PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan
Je to na 3s Lipo a 4 servá, napájané cez BEC. Je normálne že v BEC vzniká teplo -
reguluje napätie z cca 11 voltov lineárne na 5V, takže cca 6V je na ňom rozdiel.
Teplo=stratový výkon=napätie krát prúd=6V krát prúd do serv.
Inak povedané, v regulátore v BEC hreje ešte o trochu vyšší výkon než aký odoberajú všetky servá aj s príjmačom dokopy.
Ak niektorý náhon pojde tuho, a servo zostane vrčať, je dosť možné že priemerný prúd ktorý je inak malý, sa zdvoj alebo aj strojnásobí. To nemá šancu BEC vydržať, vypne a model zostane neriadený.
Toplatilo keď vôbec nebeží motor, čiže trochu tepla vznikne aj riadením motora, a to dokonca pri lietaní na pol plynu ešte viac než keby sa letelo naplno. (momentálny prúd reglom aj motorom pri spínaní je vyšší než keby motor bežal naplno, aj keď nie celkom až taký aký by zodpovedal záťaži pri rovnakých otáčkach. Navyše po každom rozopnutí tečú indukované prúdy ochrannými diodami fetov a na nich vzniká dosť tepla, lebo tam je rozdiel napätia na diode...)
Ja len tak, že nemusí byť regl nekvalitný, na to aby hrial.
...Najväčší problém môže byť s BEC, pri cca 110 stupňoch sa vypne, jeho chladenie by malo byť riešené ale keďže sa v cenníkoch vôbec neuvádza (len krátkodobý max prúd, nie priemerná záťaž), výrobca na to niekedy kašle.
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=18505
reguluje napätie z cca 11 voltov lineárne na 5V, takže cca 6V je na ňom rozdiel.
Teplo=stratový výkon=napätie krát prúd=6V krát prúd do serv.
Inak povedané, v regulátore v BEC hreje ešte o trochu vyšší výkon než aký odoberajú všetky servá aj s príjmačom dokopy.
Ak niektorý náhon pojde tuho, a servo zostane vrčať, je dosť možné že priemerný prúd ktorý je inak malý, sa zdvoj alebo aj strojnásobí. To nemá šancu BEC vydržať, vypne a model zostane neriadený.
Toplatilo keď vôbec nebeží motor, čiže trochu tepla vznikne aj riadením motora, a to dokonca pri lietaní na pol plynu ešte viac než keby sa letelo naplno. (momentálny prúd reglom aj motorom pri spínaní je vyšší než keby motor bežal naplno, aj keď nie celkom až taký aký by zodpovedal záťaži pri rovnakých otáčkach. Navyše po každom rozopnutí tečú indukované prúdy ochrannými diodami fetov a na nich vzniká dosť tepla, lebo tam je rozdiel napätia na diode...)
Ja len tak, že nemusí byť regl nekvalitný, na to aby hrial.
...Najväčší problém môže byť s BEC, pri cca 110 stupňoch sa vypne, jeho chladenie by malo byť riešené ale keďže sa v cenníkoch vôbec neuvádza (len krátkodobý max prúd, nie priemerná záťaž), výrobca na to niekedy kašle.
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=18505
Re: spálený regulátor
cassiopeus píše:... Ty pitomé konektory se chystám zrušit a nahradir je normálními zlacenými. Přehřívání jsem vyřešil takto:
http://www.policky.eu/podvozek_cessna/regulator.jpg
Zruš...
Za motor s odporom vinutia (pri rovnakých ostatných parametroch) o pár miliOhmov nižší, platíme niekoľkonásobné sumy, pretože potom menej hreje a lepšie ťahá.. Odpor zďaleka nie je všetko, ale je dôležitý. A je úplne jedno kde v obvode sa nachádza, či dnu v motore alebo už cestou k nemu v nejakých konektoroch.
Mám jednu otázku co se týče toho vyosení motoru dolů,píšeš že jsi to vyřešil kartičkou z půjčovny do knihovny.Znamená to jsi podložil spodní část mezi motorem a ložem?a jak je ta kartička silná? píšeš o 2mm, ale nevím jestli 2mm na konci hřídele nebo síla té podložky(kartičky)?
Chtěl bych to taky zkusit,tak prosím o radu
Díky[/quote]
Je to síla té podložky a musíš to dát nahoru aby se to vyosilo dolů. Jinak je to taková kartička papírová jenom zatavená do folie, ale mě se osvědčila když dám plnej kotel tak to nestoupá
Chtěl bych to taky zkusit,tak prosím o radu
Díky[/quote]
Je to síla té podložky a musíš to dát nahoru aby se to vyosilo dolů. Jinak je to taková kartička papírová jenom zatavená do folie, ale mě se osvědčila když dám plnej kotel tak to nestoupá
PC cessna 480(krycí jméno traktor)HYPE FOX(rev 1.1)TX - Hitec Optic 6 SPORTRX - Hitec HFD-08RD
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Ray69 píše:Je to síla té podložky a musíš to dát nahoru aby se to vyosilo dolů. Jinak je to taková kartička papírová jenom zatavená do folie, ale mě se osvědčila když dám plnej kotel tak to nestoupá
Předpokládám, že podložku vkládáš mezi motor a motorové lože. Potom ale je potřeba vložit podložku, kam chceš vyosit tj. pokud dolu (coš cessna potřebuje) ta musíš podložit spodní část motoru.

- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
- Luky-plane
Re: neoriginál aku do cessny
cassiopeus píše:Luky-plane píše:Jaké používáte v Cessně neoriginální akumulátory? Já mám oba origo, tak nevím o jaký si případně u Pelikána říct. Na skladě totiž podle jejich webu žádný origo nemají.
Letu zdar - Luky
používám tento http://www.kostkamodelcentrum.cz/index. ... 684&styl=0 na pevno zabudovaný do letadla.
Ahoj,
jak ji máš v modelu umístěnou, o kolik je težší a jak dlouho s ní vydržíš ve vzduchu?
Díky, Luky
Naposledy upravil(a) Luky-plane dne pát 22.05.2009 10:03, celkem upraveno 1 x.
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
- m@rtin
- Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice
cassiopeus píše:Jak uchycujete serva do křídel? Uvažuji o tavné pistoli, ale dá se to potom nějak rozebrat? Máte s tím někdo zkušenost?
Zrovna včera jsem jedno servo z křídla vyndával, abych ho vyčistil ... začalo mi cukat, potvora. Je tam přilepený oboustrannou lepicí páskou, takže tam samo o sobě dobře drží, ale dá se za použití mírné síly vyndat bez poškození okolního polystyrenu. O pevnějším přilepení bych neuvažoval, pak to nepůjde dostat ven bez poškození křídla. Po zajištění skelnou páskou si myslim, že to tam je zachycený dostatečně.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Předpokládám, že podložku vkládáš mezi motor a motorové lože. Potom ale je potřeba vložit podložku, kam chceš vyosit tj. pokud dolu (coš cessna potřebuje) ta musíš podložit spodní část motoru.
přesně takle to mám udělaný odmontoval sem to dal sem tam nějakou podložky zase přišrouboval
přesně takle to mám udělaný odmontoval sem to dal sem tam nějakou podložky zase přišrouboval
PC cessna 480(krycí jméno traktor)HYPE FOX(rev 1.1)TX - Hitec Optic 6 SPORTRX - Hitec HFD-08RD
- Luky-plane
uchycení serva, vyosení motoru
Co se týká serva v křídle, před týdnem jsem ho měnil za nové (vyreklamované) a byl jsem překvapen jednoduchostí celé výměny. Co píše Martin je absolutní pravda - hlavně to nelep ani lepidlem, ani pistolí.
Není mi jasné proč neustále řešíte vyosení motoru. Já s tím nemám žádný problém. Na táhle mám výškovku nastavenou mírně potlačenou a cessnička mi na 1/4 plynu mírně klesá, na 1/2 plynu letí krásně rovně a na plný plyn pozvolna stoupá. Nemyslím, že by to stálé potlačení mělo nějaký špatný vliv na letové vlastnosti modelu. (Možná se mýlím. V tom případě mi dejte vědět.)
Čau a letu zdar
Luky
Není mi jasné proč neustále řešíte vyosení motoru. Já s tím nemám žádný problém. Na táhle mám výškovku nastavenou mírně potlačenou a cessnička mi na 1/4 plynu mírně klesá, na 1/2 plynu letí krásně rovně a na plný plyn pozvolna stoupá. Nemyslím, že by to stálé potlačení mělo nějaký špatný vliv na letové vlastnosti modelu. (Možná se mýlím. V tom případě mi dejte vědět.)
Čau a letu zdar
Luky
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
LUKY: já nechci nic říkat ale podle mého názoru by mělo letadlo letět rovně jak pod plynem na 1/4 tak i pod plynem na full. je to jenom můj názor, jestli to takhle není rád si to nechám vysvětlit.
Nechci bejt hnusnej nebo tady vyvolávat rozepře, ale takhle by to mělo bejt snad
Nechci bejt hnusnej nebo tady vyvolávat rozepře, ale takhle by to mělo bejt snad
Nastavenie výškovky je závislé od ťažiska.
Ak je ťažisko ďaleko vpredu, musíš mať za letu pritiahnutú výškovku. (je jedno či je nalepená celá šikmo alebo pritiahnutá servom). Letí to normálne, ale reaguje na zmeny rýchlosti vzduchu/modelu príliš ostro, takže aj na prípadné zafúkanie vetra, a môže po spomalení namiesto slušného plynulého sklonenia čumáku, prepadnúť a začať húpať..
Ak takú natiahnutú výškovku ofukuješ od motora, nepomôže ani vyosenie motora a model bude mať snahu dvíhať čumák.
Ťažisko nesmie byť príliš vzadu lebo to nikto neuriadi - posúvať opatrne, po malých kúskoch. Samozrejme, výškovku po každom posunutí ťažiska treba natrimovať aby model letel dobre. Je tam neutrálny bod v ktorom model zostane v smere do akého ho nasmeruješ vysielačom, bez ohľadu na zrýchlovanie či spomaľovanie. K nemu sa treba viac priblížiť, ale nsmie sa prekročiť.
Posunúť ťažisko pár milimetrov dozadu by tým čo majú problém s "vyosením motora", malo pomôcť. Skúste to nalepením niečoho na chvost.
Ak je ťažisko ďaleko vpredu, musíš mať za letu pritiahnutú výškovku. (je jedno či je nalepená celá šikmo alebo pritiahnutá servom). Letí to normálne, ale reaguje na zmeny rýchlosti vzduchu/modelu príliš ostro, takže aj na prípadné zafúkanie vetra, a môže po spomalení namiesto slušného plynulého sklonenia čumáku, prepadnúť a začať húpať..
Ak takú natiahnutú výškovku ofukuješ od motora, nepomôže ani vyosenie motora a model bude mať snahu dvíhať čumák.
Ťažisko nesmie byť príliš vzadu lebo to nikto neuriadi - posúvať opatrne, po malých kúskoch. Samozrejme, výškovku po každom posunutí ťažiska treba natrimovať aby model letel dobre. Je tam neutrálny bod v ktorom model zostane v smere do akého ho nasmeruješ vysielačom, bez ohľadu na zrýchlovanie či spomaľovanie. K nemu sa treba viac priblížiť, ale nsmie sa prekročiť.
Posunúť ťažisko pár milimetrov dozadu by tým čo majú problém s "vyosením motora", malo pomôcť. Skúste to nalepením niečoho na chvost.
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Luky-plane píše:
Ahoj,
jak ji máš v modelu umístěnou, o kolik je težší a jak dlouho s ní vydržíš ve vzduchu?
Díky, Luky
Mám úplně vybraný originální držák a na dno trupu jsem přilepil dva kusy zipu a baterka drží na tom zipu. Umístěnou ji mám tak, že kontakty jdou dozadu a je opřená vepředu o motorovou přepážku. Lítat vydrží podle stylu 16 (dost svižně) až 22 (velmi ekonomicky) minut (létám bez podvozku). Přistávám těsně před vypnutím regulátoru.
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Luky-plane píše:
Ahoj,
Díky, Luky
Sorry ještě tu hmotnost. Baterka je s konektory o cca 50g těžší než originál.
Nazdar Cessnaci tak dneska som si bol zalietať bolo super počasie, ale po chvílke letu sa mi zastavil z ničoho nič motor a lietadlo padalo nebolo ovládateľné a keď dopadlo na zem, (nebol to veľmi jemný pád ale prežilo to bez ďalších skôd) som zistil že ani nereaguje na vysielač otvoril som kryt batérie všetko bolo ok už som si myslel že pošiel regulátor a tak som odpojil a pripojil konektor batérie a už znova nabehlo ale už som sa nepokúšal o ďalší let kým nemám nejaký nový a lepší konektor. Nakoniec to bola len chyba konektoru batérie nedobre sa dotýkali kontakty budem musieť ísť zakúpiť nejaký iný. 
http://www.youtube.com/watch?v=B9uI-NEP6Zg
http://www.youtube.com/watch?v=SfeUZQBlQWU
A počujte tie ledky čo sa nachádzajú na origo vysielači vlastne sú tam len na parádu alebo niečo signalizujú? Diki moc. 
http://www.youtube.com/watch?v=B9uI-NEP6Zg