Viking2-E-6Kw a projekty mé či mých přátel

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
RedAce

Re: Viking2-E-6Kw a projekty mé, či mých přátel

#91 Příspěvek od RedAce »

Taky to tak mám - F5J (Pike Plus) a F5B (Wilco) a přijde mi to jako ideální kombinace. Jako jedno letadlo je F3B možná univerzálnější, ale při snaze o univerzálnost musí docházet ke kompromisům. 2 letadla vždy budou ve svých kategoriích lepší.
graup15

#92 Příspěvek od graup15 »

No a pomalu jak čas dovolí si sem tam něco urobím na 6kW Vikingu. Rozmístění reglu je už dané, tak přímo k němu je udělané náporové chlazení. Ještě pak špička dostane uhlíkovou vyztužovací kůru...aby se mi to náhodou nerozpáralo :-)
Přílohy
P1100840.JPG
P1100839.JPG
P1100836.JPG
RedAce

#93 Příspěvek od RedAce »

Vždycky když vidím ty tvoje regly uchycené stahovákem na kabely, tak mi vrtá hlavou, jak to máš vymyšlené. To je ke stěně trupu přilepené nějaké očko a k tomu je to přichycené? Nebo je přímo přilepený ten stahovák? A jaká je výhoda tohohle řešení oproti třeba sucháči? Případně oproti tavné pistoli u letadel, kde se regl nezahřeje tak, aby lepidlo povolilo...
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od lakotamm »

Dalibor stále lepíš motorové prepážky sekunďákom? Nový Viking silentbloky nedostane?
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
graup15

#95 Příspěvek od graup15 »

RedAce píše:Vždycky když vidím ty tvoje regly uchycené stahovákem na kabely, tak mi vrtá hlavou, jak to máš vymyšlené. To je ke stěně trupu přilepené nějaké očko a k tomu je to přichycené? Nebo je přímo přilepený ten stahovák? A jaká je výhoda tohohle řešení oproti třeba sucháči? Případně oproti tavné pistoli u letadel, kde se regl nezahřeje tak, aby lepidlo povolilo...

Na boku trupu je přilepená destička s vypilovanou drážkou na stahovací pásek. Ta je pak ještě přelaminovaná tkaninou. (samotná by se časem utrhla). :-) Žádná věda. Sucháč pruží...a je to takové vaklací. Tavka..to ani omylem.

re Lakotam
Ano prostor pro přepážku se odbrousí vrchní vrstva na tkanině..odmastím perchlorem. Pak lepím nejdřív řídkým BSI a pak středně hustým. Přepážky mají zatékací drážky!!! Pak až udělám (někdy) vepředu směrem k vrtuli koutový přechod.
Ale ten samo nic neudrží..je jen taková pocitovka. PS..na laminátu většinou RG 285 normální pětiminuťák drží naprosto na nic..dřív nebo později se utrhne. Jediné co opravdu dobře lepí je CA kvalitní lepidlo na zdrsněném a odmaštěném povrchu. Nebo to přelaminovat..pak výslednou pevnost dělá ta plocha laminování.

Co s podivem docela dobře drží je RG pětimnuťák, ale zahuštěný bavlnou..samotný moc ne. Ale s tím se okolo přepážky skoro nedá pracovat.!!!

add Corada.
Mám rád když v trupu je tak nějak..čisto. Přijímač je umístěný nalaminátové destičce a ta zespodu přitažená M3 zápustným šroubkem. Opět jsem nepoužil sucháč..neb se na něm přijimač kvedlá. A když se použije hřebíkový od M3 ,tak se to sice nekvedlá, ale dostat to pak bez destrukce z trupu je umění.
Jo..v trupu je zalepená pod přijímačem překližková destička (aby se vykompenzoval rádius trupu a přijímač seděl na rovině. Tato je přelaminovaná aby časem neodskočila--viz lepení 5 minuťákem)

Dírky v destičce nesoucí přijímač jsou na pozdější fixaci kabelů stahovací páskou.
Přílohy
P1100845.JPG
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od lakotamm »

Ano prostor pro přepážku se odbrousí vrchní vrstva na tkanině..odmastím perchlorem. Pak lepím nejdřív řídkým BSI a pak středně hustým. Přepážky mají zatékací drážky!!! Pak až udělám (někdy) vepředu směrem k vrtuli koutový přechod.
Ale ten samo nic neudrží..je jen taková pocitovka. PS..na laminátu většinou RG 285 normální pětiminuťák drží naprosto na nic..dřív nebo později se utrhne. Jediné co opravdu dobře lepí je CA kvalitní lepidlo na zdrsněném a odmaštěném povrchu. Nebo to přelaminovat..pak výslednou pevnost dělá ta plocha laminování.

Co s podivem docela dobře drží je RG pětimnuťák, ale zahuštěný bavlnou..samotný moc ne. Ale s tím se okolo přepážky skoro nedá pracovat.!!!

Ok, nejdem špekulovať, zalepím to L285. Prepážka(y) má 2 vrstvy - 2mm sklotextil a 5mm vrstvená preglejka. Naposledy to bolo zalepené epoxidom na 1/3 plochy a urvalo sa to až pri havárii (aj s čumákom a 5mm hriadeľou).
Vďaka!

EDIT:
sklotextil som prilepil Loctite CA lepidlom, preglejka bude prilepená L285 - takto mám istotu že bude v správnej polohe
Naposledy upravil(a) lakotamm dne úte 20.08.2013 17:33, celkem upraveno 1 x.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
mirekp
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od mirekp »

Ahoj, ještě bych se zeptal k tomu Coradu:

Regulátor je k motoru připájený nebo přes konektor?
K napájení přijímače je využit SBEC od toho YEPu?
Serva v křídle jsou napojená přes MPX konektory zalepené v křídle a v trupu?
Kabely k servům jsou udělány "na míru" a připájená přímo do serv?
Šroub, který drží destičku s přijímačem je vlepený v té destičce v trupu, to co je vidět na fotce je matka?

Díky
Naposledy upravil(a) mirekp dne úte 20.08.2013 18:16, celkem upraveno 1 x.
ST
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od ST »

Motorovou přepážku taky lepím vteřiňákem. Potom koutový spoj z obou stran UHU Endfest 300. Je to k neurvání.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
graup15

#99 Příspěvek od graup15 »

ST píše:Motorovou přepážku taky lepím vteřiňákem. Potom koutový spoj z obou stran UHU Endfest 300. Je to k neurvání.

Dík za doplnění..na ten UHU Endfest 300 jsem zapoměl...:-)
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od Milan Nes »

hezky se na to kouká :) co křídlo ? pořád klasika MPX za nosník ? viděl jsem i fix řešení pro corada ale to se mi nějak vnitřně nelíbí

asi sem se zamiloval do elektronického vypínače, před týdnem jsem ho zase viděl v akci a to si prostě někam musím pořídit :) používáš ho nebo to bereš jako další kurvítko ?
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
graup15

#101 Příspěvek od graup15 »

Jojo..pořád MPX konektor..ono je to ověřené a funkční.

Z jiného soudku..páč už nepoužívám Castle regly které umí měřit pohon, ale YEP (a jeden YGE) regly ,koupil jsem si Turnigy 130A měřáček. Vypadá,že to funguje.
Testnul jsem pohon co teď mám ve Vikingovi 2-ELS .Tzn Neu 1112/1.5D/6.7-P29 na 4S-Turnigy Nanotech a vrtuli 16/10.. Vcelku to koresponduje s tím co jsem předpokládal.
Na obrázku je Hold záznam, né online hodnoty !!
Přílohy
P1100835.JPG
P1100834.JPG
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od Milan Nes »

to je příjemné zjištění, popravdě jsem byl lehce skeptický k tomu že tolik měřák ustojí,
jen pořád škoda že nedělají rozumnou malou a hlavně bezpečnou variantu co by šla zapojit nezávisle a šla vozit a člověk se nebál
SOVA is YouR CO-pilot

M1
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od M1 »

...jsem myslel Dalibore, ze tam mas lupeny 16/13 ;-)
JETI DC-16
GPS Ikura 2020, F3X Viking 2E, Graupner Junior
creagel

#104 Příspěvek od creagel »

Milan Nes píše:hezky se na to kouká :) co křídlo ? pořád klasika MPX za nosník ? viděl jsem i fix řešení pro corada ale to se mi nějak vnitřně nelíbí

asi sem se zamiloval do elektronického vypínače, před týdnem jsem ho zase viděl v akci a to si prostě někam musím pořídit :) používáš ho nebo to bereš jako další kurvítko ?

To mi rekni co se ti na tom fix mpx v pripade corada nezda :) Osobne mam v coradu mpx fix-fix a nemuzu si to vynachvalit.Pohodove nandavani i sundavani kridla,zadne obstrukce s nandavanim konektoru a hlavne poradek v trupu. Zkousel jsem s tim ve vzduchu neuveritelny brikule a vse bez jidineho problemu ;)
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od Milan Nes »

ale jen pocitově, jak u corada to je na nějakou vlepenou destičku tak si říkám kdy to může prasknout, nebo se to uvolnit a jak to je na fix tak to člověk už neověří, já mám na fix jenom Canona :-d ale chápu, když sem corado dělal, taky jsem dlouho uvažoval o fix řešení ....
SOVA is YouR CO-pilot

Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“