Proxima II

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
m2
Kontaktovat uživatele:

#91 Příspěvek od m2 »

Abu píše:140km/h zase neni takova supermega rychlost, dostatecne pevnej vetron ve stremhlavym letu by tolik mel letet bezproblemu.

V absolútnej hodnote určite nie. Ono to zďaleka nie je dosiahnuteľná maximálka, to bolo také zhúpnutie sa na motore z kĺzavej rýchlosti 50km/h pri strate výšky iba 80m! 140 kilometrová rýchlosť bola dosiahnutá iba 40m nad zemou a ono to ešte bolo treba vybrať a pritom nerozložiť krídla na komponenty. Nechcel som riskovať, bohužiaľ, HS-81 sú lacné servá a majú veľké vôle.

Bez motora - pre zaujímavosť:

strata výšky ... rýchlosť
================
40m ... 60km/h
115m ... 90km/h
205m ... 105km/h
255m ... 128km/h

Zober to hlavne v relatívnej miere: 2,8m pri 140km/h za 4150,- Kč...! :wink: A to všetko s výrazne podštvorcovou vrtuľou, piadimotorčekom a srandovnou minibaterôčkou. A tiež 37g/dm2 nie je žiadny hotliner! - odletí to z ruky, sadneš s tým na pár metroch, vychytáš termiku, motorového času pritom neúrekom... :lol: Mne sa to páči ako univerzál za viac ako rozumnú cenu.

Abu píše:A co to minimum? To bylo na pristani? Pokud ne, tak jaka je asi pristavaci rychlost??

Tých 25km/h je posledná zaznamenaná rýchlosť (eTrex zaznamenáva v sekundových intervaloch). Zrejme rýchlosť nad dráhou tesne pred dosadnutím s naplno vysunutou mechanizáciu krídla (klapky + brzdy). Klz s prízemným efektom pri podrovnaní. Bola identická pri dvoch pristátiach, takže tomu údaju viac-menej možno dôverovať. Nie je to ale pádová rýchlosť, nesadám tak, že mi lietadlo presadne a capne. Zmeriam niekedy nabudúce.

Mechanizácia krídla konkrétne v takomto nastavení:

http://galerie.rcserver.cz/photoView.php?id=191&nr=6
http://galerie.rcserver.cz/photoView.php?id=191&nr=8

Bohužiaľ, nezmeral som ani rýchlosť pri kĺzaní iba s klapkami bez bŕzd, to bude o niečo menej. V noci už nebol čas, ale ešte urobím detailnejšiu analýzu údajov.

Mňa viac ako 142km/h strmhlav udivilo tých 95km/h pri bežných horizontálnych preletoch. Musím sa priznať, že toľko som neodhadoval. Tá veľkosť neskutočne skresľuje.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Abu
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od Abu »

Rozhodne jsem to nemyslel tak, ze 140 je nejak malo! Je to uz docela slusna rychlosti a pri manevrech takoveho modelu pri teto rychlosti je uz opravdu potreba davat pozor a ne za to vzit stylem "paku nan bricho". Jsem si vedom ze to neni celouhlik (treba Lynx, ze :wink: )

Jinak pekny mereni a taky ty fotky mechanizace kridla ve vzduchu jsou povedeny !!
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
vlknew1
Kontaktovat uživatele:

Proxima II

#93 Příspěvek od vlknew1 »

Pro Rohe:
Ahoj, jaká byla kvalita dodané stavebnice? Objednával jsi ji po internetu?

Dík za info.

Vlk
rohe
Kontaktovat uživatele:

Re: Proxima II

#94 Příspěvek od rohe »

vlknew1 píše:Pro Rohe:
Ahoj, jaká byla kvalita dodané stavebnice? Objednával jsi ji po internetu?

Dík za info.

Vlk

Až na zalepené serva v křídlech, si nemohu na nic stěžovat. Ale jak už jsem psal vicekrát, nemám s kým a s čím srovnávat. Serva mi nakonec po dlouhé debatě byla předělána, takže já jsem spokojený. A objednávka byla po netu.
m2
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od m2 »

vlknew1 píše:Pro Rohe: jaká byla kvalita dodané stavebnice?

Čo ja viem, rohe si neobjednával stavebnicu, ale zostavený model (na kľúč)!
rohe
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od rohe »

m2 píše:
vlknew1 píše:Pro Rohe: jaká byla kvalita dodané stavebnice?

Čo ja viem, rohe si neobjednával stavebnicu, ale zostavený model (na kľúč)!

No jo, koukám, že jsem to nějak špatně přečetl....to je fakt! :oops:
m2
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od m2 »

Abu píše:A co to minimum? To bylo na pristani? Pokud ne, tak jaka je asi pristavaci rychlost??

Tak som to teda dnes premeral - na klapkách 6mm letí aj pri 19km/h, ale stabilná vtedy už nie je. V priemere z piatich preletov mi to dávalo, že keď som sa snažil letieť echt pomaly, tak som sa plandal rýchlosťou okolo 25km/h.

Nejaký ten vetrík pofukoval, takže hrubo orientačne iba.
rohe
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od rohe »

m2 píše:

Tak som to teda dnes premeral - na klapkách 6mm letí aj pri 19km/h, ale stabilná vtedy už nie je. V priemere z piatich preletov mi to dávalo, že keď som sa snažil letieť echt pomaly, tak som sa plandal rýchlosťou okolo 25km/h.

Nejaký ten vetrík pofukoval, takže hrubo orientačne iba.

Já tomu to už fakt začínám nějak nerozumět. Jen na klapkách který si měl 6mm a už se ti zdálo, že je nestabilní? Já lítam na samotné klapky 20-40mm a skoro stojí a je pořád řiditelná.
Takže prosím nějak vysvětlit. Děkuji
m2
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od m2 »

rohe píše:Jen na klapkách který si měl 6mm a už se ti zdálo, že je nestabilní?

Pri inom nastavení klapiek budú rúchlosti iné, preto som tam tie klapky uviedol, ale meranie sa týkalo rýchlosti, nie klapiek.

Pri rýchlosti 19km/h (s klapkami 6mm) je to už na hranici stability = prestáva držať stopu a treba sústavne korigovať náklon a držať horizont. Od 23 km/h to už kĺzalo kľudne.

Len ma nechytajte za jednotky kilometrov, plus/mínus 5km/h žiadna miera...!
rohe
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od rohe »

m2 píše:
rohe píše:Jen na klapkách který si měl 6mm a už se ti zdálo, že je nestabilní?

Pri inom nastavení klapiek budú rúchlosti iné, preto som tam tie klapky uviedol, ale meranie sa týkalo rýchlosti, nie klapiek.

Pri rýchlosti 19km/h (s klapkami 6mm) je to už na hranici stability = prestáva držať stopu a treba sústavne korigovať náklon a držať horizont. Od 23 km/h to už kĺzalo kľudne.

Len ma nechytajte za jednotky kilometrov, plus/mínus 5km/h žiadna miera...!

Tak sem to celé jen špatně pochopil. A km/h...ha, ha, v tomto já stejně žadný odhad nemám. :wink:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od Abu »

rohe píše:Já tomu to už fakt začínám nějak nerozumět. Jen na klapkách který si měl 6mm a už se ti zdálo, že je nestabilní? Já lítam na samotné klapky 20-40mm a skoro stojí a je pořád řiditelná.

Ja bych rekl, ze tech 40mm uz neni vychylka pro let, ale brzdeni na pristani. To sice ero leti pomalu ale taky u toho vyrazne klesa a spis se jakoby hrne vzduchem k zemi. Tech 6mm jak psal m2 bych videl jako zakriveni profilu do termiky, tzn. ze to zpomali ale nezvysuje se opadani a da se s tim normalne letet.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
m2
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od m2 »

Abu píše:Tech 6mm jak psal m2 bych videl jako zakriveni profilu do termiky, tzn. ze to zpomali ale nezvysuje se opadani a da se s tim normalne letet.

Tak Tak ... dokonca to mám v rádiu pod názvom "Termik". Tých 6mm je vyladených tak, aby nebolo treba oproti normálnemu režimu domixovávať výškovku a letelo to čo možno najpomalšie, ale stále stabilne bez zásahov do riadenia. Bohužiaľ to vyladenie funguje iba pre jednu hmotnosť (pre jeden typ baterky).

Ale mňa termika nebaví, je to skôr nastavenie na prečkanie stavu, keď sa dolu podo mnou rozhučia Katany a Raven a je lepšie ujsť o poschodie vyššie... ;-)

Keďže dnes prebehol zálet trištvrtekilowattového Lynxa, dám Proxime na chvíľku pokoj (vyzerá to tak, že vyladenie Lynxa na rozumný kompromis bude tvrdý boj).
JurajT

#103 Příspěvek od JurajT »

m2 píše:Keďže dnes prebehol zálet trištvrtekilowattového Lynxa, dám Proxime na chvíľku pokoj (vyzerá to tak, že vyladenie Lynxa na rozumný kompromis bude tvrdý boj).

Detaily, detaily!!!!! :D
rohe
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od rohe »

JurajT píše:
m2 píše:Keďže dnes prebehol zálet trištvrtekilowattového Lynxa, dám Proxime na chvíľku pokoj (vyzerá to tak, že vyladenie Lynxa na rozumný kompromis bude tvrdý boj).

Detaily, detaily!!!!! :D

na RC SERVERU - http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=421
rohe
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od rohe »

Dneska při létání padl můj další rekord! Vydržel jsem nahoře 73 minut. A to díky dravcům. Když jsem je uviděl, tak jsem se přiblížil a začal s nima kroužit. Bylo to tak okouzlující, že jsem se musel normálně sám vyfotit. Takže omluvte sníženou kvalitu fotek, cvakal jsem naslepo a z deseti snímků se povedly jen tyto dva.

Obrázek Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“