Já jsem to už tady někde napsal, že to "Z" jsem do ni nevyryl já.
Klikovku s ojnicí jsem asi před 3 lety měnil, protože na staré se mi přílišným utažením kuželu odlomil asi 5mm kousek závitové části hřídele. Musel jsem kvůli tomu vyrábět speciální matice a do vrtulí zepředu vrtat širší otvor aby je vůbec šlo upevnit. A tak jsem od Standu Jelena dostal jeden 2,5GRR šrot s poškrábaný pístem, ale dobrou klikovkou. Jenže jeho klika měla čep 5mm, moje původní 4,5mm, tak jsem musel spolu s klikou vyměnit i ojnici. A ta už byla takto označena asi předešlým majitelem. Máš pravdu měl jsem ji asi vyleštit, ale asi zrovna nebyl čas se s tím maznat. Nečekal jsem ale, že by se mohla zlomit kvůli soustředným rýhám po hrubším opracování na soustruhu (tak ale za to může výrobce MVVS

).
Ale stále nechápu proč tu všichni řešíte to "Z".

když k tomu lomu ojnice došlo v jiném místě a to "Z" s tím lomem nemá naprosto nic společného?

Navíc to Z je viditelné jen při určitém osvětlení (na prvních fotkách ještě s nedemontovaným válcem byla vidět dost), ale jeho hloubka je asi jen na úrovni drsnosti zbylého povrchu stopky. Takových rýh, stejně hlubokých je tam hodně, Z-ko je vyryto dosť tupou jehlou, možná rýhy po noži, či fréze jsou ostřejší. A to už je jen otázka kde se nejvíc zkoncentruje mechanické napětí a vybere si ve které rýze to nakonec rupne.
Jinak podle tvaru lomu mám dojem, že ta úvodní prasklina evidentně začala vznikat na straně klikovky (tedy na opačné než je to Z). Mate mne však to, že vzhledem k známým deformacím klikovky za chodu bych očekával spíš začínající prasklinu lomu ze zadní strany. Jak se tlakem plynů ohýbá ojniční čep v HÚ směrem dolu, tak to páčí ojnici vypuklosté dozadu. Ale tyto ohybové vibrace jdou v obou směrech a pak už jen otázkou na které straně se najde hlubší a ostřejší vrub ve kterém se to začne lámat.
Kdysi jsem vyráběl ojnice pro OTM-08 Kolibri. Původní byla velice subtilní a trhala se v horním oku už jen při jemném pokusu protočit starý zatuhlý motor, navíc z bůh ví jakého materiálu, evidentně byla lisována.Na fotce je roztrhnutá původní, ale slepena CA-čkem kvůli pohodlnějšímu měření rozměrů.
Mnou vyrobená je mnohem masivnější a z nejkvalitNéjšího duralu 7075.
Vylehčení stopky do profilu "I" je však hloubeno laserem, teď ale uvažuji, zda bych tu prohlubeň neměl vyleštit i když laser negravíruje povrch ostrými ale spíš čočkovými vrypy. Ale dural 7075 je dost málo odolný na vrubové namáhání. Ale je dost předimenzována, tak to snad vadit nebude.