Atto píše:Áno, je to tak ako píšeš.
Aby som predišiel svojmu zabanovaniu, tak tu rýchlo uvediem obrázok, ktorý znázorňuje ako by (podľa mňa) vyzeralo to prúdenie, keby sa vrtuľa točila, ale nebola v doprednom pohybe.
Nakreslil som len okrajové prúdnice (červené čiary), tie čierne čiary medzi nimi neplatia.
Skrátka to vyzerá ako doširoka rozovretý vejár:
Obtekanie stojacej vrtule.jpg
Keď sa vrtuľa dopredne pohybuje, tak prúdnice sú inak prehnuté (zdôraznil som jednu z nich modrou čiarou):
Obtekanie stojacej vrtule 2.jpg
Že tento obrázok znázorňuje situáciu prúdenia cez točiacu sa vrtuľu v doprednom pohybe (v tomto prípade smerom hore), dokazuje aj text pod obrázkom: Slipstream formed by a vertical climbing rotor.
....................................
Keby sa tá vrtuľa pohybovala rýchlosťou, ktorá zodpovedá Vpitch (pán Lněnička zvykol napísať: rychlost v režimu mlýnku), tak by nemala žiadny ťah, pred ňou by nebol žiadny podtlak, za ňou žiadny pretlak a prúdnice by nemali dôvod sa zbiehať alebo rozbiehať ako na predchádzajúcich obrázkoch. Ale v takom režime mi je vrtuľa nanič!
Takže v normálnom režime, keď má ťah, tak normálna podštvorcová vrtuľa svoj ťah má najväčší keď model stojí a so vzrastajúcou rýchlosťou ťah klesá podľa nejakej (kvazi-oblúkovej) krivky až v "stave mlýnku" bude nulový.
A ak má vrtuľa ťah, tak to znamená, že pred ňou je podtlak a za ňou pretlak. Tieto dve sily ju ženú vpred.
A ak je pred vrtuľou podtlak, tak to znamená, že prúdnice pred ňou sa budú zbiehať tým viac, čím väčší je podtlak a ten je tým väčší, čím pomalší je dopredný pohyb vrtule (modelu).
Pri rýchlosti Vpitch sa zbiehať nebudú.