pokud použiješ drát, což je nejlepší řešení (nekroutí se a to zlepšuje odezvy vrtulky), tak se mi osvědčilo ho zubatejma kombinačkama na koncích podélně trošku pomačkat (narádlovat), aby se pastorek nemohl tak snadno protočit. Taky vymezuji hlavní kolo a ocasní trubku tak, aby pastorek seděl bez zubové vůle a přitom byl v záběru na celou délku zubů a nebyl ani nějak povysunutý mimo ložisko. V trubce používám pro jistotu ještě jedno ložisko navíc jednak pro lepší eliminaci vibrací ale hlavně, aby nedocházelo k prohýbání kardanu v záběru a tím k oddálení a případně i stržení zubů pastorku. Možná něco z toho využiješ..
Názor na vrtulník Ricco
Re: Názor na vrtulník Ricco
Ahoj,
pokud použiješ drát, což je nejlepší řešení (nekroutí se a to zlepšuje odezvy vrtulky), tak se mi osvědčilo ho zubatejma kombinačkama na koncích podélně trošku pomačkat (narádlovat), aby se pastorek nemohl tak snadno protočit. Taky vymezuji hlavní kolo a ocasní trubku tak, aby pastorek seděl bez zubové vůle a přitom byl v záběru na celou délku zubů a nebyl ani nějak povysunutý mimo ložisko. V trubce používám pro jistotu ještě jedno ložisko navíc jednak pro lepší eliminaci vibrací ale hlavně, aby nedocházelo k prohýbání kardanu v záběru a tím k oddálení a případně i stržení zubů pastorku. Možná něco z toho využiješ..
Trex 500FB, MaxiRicco DFC, Blade 180CFX, Blade mCPX BL, Blade CPX
prikrylm píše:Takže v pondělí (snad) pořídím 2mm karbonovou tyčku nebo ocelový drát (jak tu někdo zmínil) a zase můžu lítat.
Dej tam tu ocel. Osvědčené a přestanou se i ohlodávat kuželové pastorky ocasu na hlavním kole. Je třeba srovnat těžiště.
Díky, vyzkouším.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Nedaří se mi najít délku náhonu a původní už jsem (bohužel) ulomil. 
Nevíte, kolik měří?
Nevíte, kolik měří?
prikrylm píše:Nedaří se mi najít délku náhonu a původní už jsem (bohužel) ulomil.
Nevíte, kolik měří?
Jednoduché - podle trubky + kola. To snad změřit dokážeš.
Mě to vychází rovných 350mm 
Trex 500FB, MaxiRicco DFC, Blade 180CFX, Blade mCPX BL, Blade CPX
Mě taky, už to mám poskládané... 
Když jsem dával Maxira dohromady po výměně náhonu vrtulky, tak mě ještě zarazilo, že po sundání převodu ocasu má hlavní osa dost vůli nahoru-dolů. Nevěnoval jsem tomu pozornost a jednu baterku vylítal. Ale dnes jsem se na to znova podíval. Je tam kroužek mezi volnoběžkou a ložiskem hlavní osy. Ten je ale krátký (málo vysoký) a celou váhu nesl převod na vrtulku (pak se neměla osa ulomit), takže jsem přidal podložku a teď se mi to líbí mnohem víc.
Jestli je podložka (Y0420) na jiný model(?) nebo co, je málo vysoká. Tuším v návodu je číslo podložky červeně a žádné vysvětlení, proč je červený jsem zatím nenašel. Tak se asi mělo dávat pozor, jestli je dost vysoká.
Tož tak.
Jestli je podložka (Y0420) na jiný model(?) nebo co, je málo vysoká. Tuším v návodu je číslo podložky červeně a žádné vysvětlení, proč je červený jsem zatím nenašel. Tak se asi mělo dávat pozor, jestli je dost vysoká.
Tož tak.
...nastavování podložkama není nic hezkého. Navíc tu, co jsem tam (já trubka) dal byla mírně tlustá, i když se to tak na první ani druhý pohled nejevilo, takže v jedné prudší zatáčce začal převod přeskakovat a v té výšce jsem toho s poměrně rychle rotujícím strojem moc neudělal, takže -1500 Kč.
Ku podivu spousta součástek zůstala neporušená. Padlo to mírně na čumák a ocas je neporušený. Hlavní osa, drát pádel ani příčná osa taky nedoznala žádného poškození.
Vybrousím trochu dírky u spodního ložiska hlavní osy aby se výška kola dala rozumně nastavit.
Ku podivu spousta součástek zůstala neporušená. Padlo to mírně na čumák a ocas je neporušený. Hlavní osa, drát pádel ani příčná osa taky nedoznala žádného poškození.
Vybrousím trochu dírky u spodního ložiska hlavní osy aby se výška kola dala rozumně nastavit.
- dagx
- Kontaktovat uživatele:
Udělal jsem to jednou před lety když jsem měnil uhlíkovou kulatinku v trubce za drát a od té doby jsem na to nešáhl.Poslední dobou co mám 2x sniper a 2x 550 s maxirem lítám o dost míň ale vím že nabiju a letí bez problémů.
Podložka mi taky nějak nevycházela, tak jsem vzal jakoukoliv se správným průměrem,položil smirek na stůl a prstem přitlačil podložku a obrousil jak bylo potřeba.To znamená tak aby hlavní kolo a šikmý pastorek z kardanu na sobě seděly co největší plochou s minimální vůlí.
Je to kombinace výškového usazení hlavního kola a posouvání kardanu s pastorkem vpřed a vzad.Ideálně aby lem pastorku byl co nejblíž vepředu ale nedrhnul o hl.kolo.Musíš udělat takovou podložku aby vymezovala právě tuhle vůli.
Pro ověření jestli je vše OK je nutné odklonit motor aby se mohlo palcem pořádně protočit za hl.kolo celou sestavu a zkontrolovat jak to frčí.
Dírky v držáku ložiska bych neprobrušoval.Může to nějakou dobu fungovat ale jednou se to posune.Těma vrutama to neutáhneš tak abys měl jistotu.Pokud to utáhneš víc nebo dáš třeba šroub s matkou skrz,lehce zdeformuješ ložisko ani si toho nevšimneš a budeš hledat proč to nelítá.Vlastní praxe.Důležitý věci nechat tak jak je od výrobce.Vyházet starý vymačkaný věci a dát nový.
Podložka mi taky nějak nevycházela, tak jsem vzal jakoukoliv se správným průměrem,položil smirek na stůl a prstem přitlačil podložku a obrousil jak bylo potřeba.To znamená tak aby hlavní kolo a šikmý pastorek z kardanu na sobě seděly co největší plochou s minimální vůlí.
Je to kombinace výškového usazení hlavního kola a posouvání kardanu s pastorkem vpřed a vzad.Ideálně aby lem pastorku byl co nejblíž vepředu ale nedrhnul o hl.kolo.Musíš udělat takovou podložku aby vymezovala právě tuhle vůli.
Pro ověření jestli je vše OK je nutné odklonit motor aby se mohlo palcem pořádně protočit za hl.kolo celou sestavu a zkontrolovat jak to frčí.
Dírky v držáku ložiska bych neprobrušoval.Může to nějakou dobu fungovat ale jednou se to posune.Těma vrutama to neutáhneš tak abys měl jistotu.Pokud to utáhneš víc nebo dáš třeba šroub s matkou skrz,lehce zdeformuješ ložisko ani si toho nevšimneš a budeš hledat proč to nelítá.Vlastní praxe.Důležitý věci nechat tak jak je od výrobce.Vyházet starý vymačkaný věci a dát nový.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
http://dagx.rajce.idnes.cz/
Od LaHeli už díly mám, dneska jsem rozbité věci vyměnil, takže je vrtulník zase celý. Nastavení ještě prověřím.
A musím si slepit (novou) kabinku.
A musím si slepit (novou) kabinku.
Zkoušel jsem nový akrobatický prvek - std poletování se snahou odhánět opravdu dotěrný hmyz (na jedné noze, druhá škrabe kousance, sfoukávám kousající komáry z rukou a podobně ...) - a skončil v nehezké situaci, která skončila sice na ližinách, ale poměrně prudce na zemi (posekaná tráva). Na to, jak vypadala situace špatně (už jsem počítal nové lisy, křaplý povozek), skončil model pouze s ohoblovaným pastorkem na motoru.
Ale s komárama už se při lítání neperu.
...potvory krvelačné...
Ale s komárama už se při lítání neperu.
...potvory krvelačné...