Jena 2,5ccm - DDR
Re: Jena 2,5ccm - DDR
Paradny motor. Skoda Mira , "na kolene" dokazal zazraky 
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Vracím se k problému konektoru žhavení pro malé motory, zejména s MP-Jet-em .061 mám problém, že na tu jeho žhavící hlavu se nedá založit běžná kontaktní kleština žhavítka
Ale ani tento konektor, který jsem si kdysi (~1983) vyrobil z plastového kolíku na prádlo a úspěšně používal s motory MVVS 2,5 RL a G7, pak taky i s GRR, na tu jeho hlavu nesedí. Totiž, současné svíčky mají centrální kontakt silnější než ty staré MVVS, takže na nich už tahle koncovka tak dobře nesedí (myslím do té jamky na konci kontaktu). Nemluvě o centrálním kontaktu žhavící hlavy MP-Jeta, který je ještě silnější.
DAF mi radil:
Tak nakonec jsem si vyrobil koncovku z kovového kolíčku na záclony, udělal ho univerzální jak pro tu jedničku MP-Jet, tak i pro dvaapůlky MVVS.
Horní kontakt z fosforobronzu je stažen dvěma šrouby M2 mezi dva kousky cuprextitu a aby se nesmekal z centrálního kontaktu svíčky, tak jsem zdola naletoval dva kroužky odřezané z kusu měděné trubky. Funguje to, kontakt je vyhovující, ale asi budu muset dát pro jistotu do toho kolíčku silnější pružinu. 
Ale ani tento konektor, který jsem si kdysi (~1983) vyrobil z plastového kolíku na prádlo a úspěšně používal s motory MVVS 2,5 RL a G7, pak taky i s GRR, na tu jeho hlavu nesedí. Totiž, současné svíčky mají centrální kontakt silnější než ty staré MVVS, takže na nich už tahle koncovka tak dobře nesedí (myslím do té jamky na konci kontaktu). Nemluvě o centrálním kontaktu žhavící hlavy MP-Jeta, který je ještě silnější.
DAF mi radil:
DAF píše:Ale to přeci není problém, Wasserfták má třeba tohle https://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=6200, nebo já si to vyrobil z kolíku na prádlo, viz foto.
Tak nakonec jsem si vyrobil koncovku z kovového kolíčku na záclony, udělal ho univerzální jak pro tu jedničku MP-Jet, tak i pro dvaapůlky MVVS.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Já použil čistě přírodní materiál, dřevěný kolik (ekoteroristi by měli určitě radost), na jeden kontakt je připojen mosazný šroub s vyvrtaným důlkem na dřík svíčky. Pravda, používal jsem to jen na čínskou jedničku, ale cvičné jsem to zkoušel i na dvojku Modelu a MVVS 2.0 ccm. Fotka je v předchozím příspěvku.
Bohužel pro jiné aktivity jsem v poslední době (už pár let) žádný z těchto motorů neměl čas nahodit. Snad se k ní vrátím v příští sezoně.
Bohužel pro jiné aktivity jsem v poslední době (už pár let) žádný z těchto motorů neměl čas nahodit. Snad se k ní vrátím v příští sezoně.
Hitec Aurora 9X
Jak vidíš, já se dopouštěl z dnešního pohledu neekologického využívání plastů již v 80. letech.
Ale bylo to na radu kteréhosi článku v Modeláři, prý je na to vhodný miniaturní prádlový kolíček pro kemping. Tak jsem si ho sehnal a skutečně byl. A kupodivu, ten jeho plast se ani za 40 let nerozpadl, dodnes drží a nemá žádné praskliny.
To se o dnešních čínských kolíčkách rozhodně říci nedá. Jinak ale nejkvalitnější kolíčky se dají koupit v Chorvatsku. Nemyslím tím teď jen pro modelářské využití, ale skutečně i na prádlo.
A ty naše dřevěné - no nevím, zda se ještě vůbec vyrábějí? 
Ten můj dřevěný je z nějakého tvrdého dřeva (buk?) A mám ho nějakých 18 let (+/- , datum jsem si do deníčku nezapsal). V poslední době jsem videl na trhu nějaké a materiál byl zřejmě bambus. Obávám se, že s ohledem na snahy a tlaky ekoteroristů možná brzo dojde i na naše čuďáky.
Hitec Aurora 9X
Tak toho se obávám i já.
Nejspíš na ně opravdu dojde.
Začne to tím, že se cenově dostupné spotřební čuďáky přestanou vyrábět. To už vlastně začalo.
Budou jen soutěžní speciály s řádově vyšší cenou. Pak se začne začne zhoršovat dostupnost spotřebních dílů, např. svíček, spalovákových vrtulí a zejména paliva. Nakonec klesne zájem i o jejich soutěžní kategorie, takže bude klesat i výroba těch speciálů. A ceny starých typů motorů porostou, stane se z nich ale pouze sběratelský artikl.
Podobný vývoj ve velmi zrychleném tempu proběhl ve fotografii, kde během 1 dekády fakticky zmizely foťáky na film.
Myslim skoro nenávratně.
Ale je tu jistá naděje, že by to s čuďáky mohlo dopadnout lépe. Třeba po vzoru LP desek. Když už se zdálo, že CD a MP3 je definitivně pošlou do historie, tak se svět nečekaně vzbouřil a gramofonové desky najednou zažívají nebývalou renesanci.
Doufejme že s čuďaky to dopadne stejně a že ty modely s nimi budou vrčet/ječet i v dobách kdy už všechna auta budou jen na elektriku.
Začne to tím, že se cenově dostupné spotřební čuďáky přestanou vyrábět. To už vlastně začalo.
Podobný vývoj ve velmi zrychleném tempu proběhl ve fotografii, kde během 1 dekády fakticky zmizely foťáky na film.
Ale je tu jistá naděje, že by to s čuďáky mohlo dopadnout lépe. Třeba po vzoru LP desek. Když už se zdálo, že CD a MP3 je definitivně pošlou do historie, tak se svět nečekaně vzbouřil a gramofonové desky najednou zažívají nebývalou renesanci.
Doufejme že s čuďaky to dopadne stejně a že ty modely s nimi budou vrčet/ječet i v dobách kdy už všechna auta budou jen na elektriku.
Miro_V píše:Paradny motor. Skoda Mira , "na kolene" dokazal zazraky
No, ono to celkom na kolene nebolo.
Keď tie jeho motory vznikali, tak Miro pracoval na údržbe v Avii Žilina, kde mal prístup k slušnému strojnému vybaveniu a aj pomerne dosť času sa tomu v práci venovať. Bola tam aj kaliareň, kde mohol sám cementovať i kaliť súčiastky a dokonca aj odlievať do kokily odliatky na tie svoje motory MIHO. Samozrejme mal aj vlastný malý sústruh, ktorý si zreštauroval zo šrotového stavu. Ale keď už v Avii ZA skončil (lebo skončila aj celá Avia, musela ustúpiť hypermarketu Tesco a jeho parkovisku), tak to už s pretekmi FSR končil a motory vyrábať prestal. Vrhol sa na odlievanie kovových Al lodných vrtúľ a za utŕžené peniaze si motory pre seba radšej kupoval.
-
JardaRůžička
Přál bych si to taky, ale obávám se, že tak optimisticky to nedopadne. Jsou to "spojené nádoby". Pokud již dnes je o spalováky menší zájem, zákonitě se jich vyrábí méně a tedy (i z dalších důvodů) dráž. A nastává sestupná spirála. Další dárek od Evropské unie je také klatba na nitrometan. Mohlo by mi to být celkem jedno, protože vzhledem k věku motory, které vlastním, již ulétat nestihnu i kdyby se hodně dařilo a něčím je nakrmit zatím dokážu. Je ale smutné vidět chřadnout obor, který mě provází celý životVTjr píše:Doufejme že s čuďaky to dopadne stejně a že ty modely s nimi budou vrčet/ječet i v dobách kdy už všechna auta budou jen na elektriku.
Díky zmizení malých čuďáčků z trhu děláme na kroužku pouze elektry (tedy s těmi nejpokročilejšími, samozřejmě). Pro kluky to je jednodušší, doma nabijí baterku, na letišti zapojí konektor a jde se do luftu. Před letem v podstatě nemusí nic štelovat. Jen si musí, aby si opravdu zalétali, pořídit dvě - tři baterky, případně s sebou tahat nabíječku a nějaký zdroj. To se bavíme o ekvivalentu tak do 3,5 ccm. U větších modelů (ekvivalent 10 ccm a víc) už je otázkou, zda benziňák nebo elektra. Ale touto debatou jsme už dost uhnuli od původního tématu
.
P.S. Jardo jsme na tom zhruba stejně, motorů mám také dost a vzhledem k věku je nejspíš také nestihnu vylétat. Pokud bych stavěl jedno éro na jeden motor ročně, vystačilo by to na několik desítek let (asi 35 - 40). Jen aby bylo k sehnání (za aspoň trochu přijatelné ceny) palivo, vrtule a svíčky (nějaké jsem nakoupil do foroty).
P.S. Jardo jsme na tom zhruba stejně, motorů mám také dost a vzhledem k věku je nejspíš také nestihnu vylétat. Pokud bych stavěl jedno éro na jeden motor ročně, vystačilo by to na několik desítek let (asi 35 - 40). Jen aby bylo k sehnání (za aspoň trochu přijatelné ceny) palivo, vrtule a svíčky (nějaké jsem nakoupil do foroty).
Hitec Aurora 9X
-
JardaRůžička
To jsme na tom velmi podobně. Jenom upřesním, že těm mladým samozřejmě nevyčítám elektrifikaci, je to opravdu jednodušší a praktičtější. Nostalogie po spalovácích je jen můj problém.
VTjr píše:...Doufejme že s čuďaky to dopadne stejně a že ty modely s nimi budou vrčet/ječet i v dobách kdy už všechna auta budou jen na elektriku.
Obávám se, že tohle asi také nevyjde. Tahle historka je už dost stará (skoro 20 let), ukazuje však přístup některých lidí k naší zálibě. Byl jsem venku s nějakým větroněm a šel kolem jakýsi člověk a ptal se, co tam dělám. Řekl jsem mu to a on odvětil, tak to tady bude randál, bude to smrdět a plašit ptáky, co? Někde už teď mají problém létat se spalováky, bez ohledu na druh paliva.
A k těm mlaďasům, nejsem si jist, jak by reagovali rodiče, kdybych jim řekl, že pořídí malý spalováček (1,5 - 2,5 ccm) a příslušenství k tomu a kluci by nedej bože přišli domů s posekanýma rukama od vrtule (když vidím šikovnost některých, stačí i jen ty elektry). A že detoňáky uměly kopat! Já bych ještě dnes mohl ukázat jizvy od vrtulí (právě od těch menších motorů, viz výše) a neřešil jsem to a ani se tím doma nechlubil. Dnes by taková bebí asi jen tak neprošla.
Hitec Aurora 9X
Já elektrifikaci mladým taky nevyčítám, je to samozřejmě pro ně mnohem praktičtější a dává to víc času výuce samotného pilotování, protože my jsme právě mnoho času museli věnovat starostem s motory. Nicméně zaznamenal jsem i takový trend, že někteří se nabaží elektriky a pak zatouží po čuďáku (většinou už velkém benzínovém) který považují pak za přechod do jakéhosi vyššího levelu.
Takže o osud velkých benziňáků se tolik nebojím, spíš ta hrana zvoní žhavíkům a detoňákům.
A ještě k tomu prognózování vývoje. Začátkem 90. let, kdyby se dělala anketa, tak by asi drtivá většina nabyla názoru, že klasické gramafonové desky prostě končí a že za nimi pes neštěkne. Přitom v posledních letech prodej LP-ček přeběhl prodej CD-ček a jiných nosičů. No, částečně to bude i tím, že prodej nosičů celkově klesl a LP-čka pak v tom získala větší podíl, protože dens se gro hudby prostě stahuje on-line. Každopádně ke smrti gramofónů nedošlo. Takže je tu jistá naděje, že nedojde ani k smrti čuďáků. I když klidně může být vývoj i takový jako u foťáků na film, po kterých už opravdu pomalu pes neštěkne.
Takže o osud velkých benziňáků se tolik nebojím, spíš ta hrana zvoní žhavíkům a detoňákům.
A ještě k tomu prognózování vývoje. Začátkem 90. let, kdyby se dělala anketa, tak by asi drtivá většina nabyla názoru, že klasické gramafonové desky prostě končí a že za nimi pes neštěkne. Přitom v posledních letech prodej LP-ček přeběhl prodej CD-ček a jiných nosičů. No, částečně to bude i tím, že prodej nosičů celkově klesl a LP-čka pak v tom získala větší podíl, protože dens se gro hudby prostě stahuje on-line. Každopádně ke smrti gramofónů nedošlo. Takže je tu jistá naděje, že nedojde ani k smrti čuďáků. I když klidně může být vývoj i takový jako u foťáků na film, po kterých už opravdu pomalu pes neštěkne.
DAF píše:... Jen aby bylo k sehnání (za aspoň trochu přijatelné ceny) palivo, vrtule a svíčky (nějaké jsem nakoupil do foroty).
Vrtulí mám doma stovky kusů, i když bohužel zrovna ty rozměry, se kterými létám paradoxně musím nakupovat
A svíček mám taky velkou zásobu. Když tady v ZA jeden kamenný obchod s elektronickými komponenty, který měl i menší modelářský sortiment, se rozhodl z modelařiny vycouvat a na vše modelářské dal obrovskou výprodejovou slevu, tak jsem tam vykoupil všechny žhavící svíčky po 0,50€/ks. Většinou typy od MP-Jet. Takže zásobu mám na dlouhá léta (řekl bych do smrti).
DAF píše:... A že detoňáky uměly kopat! Já bych ještě dnes mohl ukázat jizvy od vrtulí (právě od těch menších motorů, viz výše) a neřešil jsem to a ani se tím doma nechlubil. Dnes by taková bebí asi jen tak neprošla.
Já taky od nich párkrat dostal. Byla kolikrát i krev. Ale pak jsem si koupil takový obal na prst se semišové kůže. Ono to byla vlastně zdravoťácká pomůcka (ochrana pořezaného prstu) a prodávalo se to krom drogerie i vlékárnach a sanitasech. Nasadilo se to na ukazovák a přivázalo šňurkou o zápěstí. Když přes to detoňák kopl bolelo to taky, i když méně, ale hlavně ta krev nebyla.
Nevím jestli se dnes něco podobné prodává, to by jistě tě Tvým klukům pomohlo. Nakonec, pokud ne, tak by se to dalo i vyrobit. Nebo rozstřihat starou koženou rukavici, z ni vyrobíš takových ochran 4 možná i t kusů.
Jinak asi před 5 lety jsem koupil v Tatramodelu takovou ochranu, ale z gumy. Jenže se ukázala jako dost nepraktická, prst s ní je strašně silný a špatně sa s nim kope do vrtule. Navíc poslední dobou létám skoro výlučně žhavíky a tam nic takového nepotřebuji. Možná jen pro 4T?