iCharger 106B-plus 250W 6s Balance/Charger
Doktor píše:Koukam že ses nakonec rozhod pro iCh.. Tak ať slouží.
Možno trochu zbrklo. Ale nechcel som čakať do jari.
http://www.hillrc.com/EnProductShow.asp?ID=94
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
m2 píše:Doktor píše:Koukam že ses nakonec rozhod pro iCh.. Tak ať slouží.
Ehm, 20A... Tak to by se těm novým LiPolkám Hyperion (nabíjení 5C) asi líbilo. Jen to bude chtít fakt pořádný zdroj.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
m2 píše:tks píše:Jen to bude chtít fakt pořádný zdroj.
Napríklad firemné auto...
Jestli to není náklaďák, tak raději dvě firemní auta paralelně.
Ono na první pohled je 20A super, ale doma zase tak moc spěchat obvykle netřeba a na letišti zabezpečit silný zdroj >18V asi bude většinou problém...
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
m2 píše:Doktor píše:Koukam že ses nakonec rozhod pro iCh.. Tak ať slouží.
Až dorazí, dej vědět v jakém stavu.
Ještě se zeptám:
- proč jsi to objednával v hillrc, jsou rychlejší nebo mají lepší cenu?
- na HC sice mají na fotce adapter, ale v popisu příslušenství není uvedena možnost výběru typu a ten, co je na fotce je pro Kokam LiPo. Objednával jsi další adaptery? Na HC jsem je v nabídce nenašel. Kompletní nabídku snad mají pouze tady http://progressiverc.com/1010B+.html
jio píše:Až dorazí, dej vědět v jakém stavu.
Už je v "krajine prijímateľa". Pôjde aj coro-vi na posudok, rovnako, ako šla iC106B.
jio píše:proč jsi to objednával v hillrc, jsou rychlejší nebo mají lepší cenu?
To je nedorozumenie, objednával som iC1010B+ zo štandardného zdroja, lebo som nechcel čakať, kým dojde do predaja nový iC206B poprípade Yetti. A tiež som nechcel byť druhý krát pokusný králik.
hillrc.com je len jeden z mnohých divných WEBov, na ktorých JunSi publikuje a v tom čase to bol jediný link na iC208B, ktorý stál za niečo.
jio píše:na HC sice mají na fotce adapter, ale v popisu příslušenství není uvedena možnost výběru typu a ten, co je na fotce je pro Kokam LiPo.
Na iC106B bol štandardne JST-XH set balančných konektorov priamo v cene, očakávam, že iC1010B+ bude detto. Ak nie je iná redukcia na UH, skús pozrieť na HiModeli.
jio píše:...
iC1010B+ je doma, nabija, komunikuje, meria. Presnost balancera je v ramci udavanych 10mV. Monitoring cez USB ide, ale LogView rozsekava grafy ako je jeho zvykom na 24 nespojitelnych casti, hrozny soft ... kvoli tejto fatalnej vlastnosti prakticky nepouzitelny. Zatial len pokusne 4s pri 1,1A a vetrak sa pri softe 3.09 sa ani nehne, vonku 25oC, vnutri na plosaku 38oC. Zajtra mu dam 5A na 9s a potom v aute 10A na 6s. Balancovaci pultik je na JST-XH, ale JunSi ma v ponuke aj ine, vid. navod na pouzitie. Zivim ho 500W PC zdrojom (vetva 12V da ale iba 18A) a rovnako ako iC106B, pri pripojeni na zdroj vypne prudova ochrana zdroja. Prvy dojem = spokojnost, podla ocakavania. Gombiky idu lepsie ako na iC106B, mal som asi viac stastia na sustrednost plosaku s prednym panelom...
Len pre zaujimavost: mam 8 clankov Rhino 1550/20C z jesene minuleho roka a po 35. cykloch na 15-25A sa iR jednotlivych clankov pohybuje od 6 do 10 mOhm.
iC1010B+ - dal som mu teda celých 6A na 9s. PC zdroj zastonal, ale 18A vetva držala 25A. To je ešte starý ATX zdroj, zdá sa, že je tam istený len celkový prúd a nie každá vetva zvlášť. Cca 25A je tiež maximálny vstupný prúd pre iC, čiže pri danom napätí (10,3V) to bol maximálny výkon, čo ten nabíjač dokázal dať. Účinnosť vtedy dosahovala 85% a oteplenie vo vnútri prístroja nepresiahlo 20oC. Regulácia otáčok ventilátora je viacúrovňová a sofistikovaná, hysteréza pri nižších príkonoch je väčšia a kým iC nabíja stabilným prúdom bez zásahu balancéra, riadenie spätnej väzby ureguluje vetrák prakticky na jednej úrovni otáčok, Jun-Si sa s tým pekne vyhral. To, že zdroj vydrží 25A bez vypnutia poistky a súčasne pripojenie iC k zdroju poistku vyhodí znamená, že špičkové prúdy pri pripojení musia byť skutočne veľmi veľké. Naopak, po pripojení 9s na výstup iC k žiadnej iskre nedojde (ak sa dobre pamätám, iC106B zaiskrila).
Za povšimnutie stojí riadenie nabíjacieho prúdu v spolupráci s balancérmi - nabíjal som 9 článkov v sérii, z ktorých bola odobratá výrazne nerovnaká kapacita, prúd najprv asymptoticky klesal a potom osciloval "vo vlnách" medzi 0,4A a 1,1A podľa toho, ako sa aktivoval ďalší a ďalší článok balancéru.
Pre zaujímavosť ešte:
- Zippy-Ec 3600/20C kúpené pred dvoma mesiacmi majú po 15. cykloch pri odberoch do 15C vnútorný odpor 4, 5 a 3 mOhm na článok, čo je použiteľné, aj keď sú ťažšie na kapacitu skôr zodpovedajúcu 3000-ke baterke.
- Ročné Zippy-H z 3300/20C z minulej jari majú ešte stále iba 11, 9 a 13 mOhm na článok, a to po 110 cykloch s prúdmi do 70A. Rovnaká baterka z konca minulého leta v rovnakom použití po 90. cykloch vykazuje ešte oveľa lepšie Ri - 6, 7 a 6 mOhm na článok.
Toľko k iC, zatiaľ na tom žiadnu chybu nevidím a Jun-Si na RCG pokračuje vo vývoji, čiže ak to nezhorí, je to pre mnňa nabíjač č.1.
Za povšimnutie stojí riadenie nabíjacieho prúdu v spolupráci s balancérmi - nabíjal som 9 článkov v sérii, z ktorých bola odobratá výrazne nerovnaká kapacita, prúd najprv asymptoticky klesal a potom osciloval "vo vlnách" medzi 0,4A a 1,1A podľa toho, ako sa aktivoval ďalší a ďalší článok balancéru.
Pre zaujímavosť ešte:
- Zippy-Ec 3600/20C kúpené pred dvoma mesiacmi majú po 15. cykloch pri odberoch do 15C vnútorný odpor 4, 5 a 3 mOhm na článok, čo je použiteľné, aj keď sú ťažšie na kapacitu skôr zodpovedajúcu 3000-ke baterke.
- Ročné Zippy-H z 3300/20C z minulej jari majú ešte stále iba 11, 9 a 13 mOhm na článok, a to po 110 cykloch s prúdmi do 70A. Rovnaká baterka z konca minulého leta v rovnakom použití po 90. cykloch vykazuje ešte oveľa lepšie Ri - 6, 7 a 6 mOhm na článok.
Toľko k iC, zatiaľ na tom žiadnu chybu nevidím a Jun-Si na RCG pokračuje vo vývoji, čiže ak to nezhorí, je to pre mnňa nabíjač č.1.
Naposledy upravil(a) m2 dne úte 21.04.2009 13:44, celkem upraveno 1 x.
m2 píše:Pre záujemcov o 10A/300W/10s nabíjačku si dovolím skopírovať a preložiť základné kritériá rozhodovania, ktoré formuloval "kgfly" na RCG:
V prvom rade, v poslednom FW bola dorobená možnosť nabíjať až 8sA123 na iC106B+ a 12sA123 na iC1010+ (nie v režime "balance charge"). Podobnú fintu používa aj Hyperion 720i (ktorý je vlastne 620i...)
Okrem toho, z príspevku "kgfly" vyberám:
Zakúpte iC1010B+ ak:
- Potrebujete multi-chemistry (CP10S vie nabíjať iba LiXx)
- Potrebujete maximálny výkon (CP10S je max 300W VSTUP, typicky iba okolo 200W VÝSTUP, 1010B+ je skutočných 300W VÝSTUP)
- Potrebujete niektoré špecifické vlastnosti (vybíjacie módy, mód rezania odporovým drôtom a podobne)
- Preferujete malé rozmery
Zakúpte CP10S ak:
- Požadujete jednoduchšie a "idiotovi odolné" ovládanie
- Potrebujete najvyšší výkon balancéra (CP10S = 1A, 1010B+ = 300mA)
- Chcete používať PC software od výrobcu nabíjača (iCharger využíva OpenSource Logview program)
- Chcete riadiť nabíjanie z PC
- Preferujete americkú firmu
Myslím, že sa to môže hodiť aj pre neanglicky hovoriacich záujemcov.
Ještě bych doplinl k bodu proč koupit CP10
Protože to prostě funguje hned, bez vyhoření.
300W je sice hezké, ale taky musí být podpořené tak dobrým softem a HW aby se pak pro změnu nehulilo z baterek.
Na jednu stranu se mi líbí , že Tuang Meng ( nebo jak se jmenuje) pořád nabíječ vylepšuje, na druhou udělat si ze zákazníků betatestery je fakt síla.
Já používám CP10 od počátku co se tu začlo rozšiřovat a dělá mi jen radost. Večer přijedu z práce, naházím na něj baterky (vše na automat) , než si dám kafe je nabito (Li-Pol skladuji na 50%) a jdu si skočit.
A díky přesnosti a ochranným rutinám, je to jediný nabíječ u kterého jsem si lajznul, nabíjet Li-pol bez dozoru.