F3A mini

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zami

#91 Příspěvek od zami »

Musíme rozlišovat výrazy: náborovka pro začátek akrobacie a náborovka do F3A.
Musím uznat, že RCA se stává postupně stále náročnější a mnohým, kteří by chtěli začít s akrobacií se zdá příliš těžká.
Pokud někdo jde do akrobacie s tím, že stejně bude létat F3A, klidně začne první rok v RCA a pak hupky dupky do F3A. Pak si ale hned od začátku pořídí letadlo pro F3A.
Můj názor je ten, že pouze zmenšení modelu (ale naopak zvýšení náročnosti sestavy oproti RCA) nepovede k většímu zájmu z řad začátečníků.
A určitě se nezvýší příliv nových soutěžících v F3A. Bude stejný. Mimochodem vloni z řad RCA přešli do F3A tři mladí a nadějní piloti. Nezdá se mi to málo.
Předtím ale minimálně dva roky pilovali sestavu RCA.
Sám jsem na to zvědavý, jak to bude pokračovat.
Miloš.
zami

#92 Příspěvek od zami »

"2) jednoduchá sestava tu je, můžeš lítat RCA. Jako náborovka pro F3A se neosvědčila, protože je to pro lidi moc velkej skok do F3A a vymlouvají se, že na to nemají a budou lítat jednoduchou sestavu RCA. "....

Myslím, že to je špatně pochopeno. (Týká se to mě osobně). O žádné výmluvy nejde. Prostě F3A je náročností jinde. Ledadla jsou stejná ale hlavní rozdíl je v tréninku. Je nás v RCA dost, kteří chtějí létat soutěžně akrobacii ale na F3A se prostě necítí nebo pro takovouto náročnost nemají podmínky.
Proto zůstanou v RCA. Prostě nám to tak vyhovuje.
Myslíš, že pro tyto modeláře bude impuls to, že si budou muset pořídit nové (menší) éro a začít trénovat náročnější sestavu ?. Myslím, že ne. Jednou za čas (tři roky ?) se sestava zrenovuje a začínáme opět nanovo.

Mimochodem, letost přibyde do F3A další špičkový pilot, který také dva roky (nebo ještě déle?) piloval RCA.
LV
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od LV »

zami píše:"2) jednoduchá sestava tu je, můžeš lítat RCA. Jako náborovka pro F3A se neosvědčila, protože je to pro lidi moc velkej skok do F3A a vymlouvají se, že na to nemají a budou lítat jednoduchou sestavu RCA. "....

Myslím, že to je špatně pochopeno. (Týká se to mě osobně). O žádné výmluvy nejde. Prostě F3A je náročností jinde. Ledadla jsou stejná ale hlavní rozdíl je v tréninku. Je nás v RCA dost, kteří chtějí létat soutěžně akrobacii ale na F3A se prostě necítí nebo pro takovouto náročnost nemají podmínky.
Proto zůstanou v RCA. Prostě nám to tak vyhovuje.
Myslíš, že pro tyto modeláře bude impuls to, že si budou muset pořídit nové (menší) éro a začít trénovat náročnější sestavu ?. Myslím, že ne. Jednou za čas (tři roky ?) se sestava zrenovuje a začínáme opět nanovo.

Mimochodem, letost přibyde do F3A další špičkový pilot, který také dva roky (nebo ještě déle?) piloval RCA.

Pdľa mňa to malo byť tak, že RCA sa mala lietať s malými modelmi do 150cm
a F3A mini sa mohla lietať v zostave čo je pre rok 2011 s dvojmetrovkami.
Nemám súťažné ambície, ale proste tá zostava sa mi páči a budem ju trénovať. Snáď ju do konca roka dám aspoň za 50% bodov :lol:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od TomasC »

LV píše:Snáď ju do konca roka dám aspoň za 50% bodov :lol:

F3A sestavu nedá ani Silvestri Sebastiano na víc než 91%. Ve loni ve Znojmě mu stačilo na výhru 1472 bodů z 1620.

50% je super cíl, na kterém lze stavět.

Jinak si osobně myslím, že se uvidí. Třeba se F3A mini chytne, třeba ne. Nemá to cenu řešit. Třeba si to někteří jen tak na poli zkusí a uvidí, že to není těžké. :wink: To bude samozřejmě omyl, je to těžké a to je správně. Jednoduché věci nijak nemotivují. Mě osobně se na akrobacii líbí dvě věci:
1) Super parta lidí, jak RCA, tak F3A.
2) Ta náročnost mi dává vlastně jistotu, že se pořád mám co učit a nezačnu se nudit.

A jak jsem tady zaznamenal. Třeba Aresti je v pohodě. Pár základů a společně s psaným textem se dá sestava dohromady. Je potřeba spoléhat na mozek, představivost. Pokud bude chtít někdo poradit, nechť se neváhá obrátit. Co budu moci, to poradím.
pepin

#95 Příspěvek od pepin »

S tím náborem si myslím,že je jeden zásadní problém,moc lidí tu akrobacii nelétá,ty lidi prostě nejsou,né že by se jim nechtělo soutěžit,prostě nejsou.V podstatě si nevybavuji,že by zde někdy někdo řešil koupi a doporučení nějakého akrobata,mimo Extru a klasické makety akrobatických letadel.ty ale nejsou pořizovány pro nějaké trénování obratu,spíš bych odhadl,že někde zaslechli,že když jim to nejde s Flashem,tak je to proto,že je malej.Navíc si myslím,že od klasické akrobacie dost lidí v prvopočátku,kdy o to měli třeba zájem odradilo létání s naprosto nevhodným modelem.
PetaF

#96 Příspěvek od PetaF »

Pánové!
Dal jsem si práci a pro jistotu si 2x přečetl článek p. Havla v RCR 10/2010.
Jasně tam píše o náborovce pro mladý,chudý... :-)
Momentálně jsou 2 akro kategorie. RCA a F3A.
Lítá se stejnýma(drahýma)érama.
Teoreticky to bylo vymyšleno dobře. Pocvič v RCA a přejdi výš. Nefunguje to.
To mini kategorie by měla být prvotní,ale s trochu větším rozpětím(1700mm), aby se po úpravě pilkou :-) daly použít starý Matadory a Rebely. K tomu sestava z RCA.
Vyzkoušíš a uvidíš. Nebaví = kašleš na to. Baví = kup větší verk a mazej do RCA se sestavou prezentovanou zde pro mini. Jde ti to = mazej do F3A.
Prostě dát začínajícímu soutěžícímu s malým modelem složitější sestavu než maj plnokrevníci v RCA se mi nezdá jako úplně nejvíc nejlepší nápad.
Z toho pak pramení moje remcání zde.
A aby lidi nehnili stovky let v mini,stačí dát nějakou klauzuru.
Věk,počet let v kategorii,počet vítězství atd.
Aby se točili lidi a nestal se z toho pro nováčky jen nemotivující boj o 4. a další místo.
PS. Toho Arestiho se samozřejmě lze naučit,ale každej klacík hozenej hned na začátet do cesty ubírá na prvotním nadšení. Toť vše !
HonzaS

#97 Příspěvek od HonzaS »

Peťo nelam nad tím hůl. Kdyby jsi viděl Pepina, jak se v Turnově nechápavě koukal na tu sestavu s tím, že si to nejde zapamatovat, natož trénovat :D A on se to stejně už naučil a jistě trénuje.

Já jsem dneska ověřil že s F3P se dá venku vyzkoušet před barákem jak jdou obraty po sobě a získat základní nástřel. Jde to, je to fakt jednoduchý, nebojte se toho! Nebojte se toho!! Nebojte se toho!!!
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
pepin

#98 Příspěvek od pepin »

PetaF píše:Pánové!
Aby se točili lidi a nestal se z toho pro nováčky jen nemotivující boj o 4. a další místo.
PS. Toho Arestiho se samozřejmě lze naučit,ale každej klacík hozenej hned na začátet do cesty ubírá na prvotním nadšení. Toť vše !

Tak první místo je asi samozřejmě sen každého,kdo na nějakou soutěž jde-o tom žádná,nikdo se nebude snažit být poslední,ale určitě to umístění a radost z něj,je pouze v případě,pokud opravdu musíš bojovat a není to snadné-řekněme,že pokud budeš neustále čtvrtej a možná z toho i otrávenej,stejně se těžko budeš radovat z prvního místa,které jsi ubojoval tím,že piloti co byli vždy před tebou na jednu soutěž nepřijeli.Ono to tak uplně o tom umístění také není a třeba já jsem si nalhal,že nejdu vyhrávat,ale něčemu se přiučit a tak to u mě i v podstatě funguje,od předposledního místa jsem se nakonec doškrábal až na bednu a pocity? z předposledního místa radost že nejsem poslední a z třetího radost spojená z hruzou,že asi časem přejdu na těžší sestavu a navíc nasrání na sebe,že jsem podělal jeden let a na to třetí místo se propadnul z druhého :lol: ,Určitě nemám potřebu zbytek života soutěžit za každou cenu,ale dokud mám pocit,že když mi někdo na té soutěži něco poradí,a já se díky tomu trochu posunu dopředu,tak mě to v modelařině motivuje.Akrobata jsem v podstatě před zhruba třemi roky pověsil na hřebík a vrátil se k větronum,právě z toho duvodu,že jako samouk a samostatný poletovač na louce jsem se nebyl schopný posunout dál a chodil jsem v kruhu-včetně nechápání všech popisu obratu a jejich zjednodušených nákresu.Ano,je pravda,že je ta sestava né hned zalétatelná a asi bude potřeba chodit trénovat a ten čas ukrojit někde jinde,z něčeho jiného,ale zase je tam ta motivace toho dalšího kručku :wink:

PS: v podstatě je tam hlavně motivující,že je šance zjistit,že tohle už nemám šanci zvládnout-ani na to poslední místo.Jinak Matadorovi teda rozhodně křídlo řezat nebudu kuli nějaký přiblblý F3 mini :lol:
PetaF

#99 Příspěvek od PetaF »

Pepine,já jsem jako pilot nikdy nic pořádnýho nepředved a ani nemám ambice na tom něco měnit.
Baví mě ty poletovací věcičky tak nějak všechny. Mám tu větroně,deproňáka na dvorek a teď i vrtáky.
Nápad s F3A mini se mi zdá přínosnej,ale není to dotažený.
Viz můj minulý příspěvek.
Jinak je s váma na tomhle vlákně příjemná diskuse.
Žádný urážky atd.
Díky chlapci! :-)
honzis

#100 Příspěvek od honzis »

No tak teda souhlasím s HonzouS. ten Pepin se nezdá. On minulý rok taky byl "vyplašenej " ze sestavy halovky a za dva měsíce to všem nandal.
Vyzobává zkušenosti a pak jde do toho.
LV
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od LV »

PetaF píše:Jinak je s váma na tomhle vlákně příjemná diskuse.
Žádný urážky atd.
Díky chlapci! :-)

Ono je to tým, že tu sa preberajú veci ku ktorým 75% nemá čo povedať... a to je dobre. :wink:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepin

#102 Příspěvek od pepin »

honzis píše:No tak teda souhlasím s HonzouS. ten Pepin se nezdá. On minulý rok taky byl "vyplašenej " ze sestavy halovky a za dva měsíce to všem nandal.
Vyzobává zkušenosti a pak jde do toho.

no,myslím,že už jsem ale došel na konec toho co zvládnu ohledně přesnosti,navíc těch obratu v té b2ce zase tolik není a mimo sestavu jsem při tréninku-polétání většinou nic jiného nelétal,docela se to zase odrazilo u jiných obratu,které jsem dříve zvládal ted je zalétnu s obtíží,nebo vubec.

JInak máte už nějak vymyšlené letadla na to létání venku?Flash,nebo cokoli podobného na trénink je jasnej,ale na to samotné létání té soutěže,pokud se k tomu dokopu,v tom ještě tápu,ale asi se to pokusím vyřešit plackoletem do max rozpětí 1400mm-polyš,papír,něžli uplně experimentovat mě ale napadlo trochu přepočítat nějaké větší F3A na menší rozměry,abych se s tím vešel do sídlištních podmínek mezi pejskaře a mámy s kočárkama :cry: Váhově se mi přez 1,5 kg nechce.
zami

#103 Příspěvek od zami »

Hele, neblbni. Pokud chceš soutěžit, postav éro, které se co nejvíc přibližuje maximálně dovoleným rozměrům. (Ale možná jsem jen špatně pochopil Tvůj příspěvek.)
Miloš.
pepin

#104 Příspěvek od pepin »

zami píše:Hele, neblbni. Pokud chceš soutěžit, postav éro, které se co nejvíc přibližuje maximálně dovoleným rozměrům. (Ale možná jsem jen špatně pochopil Tvůj příspěvek.)
Miloš.

Miloši,taková letadla mám 4,jenže se s tím v týdnu nedokopu to nanosit do auta , dokodrcat se po práci na letiště,tam počkat až přijdu na řadu po 20ti minutových letech Belanek a po 4 minutách si znovu stoupnout do fronty :cry: Ted bych to chtěl vzít opravdu sportovněji,sjet výtahem do přízemí,v pantoflích polétat a vyjet zase domu,případně zajet na naše sídlištní letištátko,tam mám ale špatný pocit už s 2kg akrobatem-to se dá s odřenýma ušima tak v týdnu dopoledne.U toho většího modelu je zásadní problém s nabijením-taháním externí autobaterie-nad 4 články toho z auta už moc nenabiju a to tahání autobaterky je sakra opruz :cry:
zami

#105 Příspěvek od zami »

Rozumím Ti. Není to jednoduché.
Já to musel řešit tak, že mám éro stále na letišti (musel jsem si sehnat mobilní buňku) a doma nabiju čtyři sady baterek. Přijedu na letiště, hodím tři až čtyři starty a zase domů (nebo do práce). Snažím se tam být v době, kdy tam pokud možno nikdo není. To, pokud chci trénovat.
Pokud si chci pokecat, jedu tam navečer , když je pěkné počasí.
:)
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“