pepin píše:tak všechny tři baterie nabitý, odležený a změřený napětí, jedna 13,21V
druhá 13,25v
třetí 12,5v
třetí je už opravdu špatná---papírově 62Ah a nabiječku jsem odpojil, když už ukazovala dobitých nesmyslných 48Ah a pořád do ní valila 1A
pro mě je to tedy uzavřené, měl jsem paralelně pospojované baterie, kde jedna byla evidentně špatná a stalo se co? stalo se hovno.
nejspíš pouze po odpojení od nabiječky vybijela ty s vyšším napětím--to ještě zkusím změřit kolik, pak tu slabší bud vyměním za jinou z auta, se kterým nejezdím, nebo na ní jen prdnu diodu, aby z těch s vyšším napětím nic nesosala.
Díky za potvrzení
Nechci Ti zaneřádit vlákno, ale rád bych v této souvislosti něco zveřejnil. Je to reakce na kolegu
0987654321 a jeho vyjádření: (pokud Ti to bude vadit, klidně to smaž, zakladatel vlákna si Ty, nebo to třeba moderátor odstřihne a přesune)
0987654321 píše:Už bych se tomuto tematu nevěnoval, ale protože jeden z obchodních partnerů měl podobný nápad, tak tady je odpověď renomovaného výrobce autobaterií:
--------------------------------------------------------
.......Seriově, nebo paralelně se spojují stejné akumulátory.
Stejné znamená nové, stejný výrobce, typ, kapacita, pokud možno stejná výrobní šarže....
K původnímu dotazu (pozn.:konkrétní pepinovy akumulátory). Spojení takto odlišných akumulátorů může vést k explosivní destrukci akumulátoru.
...Jestliže uživatel má jiný názor a nechce respektovat doporučení výrobce je to jeho riziko.
------------------------------------------------------
Ještě pro šťouraly. Toto je vyjádření technické podpory, kterou mám k dispozici , protože odebírám určité typy akumulátorů za velmi vysoké částky. Rozumný člověk pochopí, že sem nedám odkaz na technika, nebo nebudu zveřejňovat firemní korespondenci.
Takže někteří si to můžou klidně vyložit: "jenom žvaní...." Nemám s tím problém.
Před pár měsíci jsem by požádán o konzultaci k akumulátorům LiFePo zapojených v solárním systému, stav při mém příchodu je na obrázku. Koberec a dřevěné obložení není součástí fotoateliéru, ale přesně tak akumulátory umístila firma, které zakázku realizovala. Stáří akumulátorové sestavy je necelé dva roky. Po přeměření jednotlivých akumulátorů jsem zjistil, že jeden má napětí 0V, všechny ostatní byly s napětím nad 3,6V, některé až nad 4,5V. Majiteli jsem doporučil, aby akumulátory ihned odpojil a kontaktoval firmu a žádal nápravu.
A to se po několika měsících stalo. Na obr. 3 je část vyměněných akumulátorů. Místo 16 jednočlánkových LiFe, bez jakéhokoli BMS firma nahradila stávající aku 4 kusy LiFe 12V / 60Ah s tím, že akumulátory mají BMS zabudovaný uvnitř a jsou tedy bezúdržbové a nic se s nimi nemusí dělat, nemusí se hlídat..... Akumulátory jsou různého stáří, evidentně opotřebované, po zapnutí ohřevu vody ( k tomu solární systém slouží) padne jedna baterka do 30s pod 9V. A to se jedná jen o 20A. Vážený kolego 0987654321, věř si klidně lidem na technické podpoře, já věřím svým zkušenostem a svým měřícím přístrojům.
Jméno firmy, která tuto instalaci provedla znám, ale zatím ji nezveřejním. Uvidím, jak se postaví
k této zakázce....
Ale web mají jako když zásobují energií celý vesmír
Pokud se někomu nepozdává porovnání Pb a LiFe aku, tak věřte, že obojí se nabíjí metodou CC/CV. Pokud některá baterka v daném okruhu selže, bývají následky u Pb horší, než u LiFe. Při paralelním spojení toto skutečně nehrozí, pepin už to ví, vy ostatní to můžete (a taky nemusíte) přijmout jako fakt a skutečnost.