Olovnaté pájky

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

Re: Olovnaté pájky

#76 Příspěvek od JirkaA »

Tak mezi bezolovem a olovem je zásadní rozdíl v rozmezí použitelných teplot. Olovnatá pájka prostě odpustí daleko víc a když není člověk úplný kopyto, dokáže to i s trafopájkou (fujtajbl, tu věc jsem zahodil do kontejneru nedlouho po revoluci, kdy se mi dostal do ruky Weller a posledních asi 15 let mám na stole JBC, kupodivu pořád ještě tu původní a ještě docela dost původních hrotů, přestože jsem ji jednu dobu používal velmi intenzivně a řekl bych, že připájela tak možná dost přes deset kilo pájky...). U bezolova to chce daleko přesnější nastavení teploty / použití vhodného hrotu, aby výsledek práce odpovídal vynaložené námaze. A to při vší úctě s trafopájkou prostě v rozumné a dlouhodobě stabilní kvalitě nejde.
Jeden takový hype s koncem prodeje olovnatých pájek už tady byl, tehdy jsem koupil v GESu za hubičku asi deset kilových cívek Sn60Pb38Cu2 pájky, ještě mám minimálně dvě a s tím doufám vydržím do smrti, ale vzápětí se ukázalo, že směrnice RoHS má spoustu výjimek, z nichž řada platí i dnes. Stále se může používat olovnatá pájka pro servisování starších zařízení, stále platí výjimka pro automotive, aerospace a implantovatelná lékařská zařízení, tedy u všech zařízení, kde jde o spolehlivost. Takže pořád bude možné se k olovnaté pájce někde dostat, i za cenu, že ji nakoupí kámoš se živnostňákem. Já bych to až tak černě neviděl..
OK2WY
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od jyrry »

Zkusil jsem mensi plosnacek, jiz zminene bezolovo Kristall 505, stanice WEP936, 450°C.
Neni to zrovna moc pohledne ale funguje to, staci mi to. Nejsem profik, jsem strojar.
(vryp je doplneni chybejici drazky, cin na okraji test jak se to rozleva - kurevsky rychle)
Přílohy
20190207_080424.jpg
jyrry.webnode.cz
eco

#78 Příspěvek od eco »

Narazil jsem v eshopu na pájky 63Sn/37Pb a taky na 60/40.
Má to na něco vliv, kromě drobného rozdílu v teplotě tání/tuhnutí??
MPX Royal SX 2,4Ghz...F3J Enjoy3
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od JirkaA »

jyrry píše:Zkusil jsem mensi plosnacek, jiz zminene bezolovo Kristall 505, stanice WEP936, 450°C.

neeeeeeeeeee, 450 je strasne moc... zkus o sto stupnu min a radeji silnejsi hrot..
OK2WY
macil

#80 Příspěvek od macil »

Ale najprv si tu WEPku skalibruj. :wink:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od jyrry »

JirkaA píše:... 450 je strasne moc... zkus o sto stupnu min a radeji silnejsi hrot..

To nefungovalo.
Ale pravda, je to 450°C na stupnici. Kolik to je opravdu, to nevím; vím jen že to při tom nastavení pájelo.
jyrry.webnode.cz
macil

#82 Příspěvek od macil »

Mám Yihua 936, čo je v podstate to isté v bledomodrom a až po skalibrovaní, síce lacným multimetrom s teplotnou sondou, ale aspoň nejakým, som zistil, že na to aby sa na hrote tavila obyčajná SnPB spájka, naozaj stačí nastaviť 200°C a na pohodlnú prácu na plošnom spoji, bez prepaľovania spájky, bohato stačí mať nastavených 250°C.
tenlester

#83 Příspěvek od tenlester »

Zdravím,

po letech mi došla pájka (60/40) a tak jsem se mrknul na eshopy. V podstatě všude ji mají jenom chtějí zadat IČO.
Máte někdo zkušenost, zda to má pro tu firmu, co IČO vlastní nějaké dopady? Hlásí to prodejce někam?

pochopitelně myslím nákup v množství odpovídajícím domácímu kutění ;-)

Díky
HONZIK 22

#84 Příspěvek od HONZIK 22 »

Kazda fy ma ICO. Musi o tvem nakupu vedet.
Danovy doklad bude pak vystaven na ni. Ten ji odevzdas a ona si ho zuctuje.Nebo neuplatni.
Samozrejme, ze by to nemela byt fy typu kvetinarstvi. Ale nekdo pro ktereho je to potrebny material, ci se zabyva nakupem prodejem.
Hlasi se jen nakup nad deset tisic hotove platcum DPH.
tenlester

#85 Příspěvek od tenlester »

HONZIK 22 píše: Kazda fy ma ICO. Musi o tvem nakupu vedet.
Danovy doklad bude pak vystaven na ni. Ten ji odevzdas a ona si ho zuctuje.Nebo neuplatni.
Samozrejme, ze by to nemela byt fy typu kvetinarstvi. Ale nekdo pro ktereho je to potrebny material, ci se zabyva nakupem prodejem.
Hlasi se jen nakup nad deset tisic hotove platcum DPH.

Jo jasně. Daňově tomu rozumím velmi dobře - mám několik firem, kde jsem jednatel. Jsou to IT firmy. Sice technicky děláme SW a nepájíme. Ale to je už je to blízko.

Jde mi jen o to, zda se někdo pak může ptát co se s tím ultrajedovatým olovem stalo. Jestli jako firma na jejíž IČO kopím pájku nemám povinnost vést nějakou evidenci použití nebo tak.
automet

#86 Příspěvek od automet »

Ak to zaplatíš firemnými peniazmi tak samozrejme nákup musí byť zaúčtovaný. Ak to zaplatíš za svoje ale použiješ IČO firmy, tak doklad proste hodíš do koša a pájku použiješ.
HONZIK 22

#87 Příspěvek od HONZIK 22 »

Kdyby se nekdo ptal, tak jim rekni, ze rybari to furt hazeji do vody po tunach. :mrgreen: :|
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od Celeron »

Už jsem viděl jednoho uvědomělýho rybáře, co dával zinkový. Asi bude 1 z 1000. Ale argumentovat můžeš potápěčema, sice by měli mít olovo popláštěný vodotěsně plastem ale stačí zátěžákem prásknout o zem či palubu lodi a plast praskne a vodotěsnej není. :)
kope
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od kope »

HONZIK 22 píše:Samozrejme, ze by to nemela byt fy typu kvetinarstvi. Ale nekdo pro ktereho je to potrebny material, ci se zabyva nakupem prodejem.

No běžně jsem v obchodech, kde chtějí IČO (ať už je to Gumex, který zrušil maloobchod, nákup pájky nebo i hobbymarkety v době covid uzávěry) nakupoval na IČO sestřiny firmy -a ta dělá účetnictví :-). Nikoho to nezajímalo - prostě aby se vlk nažral a koza zůstala celá
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
jio

#90 Příspěvek od jio »

To asi tak jako když jsem potřeboval koupit toluen a perchlor coby nepodnikající. Když jsem s tím přišel k pokladně, tak po mně chtěli IČ. Neměl jsem a tak mi ho neprodali. Na dotaz jestli vypadám jako feťák odpověděli že nesmí, že je takové nařízení.
Požádal jsem kamaráda zámečníka a ten do stejné drogerie šel druhý den v montérkách a u pokladny zaplatil bez jakéhokoliv dotazu a divil se co si to vymýšlím, že žádné IČ nechtějí. Takže příště asi půjdu taky v montérkách. Je to asi dostačující jako doklad ičaře.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“