KIWI - F3l/F5L

Dřevěné dvoumetrovky startované gumicukem. Modely řízené jen směrovkou, výškovkou a brzdícím štítem. Kategorie snadno dostupná a velmi vhodná pro kroužky a mládež.
Odpovědět
Zpráva
Autor
TomHlavinka

Re: KIWI - F3RES

#886 Příspěvek od TomHlavinka »

U modelů do větru zůstanu určitě u folie, ale na lehkém kliďáku, kde se neletí tak daleko za termikou a pak zase zpět by Vlies mohl fungovat dobře. Jsem spíš zvědav jak to vyjde hmotnostně v porovnání s Oralightem. Na krut to taky nebude nic moc tuhý, ale do klidu snad dostačující. Za vyzkoušení nic nedám, no jen to teda postavit.
macko

#887 Příspěvek od macko »

Ano,Ano, Ano,
p.Hlavinka rad sledujem vyvoj modelu Kiwi a ucim sa jak a proc. Ten vlies ako pokus ...
No a dalsi krok mozno Kiwi 2 ....To by bolo fajn.
Ina geometria kridel... V-Tail... nejaky novy profil LDA a pod ....3dielne kridlo...kabina ako brzdiaci štit...
A zas vsetko ze dreva.... ach jo ty RESky mne vzaly... takhle zblbnout na stary kolena :D :D :D
TomHlavinka

#888 Příspěvek od TomHlavinka »

Na Kiwi 2 je ještě dost času. Raději první model nejprve dotáhneme do dokonalosti.

Ina geometria kridel... Možná ano, ale vzniká mi spíše křídlo vhodnější do větru, na současném nevím co měnit.

V-Tail... od podzimu to testuju a jsem překvapen, jak to dovede kroužit! "problém" je že to chce větší úhel seřízení než klasika a já to potřebuju zrychlit a né zpomalit. Možná však na lehouše v kombinaci s tím Vliesem to bude hodně dobrý. Alternativa s motýlem se však plánuje a vypadá to na pohled hodně dobře a elegantně!

nejaky novy profil LDA To už jsem zkoušel. Mám CNC řezačku, takže profil je víceméně dodržen. Není úplně 100%, ale na porovnání a testování asi nejlepší. Řízl jsem tedy pár profilů Eggleston, Midić a Koglot a jen rychle olaminoval sklem a zkoušel na původním Kiwi trupu. Výsledek? neletí to dopředu! LDA efekt podle mě vzniká skokově při překročení určité rychlosti a ta u RESky nikdy nevznikne. Zkoušel jsem taky jedny křídla na F1E, že to bude dobré do větru. V hladkém větru ok, ale jak to odletí dál od svahu z optimálního proudění, tak to padá jako šutr, klasické profily Andruikov, Makarov a různé Benedeky fungují spolehlivěji i naložené. LDA těží u F1A pouze z velké výšky po startu. Když pominu všechny zkušenosti. Křídlo by bylo velmi složité na výrobu! Zadní část už od 2/3 hloubky je dost tenká a vzhledem k nemožnosti použít uhlíkovou odtokovku a páskování žeber to nejsou vhodné profily pro klasický způsob stavby ze dřeva.
Diskutuje se zde o jakémsi "problému" obroušení balsové odtokovky, pak by takové balsové LDA křídlo byla pro běžného stavitele vražda!! :mrgreen:

3dielne kridlo Potřebuju vzepětí i na středu a to se s 3dílnym křídlem při sériové výrobě dosahuje hůře. Štíty jsou taky dost blízko ose trupu. Prostor na transport se s tím neušetří, když trup má stejně přes metr. Jiné výhody zatím nevidím. Snad jen ušetření hmotnosti spojky a pouzder, s hmotností však problém Kiwi rozhodně nemá.

kabina ako brzdiaci štit toto si pamatuju na fotkách ve starém modeláři. Měli prve na F3B, nevím však jestli by to bylo vůbec podle RES pravidel.
MirekZ

#889 Příspěvek od MirekZ »

kabina ako brzdiaci štit toto si pamatuju na fotkách ve starém modeláři. Měli prve na F3B, nevím však jestli by to bylo vůbec podle RES pravidel....

Přiši s tím Rakušani na jejich modelu Dassel. Kamarád to hned dal na klasickou ušatou V2 a stěžoval si na nízkou účinnost směrovky po otevření brzdy.
Azy
Kontaktovat uživatele:

#890 Příspěvek od Azy »

Něco pro potěchu oka od nás ze stolu SkunkWorks Katoda Sokolov ;) Obrázek
Kiwi ve třech fázích rozpracování
MK Katoda Sokolov :-)
TomHlavinka

#891 Příspěvek od TomHlavinka »

......stěžoval si na nízkou účinnost směrovky po otevření brzdy.

To stejný se děje u RESek s jedním štítem uprostřed, proto mám dva na koncích středu. U VOP je to ještě citelnější.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#892 Příspěvek od lubo1 »

Pri elektroverzii si treba dať pozor na umiestnenie dosky serva. Keďže som použil doporučené servá Emax 08, tak som to nekontroloval..... dal som to podľa plánu. Je to vysoko - páka je vo výške výrezu v preglejke.
Pôjde to opraviť, len je to nemilé....
20210108_160603.jpg

Edit
Otvoril som horný balzový poťah, dosku rozrezal po dlžke a vylomil....
Išlo to...

20210108_162910.jpg

Treba to ešte vyčistiť a nalepiť novú dosku serva a opraviť poťah....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
fireball

#893 Příspěvek od fireball »

Další Kiwík těsně před dokončením. Brzdy ovládány jedním servem v trupu. Váhově jsem si moc nepomohl, musel jsem použít trochu silnější servo, takže to vyšlo plus mínus stejně, jako 2 menší serva v křídlech.
Je to standard a protože jsem asi moc nešetřil lepidlem a zřejmě vyztužil kormidla víc, než je zdrávo, bude to trochu těžší. Uvidíme po dovážení.
Přílohy
DSC_0920.JPG
1610140621444_DSC_0919.JPG
DSC_0918.JPG
DSC_0917.JPG
DSC_0914.JPG
DSC_0915.JPG
Azy
Kontaktovat uživatele:

#894 Příspěvek od Azy »

tak to je parádní práce !!!! Musím konstatovat jedno celkově kategorie RES mě moc naučila a díky kiwi jsem se i dost obstojně naučil pracovat s folií. Jediné co i pořád nejde, spíše nemůžu chytit ten správný grif je potahování trupu a to obvzláště pak špičky trupu. Když vidím ty trupy všech tak se až začínám stydět jak tam mám "nahňácané". Proto se zeptám jak cca postupujete při potahu trupu ?
HONZIK 22

#895 Příspěvek od HONZIK 22 »

Striknou ho. :D
Azy
Kontaktovat uživatele:

#896 Příspěvek od Azy »

to je plán B ale spíš mi jde o to zcela ovládnout tu folii :-)
fireball

#897 Příspěvek od fireball »

Taky jsem trup nastříkal. Ale příště zadní část jenom potáhnou barevným papírem a ušetříme pár gramů. Předek bude lehce olaminovaný, vytmelený a stříknutý.
ORLA

#898 Příspěvek od ORLA »

Azy : Dám ti sem malý postup ako to robím ja, nie je to síce trup Kiwi ale bude to veľmi podobné.
Najprv poťahujem boky , používam výslovne Oracover, lebo sa s ňou veľmi dobre pracuje a zdá sa mi že má väčšiu zmrštitelnosť ako som používal od niektorých iných výrobcov.
Takže najprv si potiahnem boky , bočné rebro vyrežem, lebo tam by sa to vzhľadom na zložitosť robilo moc zle alebo by sa do dalo pekne pokaziť, ďalej napíšem ako to riešim. Na foto máš ako žehlím špicu , Oracover sa dobre naťahuje len musíš mať presah aby si si to mal kde prstami prichytiť, žehličkou nahrievaš a naťahuješ, ostatné odrežieš nožíkom a ešte raz poriadne zažehlíš.
Po nažehlení bočných strán začneš vrch a spodok. Diery a otvory na spojku , magnety atď vypaľujem trafopájkou , to čo je už moc komplikované na nažehlenie fólie zatriem Fixou môžeš aj farbou.
Lepšie síce vyzerá ak model nastriekaš, ale je tam oveľa viac práce a asi aj prírastok váhy bude o niečo väčší, mne bol prírastok a to je Oracover standart žiadny light na tomto trupe 5,5g.
Přílohy
7.jpg
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Azy
Kontaktovat uživatele:

#899 Příspěvek od Azy »

paráda super díky moc za postup a vyčerpávající popis. Díky
krystof chrastka

#900 Příspěvek od krystof chrastka »

Není čas, ztrácet čas, a jde se na další kiwáky.
Katoda to pojede ve velkým.

#katoda Sokolov
Přílohy
IMG_20210114_160242.jpg
MK "katoda" Sokolov
Odpovědět

Zpět na „Větroně RES“