by ses dozvěděl, že sice je napsáno "letecko-..." ale v podstatě tím byy myšleny hydroplány, ale pod hydroplánem si představujeme letadlo co plave po vodě ale bez křídel... takže v podstatě pod pojmem letadlo myslíme loď. Asi by sis myslel něco o idiotech a měl bys pravdu. A přesně takovým způsobem se snaží argumentovat SMČR. Co si je o tom myšleno si jistě odvodíš.

Pak je myslím vhodná chvíle, aby se modeláři opravdu začali zastávat vedení. viewtopic.php?f=11&t=58184
Hlasování o modelech, kdy si to předsednictvo KLeM pohlídalo a modeláři neměli pak potíže jako třeba armádní veteráni. Ale uznávám, že to byly letecké modely.... Takže na loďičkáře to dojem asi nedělá.

Neudělá. Z jednoduchého důvodu. Tu kauzu jsem sledoval a pokud se nepletu, byla to iniciativa několika jedinců co se v tom angažovali, a nebýt jich, tak se o změnách dozvěděl SMČR až by to vyšlo v sbírce zákonů.

Výstava na Model-hobby viewtopic.php?f=11&t=68630 Ta bude i letos, oslovili jsme i ostatní odbornosti, zda se přidají.

:D dobrý vtip.... to "oslovili jsme i ostatní odbornosti, zda se přidají." v podání pana Navrátila je: cituji ".... můžou!!! si tam dát po jednom modelu za kategorii" konec citace. Jestli je toto prezentace SMČR na republokové úrovni, tak většina klubů dělá místní výstavy na světové úrovni...
O způsobu a cílových adeptech rozdělování peněz pro mládež z olympijského výboru tu nebudu raději ani psát, to by bylo na defenestraci.

Jak to dělat? Jak se to dělalo kdysi, než se nejvyššímu vedení přestalo chtít dělat.

-Že se o něco, co se kdysi nazývalo "polytechnická výchova mládeže", SMČR nestará, celkem chápu. O to by se měl postarat stát v osobě MŠMT a třeba tím i ten SMČR následně zaúkolovat a přihrát mu na to nějaké prostředky....

- že se uzavírá před neorganizovanými modeláři a mládeží, to moc nechápu...

- že se ale nestará o přísun nových modelářů z kroužků, z náborovek, ze spolupráce se školama, to mi hlava nebere. Schválně by mě zajímala veková struktura členů SMČR před 20, 10, 5ti lety a dnes. Přijde mi to jak tu už někdo napsal - "po nás potopa". Prožírání finančních rezerv, neinvestování do budoucnosti, nebudování nové a mladé členské základny....

Klubu nic nebrání uspořádat soutěž kam může přijít naprosto kdokoliv.

JJ, dobře se to píše ale:
1) na žákovské a jiné soutěže mohou jenom členové Svazu.... kdo si to chce vyzkoušet může se zúčastnit náborových soutěží a akcí (Navrátil)
2) nečlen se může zúčastnit náborových a meziklubových soutěží (Sportovní řád)
3) náborové a meziklubové soutěže se v Kalendáři akcí neuvádí (Sportovní řád)
4) akce které nejsou uvedeny v Kalendáři akcí anebo nejsou pravidelnými nebo nahlášenými tréningy nejsou pojištěny (podmínky pojistky), pojistka se vztahuje pouze na členy SMČR (výklad pojistné smlouvy, bod 3 v druhém odstavci.)
5) kdo půjde do takové akce na vlastní triko?
6) a pokud půjde, a získá členy.... kdo z toho má větší prospěch? Klub co bere na sebe riziko anebo SMČR který si zvýší členskou základnu a tedy větší šance na dotace, ale nehnul pro toto ani prstem?

Podle toho co píšeš, nám pořád silnější pocit, že se p. Navrátil chová jinak vůči KLeM a jinak vůči KLoM.
Prostě současný přístup SMČR jako celku k KLoM klubům moc nepřináši....respektive není velký rozdíl fungovat pod SMČR a "na sebe". Na základě toho některé kluby to už balí, většina to nechá doběhnout do konce přechodného období a klub nechá zaniknout nepřeregistrováním.

Stačí to takto? Trochu sem se rozepsal víc, než jsem plánoval.
SHU

#77 Příspěvek od SHU »

Shodou okolností: http://ona.idnes.cz/technicka-vychova-predskolaku-technicke-materske-skolky-pzl-/deti.aspx?c=A150608_224035_deti_haa#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box

z článku: "Letošní rok vyhlásil předchozí ministr školství jako rok technického vzdělávání pro základní školy"

a místo toho, aby se využilo tohoto programu, tak se věci pro mládež ještě více oříznou.... Alespoň v KLoM... ale za podpory nejvyššího.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od TomasC »

Ohledně definice veřejný už nechci ztratit ani chvilku. Prostě se s tím vypořádejte jak chcete. Nedovedu si představit, že by byl takový problém výkladu sportovního řádu. Pokud jste někdy byli na soutěži (asi byli), tak víte jak to chodí...

Zkusím probrat ostatní věci:
Individuální členství: Aktuální stanovy a starý OZ takovou věc neumožňovali, byl se sílou hlasu individuálních členů při volbách. Věřím že bude vyřešeno v nových stanovách, ještě jsem je ale nečetl.

Rozdělení peněz z olympijského výboru: Protože se dostanu k číslům, tak si sedněte. V roce 2011 se rozdělovalo v Veřejně Prospěšných Účelů 2,17miliardy. Došlo k legislativním změnám, Sazka zkrachoval a byla "prodána", takže v roce 2014 ČOV dostal 443milionů. (zde je jistý pokles... cca osmina). Z toho ČOV přerozdělil na další svazy pro mládež 284,7milionů.
Rozděleno cca takto: fotbal 89mil, golf 2,5mil, billiar 321tis, hokej 23mil, dračí lodě 253tis a mnoho dalších. SMČR 765tis.
Toto bylo rozděleno na jednotlivé odbornosti. Něco se vyčerpalo v roce 2014 (cca 22%) zbytek byl převeden do dalších let.
Nemohu mluvit za jiné odbornosti, ale KLeM výrazně podpořil mistrovství republiky mládeže, podpořil republiková soustředění talentované mládeže a do kroužků dodal 100 kompletních stavebnic VOSA včetně RCsoupravy a serv.
Jak tohle mají jiné odbornosti, tak to nevím a je třeba se ptát tam.

Mládež: Já prostě nevidím jako extrémní problém, když chci na soutěž, tak se musím stát členem. Když jsem chodil do "sokola" (tak jsem byl členem tělovýchovné jednoty. Do "Skauta", členem pionýra. Když jsem střílel, tak jsem platil poplatky ČSS, chci na modelářské závody?? = jsem členem SMČR. Chci na mistrovství světa?? = mám průkaz FAI.
Doporučuji navštívit seminář SEMINÁŘ VEDOUCÍCH LETECKOMODELÁŘSKÝCH KROUŽKŮ, kdy vedoucí budou mít vstup na Model-hobby zdarma. Budou to sice letadla, ale práce s mládeží jde napříč odbornostmi.
Nechci, aby to vypadalo, že se tématu mládež vyhýbám, ale není to moje parketa, tak nechci spekulovat. Ale konkrétní dotazy na práci s mládeží LETECKÝCH modelářů mohu předat.

SMČR x KLoM: mám pocit, že vládne v KLoM nespokojenost, ono to bude smrdět od NAVIGY, která moc nefunguje (co jsem slyšel). Ale tohle je třeba vyřešit v rámci KLoM. Dovolím si odhadnout, že ladous, msob, SHU je z KLoM.

Výstava na Model-Hobby: na konferenci SMČR v Hradci Králové jsem slíbil uspořádat prezentaci KLeM na výstavě, myslím, že se povedlo. Protože si myslím, že by bylo správné prezentovat celý SMČR, nejen letecké modeláře, tak jsem vyzval ostatní odbornosti ať se přidají. Máš představit KLoM?? Napiš mi SZ a domluvíme možnosti.

Cena za právníka: Chápu, že to byla pravdivá informace. Ale v kontextu je to takové typické hození špíny. Dle mě prostě nedůstojné.
MaPaCZE

#79 Příspěvek od MaPaCZE »

TomasC píše:Ohledně definice veřejný už nechci ztratit ani chvilku. Prostě se s tím vypořádejte jak chcete. Nedovedu si představit, že by byl takový problém výkladu sportovního řádu. Pokud jste někdy byli na soutěži (asi byli), tak víte jak to chodí...

Tomáši, problém je jen a pouze v tom, že křiklouni si nějak neumějí v hlavě srovnat, že žádné veřejné sportovní právo, které by zaručovalo komukoliv přístup na určité sportovní akce prostě neexistuje a že každá sportovní akce je ve své podstatě soukromá a řídí se výhradně soukromým právem. veřejné právo na ní má vliv jen v obecné rovině pokud jde o hlučnost, ochranu přírody, požární bezpečnost, atd ...

Prostě i když si jakoukoliv soukromou akci, třeba mojí oslavu narozenin nazvu "veřejná párty", tak to ještě neznamená, že se mi tam díky tomu vecpe nějaký ladous a že ho nebudu schopen kvůli tomu udržet za dveřmi.
SHU

#80 Příspěvek od SHU »

TomasC píše:Individuální členství: Aktuální stanovy a starý OZ takovou věc neumožňovali, byl se sílou hlasu individuálních členů při volbách. Věřím že bude vyřešeno v nových stanovách, ještě jsem je ale nečetl.

Předpokládám, že vypadlo slůvko "problém"... "Problém byl se sílou hlasu...

Ano, toto bylo vysvětlení... jenže pokoutné a v době rušení a požadavků na znovuzavedení byly prezentovány jiné zástupné důvody "nikdo jiný to nemá" - nepravda, jsou vysoké náklady na posílání "Zpravodaje" .... za půl roku už byl jenom elektronický, individuálové nepomáhají s organizací soutěží, nez´častňují se klubového života.... kdežto být členem klubu na druhém konci republiky to vyřeší, že...

A to Tvé "Věřím že bude ....".
Nemáš pocit, že tu je něco na hlavu? V tomto okamžiku je třeba předělat stanovy dosti zásadním způsobem, je to ideální okamžik pro to, ze stanov vyhodit co už zastaralo a vložit věci nové. Ale to chce DEBATU!!!! Posbírat náměty od členů, klubů, zpracovat je do návrhu a prodiskutovat na konferencích a pak udělat změnu. Realita je ale taková, že na konferenci bulo řečeno "pracuje se na tom", po roce není nic, další konference bude až po termínu kdy nové stanovy budou muset být v platnosti a pak se řekne "to už nejde změnit..."
Ato, že Ty jako člen vedení jsi je ještě nečetl, nevíš o záměrech co v nich má být nově.... no to hlava nebere? To je jak v 50tých letech, kdy se v Moskvě něco nařídilo a ostatní demokraticky srazili paty v pozoru.... 8O

A to řešení ind. členství... místo vyřešit problém s hlasováním - otázka na 5 minut - každý účastník konference má tolik hlasů, kolik členů zastupuje (individuál 1 anebo pokud má pověření od jiných tak kolik má pověření, zástupce klubu tolik, kolik je v klubu členů...) a je to OK. Místo toho se ruší způsob členství a nasírá lidi.

Po něčem takovém se nediv, že se vedení nevěří a kritizuje se ho.

TomasC píše:Mládež: Já prostě nevidím ....

no, že to nevidí spousta lidí v žádném případě neznamená, že je to správně.
Pokud chceš získat nové lidi, musíš nejdřív něco nabídnout.... a potom požadovat, třeba to členství. Naopak to nefunguje. A jestli ano, tak jenom ze setrvačnosti.
A pořád omílaná věta panem Navrátilem, že bez licence si fotbalista nekopne... tak jednak to není úplná pravda, jsou soutěže bez podmínky licence, a jednak srovnání fotbalu kterým se dá živit a modelářství, do kterého se jen cpou peníze, kulhá na obě nohy.
A zrovna tak Tvé příklady o MS a pod.... O těch se nikdo nebaví. Tady je řeč o několika soutěžích pro žáky zakončených mistrovstvím republiky, na kterých děcka pro modelařinu můžeš nadchnout. Kluk z kroužku řekne kamarádovi, že jde na soutěž, ten jé já mám taky něco takového (po tátovi, dědovi...) a jde...(mimochodem tak jsem začal i já a kamarád, když nás nalákal do kroužku spolužák ze třídy a díky tomu modelařím už přes 30 let..) Jestli ale pak začne musí mít toto, a toto a támto.... tak se otočí na patě a půjde tam, kde nebudou tak buzerovat. Opět - bavím se o děckách. Dospělí jsou jiná kategorie. Ale jestli nebudou děcka, časem nebudou ani dospělí...
Opravdu je to tak neřešitelný problém? Anebo se někdo zaseknul a nehodlá nic měnit z principu?

TomasC píše:SMČR x KLoM: mám pocit, že vládne v KLoM nespokojenost, ono to bude smrdět od NAVIGY, která moc nefunguje (co jsem slyšel). Ale tohle je třeba vyřešit v rámci KLoM. Dovolím si odhadnout, že ladous, msob, SHU je z KLoM.

částečně.... msob je KLeM...
NAVIGA jde do kytek, ale odtamtud to nesmrdí.
Dost si zavařil KLoM sám tím, že se nechal zastrašit. Před konferencí, kdy se měl volit nový předseda KLoM nebyl jasný kandidát a pan Navrátil prohlásil, že vhodného kandidáta má ale nesdělil jeho jméno a téměř všichni se tím nechali uklidnit. Na konferenci byl kandidát představen 10 minut před volbou s tím, svůj program přednese po zvolení (!!!!), a že pokud nebude zvolen, bude se muset volba i konference opakovat a tedy bude neplatná i volba vedoucích jednotlivých sekcí. A toho se všichni polekali. Je toto podle Tebe standardní, demokratický a transparentní proces? Tak se potom nediv, že je v KLoM nespokojenost.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od TomasC »

Ano , slovo problém mi opravdu vypadlo. Sorry.

Aby nedošlo k nějakému omylu. Jsem členem předsednictva KLeM, nikoliv SMČR. Za KLeM je v předsednictvu SMČR náš předseda Petr Cejnar a ostatní předsedové odborností.
Chápu tvůj pohled, "Posbírat náměty od členů, klubů, zpracovat je do návrhu a prodiskutovat na konferencích a pak udělat změnu" jako prima, když se jen tak řekne nebo napíše. Realisticky je to nemožné udělat. Já osobně to beru spíš tak, že na konferenci se VOLILO a ti to dokážou. Pokud ne, tak je příští volby smetou a povstanou nový, kteří to snadno změní.

Proto existuje hierarchická struktura. Člen, klub, odbornost, svaz. Lidi kteří stanovy zpracovávají mají mojí důvěru, nemyslím, že bych to dokázal lépe než oni.

A pokud dovolíš, tak si vyprošuji příměry "jako 50tých letech, kdy se v Moskvě něco nařídilo..". Tomu říkáš slušná debata? Vím, že to tak není a to co píšeš je jen další kydání špíny.

KLoM: tohle mi prostě nepřísluší hodnotit. Jen bych se tě SHU zeptal, zda jsi kandidoval mezi členy předsednictva KLoM? Případně, zda zástupci, které jsi volil, pracují tak jak chceš.
Protože jinak tam prostě chybí chuť něco udělat. Taky jsem měl spoustu nápadů. Mohu říci, že když se do toho pustíš, tak spousty věcí vypadá najednou trošku jinak.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od TomasC »

MaPaCZE píše:Prostě i když si jakoukoliv soukromou akci, třeba mojí oslavu narozenin nazvu "veřejná párty", tak to ještě neznamená, že se mi tam díky tomu vecpe nějaký ladous a že ho nebudu schopen kvůli tomu udržet za dveřmi.

Přesně tak to vnímám taky, jen jsem to nedokázal tak precizně napsat. Díky.
msob

#83 Příspěvek od msob »

TomasC píše:
Přesně tak to vnímám taky, jen jsem to nedokázal tak precizně napsat. Díky.

Na soukromou oslavu narozenin, stejně jako na firemní večírek se nikdo nevecpe, kdyby se na hlavu stavěl a byť bude nazván jakkoliv. Jakákoliv fyzická osoba nebo i jakákoliv právnická osoba si může určit, koho na své akci chce a nebo nechce. Trochu složitější je to už u subjektů (právnických osob, VÚSC a obcí), kteří zastřešují celostátně a jsou i zčásti placeny ze státního rozpočtu (ať už jakoukoliv formou) - pak slůvko "veřejný" získává trochu jinou dimenzi a je třeba s ním pracovat trochu opatrněji.

Ale to už opravdu jen na okraj a naposled k problematice veřejných soutěží.

Pěkný den.
EXTRA 330S, VENTUS 2bx, FW 190 A-4, Super Zoom, IL-10, JAK-3, ...
a taky nějaké lodě :-)
MaPaCZE

#84 Příspěvek od MaPaCZE »

msob píše:Trochu složitější je to už u subjektů (právnických osob, VÚSC a obcí), kteří zastřešují celostátně a jsou i zčásti placeny ze státního rozpočtu (ať už jakoukoliv formou) - pak slůvko "veřejný" získává trochu jinou dimenzi a je třeba s ním pracovat trochu opatrněji.

A proto je potřeba ještě jednou zopakovat, že SMČR je spolek a KLeM, KLoM, ... a další jsou jen jeho organizačními výbory a jednotlivé kluby jsou pobočnými spolky. A ty se jak známo řídí soukromoprávní úpravou obsaženou v Občanském zákoníku a z tohoto pohledu jsou to jen soukromé osoby, které si pořádají své akce. Žádný zákon o obcích či jiná veřejnoprávní úprava se na jejich činnost (činností myslím skutečně jen činnost a ne i částečné financování z veřejných rozpočtů) nevztahuje.
Pokud chce někdo něco pro děti skutečně udělat, tak ať pořádá kroužky pod hlavičkou svého klubu zařazeného ve strukturách SMČR. Varianta, kdy dotyčný sedí na dvou židlích a kroužek vede pod DDM a poté chce po SMČR, aby jeho svěřence pustila na svoje soukromé soutěže (a ohání se výkladem slova "veřejný"), když dotace na děti z veřejných rozpočtů a příslušné pochvaly za práci s mládeží shrábne DDM, mi přijdou opravdu ubohé.
SHU

#85 Příspěvek od SHU »

Už to nebudu dál rozpitvávat, velmi hezky Ti to napsal Ing.Janoušek v dopise...

TomasC píše:KLoM: tohle mi prostě nepřísluší hodnotit. Jen bych se tě SHU zeptal, zda jsi kandidoval mezi členy předsednictva KLoM? Případně, zda zástupci, které jsi volil, pracují tak jak chceš.
Protože jinak tam prostě chybí chuť něco udělat. Taky jsem měl spoustu nápadů. Mohu říci, že když se do toho pustíš, tak spousty věcí vypadá najednou trošku jinak.

Nekandidoval z mnoha důvodů. Jedním z nich je to, že vedu kroužek lodních modelářů a to mi vyplňuje veškerý volný čas. A zastávám názor, že než dělat spoustu věcí pod psa, tak raději jednu věc pořádně.
Taky pořádám jednu ze seriálu 5ti soutěží pro žáky - lodní modeláře a ty, co si chtějí v poklidu sice zasoutěžit ale nemají ambice MS.... a taky jsem jedním z těch co se starjí, aby těch 5 soutěží bylo něčím zastřešeno, aby to mělo nějakou úroveň a řád. Takže něco o práci s mládeží snad vím...
No, a hlavní důvod je, že nejsem členem SMČR. Dlouhá léta jsme spolupracovali, ale podpora ze strany SMČR byla pořád horší a horší až se stav stal neúnosným. Proto ty diskuze v současné době.
SMČR je zahleděný sám do sebe a ustrnul někde v minulosti na půl cestě mezi Svazarmem a moderním demokratickým spolkem. Myslel jsem, že je nějaká šance na změnu, že by ji tato a podobné debaty mohly nastartovat. Bohužel jsem se mýlil a vzniknou jiná uskupení ve kterých mechanismy, o kterých jsi přesvědčen, že nemohou fungovat kupodivu fungují a fungují dobře. A opět to bude ke škodě všech subjektů, protože se tím tříští síly.
Asi tak.

PS: a špínu nekydám. Jen jsem popsal situaci a to velmi jemně a dost ještě vynechal. Tím, že se před problémy budou zavírat oči, se nic nevyřeší. Ano, špinavé prádlo by se mělo prát doma. Jenže, když několik pokusů o toto praní skončí kopnutím špíny pod gauč, zbývá prát veřejně.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od TomasC »

Dopis od p.Janouška nehodlám nijak prezentovat, bral jsem to jako soukromí dopis pro mě a pokud p.Janoušek nesvolí, tak ho nebudu ani nijak komentovat.

Taky pořádám nějaké soutěže, taky občas radím, jak na to. Mě tak trochu přijde, že přeskakuješ KLoM a za všechno může jen SMČR.
MaPaCZE

#87 Příspěvek od MaPaCZE »

SHU píše:No, a hlavní důvod je, že nejsem členem SMČR. Dlouhá léta jsme spolupracovali, ale podpora ze strany SMČR byla pořád horší a horší až se stav stal neúnosným. ...

Mohu jeden dotaz? Jste tedy členem jakého spolku, klubu, či jiné organizace? Máte vůbec nějaký vztah k nějakému klubu který by byl součástí KLoM / SMČR? Pokud ne, pak je to tu klasický kozo-vůz nebo praso-pes.
msob

#88 Příspěvek od msob »

MaPaCZE píše:A proto je potřeba ještě jednou zopakovat, že SMČR je spolek a KLeM, KLoM, ... a další jsou jen jeho organizačními výbory a jednotlivé kluby jsou pobočnými spolky. A ty se jak známo řídí soukromoprávní úpravou obsaženou v Občanském zákoníku a z tohoto pohledu jsou to jen soukromé osoby, které si pořádají své akce. Žádný zákon o obcích či jiná veřejnoprávní úprava se na jejich činnost (činností myslím skutečně jen činnost a ne i částečné financování z veřejných rozpočtů) nevztahuje.

Jenže právě proto, že jednotlivé kluby jsou pobočnými spolky se sice odvozenou, nicméně právní subjektivitou, nepřísluší spolku hlavnímu (tj. SMČR) jim bránit aby na jejich soutěže, ať už jsou nazvány jakkoliv, byli účastni i nečlenové SMČR. Pokud ovšem ale spolek hlavní organizuje, či ve svém dokumentu označuje některou ze soutěží jako "veřejnou" bez dalšího upřesnění, je nutné toto brát jako soutěž přístupnou i nečlenům SMČR (tedy veřejnosti), jelikož ji vyhlašuje republiková zastřešující organizace, částečně placená státním rozpočtem, tedy z veřejných zdrojů. Ještě jinak řečeno - pokud vezmeme v úvahu základní konstrukci, že vše, co není zákonem zakázáno je povoleno, pak pokud se v názvu soutěže či propozicích neobjeví spojení např. "pro členy SMČR", může se ji účastnit i nečlen. (Zákon o obcích se samozřejmě na nic, o čem je tady hovořeno, nevztahuje)

Omlouvám se, že ještě reaguji, ale byl jsem citován.
EXTRA 330S, VENTUS 2bx, FW 190 A-4, Super Zoom, IL-10, JAK-3, ...
a taky nějaké lodě :-)
ladous
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od ladous »

TomasC píše:Mě tak trochu přijde, že přeskakuješ KLoM a za všechno může jen SMČR.

Když ještě vloni pořádal krajský přebor žáků za DDM Třinec, tak pochopitelně předsednictvo KLoM ČR přidalo nahlášenou akci do kalendáře a to s úlevou, že se vůbec najde někdo, kdo tu soutěž uspořádá. Tím však veškerá podpora z předsednictva KLoM ČR končí (nepočítám-li víceméně formální schválení nějaké finanční částky na akci) a zbytek komunikace kolem soutěže se uskutečnil přes pražský sekretariát SMČR. Proto asi tolik kritických hlasů směrem k sekretariátu v Praze, protože tam sedí ti, kteří ve finále vystavují smlouvy s pořadateli a diktují tak podmínky hry. Přes předsednictvo KLoM ČR to vůbec nejde, to maximálně schválí a zveřejní propozice soutěže. Rozhodně není v naší moci upravovat text smlouvy tak, aby byla pro pořadatele alespoň stejně zajímavá co do podmínek použití přidělených peněz, jakou dostanou třeba od obce/kraje. Své by o tom mohli vyprávět v KLoM Maják Borovany, KLoM Admiral Jablonec nad Nisou, KLoM Ledenice či KLM Třešť.

Narozdíl od DDM Třinec v DDM Třešť dříve přistoupili na podmínky hry a založili za účelem účasti na soutěžích modelářský klub pod svazem, ve kterém je pochopitelně menší počet juniorských členů, než frekventantů kroužku v DDM. A kromě Moravského poháru pořádají i soutěže seriálu MiČR hned dvou lodněmodelářských sekcí.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od TomasC »

Ale to je pochopitelné. V účetnictví SMČR prochází auditem. Takže pokud dá SMČR nějaký příspěvek (ten nepokrývá skutečné náklady na akci o tom bych něco věděl), je nutné to vyúčtovat tak, jak to PROJDE v účetnictví SMČR. Takže pokud ti obec dá nějaké peníze, tak je klidně možné z toho zaplatit věci, které z peněz SMČR prostě zaúčtovat nepůjdou.

Když chci v práci něco pořídit, tak je nutno konzultovat s účetní, jak na to, aby z toho nebyl průšvih.

Asi by to šlo řešit, ale za takové kreativní účetnictví jsou sazby natvrdo.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“