IJN BB Kongo 1:100

Pokud to plave na vodě, případně se potápí. Rychlíky, remorkery, plachtnice, makety.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Bořík

Re: IJN BB Kongo 1:100

#91 Příspěvek od Bořík »

Silikon na zaspárování a pak přes to lak ? Na tom silikonu to moc držet nebude. Když už to máš z papíru nebo kartonu, tak bude stačit řídký epoxy - do kartonu se vsákne dobře. Je lepší použití řídké pryskyřice, než ředit hustější acetonem nebo něčím podobným. Větší dávka ředidla způsobí to, že pryskyřice správně nevytvrdne a bude měkká a hůř se bude brousit. Použij něco jako známá 285 nebo 289 od Havla, popř. Letoxit. Na to tmelení rozhodně ne silikon, ale když už budeš objednávat pryskyřici, tak si nech přibalit bílé saze nebo mletou bavlnu. To pak smícháš s tím epoxidem a vznikne nestékavá pasta, kterou můžeš zaspárovat spáry a po dokonalém vyschnutí přebrousit. Jinak práci by sis ušetřil při výrobě nástaveb z laminátových desek ( od 0.3 mm výš ). To ale v případě necombatové lodě, protože laminát je na kuličky dost tvrdý.
Bylo by škoda nevyužít možnosti vysílačky, která umí snadno nastavit protitahy šroubů. Jde to samozřejmě i pouze s těmi dvěma vnitřními šrouby, ale potom budeš mít problém se otočit i ve větším bazénu na koupališti, protože účinnost kormidel na zatáčení je velmi malá a otočení lodě bude znamenat hodně velký oblouk. Na šrouby 40-45 mm existuje spousta vhodných motorů - jak stejnosměrných, tak i střídavých. Jen u těch střídavých je třeba vybrat dobré regulátory, které začínají regulovat už na nízkých otáčkách. Hlavně levné čínské regulátory nemají dobře vyřešený rozběh a rozběhnou se na dost vysokých otáčkách ( i když následně otáčky klesnou ).
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od ufon13 »

regulátory používám tyto:
https://hobbyking.com/en_us/hobbykingr- ... -1-12.html
a od nich odvozené klony, je ale dobré zjistit si předem zda je k danému typu k sehnání i programovací karta, ušetří to nemalé starosti s nastavováním vlastností reglu.
povětšinou nepoužívám regly pro lodě a to právě kuli rozběhu motoru, ty auto regly přeci jen zabírájí na nižších otáčkách.
Jooooo a nepoužívám senzorové motory , ale jen klasické tzv.oběžky. se senzorovým motorem by rozběh byl opravdu od nulových otáček, mě ale nedělá problém cuknutí šrouby a následné snížení otáček při rozběhu protože to jde tak rychle , že si toho na pohybu modelu ani nevšimneš.
P.S.
na regulátorech vypínám funkci ochrany akumulátorů , to řeším hlídátkem s led a akustickým projevem popřípadě telemetrií ve vysílači. Motory mohou při razantním záběru dočasně ,,vyštavit,, akumulátor a regl se zapnutou ochranou muže přejít do nouzového režimu na dojetí což obvykle znamená návrat a nutnost ručního resetu systému, toto bude velmi aktuální právě při použití olověných akumulátorů nebo li-fe-po , v případě tvrdých li-pol akumulátorů k tomu dochází jen zřídka.
lodník

#93 Příspěvek od lodník »

bořík uváděl pryskyřice od Havla 285. Ta, ale stojí u něho 690, - Kč +
tužidlo. Zkus GRM Systems. Já od nich bral 700 a pak 1/2 kg 120 s tužidlem HG 353 g + mikrocelulozu a mikrobalony (mikrosféta Q-cell)
před 3 roky za cca 350,- Kč. Mají také bílé saze (aerosil 200).
Já jsem konzultoval problém a co potřebuji telefonicky s vedoucím technického oddělení p.Gofrojem (velice ochotný). Následně jsem se telefonicky domluvil s obchodním - p.Spurným a e-mailem jsem potvrdil specifikace objednávky. Třetí den jsem měl dobírku doma.
Pravděpodobně Ti doporučí některou 700.
Bořík

#94 Příspěvek od Bořík »

Senzorové motory jsou vzhledem k nízkým otáčkám lepší, ale vzhledem k peněžence nebo prasátku o dost nevýhodné ... při 4 motorech by se po penězích jen zaprášilo. Na větší lodě používám stříďáky - oběžky, protože mají všeobecně nižší otáčky, než inrunnery a jsou i levnější a pokud tam dáš dostatečně velký motor, není problém ani s chlazením. Z regulátorů se mi nejvíc osvědčily Turnigy Marine, které ty nízké otáčky zvládají docela uspokojivě.
Pokud tam dáš 4 motory, tak bych osobně dal stejnosměrné se 4 regulátory DSYS. Průběh otáček kolem středu je výborný. Na šrouby 40-45 mm jsou vhodné Migy 500-12V ( na dvoučlánek ), Mig 700 ( tříčlánek - to už je docela výkonný pohon ), Mig 650 ( tříčlánek - menší výkon ).
Osobně bych si do takové lodi dal na vnější šrouby ty Migy 650 a na vnitřní také Migy 650 nebo - pro větší výkon - Migy 700. Ale i s těmi 650 by ta loď jela hodně svižně. Místo těch Migů 700 by byly vhodné střídavé Turnigy Park 480 850 kv nebo podobná oběžka s váhou kolem 80g a víc s kv cca 650-900 ( turnigy 2217 860 kv, turnigy D2836/11 750 kv, ... a minimálně 20 typů dalších ).
Záleží především na lodních vrtulích - klasické Graupner třílisté jsou se svým výkonem tak na 70% šroubů Robbe nebo Raboesch se stejným průměrem, ale vyšším stoupáním.
Bořík

#95 Příspěvek od Bořík »

Byla mně doporučena pryskyřice 289 a jsem s ní velice spokojený - je řídká skoro jak voda a za rozumnou cenu ( 250,- vč. DPH ). 285 je velice kvalitní pryskyřice s certifikací pro výrobu letadel, ale pro naše účely zbytečně moc drahá.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od TomasC »

Bořík píše:Z regulátorů se mi nejvíc osvědčily Turnigy Marine
A zvládají i bezproblémový obousměrný chod? A pokud ano, dá se to nastavit snadno? Díky.
Bořík

#97 Příspěvek od Bořík »

jsou obousměrné a programování je velice snadné i bez karty - jen pípáním s pomocí vysílačky.
Jejich nevýhodou je to, že jsou jen na 2-3 články Lixx ( 30A a 60A ). Až od 120A jsou na 2-6 článků.
Návod je zde: https://hobbyking.com/media/file/t/u/tu ... nual_1.pdf
kalmandor

#98 Příspěvek od kalmandor »

Děkuji za rady, ale začíná se u mě projevovat začátečnická zmatenost a ničemu nerozumím. Byla mi tu doporučena spousta různých motorů, regulátorů a dalších věcí a začíná se to tu kupit. Těmi programovatelnými motory s kartami jste mě fakt zaskočili :-D mám v tom maglajz. No čekal jsrm že to pro začátečníka bude jednodušší.
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od ufon13 »

TomasC píše: A zvládají i bezproblémový obousměrný chod? A pokud ano, dá se to nastavit snadno? Díky.

zvládají obousměrně bez problémů, nastavit to pípáním asi jde, ale cena karty kolem 250,- rozhodla o nepípání a pohodlném nastavení veškerých parametrů tak asi za minutu.
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od ufon13 »

Bořík píše:Byla mně doporučena pryskyřice 289 a jsem s ní velice spokojený - je řídká skoro jak voda a za rozumnou cenu ( 250,- vč. DPH ). 285 je velice kvalitní pryskyřice s certifikací pro výrobu letadel, ale pro naše účely zbytečně moc drahá.

a tužidlo ? poprosím o označení budu objednávat na evžena.....
kalmandor

#101 Příspěvek od kalmandor »

Chlapy, prosím vás, potřeboval bych nějakou "jednoduchou" sestavu. Nic složitého na programování, nic příliš přešvihlého. Budu používat Taranis XE9 a postupně na něj přidávat funkce. Vybral jsem motory Migi 480(vnější) a 600(vnitřní). Šrouby tyto: https://www.kostkamodelcentrum.cz/obcho ... ozka=14283
Regulátor: https://hobbyking.com/en_us/hobbywing-q ... tore=en_us
Přijímač tento: https://rcstudio.cz/en/frsky-recievers/8-x8r.html
Sbus tento: https://rcstudio.cz/en/accessories/28-s ... odnik.html

Baterie jsem chtěl skusit Sony US18650VTC5 2600mAh
Zbývá mi už jenom vyřešit otáčení kormidla, takže potřebuji vhodné servo. Chlazení na motory nad tím taky dost bloumám. Jinak hřídele mi tu byli doporučené ty s mosazným pláštěm. Do těch jdu.
Bořík

#102 Příspěvek od Bořík »

Tužidlo 385 ... chtěl jsem pomalejší, aby bylo dost času. Půlhodina na zpracování úplně v pohodě.
Bořík

#103 Příspěvek od Bořík »

Pokud jde o motory Mig 480, tak je to špatně. Pokud Mig 480 3Li Race, tak je to taky špatně ... šlo by to při použítí pouze dvoučlánku ( 7.4V ). Při 7.5V odběr necelých 7A ... bez chlazení to bude dost riskantní.
Vnitřní motory Mig 600 ... předpokládám Mig 600 12V Boat. Úplně špatně. Tam by zase bylo potřeba napájení tříčlánkem a pří 11V a vrtuli 45 mm odběr jen 1.25A, takže výkon mnohem menší, než u těch krajních motorů. Tam by se hodil nový motor Mig ( velikosti 600 - ještě myslím není v prodeji ) a ten by byl na dvoučlánek docela fajn ( při 8V odběr 6.5A ).
Jako Sbusový expandér není špatný tento: https://www.banggood.com/DIY-SBUS-To-PW ... mds=search je tam potom všech 16 kanálů.
kalmandor

#104 Příspěvek od kalmandor »

Ty motory mi tu byli doporučeny. Tak už fakt nevím co jiného. Začínám se obávat že loď zůstane vystavená na obývací stěně :-(
Bořík

#105 Příspěvek od Bořík »

Klidně napiš, kým byli doporučeny a podle jakých parametrů a zkušeností je kdo doporučil. Osobně bych si nedovolil doporučit něco, co nemám vyzkoušené a změřené. Že to pojede, je jasné. Ale jde hlavně o to, jestli je to správná volba a jednotlivé komponenty ( = motor, šroub, baterky a částečně i regulátor ) jsou vyvážené.
Odpovědět

Zpět na „Lodě“