Po opravě heli jsem se konečně zas dostal k práci na trupu, je téměř celý vybroušený a připravený na finální nástřik plničem a pak už jen vyznačit okna, aby bylo vidět, co vyříznout. A vyznačit budoucí díry pro zasunutí podvozkových nohou - prostě aby se na finální skořepině trupu nemuselo pokud možno nic vyměřovat. Dveře budou otevírací. Uvažoval jsem i o otevírací zadní části trupu, tak jak to je v reálu, ale nevím, jestli se mi chce přidělávat si práci. Ale přístup k servu vrtulky by nebyl k zahození Vypadá to, že fígl s laserem pro zakreslení os a jiných čas se na takhle zakřivený trup docela hodí
Nádhera jak se to zase posunulo. Otevírací dveře fajn, s krytem motoru bych trochu váhal. Přijde mi to jako další zeslabení trubu a možnost dát prostor vibracím. nemám na to zkušenosti, je to jenom opatrnost .
Jojo, s tím zadním krytem mám podobný obavy. Muselo by se to řešit nějakým dřevěným rámečkem kolem celýho krytu. Nejspíš ho ve fromě jen vyznačím a možná zkusím na prototypu označený krat vyříznout, trup kolem vyztužit a kryt dát na pantíky a nebo pantíky udělat jen "na oko" a kryt chytit magnetama a nebo i přišroubovat. Nejspíš tam bude benzínová mechanika (zatím jsem z toho ještě necouvl ) a získal bych přístup i k výfuku (k tlumiči). Ale ještě v tom sám nemám jasno.
Jen se obávám, že i když to viditelně postupuje, že do 20.8. to hotový nebude... ale možná aspoň trup by mohl z forem do té doby vypadnout
To vubec nevadi. Privez na podivani to co bude. Plne te chapu. Ono to holt u maket neni jen o poskladani za dva vecery jako u kostat. Jsem a s Rangerem vyrazne dal a stejne budu rad kdyz s nim pred Cerchovem dam alespon par letu. Jeste chci prolitat mechaniku, aby byla opravdu jistota, pridat na ni zavazi o cca. vaze trupu a vyzkouset co to dela. Prenastavit uhly kolektivu dle diskuze ve vedlejsim vlakne a politat, abych mel alespon trochu jistotu ze s tim neprastim na ruce. Budu na to mit cca 3 tydny casu. To neni uplne moc. Da se to stihnout, ale nesmi se nic pos... Petr
Jojo, nesmí se nic pos... - v tom jsme na tom stejně a taky by se nemělo nic uspěchat, a asi to hlavně platí právě o přípravě a zkouškách mechaniky - bouchnout s maketou kvůli nějakému přehlídnutí něčeho potenciálně rizikovýho by hooodně mrzelo...
Pomalu pokračuju, povrch je už vybroušený, teď si "užívám" při zakreslování dveří a oken na zakřivený povrch trupu a při vyměřování míst, kde budou procházet nohy skrz stěnu trupu. A chvílema proklínám ten vejcovitý tvar, kde není nikde nic rovného a nebo kolmého Vyřešil jsem to šablonami zakřivenými ve 3D podle povrchu trupu, k jejich rozvinutému tvaru mi v případě dveří pomohl SketchUp a v případě čelního skla řez kopyta ještě před olaminováním. Výhoda takových šablon je v tom, že se dají promáčknutím prohnout opačně a přiložit a obkreslit na druhou stranu trupu.
To jsi vyřešil mazácky. Já to vždycky kreslil tak nějak od ruky a teprve pro rytí jsem používal různý šablony. Tak tomu zřejmě bude i u Mi. Navíc soudruzi v šedesátých létech tyto vymoženosti neměli, tak okna nakreslili docela rovný .
Rytí mě čeká teď ale moc ho tam nebude, protože futra dveří budou zapuštěný a to udělám až do hotový formy - doufám, že tak, jak to mám vymyšlený, to bude fungovat Obrysy předního prosklení (sklo bude zasunutý zevnitř do čumáku) nebudu rýt, ale naopak je udělám vystouplý, takže laminát se bude prořezávat uprostřed vystouplý linky a řez se dobrousí tak, aby vystouplá část linky zmizela. Obávám se totiž, že všude není dost tmelu, aby bylo do čeho rýt. Lakýrník mi měl všude nastříkat milimetrovou vrstvu, ale při broušení se ukázalo, že to místy je sotva půl mm a něco jsem z toho ještě odbrousil. Takže doufám, že bude dost na rytí těch pár dvířek a nebo odnímatelných panýlků, co na trupu jsou a na obrys zadního otevíracího krytu turbíny.
Zdravím, nedávno jsem sem psal ne příliš optimistickou příhodu s výpadkem serva vrtulky za letu, což skončilo lehkou ránou. Včera se mi stalo to samé znovu, ale s novým servem - byl to druhý let s novým Savoxem. Tentokrát ale servo ztuhlo v krajní poloze při otočce o 180° v horní úvrati souvratu. Spadlo to do řepky, kde jsme to 3 lidi hledali, naštěstí našli, škoda je minimální, ale servo nejde, hned dojede do krajní polohy a tam stojí a bzučí. Dá se s ním i pod proudem celkem malou silou otočit, načež dojede zas zpátky do kraje. Když jsem strčil do portu serva vrtulky ve Spiritu jiný servo, chodilo bez problémů.
Po té první ráne jsem vyměnil nejen servo (Futaba), ale i kabel 4.kanálu (vrtulka) mezi přijímačem a Spiritem. Takže se přiznám, že už mi došla inspirace. Pravděpodobnost, že odejde nový servo během dvou letů mi připadá hodně malá. Protože s novým motorem to lítalo bez problémů s originálním výfukem, co dávají k Zenoahům a teprve krátce tam je tlumič, co hluk opravdu tlumí, ale za to se víc hřeje a s ním to letělo jen párkrát a ve větší zimě, napadlo mě že by se servo mohlo přehřívat od výfuku motoru, ale ráno jsem se na to ještě koukl a vzdálenost mezi tlumičem a servem je cca 6cm a v místě výfuku není (zatím) žádná kapotáž. Takže se mi to taky nezdá pravděpodobné...