Pájení měkké -vše okolo (pájky, páječky, tavidla atd..)

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kreyson

Re: Pájení -vše okolo(pájky,páječky,tavidla atd..)

#811 Příspěvek od Kreyson »

Je to na jedno brdo. Koupil jsem cca pred 10 lety na aukru a jeste jsem zadne nahradni dily nepotreboval. Dokoupil jsem jen sadu hrotu.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#812 Příspěvek od Celeron »

Kreyson píše:A na co by nasinci byla pajka na 110 voltu?

Jedině kdybys chtěl na pár vteřin zvýšit teplotu na cca dvojnásobek. :lol:
jag42

#813 Příspěvek od jag42 »

[/quote]
Jedině kdybys chtěl na pár vteřin zvýšit teplotu na cca dvojnásobek. :lol:[/quote]
Dokonce čtyřnásobek (výkon roste se čtvercem napětí) :lol:
Fofan

#814 Příspěvek od Fofan »

Ja prave uz mam pajecku a ted resim horkovzduch na smd, kdybych to tenkrat vedel tak bych vzal nejspis rovnou 2in1 ale nebylo to potreba, hrotu mam dost spis se divam po nejake paste nejlepe SnAgBi ale je to docela drahy a nevim kde to koupit v zahranici
eco

Re: měděné hroty

#815 Příspěvek od eco »

Ahojte, neví někdo eventuální přínos/negativa použití měděných hrotů do páječky? Jestli to nebude rychle ubývat jako do klasické klempířské páječky.

https://www.deltamobile.cz/product/hrot ... 4c-medeny/

Potřebuji nějaké větší hroty do CT-939D a narazil jsem na tyto.
MPX Royal SX 2,4Ghz...F3J Enjoy3
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: Olovnaté pájky

#816 Příspěvek od Celeron »

Kup si pájku s 2% mědi, pak by se měly měděný hroty rozpoušťět pomaleji. Nebo se dá hrot galvanicky pokovit železem, když se to udělá dobře, tak vydrží dlouho. Stačí ale minimální prasklina v tom pokovení a hrot se vyžere zevnitř.
eco

Re: Pájení měkké -vše okolo (pájky, páječky, tavidla atd..)

#817 Příspěvek od eco »

Pájku s mědí jsem kupoval zrovna včera, jinak obyčejnou.
Takže to asi nemá cenu uvažovat nad těmi Cu hroty, když za +- stejné peníze jsou asi ty pokovené, a nebo jsou železné celé?
Já nad těmi Cu hroty uvažoval, že by mohly mít lepší tepelnou setrvačnost při pájení Nixx baterek.
guchar

#818 Příspěvek od guchar »

Hroty mám bytelné měděné. Časem zarovnám pilníkem. S povrchovou úpravou (nebo celo-niklové) jsem zkoušel
"VĚČNÉ SMYČKY" pro trafo pájedla. 1) mizerně se s tím pracuje - pájka neulpívá 2) ty celo mizerně hřejí
- Pokud se to ještě potká s bezolovnatou (Pb Free) pájkou, to hodnocení co mi vyklouzne je nereprodukovatelné
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#819 Příspěvek od Celeron »

eco píše: při pájení Nixx baterek.

Jestli to máš jen na tohle, tak kup měděný a neřeš to. Kolik baterek zapájíš? Co třeba klempíři, ti maj taky měděný kopyta a kolik toho zapájej oni. Prostě občas vemou pilník. Mě na 150W kopytu hrot spíš odchází odlupováním teplotních okují z těla hrotu, než sežráním špičky od cínu. Pájka 230V napřímo bez regulace teploty.
pájka.jpg

Hrot je tam od výroby cca 45 let.
eco

#820 Příspěvek od eco »

Celeron píše:Jestli to máš jen na tohle, tak kup měděný a neřeš to. Kolik baterek zapájíš? Co třeba klempíři, ti maj taky měděný kopyta a kolik toho zapájej oni. Prostě občas vemou pilník. Mě na 150W kopytu hrot spíš odchází odlupováním teplotních okují z těla hrotu, než sežráním špičky od cínu. Pájka 230V napřímo bez regulace teploty.
pájka.jpg

Hrot je tam od výroby cca 45 let.

To si nerozumíme, mám na mysli nasazovací hroty do mikropájky.
viz odkaz výše
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#821 Příspěvek od Celeron »

Ale jo, fotkou jsem demonstroval výdrž měděnýho hrotu bez pokovení na páječce s občasným použitím.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#822 Příspěvek od jyrry »

No... něco jinýho je 1/4kg Cu kopyto a něco jinýho je malinký hrot.
Používám na trafačce 2,5mm2 Cu dráty a když se dám do konektorů nebo jiných větších pájených celků, ubývá ten drát docela fofrem.
Něco k přečtení jak to dělá profi výrobce...
jyrry.webnode.cz
guchar

#823 Příspěvek od guchar »

@jyrry Předpokládám, že smyčky 2.5 mm2 (délka drátu před přeložením od oka 110 mmm) používáš v
ETP 5 Š 125W s LED osvětlením (Š = uchycením hrotu šroubkem) - výrobce Nuba
https://www.svetsoucastek.cz/transformatorova-pajecka-etp-5-125w-s-led-osvetlenim-nuba-t-s-125w-p95646/#gallery
http://www.nuba.cz/domains/nuba.cz/index.php?route=product/product&path=33&product_id=61
- výrobcem dodávaná smyčka(obyčejná) průřez 1.5 mm2 = průměr 1.38 mm. Prodejci uvádí průměr 1.3 mm.
- Pro 2.5mm2 vychází průměr 1.78mm.
V 100W a 75W trafo pájkách (předchůdci dnešních Nuba) (125W jsem zatím nekoupil)
Pájky mám upraveny vložením šroubků se zapuštěnou hlavou (dovnitř) na vyčnívající části je příslušná matice
Ke spokojenosti pro obě používám 1.5 mm2 drát v délce 110 až 120 mm. Vlastní délka smyčky závisí od tvaru
pod maticí - přímý - půlkruh - téměř celý kruh, a není v uvedeném rozmezí kritická.
Pokud vím že smyčka bude delší na jemné věci tak spíš delší. A na ty s větší tepelnou vodivostí spíš kratší.
Zhotovení smyček z měděného drátu (ať 1.5 nebo 2.5 mm2) se ukázalo jako v praxi nejpohodlnější řešení.
petr1990
Kontaktovat uživatele:

#824 Příspěvek od petr1990 »

ahoj všem, obracím se na Vás s prosbou o radu.

Rád bych si jako úplný nováček v pájení pořídil první pájku. Mě potřeby - pájení konektorů k reglu, baterkám a později možná prodlužování servo kabelů.

Neorijentuju se v nabízených produktech, pochytil jsem, že důležity je samozřejmě výkon. Znám klasickou trafopájku - viz https://www.gme.cz/transformatorova-paj ... -v-kufriku

Byl by prosím někdo ochoten mi klidně i formou SZ poradit, jaká pájka a jaké příslušentví je pro mé potřeby nutné?

Děkuju za odpověď, Petr

PS: Rád bych se se vším všudy vešel do 1000 - 1300 Kč
guchar

#825 Příspěvek od guchar »

@petr1990 Na to co uvádíš "pájení konektorů k reglu, baterkám a později možná prodlužování servo kabelů"
ti ta pistolová trafo 125W ETP 5 K-Š 125W z odkazu bude bohatě stačit. Pájení je nutno se naučit. Chce to cvik.
Zásady najdeš v předchozích stránkách vlákna.

Smyčky si udělej z mědi (Cu) 2.5 mm2 (délka drátu před přeložením od oka 110 mmm).
Před použitím ocínovat - návody viz předchozí příspěvky.

Až se ti M3 závity v Cu sekundáru páječky strhnou, je nejlépe plastové čtverečky ze sekundáru stáhnout.
vyčnívající části sekundáru oddálit. Otvory přeříznout M3 (opravárenský M3.5) skrz. Na vnitřní straně zahloubit.
Z vnitřní strany šrouby se zapuštěnou hlavou M3 /M3.5 jde proříznout a dát i M4, to už může někdy vadit velikostí
Smyčku zvenku chytáš (snadno vyměnitelnými) matičkami (příslušné velikosti). Výše jsou i další možností úprav)
Odpovědět

Zpět na „Dílna“