DAFe, tak to jsme začínali asi podobně. Nejdřív jsem ve škole objevil ABC, pod stromečkem našel Picolo , k tomu pak "Tétéčko" a bylo jasno.
Taky jsem sosal z ABC, Modeláře, VTM, "Amára" a pod. Jsem samouk (a do mě!).

I když jsem šel pak na stavařinu (a zase ji dělám), tak jsem m.j. pět let pracoval na HPP pro brněnskou modelářskou firmu, pět let vyráběl ULL a další dva a půl roku opravoval a montoval letadla.
Takže ta modelařina nejen že "za to mohla", ale na sto procent mi hodně v tomto směru pomohla a pochopitelně ovlivnila celý můj život.

K pepinovi - nesouhlasím s tebou ohledně názoru na kroužky, ale tvůj názor respektuji. Jen nepiš - je to naprd a pod, ale napiš, že je to tvoje zkušenost

Kdybych vzal doslova tvé negativní zkušenosti a názor na domácí kutily, tak teď to jako hodinový manžel takto vidíš, pochopitelně.
Ale ty ses tím HM vyučil? Nebyly na začátku modelářské, kutilské či jiné zkušenosti? Stačila by ti manuální zručnost (třeba proto že jsi pánský krejčí)?
Byla by ti manuální zručnost co platná bez zkušeností? Myslím že ne.
To co umíš ses naučil kolem sebe, ne studiem na škole. A jak píšeš - otec tě to (třeba i násilím

) naučil.
Hlavně ty praktické poznatky (co lze na co natřít, kolečko od květináče...).
Zrovna ta malířina - spousta zhotovitelů mě přemlouvá, aby mohli stříkat, ne malovat. Asi víš proč to chtějí a proč to nechci já

A jsou modeláři, které to neměl kdo naučit a tam je kroužek, jiný kolektiv, kamarádi.... vlastně totéž - prostě jen jiní lektoři.
Jen si měl asi smůlu na vyučujícího či vyučující, kteří to dělali z povinnosti a bez zájmu či iluzí.
Ale všichni takoví nejsou, nejen na školách.
Třeba současní vedoucí jakéhokoliv kroužku - bez nadšení se to dlouho dělat nedá, o tom, že by to (ne)bylo finančně či hmotně zajímavé už vůbec nemluvím...
Spousta mladých si vybere kroužek, který je "in". A když je pak ne moc baví, tak se to projeví malým zájmem. A mohl tam být někdo, kdo opravdu chce, ale kapacity jsou plné. Viz DAF a poptávky na další dva kroužky.
A to se - mám pocit - kolem dětí často "musí" chodit po špičkách. Aby se hned neurazili, škola neztratila tatínka-sponzora, škola nepřišla o dotace kvůli malému počtu žáků.....
Není to jednoduché.
A už před několika lety se začalo uvádět, že poslední schopné ročníky jsou kolem roku narození cca do r.1970. Ti ostatní už tak vhodní pro řemesla nejsou a bude hůř. Všichni nemohou sedět v kanceláři... A i ti vedoucí musí občas v "galoších do terénu", jak píšeš. Pokud nechodí, je to špatně. Od stolu se bez znalostí praxe (a jsme zase u toho) dost věcí smysluplně nevyřeší.
To myslím obecně, není to přímo na tebe