Atto píše:Počkaj, počkaj.
Nepredbiehaj sa.
Túto čestnú pozíciu som si tu uchmatol ja
Neboj sa, nechcem Ťa pripraviť o "zásluhy"
Atto píše:Ty si tu za tých, čo sa vyznajú a s Igorom sa môžete pretláčať maximálne o to, kto sa vyzná viac, alebo kto to lepšie vysvetlí. Jo?

Ta moja poznámka bola všeobecnejšia, to Igor určite pochopil, lebo sa netýkala len tohto vlákna, ale mnohých ďalších, kde sme s Igorom diskutovali a v ktorých som občas vystupoval v rovnakej pozícii ako Ty.
Je pravda, že sa naozaj vyzná viac

, lebo aj keď sme obaja skoro rovnako starí a asi aj s rovnakým stupňom vzdelania, tak on od mladých rokov modelárčil nepretržite, zatiaľ čo ja som sa po vojne 25 rokov venoval iným "užitočnejším" činnostiam

a po návrate na modelárske nebo v roku 2010 som musel mnohé doháňať, lebo sa mnohé dosť zmenilo. Chvíľami som si totiž pripadal ako začiatočník (okrem malých U-čiek, ktoré som aj v pauze sem-tam lietal), musel som sa nanovo naučiť riadiť RC modely. Ale išlo to našťastie pomerne rýchlo, celkom sa to nezabúda, i keď to nie je to ako bicyklovanie, lyžovanie či plávanie, ktoré sa nezabúda vôbec.
Tiež je faktom, že aerodynamika "našťastie" zostala/zostane pôvodná

, len niektorým veciam (ako napr. aj tým vrtuliam), som sa vtedy nevenoval tak do hĺbky ako sa o to zaujímam teraz. Aj preto je Igor majstrom a ja len rekreačným letcom.
Mimochodom túto debatu paralelne vediem aj na ruskom fóre (viď odkaz na začiatku), kde s autorom príspevku, v ktorom bol publikovaný ten vzorec, si vymieňame názory a úvahy, ale zatiaľ len cez súkromné správy. Až si to vyjasníme, potom môžem očakávať jeho reakciu na môj ruský príspevok, kde som navrhol ten upravený vzorec so zmenou aj stúpania aj priemeru.

Ide o to, že on má k tomu dodržaniu pomeru P/D isté výhrady a vôbec sa v tejto súvislosti odmieta baviť o geometrickom stúpaní P ale o efektívnom stúpaní eP, resp. postupe vrtule(stúpanie znížene o sklz). Samozrejme má pravdu, správny pomer je eP/D, len pre nás čisto modelárov je asi to geometrické stúpanie P pohodlnejšia veličina, lebo ta sa na rozdiel od efektívneho eP nemení.
Tak To Vám poviem, že ten 74-ročný "pán modelár" je taký podkutý v týchto veciach, takisto v motoroch a rezonančných rúrach, že by s ním mal debatovať asi skôr Igor

, pričom by mu potom asi vážne hrozil ústup z piedestálu.

Ten človek pracoval v mnohých ruských leteckých závodoch aj na vysokej škole, ale teraz si užíva dôchodok v Izraeli a má čas diskutovať. Napríklad pre kamarátov modelárov napísal 29-stranovú publikáciu o rezonančných rúrach - a tá by naozaj stála za preloženie do slovenčiny či češtiny.
Atto píše:Ale ten čierno-biely graf ukazuje, že tie rozdiely účinností môžu byť aj oveľa menšie.
Keby sa v tom grafe vyskytovali aj tie vrtule pre 3D, teda s veľmi malým pomerom P/D, tak by si videl oveľa výraznejšie rozdiely.
Lenže vo veľkom letectve takéto vrtule reálne netestovali, pretože ich nepotrebovali - snaha konštruktérov bola skôr urobiť čo najrýchlejšiu WW2 stíhačku a tomu podriaďovali všetko. A išlo to veľmi ťažko

- lebo tým, že čelný odpor rastie so štvorcom rýchlosti, je na posunutie sa k vyšším rýchlostiam potrebný výrazný nárast výkonu motora.

A tak často čítam v histórii vývoja/výroby/zdokonaľovania každého typu/variantu WW2 stíhačiek, ako doň dali napríklad namiesto 800kW motora 1200kW,a zvýšili tým rýchlosť zo 600 len na 630km/h

- čo sa pri 1,5-násobnom zvýšení výkonu zdá strašne málo

(len ma prosím nechytajte za tie čísla, to je len príklad z brucha). Navyše problém zvýšenia rýchlosti nebol len o výkone, ale museli pritom riešiť aj mnoho ďalších problémov, aj tie vrtule, narastajúcu hmotnosť a hlavne museli dosiahnuť to, aby to vedelo letieť rýchlo a pritom to bolo ešte ako-tak obratné a aby to štartovalo a pristávalo rozumnou rýchlosťou a aby lietanie s tým zvládli aj čerstvo vyškolení piloti (čo teda často naozaj nezvládali).
Rovnako pre nás modelárov bolo vždy veľmi málo informácií z aerodynamiky malých rýchlostí, teda vlastnosti prúdenia a profilov pri malých Re.

Tam sa skoro dá povedať, že práve modelári to postupne preskúmali možno podrobnejšie a lepšie.

A dôvod je zas jednoduchý - veľké letectvo takéto veci prakticky nepotrebovalo vedieť.