Jinak model začíná čím dál víc poslouchat. Zmíněnou podélnou nestabilitu sem si přivodil sám příliš velkým mixem křidélka>Sop. Těžiště už odladěné divetestem. Chybí mi větší výchylka Vop hlavně v tlačení. Čep vidličky mam na páce v díře nejdál od středu a výchylku nastavenou na 125% a pořád by to chtělo přidat.
Xtreme
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Xtreme
Jelikož se letový odběr s tou RF 13/10,5 pohybuje někde v toleranci mezi 55-60A, tak mi po konzultaci s DC napadlo použít i tu Ae. 13/11 kterou bych teoreticky neměl v horizontu a ve stoupání přetočit. Vrtule zatím přečkala dvě aku. Odběr podobný té RF. Co se týká max. stoupavosti, tak jsou si obě vrtule dost podobné. Pocitově mi ale příde lepší ta aeronautka která si tu rychlost dokáže podržet asi déle. 400m převýšení umí za min. 30m/s. Zvukově mi pasuje taky líp. RF má slabou tendenci k bučení. Aeronautka jde vzduchem daleko klidněji. No a jelikož to vypadá že plastovky s RPM limitem 12K budou asi použitelné, tak mam objednanou na testy Ae. 12/13. Snad ji turnigáč nepřivítá kouřem!
Jinak model začíná čím dál víc poslouchat. Zmíněnou podélnou nestabilitu sem si přivodil sám příliš velkým mixem křidélka>Sop. Těžiště už odladěné divetestem. Chybí mi větší výchylka Vop hlavně v tlačení. Čep vidličky mam na páce v díře nejdál od středu a výchylku nastavenou na 125% a pořád by to chtělo přidat.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Tak otestovaná i ta Ae. 12/13. Model na rychlosti lehce ožil, na akceleraci citelně ztratil. Po jedné aku spočítán průměrný letový odběr jen něco málo přes 50A!? I přes nižší příkon to letí nahoru rychleji. V jednom stoupání to udělalo na 168m převýšení 39m/s. Ještě pořádně proměřim ten letovej odběr, ale už začal hlodat červík v podobě RF 12,8/13. Tam bych čekal citelnej nárůst příkonu a lepší tah od nuly. Ale to vše už možná ve spojení s kouřícím turnigáčem. 
prosimtě, do dnešní doby jsem myslel, že aeronautky mají větší limit na otáčky než graupnerky,
je tomu tak nebo ne ?
měřil si prosím otáčky s tou 12/13 ? uvažuju že tu pokud to bere jen 50A použiju já,o akceleraci mi tolik nejde
díky moc
MN
je tomu tak nebo ne ?
měřil si prosím otáčky s tou 12/13 ? uvažuju že tu pokud to bere jen 50A použiju já,o akceleraci mi tolik nejde
díky moc
MN
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Jakej RPM limit mají graupnerky netušim. Hádam že to netuší ani u Graupnera. Každopádně bych si asi vsadil na to, že graupnerka snese víc jak aeronaut.
Točky na zemi sem neměřil. Musim koupit novou baterku do opt. otáčkoměru. Pak to změřim i s odběrem.
Při druhé aku s 12/13 spočítán odběr asi 55A. Ona bude ta aeronautka na to možná asi ideální. Svižnej let s proudem přijatelným jak pro motor tak pro aku.
Točky na zemi sem neměřil. Musim koupit novou baterku do opt. otáčkoměru. Pak to změřim i s odběrem.
Při druhé aku s 12/13 spočítán odběr asi 55A. Ona bude ta aeronautka na to možná asi ideální. Svižnej let s proudem přijatelným jak pro motor tak pro aku.
Doktor píše:Jakej RPM limit mají graupnerky netušim. Hádam že to netuší ani u Graupnera. Každopádně bych si asi vsadil na to, že graupnerka snese víc jak aeronaut.
Na ty vrtule si najdeš grafy k průměrům vrtulí a otáčkám.
Tobě doporučuji RF.
Ale dělej jak myslíš
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
ty grafy jsem někde měl, ale už je nemohu dohledat, právě graupner z nich o něco vyšel lépe,
zkusím taky tu 12/13 a až dorazí peníze za grant (jestli dorazí
) tak půjdu do RFM
zkusím taky tu 12/13 a až dorazí peníze za grant (jestli dorazí
SOVA is YouR CO-pilot
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
Aký máte celkový dojem z letových vlastností (výkonu) z tohoto modelu oproti napr. Optime?
FrSky Tandem X20
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Staticky si to "hrábne" s tou 12/13 opět na asi 80A (špičkovej příkon kolem 1 a 3/4 kW). Otáčky se pohybují ve špičce někde kolem 9600. Ta RF12,8/13 už bude asi možná nad možnosti motoru. Bude záležet hlavně na rozteči trámce. Ale jelikož mi to i s RF13/10,5 žere staticky 80A, tak předpokládám že ten odběr u té RF12,8/13 ještě citelně poroste. Menší průměr o 0,2" už to asi nezachrání. Zatim mam tedy pocit že ta RF12,8/13 budou vyhozené prašule neb to bude asi pro motor už příliš.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Tímto se obracím na všechny majitele Xtrémů (samozřejmě i na případné zájemce o model a nebo prostě kohokoli s názorem na danou věc) a poprosím je o jakýkoli názor ohledně:
S panem Vodínským s Azera sem konzultoval současnou podobu Xtréma a jeho letové vlastnosti a mé případné návrhy jak posunout tento model o kousek dál.
Můj návrh spočívá v tom, že by se mohla změnit geometrie křídla pro větší obratnost modelu. Mně osobně by se líbilo třeba křídlo které by zachovávalo stávající půdorys, ale bez uší a klidně zkrácené na rozpětí třeba 2,2m. Stávající vzepětí bych zachoval. Tím by se mohla i díky tomu prodloužit délka obou klapek. Já bych si od toho sliboval o něco menší příčnou stabilitu a větší obratnost modelu kolem podélné osy. Tedy křídla podobná modelu Filip 600 Sport. Profiláž bych zachoval tak jak je. Model by se prostě posunul víc do oblasti linerů.
Pokud na to máte jakýkoli názor, tak jej klidně vyjádřete. Výrobce se nebrání inovaci a je ochoten vyrobit dle nějakých návrhů zkušební vzorek křídel. Pokud si myslíte že je to hloupost, tak to sem taky určitě napište!
Zda by se pak Xtrém mohl dodávat třeba se dvěma typy vzájemně záměnných křídel jako je to možné třeba právě u Filipa 600 je už na výrobci. Kdo by chtěl, koupil by si křídla s ušima s kterými bude model hodnější a při slabší (lehčí) motorizaci vhodnější i pro nějakou tu termiku a nebo s křídly zaměřenými více na živější akrobatické polétání s výkonnější motorizací. Nebo si může koupit křídla oboje a lítat s křídlem dle momentální chuti.
Za jakékoli připomínky bude výrobce určitě rád.
Díky.
S panem Vodínským s Azera sem konzultoval současnou podobu Xtréma a jeho letové vlastnosti a mé případné návrhy jak posunout tento model o kousek dál.
Můj návrh spočívá v tom, že by se mohla změnit geometrie křídla pro větší obratnost modelu. Mně osobně by se líbilo třeba křídlo které by zachovávalo stávající půdorys, ale bez uší a klidně zkrácené na rozpětí třeba 2,2m. Stávající vzepětí bych zachoval. Tím by se mohla i díky tomu prodloužit délka obou klapek. Já bych si od toho sliboval o něco menší příčnou stabilitu a větší obratnost modelu kolem podélné osy. Tedy křídla podobná modelu Filip 600 Sport. Profiláž bych zachoval tak jak je. Model by se prostě posunul víc do oblasti linerů.
Pokud na to máte jakýkoli názor, tak jej klidně vyjádřete. Výrobce se nebrání inovaci a je ochoten vyrobit dle nějakých návrhů zkušební vzorek křídel. Pokud si myslíte že je to hloupost, tak to sem taky určitě napište!
Zda by se pak Xtrém mohl dodávat třeba se dvěma typy vzájemně záměnných křídel jako je to možné třeba právě u Filipa 600 je už na výrobci. Kdo by chtěl, koupil by si křídla s ušima s kterými bude model hodnější a při slabší (lehčí) motorizaci vhodnější i pro nějakou tu termiku a nebo s křídly zaměřenými více na živější akrobatické polétání s výkonnější motorizací. Nebo si může koupit křídla oboje a lítat s křídlem dle momentální chuti.
Za jakékoli připomínky bude výrobce určitě rád.
Díky.
-
carpenters
Zdravím,
popíšu svoji zkušenost a z ní plynoucí závěry.
Lítal jsem Maxiona od JP model a bylo to skvělý éro, jen sem nedokázal pochopit, proč mi nebrzdí tolik jako podobný stroje na videích a i výkruty jsou trochu línější, přikládal jsem to hlavně vlastnímu neumětelství. Momentálně proháním Vikinga a ten najednou brzdí přesně jako ty stroje na netu a točí jako vývrtka.
Můj závěr, při porovnání obou křídel, je jednoznačný - Viking má skoro dvojnásobnou hloubku klapky a křidýlka. Co jsem vypozoroval u ostatních strojů, tak skoro všichni výrobci kluzáků, mimo kompozitů, mají místo křidýlek a klapek spíš jen nudle.
Moje doporučení je tedy jednoduché -půdorys i rozpětí křídla nechat, uši sklopit do roviny, protáhnout křidýlko a hlavně, zvětšit hloubku klapek i křidýlek minimálně o polovinu současného stavu.
C.
popíšu svoji zkušenost a z ní plynoucí závěry.
Lítal jsem Maxiona od JP model a bylo to skvělý éro, jen sem nedokázal pochopit, proč mi nebrzdí tolik jako podobný stroje na videích a i výkruty jsou trochu línější, přikládal jsem to hlavně vlastnímu neumětelství. Momentálně proháním Vikinga a ten najednou brzdí přesně jako ty stroje na netu a točí jako vývrtka.
Můj závěr, při porovnání obou křídel, je jednoznačný - Viking má skoro dvojnásobnou hloubku klapky a křidýlka. Co jsem vypozoroval u ostatních strojů, tak skoro všichni výrobci kluzáků, mimo kompozitů, mají místo křidýlek a klapek spíš jen nudle.
Moje doporučení je tedy jednoduché -půdorys i rozpětí křídla nechat, uši sklopit do roviny, protáhnout křidýlko a hlavně, zvětšit hloubku klapek i křidýlek minimálně o polovinu současného stavu.
C.
Tak dnes som sa konečne dostal k zalietnutiu môjho Xtrema.Po viacerých opravách,nastavovaniu som sa konečne rozhodol ho už dokončiť.Trochu olietaní a opravený po viacerých majiteľoch musím povedať že lieta ozaj dobre.
Bez jedinéhu ťuknutiu do trimov a na prvý let som veľmi spokojný a prekvapený že to vyšlo na prvý pokus.
S motorom TGY NMT 3542/900 kV vrtulou 12x6 to doma na stole dalo 927 W pri 58 Amp.podla wattmetra.Kedže to je na hranici motora(max 55 Amp.) a regulátoru (plush 60 A) rozhodol som sa ho šetriť a dal som tam vrtulu 10x8 - 49 Amp. a cca 750 W.S batériou Nanotech 4S - 3850 mAh 65-130C .
Lieta to super a poslušne - výkon zatiaľ postačuje, má pekný sklz a čo ma prekvapilo dokáže aj pomalý let na pristátie.
Klapky a butterfly som zatiaľ neskúšal aj keď ho mám vo vysielačke provizorne nastavené.Musím zistiť ako to na DX8 nastaviť na jednu páčku-lebo teraz mám butterfly na dve.Takže z mojej strany velká spokojnosť s týmto modelom.
Bez jedinéhu ťuknutiu do trimov a na prvý let som veľmi spokojný a prekvapený že to vyšlo na prvý pokus.
S motorom TGY NMT 3542/900 kV vrtulou 12x6 to doma na stole dalo 927 W pri 58 Amp.podla wattmetra.Kedže to je na hranici motora(max 55 Amp.) a regulátoru (plush 60 A) rozhodol som sa ho šetriť a dal som tam vrtulu 10x8 - 49 Amp. a cca 750 W.S batériou Nanotech 4S - 3850 mAh 65-130C .
Lieta to super a poslušne - výkon zatiaľ postačuje, má pekný sklz a čo ma prekvapilo dokáže aj pomalý let na pristátie.
Klapky a butterfly som zatiaľ neskúšal aj keď ho mám vo vysielačke provizorne nastavené.Musím zistiť ako to na DX8 nastaviť na jednu páčku-lebo teraz mám butterfly na dve.Takže z mojej strany velká spokojnosť s týmto modelom.
Za sebe můžu říct, že mi obratnost dostačuje a s klapkami téměř 90 stupňů dolů to taky brzdí velmi slušně (na můj vkus), navíc je to dost hodné i při minimálce, takže já bych nic podstatného neměnil. Potažení Oracalem místo Oracoveru taky funguje, škarohlídi tvrdí, že jediným důvodem je cena, že Azero tím šetří...nevím, ale já jsem spokojen. Po třech sezónách nikde ani bublina. Co by určitě sneslo vylepšení by byl delší čumák kvůli snadnějšímu dovážení, pak bych zapřemýšlel nad nějakým zlepšovákem pro uložení té plovoucí výškovky a možná zapřemýšlet nad spojkou křídel, jestli by nestálo za to udělat ji o trochu masivnější. Já jsem spíš před asi dvěma lety naváděl pana majitele k uváze nad Filipem 400 s jednodílným křídlem. K tomu trup s motýlkem vzadu (myslím, že to existuje) a byl by to hezký warmlinerek za dostupné peníze, přitom s prakticky nulovými náklady pro výrobce. Pro mně by to byla určitě zajímavá kombinace, metr a půl křídlo v kuse není takový problém vozit.
Jo, ještě kdybych chtěl být perfekcionista, tak namakat zavěšení klapek. Ta kombinace zavěšení na pásku zespoda a táhlo spodem jakbysmet je taková...nic moc. Teda aspoň já mám problém s vymezením vůle v neutrálu. Vím, že si to každý může vymakat doma líp, dle vlastního uvážení, ale kdyby se ke stavebnici přidaly nějaké šikovné panty, spoustě začátečníků by to pomohlo a myslím že i zkušenějším udělalo radost.
Úplný súhlas.
Chcelo by to dlhší nos z dôvodu vyváženia a riadiace plochy krídel na pántoch.Plávajúca výškovka modelu celkom sedí ale fixácia by z dôvodu väčšej istoty pomohla.
Batériu som vyberal až po dokončení modelu - podľa hmotnosti.Nakladal som závažia až pokiaľ sa nedostalo ťažisko na správny bod.Preto som aj vybral hustejšiu 65-130C Nanotech aby som nemusel nosiť v čumáku mŕtvu váhu.
Ku 171 g motoru som musel nájsť batériu o hmotnosti 450-470 g.
Baterka sa tam vošla na chlp a posúvať sa dá +/- 1 cm.5-článok by mi tam už nevošiel (nie že by som ho tam chcel).
Pritom som radšej vyrobil nové lože pre batériu a umiestnil čo najnižšie v trupe ale tak aby sa pod lože zmestil aspoň 60 A regulátor s 5 mm priestorom nad regulátor kvôly vetraniu .A dobre som spravil batéria je tesne pod kabínou.
Chcelo by to dlhší nos z dôvodu vyváženia a riadiace plochy krídel na pántoch.Plávajúca výškovka modelu celkom sedí ale fixácia by z dôvodu väčšej istoty pomohla.
Batériu som vyberal až po dokončení modelu - podľa hmotnosti.Nakladal som závažia až pokiaľ sa nedostalo ťažisko na správny bod.Preto som aj vybral hustejšiu 65-130C Nanotech aby som nemusel nosiť v čumáku mŕtvu váhu.
Ku 171 g motoru som musel nájsť batériu o hmotnosti 450-470 g.
Baterka sa tam vošla na chlp a posúvať sa dá +/- 1 cm.5-článok by mi tam už nevošiel (nie že by som ho tam chcel).
Pritom som radšej vyrobil nové lože pre batériu a umiestnil čo najnižšie v trupe ale tak aby sa pod lože zmestil aspoň 60 A regulátor s 5 mm priestorom nad regulátor kvôly vetraniu .A dobre som spravil batéria je tesne pod kabínou.
Pri pristáni som krídlom Xtrema zachytil o trs trávy.Pri tom sa vylomil uhlíkový kolík z koreňa krídla.
Toto miesto už raz bolo opravované predchádzajúcim majiteľom.
Viete poradiť ako to opraviť? Epoxy 15 min.nebude asi vhodný tak rozmyšlam nad klasickým laminátom.
Ako dosiahnuť čo najpresnejší tvar aby som vela nebrúsil a zachoval aspoň približný profil?
Toto miesto už raz bolo opravované predchádzajúcim majiteľom.
Viete poradiť ako to opraviť? Epoxy 15 min.nebude asi vhodný tak rozmyšlam nad klasickým laminátom.
Ako dosiahnuť čo najpresnejší tvar aby som vela nebrúsil a zachoval aspoň približný profil?