Kde se smí létat

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdekar

Re: Kde se smí létat

#91 Příspěvek od zdekar »

kope píše:Pokud to bylo tak trochu na mne, tak to já ani tak moc netoužím lítat nějak vysoko-naopak, své modely mám natolik rád, že se snažím mít o nich v každém okamžiku přehled a to o "tečce" na obloze" rozhodně nemám. Nejvýš jsem snad byl v nějakých 360 m (lítám s variem) a ani netoužím po tom lítat výš. Ono je naopak (alespoň pro mne) mnohem "dobrodružnější", chytit nějaký stoupák nízko u země, vytočit si ho do nějaké rozumné výšky, přeletět si a hledat dál...

Né nebylo to na tebe, jen mě to tak napadlo všeobecně po čtení vlákna. :) Je to i ze zkušeností mých a s kolegy v klubu, kdy se ještě lítalo v termice vysoko v oblacích tak že z toho byla v podstatě jen tečka. A já si říkám, k čemu to? Tedy jen snad k filmování krajiny pod letadlem a těch "mravenců" co se hemží po ní. Jinak stejného efektu se dosáhne s menším letadélkem v mnohem menší výšce i bez toho aby člověk přemýšlel jestli přelezl těch 300m nebo má ještě nějakou rezervu. :) Teď už máme modely (spalováky, malé poletuchy, koptéry), s kterýma se do oblak neleze nebo horší zrak a už bysme ani tu tečku neviděli :) Stejně největší zábava je lítat někde poblíž, dělat nízké průlety apd kravení. :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Crempa

#92 Příspěvek od Crempa »

Ahoj, jsem z tech map nejakej zmatenej, muzu poprosit o info od zkusenejsich zda a jak vysoko muzu tady http://goo.gl/maps/9RAHl (Bezdekov u Pardubic)? Dekuju
2952

#93 Příspěvek od 2952 »

Nis si z toho nedělej..já jsem taky zmatený..nikdo mi ještě nevysvětlit, že jako modelář bych měl studovat letecké mapy ... Tady ctít CTR, TMA, ....i ostatní prostory a jejich aktivaci...¨
Ty jsi -pokud se nepletu-v CTR Pardubic, přímo v ose dráhy...tedy v prostoru který je od země do 4000ft....
Vzhledem k tomu, že z Pardubic odletí či přiletí 3 letadla za den, já bych klidně létal.¨Jen bych důsledně sledoval očima a ušima, co se děje kolem...a byl připraven se velkým letadlům vyhnout...
Věř, že Tobě se nikdo vyhýbat nebude..a to proto, že Tě neuvidí ani kdyby chtěl a měl na to čas...
Crempa

#94 Příspěvek od Crempa »

Diky za reakci, co jsem koukal do mapy na http://aisview.rlp.cz/ jsem v MCTR PARDUBICE a letam dal nez 5.5Km od vztaznyho bodu letiste takze muzu legalne do 100m. No a protoze muj bixler ma pod 0.91kg tak i kdybych prelitnul tu hranici 5.5km jsem porad v norme (pokud udrzim tech max. 100m vejsky) spravne?
Marena
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od Marena »

Mapy TMA Pardubice hovoří: 1000ft AGL/FL125
Tzn. 1000 stop na povrchem země, čili cca 300m.
Tato hranice je po celé ČR. Výš nesmíš nikde.

Ale i do těch 300m kdekoliv se člověk musí chovat s rozumem.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
Crempa

#96 Příspěvek od Crempa »

No jo ale ja jsem v CTR jeste takze GND/5000ft AMSL tj. vlastne nemuzu litat vubec ?
To je ovsem v rozporu s definici v DPX viz. strana 5 zde http://lis.rlp.cz/predpisy/predpisy/dok ... /doplX.pdf.
Cimz jsem zase na zacatku :-)
jdobry

#97 Příspěvek od jdobry »

Ale L2 doplnek X na situaci uvnitr CTR pamatuje.
Cituji 7.1.
"Let bezpilotního letadla a/nebo modelu letadla smí být prováděn jen v následujících prostorech:
............
c) v řízeném okrsku (CTR a MCTR) letiště do výšky 100 metrů nad zemí, s výjimkou povolení příslušného stanoviště řízení letového provozu a v horizontální vzdálenosti větší než 5 500 m od vztažného bodu řízeného letiště, s výjimkou, kdy tak povolí ÚCL nebo v případě leteckých prací a leteckých veřejných vystoupení na základě koordinace s příslušným stanovištěm řízení letového provozu a provozovatelem letiště. Let bezpilotního letadla a/nebo modelu letadla s maximální vzletovou hmotností do 0,91 kg může být prováděn v řízeném okrsku bez koordinace i v menší vzdálenosti od letiště, avšak pouze do výšky 100 metrů nad zemí a mimo ochranná pásma daného letiště (viz obrázek 2);
nepovolí-li ÚCL jinak."

Predpis stanovujici ochranne pasmo letiste je tady:
http://lis.rlp.cz/predpisy/predpisy/dok ... e/hl11.pdf
Takze staci zjistit ktere kodove cislo ma draha letiste, jaka je vztazna vyska letiste vzdalenost od vztazneho bodu moje nadmorska vyska a spocitat jak vyskoko mam ochranne pasmo nad hlavou. Proste "jednoducha" prace s hledanim tak na 2 hodiny.
graup15

#98 Příspěvek od graup15 »

Jak naši milovaní nevolení zástupci přišli na těch 0.91kg? Proč to není 0.92kg?(např)

re..Jdobry
Funguje to tak,že pokud uvidíš kerosinovou krávu 500m nad sebou, je zle..tam fakt nelítat(je to jistota).
No a pokud ji uvidíš pokaždé ve dvou kilometrech ,tak si lítej jak chceš..hlavně , ale o tom nikde neříkej:-)
Prostě velká letiště ...a okolí --Ne!! (plus všechno podobné..např Temelín, Pražský hrad, Čáslavské letiště těch ehm Gripenů,....atd)
zdzd

#99 Příspěvek od zdzd »

graup15 píše:Jak naši milovaní nevolení zástupci přišli na těch 0.91kg? Proč to není 0.92kg?(např)

Že by dvě libry?
jio

#100 Příspěvek od jio »

jdobry píše:... nepovolí-li ÚCL jinak ...

Tady je pořád ten základní problém. ÚCL nemá oprávnění pro to, aby něco u modelů (tzn. ne letadel popřípadě UAV) povolovalo. Doplněk X je doporučením, není to v tuto dobu žádnou zákonnou normou. Není-li norma, nemůže úřad podle ní cokoliv povolovat.

Takže mám za to, že sice není dobré škádlit hada bosou nohou a je vhodné se ve vlastním zájmu tímto doporučením řídit, ale to je tak asi všechno. Vztah ÚCL x model (modelář) zatím podle toho, jak se situace vyvíjí, neexistuje.
2952

#101 Příspěvek od 2952 »

Pro Crempa:
...naštěstí je předpis jen doporučením...jinak by to bylo docela náročné-prostudovat potřebné a podle
aktivace prostorů jít či nejít létat...Předpis je výplod úředníka, který dostal úkol a přidal svá moudra..
Neumím si představit, jak by někdo z modelářů určoval výšku letu?...Povinná telemetrie?
:-))) To už je na dvojmužnou obsluhu!...Podívám se na display telemetrie a už model ve vzduchu nenajdu!...
Už to píšu pokolikáté a mám i své odpůrce:
Používej zdravý rozum a moc se neptej :-) A když uslyšíš , že letí letoun, kliď se :-)
Já to tak dělám...
pepin

#102 Příspěvek od pepin »

2952 píše: A když uslyšíš , že letí letoun, kliď se :-)
Já to tak dělám...

tak to evidentně postrádáš bojovnýho ducha , správní bojovníci udržují pozice :lol:
jardah62

#103 Příspěvek od jardah62 »

pepin píše:quote="2952" A když uslyšíš , že letí letoun, kliď se :-)
Já to tak dělám.../quote

tak to evidentně postrádáš bojovnýho ducha , správní bojovníci udržují pozice :lol:

Do střetu s velkým letadlem, potažmo do střetu s velkou leteckou byrokracií po náznaku vzdušné kolize by šel jen ten, kdo nemá modelářský pud sebezáchovy. Bojovat za modeláře ano, ale ne ve vzduchu. Tam musí být především bezpečno - pro všechny.
Jardah
2952

#104 Příspěvek od 2952 »

Pro Pepin

Jasně Pepine...jsem měkkoň :-)))))
Kobras

#105 Příspěvek od Kobras »

Dnes koukám, že se nám ten vzdušný prostor, kvůli LION EFFORT, trochu smrskl, viz aisview. Sice se nás to, jako modelářů, netýká, ale dobrodruzi by si měli dát pozor, hlavně když jde o vojsko. :D
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“