paralelní spojení olověných autoakumulátoru

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

Re: paralelní spojení olověných autoakumulátoru

#91 Příspěvek od coro »

STROHUR píše:.. paralelně pospojovaných .... Články jsou oděleny polyswitchi / vratná pojistka/...
ale zatím nevyhořel.

Ja ani nevidím skutočné prepojenie ako to isté čo nejaký polyswitch, práve skratu rozpadnutým olovom to asi zabráni narobiť problémy.. Celkom by ma ale zaujímalo na aký prúd tie polyswitche má, silnejšie som nevedel zohnať a cez slabé ako by mu tiekol prúd do spotrebičov? (preto som navrhol diody.. možno ideálne by bolo polyswitch s diodou v sérii, v nabíjacej vetve - bolo by to bez nutnosti skratovanú baterku odpojiť, s ňou by sa nedobíjali ostatné kvoli nízkemu napätiu..)
Pre novfra, samozrejme to človek nespojí keď má už baterka skrat, ale myslel som že to má byť spojené mnoho mesiacov a možno aj bez dozoru, a preto že by bolo dobre ošetriť že sa môže skrat v článku vytvoriť, po čase, keď už to je dávno spojené.

Ale hlavne si myslím že slnko aspoň trochu svieti každý deň - to môže byť rozdiel ktorý sa už po pár týždňoch môže ukázať dôležitým. Keď to je trvale či denne dobíjané/udržované, nevidím v paralelnom spojení problém (až na tú možnosť skratu článku ktorú ošetril polyswitchmi), a ani žiadne diody nepotrebuje..
Podľa mňa nemá prečo vyhorieť. Ten polyswitch by nemal dokonca ani zapáliť zmes vodíku s kyslíkom pri rozpojení, je zavretý..
Leda že by mu nejaké hlodavce ožrali izoláciu z káblov, ale zas by to asi tie polyswitche rozpojili?
novfra

#92 Příspěvek od novfra »

STROHUR píše:Bývalý kolega , technik z konstrukční udržby výrobků velké elektro firmy má cca 7 let na půdě paralelně pospojovaných cca 10 olověných akumulátorů napojených na solární panely. Články jsou oděleny polyswitchi / vratná pojistka/ a samozdřejmě měničem.
Jednou za rok otestuje všechny akumulátory a podezdřelé vymění za nově nasbírané. Sám bych měl asi strach ale zatím nevyhořel.

Ano, tak to prostě funguje. Asi deset let jsem zásoboval jednoho "pacienta" akumulátory. Ten človíček provozuje ostrovní systém jen a pouze jako hobby. Tak, jak to má vymyšlené to ostatně jinak než jako hobby provozovat nejde. Zdejším moralistů by asi hráblo. Ale kupodivu mu to funguje. A protože používá pouze paralelně propojené 12V Pb akumulátory, tak má tři větve rozvodu 230V (výkon měničů) Na rozdíl od Tvého bývalého kolegy má baterky ve sklepě a když nesvítí slunce (říkal něco o nesoběstačnosti v rozsahu pár dní v lednu a někdy v únoru) má starý motor z ??Favorita?? na LPG a ten pohání agregát pro dobíjení Pb aku, když nesvítí. A podle hesla "ani zrno na zmar" využívá teplo z motoru na ohřev TUV. Jeho sklep bych doporučil na exkurzi všem, kteří tvrdí, že to nemůže fungovat. Několik desítek Pb paralelně spojených akumulátorů různých typů a stáří by je přesvědčilo o jejich omylu. A asi by i nadskakovali vzteky, že má energii "zadarmo". Zvlášť když jsou přesvědčení, že to prostě nemůže fungovat :lol:
jio

#93 Příspěvek od jio »

Otázka je vybrat si, co od toho očekávám. Jestli energii "zadarmo" a nějak to funguje a nebo jestli mám požadavek na spolehlivost.

Pepinovi jde evidentně o první volbu a když to přestane fungovat, tak holt jednou nenabije a bude se na kolobrndě odrážet jen nohama. Večer pak vyhodí špatný akumulátor, dá místo něho jiný méně špatný a příště zase nabije.
novfra

#94 Příspěvek od novfra »

jio píše:Otázka je vybrat si, co od toho očekávám. Jestli energii "zadarmo" a nějak to funguje a nebo jestli mám požadavek na spolehlivost.

Pepinovi jde evidentně o první volbu a když to přestane fungovat, tak holt jednou nenabije a bude se na kolobrndě odrážet jen nohama. Večer pak vyhodí špatný akumulátor, dá místo něho jiný méně špatný a příště zase nabije.

Tak toto měl být druhý příspěvek v tématu a byl by klid.
pepin

#95 Příspěvek od pepin »

jio píše:Otázka je vybrat si, co od toho očekávám.

když jsem byl ještě pánský krejčí, tak jsem řádil na horách na snowbordu, i se zlomenou nohou by to asi nějak šlo, vydělat na nájem, když jsem s krejčovinou seknul a začal se živit více méně zedničinou, seknul jsem se zamáčklou slzou i ježdění na snowbordu, bo když jsem zkusil sjet kopec svědomitě na jistotu, tak jsem z toho měl vnitřní pocit--tak todle mě vubec nebaví, pak jsem začal jezdit na Ranou, samozřejmě mě tlačili do padáku, na kydy--se ti muže stát něco i v autě jsem opravdu neslyšel, bo v žádném jiném odvětví jsem nikdy neměl kamarády a kamarádky poruznu pomlácený a na rentgenu pípající kuli železech v těle.

abych se tedy podělal i z paralelního pospojování nějakých článku, to fakt už ne, to by muselo tady opravdu zaznít něco víc , než jen-----BLA BLA BLA--opravdu to, co zde proti zaznělo považuji pouze za obyčejné plkání bez uvedení konkrétních duvodu , které nějaký opravdu daný problém paralelního pospojování objasní .
pepin

#96 Příspěvek od pepin »

novfra píše:
Tak toto měl být druhý příspěvek v tématu a byl by klid.

ono je mi to vcelku jedno, jestli nabiju, nebo ne, baterií na koloběžky už mám i bez dobijení na dva dny pro dva, ale rád mám nabito pořád i na další a zase další den, po pravdě, ani moc neřeším efektivní uskladnovací napětí--taková ta klasika, kdy zavoláš kámošovi---hele, nejdeme lítat? venku je pěkně---odpověd--dnes nemužu, nemám nabito, mohl bych zítra, ale to má už chcát :lol:

a že těch zodpovědných k baterkám je opravdu požehnaně :lol:

tak přesně todle mě ale vubec neba :wink:
pepin

#97 Příspěvek od pepin »

tak všechny tři baterie nabitý, odležený a změřený napětí, jedna 13,21V

druhá 13,25v

třetí 12,5v

třetí je už opravdu špatná---papírově 62Ah a nabiječku jsem odpojil, když už ukazovala dobitých nesmyslných 48Ah a pořád do ní valila 1A

pro mě je to tedy uzavřené, měl jsem paralelně pospojované baterie, kde jedna byla evidentně špatná a stalo se co? stalo se hovno.

nejspíš pouze po odpojení od nabiječky vybijela ty s vyšším napětím--to ještě zkusím změřit kolik, pak tu slabší bud vyměním za jinou z auta, se kterým nejezdím, nebo na ní jen prdnu diodu, aby z těch s vyšším napětím nic nesosala.
coro

#98 Příspěvek od coro »

pepin píše:...
pro mě je to tedy uzavřené, měl jsem paralelně pospojované baterie, kde jedna byla evidentně špatná a stalo se co? stalo se hovno.

nejspíš pouze po odpojení od nabiječky vybijela ty s vyšším napětím--to ještě zkusím změřit kolik, pak tu slabší bud vyměním za jinou z auta, se kterým nejezdím, nebo na ní jen prdnu diodu, aby z těch s vyšším napětím nic nesosala.

Ak je to že Ti vybíjala baterky ho.., tak je to naozaj v pohode
- ale mne by to sakra vadilo, lebo som mal skúsenosť že zle vybraná úplne nová baterka mi vydržala mojho občasného nabíjania na letisku, len pár mesiacov a stala sa len závažím s kapacitou pár jednotiek Ah a navyše vymäknutých.. Proste vyhodené peniaze. ak ich aj dostávaš a nekupuješ, tak stále je to len zbytočné vláčenie sa s ich váhou, ak ich zbytočne zničí jedna chorá.

Ak tam tečie 1A pri správnom napätí, tak to tam asi bude tiecť aj cez diodu, a buď bude len zbytočne odoberať z nejakého maxima prúdu (koľko dá nabíjačka), alebo aj zabráni dobrým aby sa nabili..
A keby sme si skúsili predstaviť kam tečie 1A a čo je výsledkom, neskúšal by som si pri tom radšej dať cigaretu.
novfra

#99 Příspěvek od novfra »

pepin píše:tak všechny tři baterie nabitý, odležený a změřený napětí, jedna 13,21V

druhá 13,25v

třetí 12,5v

třetí je už opravdu špatná---papírově 62Ah a nabiječku jsem odpojil, když už ukazovala dobitých nesmyslných 48Ah a pořád do ní valila 1A

Díky za potvrzení :)

Nechci Ti zaneřádit vlákno, ale rád bych v této souvislosti něco zveřejnil. Je to reakce na kolegu 0987654321 a jeho vyjádření: (pokud Ti to bude vadit, klidně to smaž, zakladatel vlákna si Ty, nebo to třeba moderátor odstřihne a přesune)
0987654321 píše:Už bych se tomuto tematu nevěnoval, ale protože jeden z obchodních partnerů měl podobný nápad, tak tady je odpověď renomovaného výrobce autobaterií:
--------------------------------------------------------
.......Seriově, nebo paralelně se spojují stejné akumulátory.
Stejné znamená nové, stejný výrobce, typ, kapacita, pokud možno stejná výrobní šarže....

K původnímu dotazu (pozn.:konkrétní pepinovy akumulátory). Spojení takto odlišných akumulátorů může vést k explosivní destrukci akumulátoru.

...Jestliže uživatel má jiný názor a nechce respektovat doporučení výrobce je to jeho riziko.
------------------------------------------------------

Ještě pro šťouraly. Toto je vyjádření technické podpory, kterou mám k dispozici , protože odebírám určité typy akumulátorů za velmi vysoké částky. Rozumný člověk pochopí, že sem nedám odkaz na technika, nebo nebudu zveřejňovat firemní korespondenci.
Takže někteří si to můžou klidně vyložit: "jenom žvaní...." Nemám s tím problém.

Před pár měsíci jsem by požádán o konzultaci k akumulátorům LiFePo zapojených v solárním systému, stav při mém příchodu je na obrázku. Koberec a dřevěné obložení není součástí fotoateliéru, ale přesně tak akumulátory umístila firma, které zakázku realizovala. Stáří akumulátorové sestavy je necelé dva roky. Po přeměření jednotlivých akumulátorů jsem zjistil, že jeden má napětí 0V, všechny ostatní byly s napětím nad 3,6V, některé až nad 4,5V. Majiteli jsem doporučil, aby akumulátory ihned odpojil a kontaktoval firmu a žádal nápravu.
A to se po několika měsících stalo. Na obr. 3 je část vyměněných akumulátorů. Místo 16 jednočlánkových LiFe, bez jakéhokoli BMS firma nahradila stávající aku 4 kusy LiFe 12V / 60Ah s tím, že akumulátory mají BMS zabudovaný uvnitř a jsou tedy bezúdržbové a nic se s nimi nemusí dělat, nemusí se hlídat..... Akumulátory jsou různého stáří, evidentně opotřebované, po zapnutí ohřevu vody ( k tomu solární systém slouží) padne jedna baterka do 30s pod 9V. A to se jedná jen o 20A. Vážený kolego 0987654321, věř si klidně lidem na technické podpoře, já věřím svým zkušenostem a svým měřícím přístrojům.
Jméno firmy, která tuto instalaci provedla znám, ale zatím ji nezveřejním. Uvidím, jak se postaví
k této zakázce....
Ale web mají jako když zásobují energií celý vesmír 8O
Pokud se někomu nepozdává porovnání Pb a LiFe aku, tak věřte, že obojí se nabíjí metodou CC/CV. Pokud některá baterka v daném okruhu selže, bývají následky u Pb horší, než u LiFe. Při paralelním spojení toto skutečně nehrozí, pepin už to ví, vy ostatní to můžete (a taky nemusíte) přijmout jako fakt a skutečnost.
Přílohy
IMG_20170611_173136.jpg
IMG_20170311_154108.jpg
IMG_20170311_154049.jpg
pepin

#100 Příspěvek od pepin »

coro píše:
Ak tam tečie 1A pri správnom napätí, tak to tam asi bude tiecť aj cez diodu, a buď bude len zbytočne odoberať z nejakého maxima prúdu (koľko dá nabíjačka), alebo aj zabráni dobrým aby sa nabili..
A keby sme si skúsili predstaviť kam tečie 1A a čo je výsledkom, neskúšal by som si pri tom radšej dať cigaretu.

nebude to asi ani tak horký, jak jsem si myslel, po spojení těch dvou rozdílných baterií ukázal wattmetr 3,8A, po cca 20sekundách už pouze 100ma, po cca 7 minutách mi wattmetr ukazuje nulu a v paměti má odčerpaných neskutečných 36,4 ma a nic se už na té hodnotě nemění.

taková ztráta si myslím, že se dá považovat za zanedbatelnou.
pepin

#101 Příspěvek od pepin »

ještě jsem zkusil k té špatné připojit i tu druhou dobrou, to už se přelilo pouze 1,6ma při maximálce cca 100 ma pár sekund.

škoda, že jsme předevčírem odvezli kleklé gelovky s dalším haraburdím do sběrného dvora, mohl jsem zkusit na dobré olovo připojit mrtvou gelovku.

PS: tak jsem ještě jednu mrtvou gelovku na dvoře našel a připojil---neděje se vubec nic.
novfra

#102 Příspěvek od novfra »

pepin píše:ještě jsem zkusil k té špatné připojit i tu druhou dobrou, to už se přelilo pouze 1,6ma při maximálce cca 100 ma pár sekund.

škoda, že jsme předevčírem odvezli kleklé gelovky s dalším haraburdím do sběrného dvora, mohl jsem zkusit na dobré olovo připojit mrtvou gelovku.

PS: tak jsem ještě jednu mrtvou gelovku na dvoře našel a připojil---neděje se vubec nic.

On se "trošku" mění i odpor....
Chceš zkoušet dál? Mám na odvoz 8 kusů 150Ah VRLA. Vesměs 1-2 články KO. Jsou to baterky po 2 letech preventivně měněné, (životnost 15 let) a asi 7-8 let se na ně "zapomnělo"
pepin

#103 Příspěvek od pepin »

novfra píše:
On se "trošku" mění i odpor....
Chceš zkoušet dál?

probuh už ne :lol: to bych ted musel ještě každou baterku vybít samostatně, bo co jsem do nich dobil asi uplně směrodatný nebude, pak bych je ale zase musel nabít a znovu vybít, abych změřil, jestli jsem je tím předešlým vybitím pod 50 procent a nabitím nepoškodil a tak pořád do kolečka :lol:

zatím to myslím stačilo.
pepin

#104 Příspěvek od pepin »

jinak na to udržování to mám jak jsem už psal pořešené přez ten solární dobiječ, ale místo solárního článku zapojený zdroj na odbočku světla v chodbě--rozsvítím, dobijím-udržuji-na ledkách vidím i orientačně stav dobití--jestli svítí všechny led--plně nabito.

http://www.ebay.com/itm/12V-24V-20A-SOL ... 1658137846

zkoušel jsem ho použít i přímo k nabijení, ta krabka v pohodě, ale zdroj 6A při odběru 8A to dlouhodobě bohužel nedal :lol:

tak jsem tam prdnul jiný zdroj, ale už opravdu pouze na udržování.

IMG_0007.JPG

IMG_0008.JPG
pepin

#105 Příspěvek od pepin »

tak jedna baterka v paraleru se ukázala, že je totál mrtvá--byla asi mrtvá už na začátku toho experimentálního paralelního pospojování, že je opravdu mrtvá jsem poznal tak, že jsem ji--co by autobaterii s upšoukáváním kyseliny ven vyměnil za zdravou baterii v autě, nic méně na ni nešlo ani nastartovat bo startovací proud vubec nedala a navíc mi jako bonus odpravila při pokusu o nastartování a poklesem proudu autorádio--což už ted s odstupem hodnotím jako plus, bo mě to donutilo teda tam prdnout místo prehistorického blaukpunkta podstatně lépe hrajícího šuplíkově odloženého kenwooda-- :lol: :lol: :lol: nic méně, i mrtvá autobaterie si v pohodě soužila s v paraleru zapojenými funkčními autobateriemi.

muj závěr tedy je--je nějaký problém paralelního pospojování pb článku--není, jen je asi dobré občas přeměřit ty články samostatně, aby některý z nich nesloužil pouze jako zátěž--si myslím, že než zdlouhavé měření kapacity by mělo stačit plus a mínus samostaných baterií škrtnout ve skratu drátem.--pokud se nezajiskří, fakt je ten akumulátor mrtvej, pokud ano, tak mrtvej není a jestli dá kapacitně pak 20, nebo 35AH, to už je nesmysl měřit, prostě dá, to co ještě umí.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“