GAMA 2100 - RTF

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jaroslav.falcon

Re: GAMA 2100 - RTF

#766 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Děkuji za tip. Doporučuješ tedy raději použít plnou kulatinu (popřípadě vyplněnou) o proti duté trubce. Je to tak ?
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#767 Příspěvek od jindraj »

s tou kulatinou nevím - já měl zkušenost z SC, kde byla trubka i před tím, jen měnší průměr a tedy pružnější - já použil o chlup větší a tedy tužší trubku, ale v principu stejný typ materiálu. U Gamy nevím co tam je, a tu variantu zmínil jen že ta trubka není dogma a dá se improvizovat různě. Pokud je tam trubka, zvolil bych trubku zase bez dalšího - kulatinou bys to jen zbytečně zatěžoval. Pokud je tam kulatina, tak bych tak nějak uvažoval zda mi třeba o jeden dva mm stupně větší trubka neodvede stejnou službu a po kulatině sáhl jen v případě velké obav o pevnost - ostatně šlo by ro nějak postupně zkusí -začít s trubkou a zkusit zda se ohýbá a případně vyplnit - tohle už neporadím bez toho abych si to osahal na té gamě
jaroslav.falcon

#768 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Gama má dvě trubky duté. jedna silnější a druha slabší a v křídle jsou pravděpodobně z překližky hranol na vyztužení. ten hranol je lepen asi ze 3 překližek a je tam na "stojato"
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#769 Příspěvek od jindraj »

jaroslav.falcon píše:Gama má dvě trubky duté. jedna silnější a druha slabší a v křídle jsou pravděpodobně z překližky hranol na vyztužení. ten hranol je lepen asi ze 3 překližek a je tam na "stojato"

pokud si to představuji správně, tak bych řešil asi jen tu silnější - ta je podle všeho nosná - ta slabší bude primárně na udržení geometrie. Tu bych řešil jen kdyby to pak potřebovalo dále nějak ztužovat, což myslím nebude nutné - z bublin kompozit nebude nikdy :). Tu silnější bych při vyztužování nahradil zase jen trubkou, jen větší průměr. bude muset zvětšit otvor v té překližce - pokud se tam dostaneš s tím smirkem na štangli tak to tím "rozbrousíš"- jen si to musíš udělat s mírným náběhem /kónusem/špičkou toho smirku) - ten náběh na protažení ďoury v poliši potřeba není, na tu překližku to bude chtít, jinak by ses do ní nejspíš nedostal.
jaroslav.falcon

#770 Příspěvek od jaroslav.falcon »

JJ. Díky.
Ta překližka je rovnoběžná s trubkami. jedná se o další výztuhu. Tak je to original. Dostal jsem ještě tip od kámoše ať dám větší trubku, kterou zalepím do křídla a do ní budu vkládat tu povodní.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#771 Příspěvek od jindraj »

jaroslav.falcon píše:Ta překližka je rovnoběžná s trubkami

pak je to jednoduché ignoruj tu část - pochopil jsem tě tak, že je jako žebro, skrz které procházejí trubky - takhle je to z hlediska téhle diskuse nepodstatné.

jaroslav.falcon píše: ...dostal jsem ještě tip od kámoše ať dám větší trubku, kterou zalepím do křídla a do ní budu vkládat tu povodní.

to bych nedělal - jednak s tím bude spousta problémů a výsledek má také dost veliký hák. problémy při realizaci budou toho druhu, že těžko seženeš trubku přesného průměru, aby neměla ni vakl, ani nešla ztuha - optimální by bylo si ji udělat, ale to je na bubliny moc práce. I kdybys ji měl, těžko zajistíš v té délce a při takovém množství materiálu, co budeš už dlabat souosost a je slušná šance že ti to někam ujede. I když to úspěšně uděláš, tak dosáhneš toho, že v křídlech, kde budou dvě trubky na sobě to bude tvrdé jak prkno a veškeré namáhání a síly se ti tak přenesou do jediného malého místa - do toho středu mezi křídly, kde ale budeš mít jen tu tenkou původní trubku - nyní ale daleko více bodově a namáhanou. Výsledek bych viděl tak, že půlky křídel se sice nebudou prohýbat, ale při nějaké více "gé" manévru to rupne najednou uprostřed, kde to bude namáhané násobně více a bodově než nyní.

Nová silnější spojka přímo v EPP je imho po vše stránkách lepší - tlak průhybu se na ní bude přenášet v pružném EPP materiálu v daleko větší délce a ještě bude celkově silnější a víc tedy unese. a realizace je snadnější a méně choulostivá na provedení. Fakt když jsem dělal takhle tu spojku u SC, tak nejvíc času mi zabralo vymyslet, jak vystružit ty díry. Když jsem zjistil tu technologii - namotaný smirek na štangli a postupně protahovat a zkoušet - to bylo hotové komplet i s vybroušením zámků za 10 minut, perfektně to zafungovalo (křídlo hezky ztuhlo) a drží to dodnes - respektive několik dalších měsíců, co to letadlo létalo, než bylo zavěšeno na zeď na odpočinek - viz RCAlbum.
jaroslav.falcon

#772 Příspěvek od jaroslav.falcon »

To zni logicky co pises. Udelam dle tvych rad. Jeste jednou diky.
Alimir
Kontaktovat uživatele:

#773 Příspěvek od Alimir »

Zdravím modeláře.
TAk jsem si taky koupil Gamu v kitu a tady je zatím pár úprav:
Výztuha uhlík 1x6 v křídle:
Po celé délce těch výztuh - taky prolité řídkým vteřiňákem.
Křídlo uhlík 0.JPG

Křídlo uhlík.JPG

Křídlo uhlík 1.JPG

Kabina magnety:
Kabina magnety.JPG

Výbava:
Motor zatím původní, až odejde bude :
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=34225
Regulátor:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ries_.html
Programovací karta:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oller.html
Serva: ( všude stejný )
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html
Kužel:
http://www.pohodalet.cz/product.php?id_product=128
Vrtule:
http://www.houska-modelar.cz/shop/produ ... ts_id=7177
Baterka ( asi už moc těžká ):
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=36015
Nové bowdeny:
http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... lka-1-metr

Co dál snad bude:
Nová kabina, překližka a pet lahev a pilotka:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 31mm_.html

Odnímatelná SOP a VOP - fotky až bude hotovo :) .

A teď co nevím:
1. Prodlužovací kabely serv do křídel dát placatý nebo kroucený ?
2. Moc se mi nezdá slepenej trup.
Buď rozdělám na dvě půlky a slepím Uhu Porem.
Nebo to nechám a proleju vteriňákem.
3. Klapky dát na V kabel ?
Toť zatím vše.
Grugh

#774 Příspěvek od Grugh »

Uhlíkový výztuhy křídel chválím. Teď jestě aby vydržely spojovací trubky. Možná by stálo za to ve střední části do té nosné zalepit uhlíkovou tyč.

Já používám baterii 3S 2600mAh a navíc posunutou až úplně k servům kvůli těžisti. Bylo nutné odstranit trochu materiálu.

Pokud máš alespoň 7 kanálů na vysílači a přijímači, tak bych nedával klapky na Y kabel. V opačném případě bych se mu ale nebránil.

Do křídel klidně kroucený kabel, rozdíl v ceně nebude tak výrazný a kvalita, resp. odolnost vůči rušení bude vyšší.

Pozor na táhlo výškovky. Mě se hrozně prohýbalo mezi výstupem bovdenu z trupu na jeho konci a pákou kormidla. Musel jsem to řešit vypodložením a přilepením bovdenu k EPP kostičce někde uprostřed.
Do té doby bylo přitažení po strmém klesání opravdu adrenalinovou záležitostí, kdy už jsem se několikrát s modelem v duchu loučil.
jaroslav.falcon

#775 Příspěvek od jaroslav.falcon »

ještě doplním, nahradil jsem původní motor za http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... park%20480 a naprostá spokojenost. Lamu to vytáhne kolmo rychle bez problémů.
jaroslav.falcon

#776 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Alimir:

ty jsi dal tu uhlíkovou výztuhu hned vedle té překližkové ?
Alimir
Kontaktovat uživatele:

#777 Příspěvek od Alimir »

jaroslav.falcon píše:Alimir:

ty jsi dal tu uhlíkovou výztuhu hned vedle té překližkové ?

Ano hned vedle překližky.
Uhlík 1x6.JPG

Mezera tam už byla, dál ke konci křídla jsem dělal drážku.
Magnety na kabině SUPER- skoro jsem ji nemohl sundat :)

K tomu tvému motoru: Jak dlouho vydrží běžet na baterku 2200mAh ?
Naposledy upravil(a) Alimir dne úte 05.08.2014 11:37, celkem upraveno 1 x.
jaroslav.falcon

#778 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Ted jsem lítal cca 25min na 2200. dobijím cca 1650 .Při plném tahu si to veme 36A se setovou vrtuli. motor i ESC v pohodě. ESC používám F30 je osazen 60A nfet takže nějakých 6A navíc neřeším. Na hoře je na to tata :D
Alimir
Kontaktovat uživatele:

#779 Příspěvek od Alimir »

Tak další problémek: :oops:
Plánuju do křídel magnety z HDD.
Nasunu do trupu levé křídlo a omaluju v trupu - zelená čára:
Levé křídlo.JPG

Levé křídlo 1.JPG

Nasunu do trupu pravé křídlo a omaluju v trupu - černá čára:
Pravé křídlo.JPG

Pravé křídlo 1.JPG

A copak se to děje :lol: ,mezera mezi křídly :evil: .
Tak nevím,mám kuchnout do křídel nebo trupu?
Křídla jdou normál nasunout do trupu bez drhnutí.
Pár lidí tady psalo že jim prdla spojovací trubka křídel - možná příčina mezery mezi křídly?
Zlatej Multiplex :D .
Grugh

#780 Příspěvek od Grugh »

Alimir píše:A copak se to děje :lol: ,mezera mezi křídly :evil: .

To mě překvapilo. Nikdy jsem to u té své nezkoušel.
Alimir píše:Tak nevím,mám kuchnout do křídel nebo trupu?

Neporadím do čeho kuchnout, ale staré známé: Dvakrát měř, jednou řež.
Chce to hodně opatrně, protože pokud odebereš moc materiálu, tak se sice křídla potkají, ale vůči trupu budou mít vůli.
Doporučil bych nejdřív zabudovat do křídel ty magnety a pak teprve ubírat opatrně, dokud se "jen tak tak" nepotkají.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“