ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller
Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller
Je mi jasny, ze to nejaky tah mit musi. Ale nikde jsem se nedocetl, ze bych v STABILIZE modu musel mit nejaky min. otacky, aby to dokazalo ustabilizovat. Kdyz se kouknes na to video, tak to klesani docela slo, dokud jsem se nestanil quada otocit kolem osy. Pak to dostalo komapnec a uz to jelo. Vrtule se porad tocily, ale ustabilizovat to nezvladal (je slyset i ze se toci motor).
Tomu ze se to nezarmovalo se taky divim - cetl jsem ze tusim v 3.1 pridali crash ochranu, ze pokud se to tusim 2x pretoci tak to vypne motory (mozna je tam nejaka doba po kterou to musi byt vzhuru nohama).
Tomu ze se to nezarmovalo se taky divim - cetl jsem ze tusim v 3.1 pridali crash ochranu, ze pokud se to tusim 2x pretoci tak to vypne motory (mozna je tam nejaka doba po kterou to musi byt vzhuru nohama).
Naposledy upravil(a) creagel dne ned 22.12.2013 23:29, celkem upraveno 1 x.
- Tyrano-cz
- Kontaktovat uživatele:
Tak můj předchozí dotaz je pasé, ještě jednou jsem si pořádně přečetl návod a už jsem v obraze, ale vyskytl se ještě jeden problém, který se tu tuším už řešil, ale bez uspokojivého výsledku. Pokud nechám letadlo v obýváku ležet bez hnutí na zemi, tak postupně narůstá výška. Molitan mám na místě a je ho jen malej kousek, takže diody nezakrývá. Ví někdo co s tím?
Odstartovat můžeš ... přistát musíš!!!
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,
Tyrano-cz píše:Tak můj předchozí dotaz je pasé, ještě jednou jsem si pořádně přečetl návod a už jsem v obraze, ale vyskytl se ještě jeden problém, který se tu tuším už řešil, ale bez uspokojivého výsledku. Pokud nechám letadlo v obýváku ležet bez hnutí na zemi, tak postupně narůstá výška. Molitan mám na místě a je ho jen malej kousek, takže diody nezakrývá. Ví někdo co s tím?
Viz.muj predesly dotaz - mam stejny problem. Zkousel jsem molitan sundat a opravdu prelepit jen baro + opravdu nejblizsi okoli a stejne to v pokoji pomalu narusta
Podle videa tam máš dost velké vibrace, což mohou způsobovat vrtule. Jestli ti to na 1, nebo 2 ramenech vibruje více než na ostatních, mohou mít motory problém dostat se rychle na stejné otáčky jako ty méně vibrující a potom koptéra někam uteče, nebo ti může udělat i lopas. To APM tak rychle neustabilizuje. Zkus vibrace změřit, nebo vyvážit vrtule, popřípadě vyměnit za jiné. Já jednu dobu zkoušel z RC Timeru uhlíkové 10x4,7, ty nešly vůbec vyvážit a problémy jsem měl podobné. S vrtulema od jiného výrobce a vyváženýma je koptera jak beránek.
jirka_d píše:Podle videa tam máš dost velké vibrace, což mohou způsobovat vrtule. Jestli ti to na 1, nebo 2 ramenech vibruje více než na ostatních, mohou mít motory problém dostat se rychle na stejné otáčky jako ty méně vibrující a potom koptéra někam uteče, nebo ti může udělat i lopas. To APM tak rychle neustabilizuje. Zkus vibrace změřit, nebo vyvážit vrtule, popřípadě vyměnit za jiné. Já jednu dobu zkoušel z RC Timeru uhlíkové 10x4,7, ty nešly vůbec vyvážit a problémy jsem měl podobné. S vrtulema od jiného výrobce a vyváženýma je koptera jak beránek.
Ty vibrace ma jen kamera, pokud neni upevnena gumickou. Kdyz vyctu log primo z APM, tak od akcelerometru jsou tak vykyvy -+3 (max. 5) - coz je podle me ok. Jinak vyvazene mam jak vrtule, tak motory. S tim "utikanim" pro loter je to opravdu asi na 99% kompasem. Zkusim trochu preoganizovat kabely a kdyz by to bylo porad spatny, tak externi kompas.
A nebo downgrade na 2.9.5
creagel píše:Ty vibrace ma jen kamera, pokud neni upevnena gumickou. Kdyz vyctu log primo z APM, tak od akcelerometru jsou tak vykyvy -+3 (max. 5) - coz je podle me ok. Jinak vyvazene mam jak vrtule, tak motory. S tim "utikanim" pro loter je to opravdu asi na 99% kompasem. Zkusim trochu preoganizovat kabely a kdyz by to bylo porad spatny, tak externi kompas.
A nebo downgrade na 2.9.5
Tomu nerozumím. Kamera vibruje sama od sebe, nebo vibruje gimball?
Nemam gimball. Mam SM450 ram. Ten ma na spodnim plate 2 presahy. Zadni je zatizen baterkou (ktera zasahuje az pod stred plata) - neklepe se. Na prednim presahu mam gopro (prilepene mechovkou a normalne je jeste pritazene gumickou k hlavnimu platu /coz na tom mem videu neni/). Pokud neni pritazene gumickou, tak samotna kamera vibruje (ten konac spodniho plata vpredu) z duvodu razu vzduchu od vrtuli.
Dík za vysvětlení 
Ten loiter mi lezi v zaludku
Dneska jsem doma na stole zkusil s pripojenym MP kouknout, co to dela kdyz prepnu na lotiter. Omlouvam se za kvalitu videa:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wgHyDeYvSmg[/youtube]
Copter lezel celou dobu stabilne na stole a kompas (aktualni poloha) ukazovala porad spravne. Kdyz jsem ale prepinal ze STABILIZE na LOITER, tak lajna predstavujici dle popisku "direct to current WP" skakala jak pominuta. Zkusil jsem nekolikrat prepnout ze STABILIZE na LOITER a pokazde to skakalo a ukazovalo jinam. Nemuze byt toto problem toho ze coptera nedrzi na miste pri LOITER? A kam to vubec ukazuje, kdyz jsem nikdy zadne WP nedefinoval.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wgHyDeYvSmg[/youtube]
Copter lezel celou dobu stabilne na stole a kompas (aktualni poloha) ukazovala porad spravne. Kdyz jsem ale prepinal ze STABILIZE na LOITER, tak lajna predstavujici dle popisku "direct to current WP" skakala jak pominuta. Zkusil jsem nekolikrat prepnout ze STABILIZE na LOITER a pokazde to skakalo a ukazovalo jinam. Nemuze byt toto problem toho ze coptera nedrzi na miste pri LOITER? A kam to vubec ukazuje, kdyz jsem nikdy zadne WP nedefinoval.
creagel píše:.... Nemuze byt toto problem toho ze coptera nedrzi na miste pri LOITER? A kam to vubec ukazuje, kdyz jsem nikdy zadne WP nedefinoval.
Nemôže byť problém v tom, že doma nad stolom máš pravdepodobne strechu a tvoje zariadenie "nevidí" GPS družice?
pad píše:Navazuji na popis mých trablů, aneb koptera se zbláznila. Možná to souvisí i s tím co tady popisoval kolega slovy "koptera bere roha".......
Navážu sám na sebe protože jak se zdá rozvíjí se tu více vláken souběžně
Dnes opět 4 lety a zjistil jsem, že zkrátka koptera se chová v režimech loiter a RTL jak chce. Někdy tak jak má a někdy úplně jinak. Např. při přepnutí na loiter začne kroužit ve spirále k zemi se zvyšujícím se náklonem a rychlostí. Někdy při RTL přiletí způsobně nad místo vzletu a opět, začne kroužit v sestupné spirále. Někdy se při přepnutí na RTL, tak jak má, vznese o cca 10m výše a začne se vracet, někdy při přepnutí do RTL ubere plyn a lehce se propadne.
Vůbec mi to nedává smysl. Zkoušel jsem i jestli nemá vliv posloupnost přepínání režimů ... zdá se, že nemá.
Když blbne v režimu loiter (krouží) tak je problém i s RTL.
Ale v tomtéž letu (bez přistání, bez vypnutí a zapnutí) někdy blbne někdy ne
Fakt netuším kde hledat zradu. Stále mám firmware 3.1
PS: výše popsané zřejmě nesouvisí s tím dříve uváděným "koptera bere roha", tam fakt pomáhá kalibrace kompasu. (jiná věc je proč se kompas rozhodí?
kombat na kopci i s motory :-)
tibor píše:Nemôže byť problém v tom, že doma nad stolom máš pravdepodobne strechu a tvoje zariadenie "nevidí" GPS družice?
Prave ze ne. GPS je fixnuta (3D fix), v MP se sirka/delka temer nehnout. Hlavne azimut te oranzove cary skace, jako by se copter otacel, coz zase ta cervena cara neindikuje. Tomu chovani nerozumim.
A uplne stejne chovani jako pad mam i ja.
pad: Muzes zkusit doma na stole copteru pripojit pres usb k MP a zkusit prepnout ze STABILIZE do LOITER - zda ti taky ta oranzova cara bude tak divne poskakovat?
all: Muze prosim nekdo, komu LOITER funguje na jednicku vyzkouset to same? Jestli to ma nejakou spojitost.
Nevim, proc byt aktualni polohu vse ukazovalo spravne, ale ten smer k WP se takhle razantne menil. Jaky to vubec WP je, kdyz zadny zadany nemam a jsem v rezimu LOITER?
pad: Muzes zkusit doma na stole copteru pripojit pres usb k MP a zkusit prepnout ze STABILIZE do LOITER - zda ti taky ta oranzova cara bude tak divne poskakovat?
all: Muze prosim nekdo, komu LOITER funguje na jednicku vyzkouset to same? Jestli to ma nejakou spojitost.
Nevim, proc byt aktualni polohu vse ukazovalo spravne, ale ten smer k WP se takhle razantne menil. Jaky to vubec WP je, kdyz zadny zadany nemam a jsem v rezimu LOITER?
Nedávno jsem se tu ptal jak má fungovat acro mode .... a dostalo se mi odpovědi, že tak, že deska přestane stabilizovat ... aneb pokud kopteru někam nakloním tak i po vrácení kniplu náklon zůstává.
Mě se to tak neděje, i v ACRO režimu se po puštění kniplu koptera srovná.
Teď jsem objevil proměnné Acro Ballance Roll a Acro Ballance Pitch (ACRO_BAL_ROLL/PITCH). Mám u obou nastavenu maximální hodnotu 200.
Na netu jsem našel toto:
* When AXIS_ENABLE = 1 the controller is basically a rate controlled stabilised mode with a number of helpful features. There are two parameters that control how fast the copter will move back towards hover if you let go of the sticks.
* *ACRO_BAL_ROLL* should be set to:
* Beginner 200
* Intermediate 100
* Expert 0.
* *ACRO_BAL_PITCH* should be set to:
* Beginner 200
* Intermediate 0
* Expert 0.
zdroj http://wiki.arducopter.googlecode.com/g ... oMode.wiki
Úprava hodnot má na acro nastavení skutečně vliv, zatím jsem dal intermediate
. Při pokusech doma je znát, že se koptera do vodorovné polohy nevrací. Uvidíme venku ....
Mě se to tak neděje, i v ACRO režimu se po puštění kniplu koptera srovná.
Teď jsem objevil proměnné Acro Ballance Roll a Acro Ballance Pitch (ACRO_BAL_ROLL/PITCH). Mám u obou nastavenu maximální hodnotu 200.
Na netu jsem našel toto:
* When AXIS_ENABLE = 1 the controller is basically a rate controlled stabilised mode with a number of helpful features. There are two parameters that control how fast the copter will move back towards hover if you let go of the sticks.
* *ACRO_BAL_ROLL* should be set to:
* Beginner 200
* Intermediate 100
* Expert 0.
* *ACRO_BAL_PITCH* should be set to:
* Beginner 200
* Intermediate 0
* Expert 0.
zdroj http://wiki.arducopter.googlecode.com/g ... oMode.wiki
Úprava hodnot má na acro nastavení skutečně vliv, zatím jsem dal intermediate
Naposledy upravil(a) pad dne pon 23.12.2013 19:06, celkem upraveno 1 x.
creagel píše:A uplne stejne chovani jako pad mam i ja...........
No jo, při RTL a Loiter se ty čáry hýbou, ale třeba existuje rozumné vysvětlení
Měl jsem za to, že žlutá ukazuje sever a červená natočení koptery (ve směru šipky na desce Arduflyer).
Při stabilize a acro žlutá na sever ukazuje, ale červená směřuje kamsi nesmyslně. Nevylučuji ale možnost, že je to tím, že mám kopteru za oknem. GPS sice bliká jako že se zorientovala, ale podle mě moc satelitů nevidí. Navíc na mapě koptera poletuje sem tam takže fakt bych z toho nic neusuzoval, chtělo by to zkusit venku.¨
Pokud víte co která čára znamená - žlutá, červená, černá - sem s tím, nebo odkaz na zdroj informací.