Test: Kira 600-22/6.7 @ CC (voči Neu 1512/1.5Y/6.7 @ TGY)

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět

2kW s RFM 18,5x12 - kto vyhrá súboj?

Neumotors NEU 1512/1.5Y + P32 1:6,7 @ Hobbywing Pentium 100 HV
20
53%
Kontronik KIRA 600-22 + KPG27 1:6,7 @ Castle Creations ICE 100
18
47%

Celkem hlasů: 38

Zpráva
Autor
graup15

#91 Příspěvek od graup15 »

m2 píše:
graup15 píše:První testík Kira 480 je za mnou...no není to špatné. Jen nevím kam ten motor zařadit..respektive pro co by se hodil.

480-ka bola napríklad v SkyLady...

termiti to chcú používať ako výťah, takže brutál preťažené na nejakých cca 2kW až 2,5kW po dobu 10s a potom OFF... 17x13 alebo 16x10... ?? Lenže asi ju nechceš rovno odrovnať... :?

Hm myslel jsem si to...už jsem to i s 17/13 testnul...hmmmm je to prostě dvoupol . Možná večer grafy.
Jo obě vrtule mám. Mám i 17/10 a i jiné další. Ale neměl jsem to srdce motor pustit na 4S..zatím testík jen na 3S a i tam už je vidět, že se motor dusí.
m2
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od m2 »

oni to chceli na 4s ... ale ja to uz vidim ako dost moc hop/trop. aj ked zasa s baterkou, co da 3V/cl. pod zatazou je to temer ekvivalent trojclanku. ved das grafy, pozrieme to.

bohuzial, v tomto kratkodobom pretazovani nemam realnu prakticku skusenost, mne musi motor frcat dlho a tak musia byt spicky nizsie.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
graup15

#93 Příspěvek od graup15 »

Kontronikem Neu nenahradíš ani kdyby jsi se pokakal :-)
Předem se musím omluvit za drobnou věc která vnáší do měření nepřesnost. Nemaje kužel či trámec na 5mm hřídel, navštívil jsem Pecka kvelb. A s pocitem na zvracení musel koupit ten hnus od Pelikána. Bohužel náš přední obchodník se šmejdy z číny sice správně kupuje kužely s 40mm průměrem kuželu, ale již né se správnou roztečí trámce..Neb skoro všechny vrtule od Aeronautu či od RF mají nativní rozměr právě na 40mm trámec..né kužel !!! Takže si k průměru vrtule připočtěte 1cm.
Předesílám, že Kontronik mile překvapil...ale Neu to není. Docela dost se ohřál po pár sekundách na 100A. Problém je ta převodovka..technicky krásná, skvělý zvuk i chod, ale nevhodný převodový poměr. 5.2 je prostě málo.
Obrázek
Na 4S s touto vrtulí je téměř jisté uvaření motoru!!!!
Napadá mi, že do malého hotlineru, kde se použije slim vrtule např 15/15 nebo i 16/16 na 4S...Ale slim provedení!!! By to šlo. S velkou lopatou na F5J, ale je nedestruktivní maximum 3S baterka.
m2
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od m2 »

graup15 píše:5.2 je prostě málo.

5.2 je na slim štvorcové vrtule (kpg25). s long-can Neu-om a P32 to nemá moc spoločné, to porovnávať dosť dobre nejde (resp. ide, ale do Tvojich 3m aplikácií to nemá moc šancu, možno nejakú rýchlejšiu dvojmetrovku alebo tisícšesťstovku).

Ja mám Kiru už so 6.7 (kpg27) ... to je prevod na 17x13, 18.5x12 ... a už s pastorkovym hriadeľom, 6mm výstupom ... treba pozerať na rozmery 500, 600 a 650. Tuším, že J-čkarska FAI Kira je 500-ka bez vetráku s KPG27 1:6,7.

ten výkon na 3s a 17x13 je pre jéčkarov IMHO málo, napätie kleslo na 10V... buď to risknúť na 12V a 4s alebo to je neschodná cesta. Skôr by som tam asi dal 17x10, možno iba 16x10, má to málo otáčok, chce to vyššie napätie a ľahšiu vrtuľu... no veď sa vyjadria. Toto vhodné byť nevyzerá.
Naposledy upravil(a) m2 dne pon 08.11.2010 18:43, celkem upraveno 2 x.
m2
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od m2 »

graup15 píše:Kontronikem Neu nenahradíš ani kdyby jsi se pokakal :-)

Uvidíme. Volcano ukáže. Ale tam budeme porovnávať porovnateľné (1512/6.7 s 600/6.7 - aj keď viac by bol zodpovedajúci 1510/6.7)
graup15

#96 Příspěvek od graup15 »

No...Já to vidím tak, že Kontronik je výborný motor. Technicky hezky provedený a pokud se zvolí rozumná aplikace, s přihlédnutím k tomu, že to je dvoupol s malým převodovým poměrem, (tzn musí točit, jinak se dusí a jen baští proud) , tak bude výsledek velmi dobrý.
Problém je v tom, že to není nic levného a tak v případě volby kam spláchnout 5 tisíc korun..tak radši počkám na Neu motor. Jsou o dost výkonnější a hlavně mohutně přetížitelné. Bez toho aby jim při více než čtyřnásobném přetížení nějak razantně padala účinnost.
Co mi ale potěšilo. Na testík jsem schválně použil Castle Ice 50 lite. A to, že tento pidiregl snese impulzně bezpečně 100A..tak to mi nadchlo.

Jo a zapoměl jsem...budu stavět jedno celé Volcano....na motor 1509...tak pak porovnáme jestli je OK tvoje cesta začarovaného kruhu (cihlu přebíjet mohutným výkonem a mohutným motorem aby to přežil), nebo moje- udělat to co nejlehčí a využít lehčí ( o dost) pohon v impulzním režimu.
:-) :-) PS...až ti přestanou bavit ty cihly tak ti za symbolickou cenu věnuju Vikinga....pak mi řekneš jak se ti s tím létá :-)
graup15

#97 Příspěvek od graup15 »

Dnes kolega dovezl další Kontronik na testy..jde o Kira 500-26/6.7
Má to jeden zádrhel...podle zvuku převodovky jsem si na 90% jistý, že je mazivo ještě nevyděla...Otázka? Máte někdo potuchy jaký je závit na tělu převodovky, kterým je přišroubovaná k motoru? Zajímá mi levý nebo pravý?
Mám tu přípravek na uvolnění , ale nechci to rvát na druhou stranu než je závit.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od Nakadah »

No pokud se vetsinou predopoklada pravotociva vrtule, tj. protismeru hodinovych rucicek pri pohledu zepredu na vrtuli, tak bychrekl ze ten zavit bude opacny - levotocivy. Jinak by se motor z prevodovky mohl vysrobouvat. U planetovky se vystupni hridel otaci stejnym smerem jako motor (pokud je to jednostupnova planetovka :D ). Tak nejak bych to videl ja. Nak
m2
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od m2 »

graup15 píše:Dnes kolega dovezl další Kontronik na testy..jde o Kira 500-26/6.7
Má to jeden zádrhel...podle zvuku převodovky jsem si na 90% jistý, že je mazivo ještě nevyděla...

Aj mne tá KPG27 vrčí ako rozzúrený hodinový strojček, zvuk oproti P32 je absolútne iný. Dávam deväťdesiatpercentnú šancu tým desiatim percentám, ale pamätám si na Tvoju skúsenosť s Plettenbergom, tak daj vedieť potom výsledok.

P.S.: Pomohlo by Ti nahrať zvuk?
graup15

#100 Příspěvek od graup15 »

Od dob převodovek od Hendrycha mám šikovný přípravek...a ač jsem to tu četl až teď, taky jsem předpokládal , že závit bude levotočivý. A byl..je rozebráno....a (m2) doporučuji ti to rozebrat taky. Jestli si u Kontroniků myslí, že tak čtvrtina kapičky strojního oleje umaže převodovku, kde jsou otáčky desítky tisíc...hm, tak to bych nechtěl být na reklamačním oddělení.
Jo fotky až o výkend..odjíždím na služebku. Budou i fotečky přípravku.:-)
Já už na Neu převodovkách mám naběháno hodně motohodin a vždy to bylo naprosto v pohodě. Ale převodovky jsou slušně mazané spec vazelínou od Klubera. Rozhodně tam není mikrokapka strojního oleje. Takže než sem dám fotky rozborky , přípravku a měření....je tu jeden apel. Důvěřuj, ale prověřuj..A týká se to všech výrobců drahých a kvalitních motorů. Včetně Neu.
m2
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od m2 »

graup15 píše: Rozhodně tam není mikrokapka strojního oleje.

Hej, cvrnďží to ako šijací stroj ...

... myslíš si skutočne, že Kontronikovci nevedia, čo činia?

V ktalógu Kontroniku píšu "...includes planets with needle bearing, oil
filling
and motor pinion..."
graup15

#102 Příspěvek od graup15 »

No tu hlášku z katalogu znám :-) Ale taky znám až moc dobře jak se to samé mikromazání projevovalo u Hendrych převodovek. Divné je, že všichni (Neu, Pletti,Hacker, Reisenauer) používají spec.vazelínu (teda alespoň tak vypadá)...Kontronik de fakto vůbec nemaže..divné.
Ono jestli to nakonec nebude dělané jen na nominální výkony a kluci od Kontroniků impulzní provoz s 3x větším výkonem neberou v potaz....třeba :-)
m2
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od m2 »

Hendrych je klzný, nie?

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=710345

hlavne:

"Kontronics tells me that the gears have a Teflon coating and don't need grease."

a kdekade píšu, že keď tam vrazíš vazelínu, prinajmenšom zvýšiš opotrebenie...

No neviem, nie som strojár ... odporučil by som otázku na MH smerom na Alexandra Nikolajeviča...
:wink:
albisko
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od albisko »

Dalibor neslo by skusit inu vrtulu ?
3400kv a 5,2:1 nie je robene na 3S
chcelo by by to viac S
:)
palo
graup15

#105 Příspěvek od graup15 »

albisko píše:Dalibor neslo by skusit inu vrtulu ?
3400kv a 5,2:1 nie je robene na 3S
chcelo by by to viac S
:)
palo

Motor už jsem vrátil majiteli. Ano šlo by to použít, ale pak razantně zmenšit vrtuli. Ale stejně je max 4S. Na víc by to byla malinkatá vrtulička :-)
Navíc podle oteplení vyvolané 17/13 to fakt nechce přehánět.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“