Futaba T14SG

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Futaba T14SG

#886 Příspěvek od zdzd »

jindraj píše:Lastly, GPS is very helpful for finding models that were lost while you were watching the screen.

:D :D :D Supr hláška!!!
graup15

#887 Příspěvek od graup15 »

GPS...je sdružené čidlo...má korektní barosenzor na vario a výšku, oddělené od GPS.
Vzhledem k tomu,že musím sundávat krabičku z GPS/Vario čidla, tak v pravém rohu PCB se krčí ten senzor:-)
Přílohy
P1110144.JPG
P1110145.JPG
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#888 Příspěvek od PetrP2B »

sramy píše:Zeptám se lze u T14SG některým tlačítkem vyvolat hlášku z telemetrických čidel?

Např. u výškoměru zmáčknu zvolené tlačítko na ovladači a do sluchátek mi zahlásí aktuální výšku.

Jen mě to zajímá vlastním FX-30, díky.

Dá se pro každé čidlo nastavit, zda ho má hlásit, případně hlášku onoho čidla vázat na vypínač.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#889 Příspěvek od jindraj »

graup15 píše:GPS...je sdružené čidlo...má korektní barosenzor na vario a výšku, oddělené od GPS.
Vzhledem k tomu,že musím sundávat krabičku z GPS/Vario čidla, tak v pravém rohu PCB se krčí ten senzor:-)

Dva dotazy prosím ...
-Byl nějaký problém zprovoznit to čidlo GPS s 14sg? Nějak to načítám a zatím mi na sucho postup moc jasný není.
- ty konektory na baterce na té fotce jsou mpjet? 3,5 nebo 5,5. Blbě to vidím ale vypadají jak 3,5. Podle té vrtule skrz to potečou slušné proudy. Já váhám zda 3,5 nebo větší na cca 85A -90 A ve špičkách tak jen že bych měl inspiraci :)
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#890 Příspěvek od PetrP2B »

Řekl bych, že to moc řešíš, čidlo normálně funguje, s přiřazením k T14SG problém není, to uděláš jen jednou. Spíš bych čekal dotazy na přesnost a zkušenosti z provozu.
graup15

#891 Příspěvek od graup15 »

re all.
Načítání čidla je easy...jen to chce si pořádně přečíst dokumentaci k rádiu :-)
Konektory v Coradu na fotce jsou Mpjet 3.5 a teče tam přesně 80A. Sranda proud.
Ty samé používám v jiném modelu již hodně roků na 140A.
Čidla Futaba...přesnost překvapivě dost vynikající. Výškoměr porovnáván s etalonem Altis V4....souběh do 3 až 5 m. Naprosto dostačující (jo ten souběh je na 500m výšky)
Vario....obecně tragedie
GPS..rychloměr...není s čím srovnávat
Já osobně používám kombinace čidel...Futaba výškoměr plus Vario SkyAssistant.
GPS...montuji jen zákazníkům (přátelům) ,když ho chtějí...ještě jsem nepřišel na to k čemu je to dobré.
zdzd

#892 Příspěvek od zdzd »

graup15 píše:GPS...montuji jen zákazníkům (přátelům) ,když ho chtějí...ještě jsem nepřišel na to k čemu je to dobré.

Lastly, GPS is very helpful for finding models that were lost while you were watching the screen.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#893 Příspěvek od jindraj »

PetrP2B píše:Řekl bych, že to moc řešíš, čidlo normálně funguje, s přiřazením k T14SG problém není, to uděláš jen jednou. Spíš bych čekal dotazy na přesnost a zkušenosti z provozu.

Máš naprostou pravdu. Ale abych se trochu ospravedlnil. Načítám to na celém netu. Na rcg jsem v noci přečetl 230 stran vláken o 14sg a telemetrii a spoustu dalších zdrojů. Z toho mi většinou vykrystalizují potíže, které se lidem opakují a naopak některé věci se zdají být v normě. Tady se ptám už jen na to co se nepodařilo načíst a nebo jsou s tím potíže. S těmi čidly lidé zápasí hlavně s linkováním. I tady někdo zmiňoval že nějak rozhasil 14sg při manipulaci s čidlem. Na přesnost jsem stížnosti nezaznamenal.

Ale moc rád se dozvím cokoliv co se o užívání toho čidla dá dozvědět.

Snažím se jen co nejvíc možných překvapení nastudovat a eliminovat :)

Třeba jsem u pár lidí zaznamenal problém s updatem na 3.0 a pak funkčností respektive přístupností telemetrické obrazovky na 14sg. U tebe OK?
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#894 Příspěvek od PetrP2B »

GPS čidlo jsem měl půjčené na test, spárování naprosto bez problémů. Jinak vlastním Vario F1672, s tím také nebyly naprosto žádné problémy. Musíš také počítat s tím, že na diskuzích se převážně řeší problémy, o chvále se nedá moc dlouho diskutovat :-) Když to shrnu, načítal jsem zmiňované vario a diskutované GPS čidlo, obojí bez problémů. Obě na FW 1.5 nebo co to bylo?, následně update na 2.0 a teď na 3.0. GPS čidlo už nemám u sebe od FW 2.0, ale na nastavení varia a modelů jsem nemusel šahat, ani to zálohovat. Takže z mého pohledu vše naprosto bez problémů.
zdzd

#895 Příspěvek od zdzd »

PetrP2B píše:Musíš také počítat s tím, že na diskuzích se převážně řeší problémy, o chvále se nedá moc dlouho diskutovat :-)

Já bych to řekl i trochu jinak. V dnešní době čím dál více lidí eskaluje problém na netu, aniž by se obtěžovali vůbec nahlédnout do návodu. Tudíž velmi často se problém mezi židlí a klávesnicí řeší jako problém zařízení. Zejména pokud jde o nastavování čehokoliv. Já ty vlákna nečetl. Ale pokud bych to dělal, snažil bych se v první řadě vytřídit, kdo si to spískal sám a kdo opravdu narazil.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#896 Příspěvek od jindraj »

zdzd píše:... snažil bych se v první řadě vytřídit, kdo si to spískal sám a kdo opravdu narazil.

to se člověk samozřejmě snaží... ne vždy je to zřejmé... ale skoro vždy když se lidem opakuje potíž s nějakou věcí, tak i kdyby to byl u všech problém mezi židlí a klávesnicí to znamená, že ta věc není zcela blbuvzdorná a intuitivní a zaslouží si to trochu péče a prevence, aby človk nedopadl jako oni :)

....

no a jinak update na 3.0 zdá se proveden, update speech také proveden

zatím nemám sílu na experimenty s logováním ale Tx se zatím chová celkem korektně ... no snad zítra nebo o víkendu. kdyby měl běkdo nějaké zajímavosti, tak varujte.

třeba si říkám, co to asi udělá, když změním model a zapomenu vypnout logování ... v návodu k updatu varují, že by se to nemělo děalt ... otázka je, zda se při té troufalosti Tx zasekne, zkratuje a roteče v rukou, nebo bude jen poškozen log, nebo je to prostě jen neodzkoušené a kryjí si záda :)
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#897 Příspěvek od PetrP2B »

Také jsem zkoušel, neboť jsem neměl logování na vypínač, ale rovnou zapnuto. TX se zasekl a na nic nereagoval. Musel jsem ho vypnut a zapnout. Zvolil jsem variantu na třípolohový přepínač, první poloha vypnuto, druhá zapne logování a třetí nechá zapnuté logování a k tomu zapne hlasový výstup. FW 3.0 zatím testuji doma, neboť počasí není zrovna nakloněné k létání...
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#898 Příspěvek od jindraj »

PetrP2B píše:. ...TX se zasekl a na nic nereagoval. Musel jsem ho vypnut a zapnout. ...

No tak to jsem nebyl s tou prvou katastrofickou možností tak daleko od pravdy :)

Ale když o tom přemýšlím, tak takový průšvih to není. Málo kdo mění model během letu a na zemi je čas rádio resetnout.

Nevíš jestli když se ti to seklo zůstal log korektně použitelný? To by asi byla jediná škoda že by člověk nepozorností přišel o poslední log.
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#899 Příspěvek od PetrP2B »

Za letu model nemění snad nikdo, ne? :-D Zkusil jsem to schválně, log byl v pořádku, ze pěti pokusů se TX zasekl třikrát. Logování je dobrej počin, akorát nejmenší čas pro zápis hodnot je 1s, u EagleTreeSystems je možnost několikrát za sekundu. Hlavně pro logování aktuálního stavu všech kanálů mi to přijde jako malá vzorkovací frekvence.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#900 Příspěvek od jindraj »

PetrP2B píše:Za letu model nemění snad nikdo, ne? :-D Zkusil jsem to schválně, log byl v pořádku, ze pěti pokusů se TX zasekl třikrát. Logování je dobrej počin, akorát nejmenší čas pro zápis hodnot je 1s, u EagleTreeSystems je možnost několikrát za sekundu. Hlavně pro logování aktuálního stavu všech kanálů mi to přijde jako malá vzorkovací frekvence.

s tím logem super :) jinak to byla pochopitelně ironie s tím přepínáním modelů za letu - sice teoreticky by to asi i šlo pokud by se nezměnil vysílací mod, ale prakticky samozřejmě nesmysl.

Pokud jde o periodu logování, tak koukám na stranu 5 manuálu k tomu jejich data conversion toolu (v praxi jsem ještě nestačil pustit) a tam mají ukázku výsledné tabulky convertované z logu. Čas je v prvním sloupci a podle popisu je jeho jednotkou 1/1000 s ... záznamy jsou (s výslovným upozorněním) ne ve zcela přesných odstupech, ale v principu pokud vidím správně jsou cca 50/1000 s od sebe. Tak si říkám, že by nějak mohl jít kratší interval než 1s. Není to náhodou tak, že když tam necháš tu 0s (tu jsem tam viděl včera defaultně), tak to píše těch 5/100 od sebe a jen je problém, že nejbližší další interval k nastavení je 1s?

A dotaz k čidlům, co jsme tu řešili včera: GPS/vario čidla pokud vidím jsou pro 14SG (Fasstest) k dispozici 2:
SBS01G (GPS + vario + výškoměr) a F1675 (GPS Multi senzor - má nicméně také GPS + vario + výškoměr)

Zatímco to SBS01G od Futaby stojí pomalu dvojnásobek toho F1675 od Robbe, tak s výjimkou 10g navíc má všechny parametry, rozlišení, rozsahy to levnější od Robbe lepší - je nějaký racionální důvod či použití, kde by mělo smysl uvažovat o něčem jiném nežb té F 1675?
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“