FrSky ETHOS

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: FrSky ETHOS

#751 Příspěvek od graup15 »

Tak je to , co jsem tušil..potvrzené. Prostě DIY senzory na TD přijímačích zatím bez šance...
Na všech ostatních..fungují velmi dobře. Do panďuly jsem objednal přijímač Archer Plus GR6 a stejně jako na R9 přijímači funguje telemetrie generovaná z YGE reglu korektně.
Teda dost mi překvapilo jaky je GR6 prcek :-) :-) Takže tam kde dřív byl přijímač Futaba a vario jako externí čidlo....je teď pusto a prázdno :-)
Přílohy
20250111_170822.jpg
Mirec Poprad-Tatry

#752 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Z vlastnej praxe ti poviem že s prázdnym žalúdkom sa lepšie lieta. Keď som poriadne vyťal špirálu alebo dlho točil termiku ,lepšie byť na ľahko. Praskni mu tam nejakú 4K s Temu za pár šupou a môžeš sledovať jak si to panďula užíva!
prikrylm

#753 Příspěvek od prikrylm »

Zadání (variace na https://frsky-forum.cz/viewtopic.php?f= ... 976f285b10):
- mám relativně std letadlo, kde je jedno servo výškovky a (klidně) jedno servo na klapky. Klapky ovládám řekněme přepínačem a chci, aby byly se nastavovaly zpomaleně. Taky chci odpovídající mix do výškovky. Výškovka se tady hýbe "normálně rychle" podle páčky + pomalu se naklápí ještě podle toho jak jsou zrovna nastavené klapky. Teď mi jde hlavně o tu výškovku.

ETX/OTX - výškovka dva řádky mixu jeden z páčky výškovky druhý z ovládání klapek s nějakou váhou a řádek je zpomalený - toto funguje, vyzkoušeno.

Ale jak na takovou funkcionalitu v ETHOSu? Jde TO líp jak na každou polohu klapek "obětovat" jeden letový režim + v mixeru do výškovky použít N křivek podle počtu poloh klapek? viz obr.
Je to (zatím) to jediné, co jsem dokázal z ETHOSu dostat. Trošku krkolomé, ale funguje to. Jde TO nějak elegantněji?
01-21-2025, 15-57-21.png
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
blesk
Kontaktovat uživatele:

#754 Příspěvek od blesk »

Používám na to letové režimy a každý režim jinak vytrimovaný, v OTX to tuším bylo pro první letový režim +0 pro druhý +1 apod.
prikrylm

#755 Příspěvek od prikrylm »

Mě příjde už použití letových režimů jako trochu "kanón na vrabce", ale s tím různým vytrimováním je TO celkem elegantní.
Mirec Poprad-Tatry

#756 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Tiež som si myslel že ich nepotrebujem... ( letové režimy). Ale je to dobrá vec a vieš si tým hodne prispôsobiť celú architektúru rádia pre svoju potrebu. Čo sa mi na tom páči je,že rôzné nastavenia a konfigurácie v danom letovom procese si navolíš jedným kliknutím a máš postarané. Na tri-štyri letové režimy a ich implementáciu v praxi si človek rychlo zvykne.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#757 Příspěvek od jyrry »

Potvrzuji; (sice mám jiný systém ale to je v tomto případě jedno) letové režimy jsem "objevil" po mnoha letech RC modelaření a nechápu, proč jsem s nimi nezačal už dávno.
jyrry.webnode.cz
prikrylm

#758 Příspěvek od prikrylm »

prikrylm píše: úte 21.01.2025 19:36 Mě příjde už použití letových režimů jako trochu "kanón na vrabce"
Nemyslel jsem použití letových režimů jako takových (ty, vzhledem k tomu, že jsem začínal lítat s vrtulníky, používám prakticky od začátku), myslím použití letových režimů na nastavení klapek.

(a ještě si rýpnu :-P ) není TO tak pružné a jednoduché jak ETX, ale pokud TO jde aspoň nějak, proč ne.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#759 Příspěvek od Jameson »

Dobre tomu rozumiem, že Ethos už pre Horus X10/X12S nebude ďalej vychádzať? Akože stopli staršie rádiá, aby si ľudia kupovali novšie? Nie, že by mi to nejako extra vadilo (stále si môžem vyberať zo štyroch systémov), len ma to trošku prekvapilo...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Mirec Poprad-Tatry

#760 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Jameson, to sa dalo čakať! Na druhej strane pri tom že tie rádia dobré vyzerajú ,tiež ho mám! Tak na tej polici sa bude pri troch futabách a jednej auróre celkom dobre vynímať. A o dva ,tri roky tam pribudne terajšie-XE. No a stanú sa z nás zberatelia...tiež pekný koníček! Možno by bolo rozumné si pri stavebnom sporení založiť aj FrSky účet. A treba dúfať že súdruhovia z ČĽR nenabehnú z cenami podľa Fibonačeho seqencie,čo je súčet dvoch po sebe idúcich čísel . 0-1-1-2-3-5-8-...! A z toho mi vyvstáva otázka, je Yeti alebo Futaba ktorú tak má rád Graup 15 ( a vie prečo) drahá alebo len dobrá a bezproblémová investícia na dlhé roky? ....
Naposledy upravil(a) Mirec Poprad-Tatry dne pát 24.01.2025 3:21, celkem upraveno 1 x.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#761 Příspěvek od blesk »

Na druhou stranu, na starší (třeba 20let) rádia existovaly nějaké upgrady? Já bych to tak tragicky neviděl, navíc ono je potřeba HW občas obměnit....
Mirec Poprad-Tatry

#762 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Nové HW vždy poteší! Ten X12S je 5-6 rokov staré rádio, Kodiak od škodovky za takmer 50 000 eur po štyroch rokoch by bolo tiež dobré vymeniť o PC a mobile ani nehovorím . To je už po roku "šunka". Do drona od DJI už po troch rokoch nekúpiš baterky atď.... A hneď si na 65 000 eur cirka 1,6 milióna CZK! A koľkí z nás si to môžu každé štyri roky dovoliť? Nemáš pocit ,blesk, že nás tak trochu držia za gule? O tom bordeli čo tu po nás ostane ani nehovorím. Od Tatier som len pár kilákov ,túto zimu napadol dva krát sneh,čo som ho kolo domu pozametal metlou! Cez tie plastovo-digitálne zábavky ktoré nám tak (spríjemňujú) život, nám úplne uniká realita. Človek je tak otupený tvor že keby mal posledných 50-litrou pitnej vody tak si s ňou umyje to zbožňované autíčko!
Naposledy upravil(a) Mirec Poprad-Tatry dne pát 24.01.2025 7:52, celkem upraveno 3 x.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#763 Příspěvek od jyrry »

Hm, měl jsem Mx-20 Graupner HoTT hned ten rok, co se objevila řada Mx na českém trhu, to už pár let je. Samozřejmě řadu přijímačů, tenkrát i potom průběžně kupovaných.
Dneska mám druhou po "vlajkové lodi" v jejich palcových Mz-16.
Všechny i ty tenkrát koupené přijímače komunikují s oběma zmíněnými vysílači, některé přijímače ani neprošly upgrady FW.
Jak to sakra ti Korejci udělali? :mrgreen:
Tohle ani Futaba neudržela, mají dnes myslím 3 protokoly či co.
jyrry.webnode.cz
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#764 Příspěvek od Jameson »

Osobne to nevidím ako tragédiu.

Za prvé: netreba riešiť ďalšie upgrady. Proste tam treba narvať poslednú 1.5.x verziu a som vysmiaty. Rozhodne kvôli upgradom rádiu kupovať nebudem.
Za druhé: mám hádam 20 rokov starú Futabu a robí všetko, čo má. Nikdy som ju neupgradoval (asi to ani nešlo). Problém? Vôbec.
Za tretie: Pre X12S existujú 4 systémy. Nebude ma baviť Ethos, šupnem tam EdgeTx.

Takže žiadna veľká škoda. Aspoň nemusím sledovať nové vydania Ethosu :lol: A Mirec: tebe tiež stačí urobiť posledný upgrade a rozhodne ti rádio už žiaden nový update nerozhasí!
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Mirec Poprad-Tatry

#765 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Posledný upgrade na 1.6.0 som urobil aj tak mi to celé nejde ako má . Ale to sa časom vyrieši, Ethos a suite s tým už nemám problém. Omnoho viac ma trápy že tu pod tatrami posledné roky tak pere vietor ,že dať čas do súladu kedy je deň ako "maslo" ,spočítam na jednej ruke.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“