Výběr modelářského nabíječe
Re: výběr modelářského nabíječe
Ten rozbočovač od Hořejšího asi nebude úplně blbuvzdorný. Ale tohle by už mělo být docela slušně: https://www.banggood.com/4CH-Parallel-C ... mywishlist
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Už se budu několikrát opakovat, používám paralelní nabíjení k plné spokojenosti. Nejčastěji nabíjím baterky do race koptéry (3S 1,5Ah) a když se někdy podařilo jít lítat dopo i odpo (o víkendu), tak bych bez tohoto způsobu neměl šanci těch aktuálně 6ks rychle nabít. Nabiju to v čase jako 1 baterku. Ty paralelní desky nepoužívám. Kdysi jsem měl paralelní desku na 6 baterek, ta se mi neosvědčila, protože při proudu nad 12A se mi začaly zahřívat přívodní silové kabely. U druhé (na horní části fotky) se mi zase vyviklaly silové konektory a stalo se, že mi z obyč. baterek začalo dělat LiHV, protože byl špatný kontakt!!! Opraveno, ale už používám jen a pouze na spodní části fotky paralelní kabel (silový a balanční). Je to sice natvrdo na prasáka, nicméně plně funkční a baterky rychle nabité a perfektně vybalancované (max. rozdíl 0,01 V mezi všemi články všech baterek). Samozřejmě před nabíjením dodržuju měření a spojuju baterky s max. rozdílem 0,3V (což je prakticky po každém lítání stejné). Nemůžu si toto řešení vynachválit, přestože to podle některých nemusí vypadat bezpečně.
Nechápu jednu věc. Jak se vybalancují všechny sady tak přesně, když nejsou připojené každá zvlášť? Pokud po lítání je u nich, i minimální rozdíl, nemělo by to zůstat stejné i po nabíjení? A nabíjení ukončit při plném stavu té nejméně vybyté? Jakto že se srovnají všechny staejně?
Podle článku z odkazu od jirryho mi je jasné, že se rovnají navzájem, ale to je snad v klidovém stavu. V momentě nabíjení odebírají stejný proud všechny, bez ohledu na jejich počáteční stav. No jsem z toho trochu "jelen".
Podle článku z odkazu od jirryho mi je jasné, že se rovnají navzájem, ale to je snad v klidovém stavu. V momentě nabíjení odebírají stejný proud všechny, bez ohledu na jejich počáteční stav. No jsem z toho trochu "jelen".
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Všechny články jsou propojené pomocí paralelního balančního kabelu, takže napětí se vyrovnají.
Ale blbuvzdorné to rozhodně není. Pokud by se připojily hodně "rozjeté" neboli různě nabité baterie, vyrovnávací proudy (i v balančních kabelech a konektorech) budou značné a průšvih je blízko.
Ale blbuvzdorné to rozhodně není. Pokud by se připojily hodně "rozjeté" neboli různě nabité baterie, vyrovnávací proudy (i v balančních kabelech a konektorech) budou značné a průšvih je blízko.
jyrry sob 31. bře, 2018 23:48 píše:... http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... avaci-prud ......
Kód: Vybrat vše
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=430&n=strasiak-menom-vyrovnavaci-prudrcmodely.cevaro.sk píše:Ide o to, že v mnohých diskusiách o paralelnom zapájaní LiPol batérií (ale dokonca aj BECov) sú potenciálni záujemcovia doslovne strašení „besnými“ účinkami zlomyselných vyrovnávacích prúdov.
Je všeobecne známe, že ľudia sa najviac boja toho, čo nepoznajú.
jyrry.webnode.cz
Dlužno dodat, že ten balancer na fotce od Marek_KM je udělaný dost inteligentně, má tam pojistky a další prvky pro zachycení extrémních vyrovnávacích proudů, pokud by tam někdo připojel opravdu hodně rozjetou sadu. Sám ho mám také a pro coptery občas paralelně nabíjím, ale doporučoval bych pouze podobně inteligentně řešené propojení, jsou i levnější, kde jsou balanční konektory tupě propojeny, ale tady bych šetřit neradil.
Spíš mi vrtá hlavou jedno riziko - co se stane, pokud připojím paralelně baterky sice pro paralelní nabíjení vhodné, ale v jedné bude uhnilý některý pin na balančním konektoru? Tohle mi přijde jako docela slušné riziko, v lepším případě zafungují výše uvedené ochrany, ale možná taky ne
Přiznávám ale, že na praktický test tohoto morálku nemám... 
Spíš mi vrtá hlavou jedno riziko - co se stane, pokud připojím paralelně baterky sice pro paralelní nabíjení vhodné, ale v jedné bude uhnilý některý pin na balančním konektoru? Tohle mi přijde jako docela slušné riziko, v lepším případě zafungují výše uvedené ochrany, ale možná taky ne
Golfista píše:Nechápu jednu věc. Jak se vybalancují všechny sady tak přesně, když nejsou připojené každá zvlášť? Pokud po lítání je u nich, i minimální rozdíl, nemělo by to zůstat stejné i po nabíjení? A nabíjení ukončit při plném stavu té nejméně vybyté? Jakto že se srovnají všechny staejně?
Už to tady padlo - musíš si uvědomit, že není jen tupý Ohmův zákon pro celý obvod, ale i jeho aplikace pro část obvodu a případně zákony Kirchhofovy
Víc to rozebírají v zmíněných článcích na cevaro.sk ( http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... vo---5cast ), ale podstata je opravdu ve výše uvedených zákonech, na předchozím odkazu je právě nakresleno, jak to v obvodu vypadá.
@tomashr
" ... pro paralelní nabíjení vhodné, ale v jedné bude uhnilý některý pin na balančním konektoru?..."
Tak to nejspíš záleží od konkrétní nabíječky a od verse jejího firmware.
Spousta nabíječek před nabíjením (ale i v průběhu) dělá celou řadu testů, zda to co je připojeno
"se chová tak jak očekáváno" = zda je připojen příslušný accu a zda je schopen ŘÁDNÉHO nabíjení
s nastavenými parametry. (Tedy mimo funkci nabíječky mají funkci jakéhosi TESTERU.)
Mnoho těchto věcí v návodech není popsáno vůbec, nebo jen víc než stručně.
Usuzovat se na ně dá až když, při pozorování průběhu nabíjení, se děje něco v rozporu s návodem
bez signalizace chyby. Nebo s signálem chyby, co neodpovídá, nebo je nejasný.
Něco lze vysledovat měřením na vývodech (s/bez zátěže), něco se objasní až prohlídkou pod obalem
" ... pro paralelní nabíjení vhodné, ale v jedné bude uhnilý některý pin na balančním konektoru?..."
Spousta nabíječek před nabíjením (ale i v průběhu) dělá celou řadu testů, zda to co je připojeno
"se chová tak jak očekáváno" = zda je připojen příslušný accu a zda je schopen ŘÁDNÉHO nabíjení
s nastavenými parametry. (Tedy mimo funkci nabíječky mají funkci jakéhosi TESTERU.)
Usuzovat se na ně dá až když, při pozorování průběhu nabíjení, se děje něco v rozporu s návodem
Něco lze vysledovat měřením na vývodech (s/bez zátěže), něco se objasní až prohlídkou pod obalem
guchar píše:@tomashr
V dotazu šlo čistě o to, co se při upadnutí pinu stane v režimu paralelního nabíjení, kdy víceméně stačí, aby byl správně připojen jediný akumulátor a napětí na balanceru budou sedět - možná něco nekorektního "časem" zjistí ale to už může být pozdě
No, ono je riziko už jen používat akumulátory které POTŘEBUJÍ tak nutně hlídat přes balanční konektor. Pokud se tak moc rozjíždějí, vidím to na vyřazení z provozu a ne na čekání až uhnije pin na balančáku...
jyrry.webnode.cz
@tomashr "...Při nabíjení jediné sady to nabíječ musí detekovat okamžitě..."
V tom případě (jen trocha času navíc: 1) připojit po jednom 2) k poslednímu připojit ty předchozí.
Pak už je jen riziko, že PIN na začátku dobrý, "UHNIJE" až v průběhu PARALELNÍHO nabíjení.
Ostatně takové riziko = porucha typu mrtvice (s různou pravděpodobností) mají články všech accu.
==edit02
sri přehlédl jsem že to tam máš "... upadnutí pinu (na)stane v režimu paralelního nabíjení..."
V tom případě (jen trocha času navíc: 1) připojit po jednom 2) k poslednímu připojit ty předchozí.
Pak už je jen riziko, že PIN na začátku dobrý, "UHNIJE" až v průběhu PARALELNÍHO nabíjení.
Ostatně takové riziko = porucha typu mrtvice (s různou pravděpodobností) mají články všech accu.
==edit02
sri přehlédl jsem že to tam máš "... upadnutí pinu (na)stane v režimu paralelního nabíjení..."
tomashr píše:Spíš mi vrtá hlavou jedno riziko - co se stane, pokud připojím paralelně baterky sice pro paralelní nabíjení vhodné, ale v jedné bude uhnilý některý pin na balančním konektoru? Tohle mi přijde jako docela slušné riziko, v lepším případě zafungují výše uvedené ochrany, ale možná taky nePřiznávám ale, že na praktický test tohoto morálku nemám...
Ak to bude len jeden uhnilý pin, vznikne 2s sada bez kontaktu na sledovanie napätí článkov (niekde kdekoľvek v strede sady).
Ostatné pripojenia zabezpečia správne celkové napätie pre tú 2s.
A 2s sada nie je veľké riziko, aby sa vážne prebil jeden z dvoch článkov musel by byť ten druhý naozaj vadný a to smerom do skratu. U lipol to nebýva často. Ak by bol len "normálne vadný" čiže vymäknutý, tak by pri nabíjaní ani vybíjaní neprepustil dostatok prúdu a tá 2s nebalancovaná sada by sa javila vadná ako celok (teda ako celok 2s v rámci mnohočlánkovej sady),
pričom by sa jeden prebíjal tak maximálne na 8,4 - 3,6 =4,8V.
Zhodnotiť riziko neviem, či by to stačilo na zapálenie sady napríklad..
Ale chýbajúca kapacita tej vadnej časti by sa musela výrazne prejaviť, to znamená že balancer by mal hooodne práce prehriať takmer celý výkon čo sa v tej 2s časti mal uložiť.
Som odporcom výkonných balancerov, beriem to ako nesprávne riešenie ktoré hrozí zamaskovaním problému - s tým že ten problém sa neskôr musí aj tak prejaviť a bude to vážnejšie ako vypnutie nabíjania s hláškou "ERROR".
Pri zdravých sadách stačí úplne minimalistický vyrovnávací prúd, občas stále používam vlastný "bastl" čo zrovnáva max 20mA - ale podmienkou je zabrániť prekročeniu napätia, napríklad obmedziť prúd a ak je rozdiel veľký tak zastaviť nabíjanie.
Tak by si prišiel na to že jeden káblik odhnil, síce až potom čo by už začal byť potrebný (kým by bola nebalancovaná časť v poriadku nie je šanca to zistiť bez rozpojenia, lebo či dva body s presne rovnakým potenciálom spojíš alebo nespojíš káblom je úplne jedno), ale teda už zrejme pri prvom takom nabíjaní.
Naopak s balancerom s vysokým výkonom zrovnávania, aké sa snažia obchodníci ponúkať, na nič neprídeš kým ten výkon balancer dokáže vyhriať - leda podľa teploty alebo podrobnejšej analýzy dát z nabíjača.
Tak jsem několikrát použil paralelní propojení 4 sad baterek a takhle je nabil. Nenacházím žádný rozdíl od samostatného nabíjení. Jsou to zatím, ale moje první zkušenosti. Taky už dva týdny používám nabíječky ISDT Q6. Mám tři. Ovládají se jednoduše, ale každá má trochu jinou tvrdost chodu kolečka. Jedna je dost tvrdá. Jinak naprosto pohodlné, přehledné a jednoduché. Trochu mě překvapilo, že jedna měla pod vrchním sklíčkem na oboustranně lepící pásce, kus omítky i s barvou. Nekecám. Koukal jsem jak tele, protože tohle, to sklíčko nadzvedávalo asi o 1mm. Ty číňani se s tím opravdu nese.... Vždy je tomu co vytknout a mohl bych pokračovat. Naštěstí spokojenost zatím převládá.
Přikládám fotku mé nabíjecí "stanice". I když už jsem vkládal na fotky odkaz, v jiném vlákně. Na letišti jedou většinou všechny tři.
Přikládám fotku mé nabíjecí "stanice". I když už jsem vkládal na fotky odkaz, v jiném vlákně. Na letišti jedou většinou všechny tři.
-
HONZIK 22
Dobrý den pánové přeji . Narazil jsem na tuto novou nabíječku
https://rcstudio.cz/cs/nabijece/530-t610ac-120w10a.html
U nás zatím jen v Rc studiu. S parametry které neurazí spíše naopak.
A celkem mi to nahlodalo záměr pořídit si klasiku :
https://www.himoto.cz/nabijecky/imax-b6-ac/
Mohl by mě prosím někdo ze zkušenějších nasměřovat k jedné z nich ?
Tato by byla na doma, venku používám kostičku ISDT.
https://rcstudio.cz/cs/nabijece/530-t610ac-120w10a.html
U nás zatím jen v Rc studiu. S parametry které neurazí spíše naopak.
A celkem mi to nahlodalo záměr pořídit si klasiku :
https://www.himoto.cz/nabijecky/imax-b6-ac/
Mohl by mě prosím někdo ze zkušenějších nasměřovat k jedné z nich ?
Tato by byla na doma, venku používám kostičku ISDT.
120W ?
s tim bych nabijel, co potrebuju nabijet, asi tak cely den ... a ten druhy odkaz, 80 W, jeste lepsi ...