zdzd píše:Případů vyhořelých Duplexů bylo několik. Antény se na vzpěry ocasních trubek dávají zcela normálně, jiné typy RX při tom nehoří. Ani JETI na MHz pásmech. A to se anténa táhne až na konec ocasní trubky.
Vyhoření je potvrzeno i písemnou reakcí JETI.
Pokud by jsi se jednou rozhodl vystupovat korektně, musíš v první řadě uvést, že tvé infromace o teplotním zkolabování FASST jsou JPP stažené kdesi z Internetu. Na rozdíl od mých informací, které mám prověřené.
To, že se FASST v uzavřené krabičce upeče sám je velmi odvážné tvrzení. No a helinu si klidně pořiď a klidně si do ní dej Duplex. Aspoň se pak bude o čem bavit.

to prvé ano, statický výboj spáli AJ Duplex. Reakcia prišla taká aká prišla, ja ako užívateľ som od nich zobral normálne a pozitívne:
- pridali zmršťovačky - napísali to do návodu
- ALE AJ doplnili funkciu do systému, že v prípade že pri zapnutí príjmača nie je na aspoň na NIEKTOREJ z jeho antén plný signál (ráta sa so zapínaním blízko k pilotovi), vysielač pilotovi v ruke odpípa že má problém, možno aj niečo napíše. t.j. kontrola sa robí pred každým štartom. Čo robí Fasst keď sa blíži teplota maximálnej čo znesie?
- vyhorené veci menia v záruke (ano niekomu na MH išla pena z huby že mu nezaplatili celý vrtuľník ale to predsa neurobí žiadny výrobca a to ani keď jeho príjmač zhorí bez jasného dôvodu.
Neplatila ani Futaba za modely rozbité na nulový GUID - a to bola jasne ich výrobná chyba.
Spektrum o citlivosti AR500 mlčí. Ani tie sprosté zmršťovačky tam nedávajú, asi vedenie zakázalo priznať problém? Na spálenie pritom môže stačiť dotyk kovovým predmetom o koniec antény.. ale veď im to od čiatku blblo, "preskakovalo na inú frekvenciu 20 sekúnd (bez riadenia), odchádzali aj vysielače... Všetci postupne odstraňujú chyby, ale u týchto to vidno najmenej

. Keby platili za všetky rozbité vrtuľníky dávno by skrachovali.
to druhé - Futaba problém s teplotou priznala oficiálne, to nie je vôbec JPP.
Problém v tom vidím 2x - ten čas kým zistili že 50 stupňov je málo a zmenili návod, a to že nezostáva bezpečná rezerva.
JPP z toho robila možno Futaba, kým sa nerozhodli čo s tým. Pri nulovaní GUID zatĺkali takmer rok, a nechali modelárov padať, toto neviem ako dlho trvalo..
Píšeš že sa dobre zabalený zohrial z 25 na 35 - no a limit je 50 (oficiálne). Pred týždňom bolo 37 stupňov v tieni tu (bratislava). Príjmač v molitane by "sa upiekol sám" naozaj. Nehovorím ani len o slnku a teplote od motora, ale o +10 stupňoch čo si Ty nameral.
Nenapísal si na akom napätí si to meral, je tam lineárny stabilizátor takže rozdiel napätí je podstatný pre nárast teploty.
Helinu osobne nechcem ale keby som ju mal tak by som hľadal príjmač vhodný do heín - to R8 jasne nie je. To je zásadná informácia ktorá pramení z týchto rečí a je dobre že sa povie nahlas.
Takisto ako "indoor" verzie príjmačov nie sú dobré do hádzadiel a svahových vetroňov - je tam na vstupe minimum filtrácie a nejaký vykrývač to môže zahltiť aj keď je na inom pásme.
Keď niekto ten Duplex používa a chcel by ho do heliny, môže tam zavolať a pýtať sa. Dnes je na výber oveľa viac príjmačov a niektoré sú možno odolnejšie (to asi bol aj R6) alebo aspoň vďaka satelitom (R10 a vyššie) pilot nepadne aj keď časť príjmačov spáli.
A normálna začína byť flybarless jednotka ktorá by mala signál brať aspoň z dvoch satelitov, jednak by sa zálohovali a jednak by nemali tak horieť ako najcitlivejší príjmač zo všetkých ( R8 je extrém, a na helinu je to úplne odveci.. každá minca má dve strany a za dosah pre vetrone sa zrejme obetovala odolnosť čo by potrebovali heliny..)
Keď kúpiš telku a montuješ anténu alebo satelit, ručí Ti výrobca že to vydrží ranu bleskom? Podľa mňa ani len predajca bleskoistiek neručí za nič, ak to vyhorí povie že napätie bolo vyššie než mali bleskoistky v parametroch (lebo pokiaľ viem tak ešte nikomu nepomohli).
Inak ja mám do R8 už dlho naletované "bleskoistky" na princípe 1/4 vlnovej dĺžky, a lietam s tým. Kto má právo povedať či to je blbosť? Nezhorel.. Ale asi by nezhorel ani bez toho

Dosah sa ale neznížil a hmotnosť je zanedbateľná.. ale výboje doňho posielať nebudem. Na takomto princípe:
http://www.streakwave.com/Itemdesc.asp? ... NM&eq=&Tp=