zelkar píše:Stále jsem se nedozvěděl tvé zdůvodnění z Bernoulliho rovnice, proč nelítá zvlněný profil
To je moje zásadní otázka. Tak snad někdy příště...
Ak dovolis na nezmyselne otazky odpovedat nejdem, nevidim dovod preco by nemohol lietat (v ramci jeho zvlnenych moznosti) a vobec nevidim suvis s tym ci moze byt vztlak bez zmeny rychlosti prudenia.
zelkar píše:Myslel jsem, že to není osobní a že pindíky si poměřovat nebudeme
Ale když chceš, dobrá - můj papír je doktorát z fyziky a tak nějak mne fyzika živí, víš, takže možná taky tuším, o čem je řeč...
No ja som s tym nezacal, predpokladam ze taka reakcia bola ockavatelna ked mi zacnes pisat ako veci nerozumiem za pouzitia fyzikalneho argumentu "nevidenia dovodu", takze pokial to nechces osobne, tak to osobne proste nerob, to je jednoduche.
zelkar píše: >>>2/...nikde som nepozil bernoulliho rovnicu tak ze by som pomiesal dve rozne prudnice dvoch roznych prudov, to si si vymyslel... "...potom sa da matematicku ukazat ze existuje rovnost medzi zmenou tlaku a zmenou rychlosti (kvadratickou)…" <<<
Co jiného děláš, když porovnáváš tlak a rychlost nahoře a dole evidentně na dvou stranách jedné a té samé rovnice?
Jak jinak bys dospěl k závěru, že větší rychlost nahoře způsobí, že je tlak větší dole??
Preco sa pytas az potom ked mi taky nezmysel napises a nechas nanho reagovat? Hovorim presne o tom co bolo vo videu ktore komentujes. Tam ide rec o tlaku NAD profilom, nie na oboch stranach, takze nevidim logiku ktora ta priviedla k tomu ze hovorim o dvoch stranach.
A mimochodom fakt sa na to treba pytat? Ved to je zaklad pouzitia Bernoulliho rovnice v aerodynamike. Je to predsa princip a tvrdis ze veci rozumies. Tak ako teraz?
Zoberie sa z prudoveho pola "virtualna" prudova trubica ohranicena obmedzujucimi prudnicami obtekajuca profil a zacinajuca v mieste kde nie je prud rozruseny a vysetri sa jej stav (rychlost a tlak) v mieste kde nas zaujima v prislusnom mieste profilu. Je jedna, suvisla. Toto vysvetluje kazda normalnejsia literatura okolo aerodynamiky. Dokonca aj modelarske "popularne". Staci otvorit a pochopit.
A mimochodom celkom dobre sa da ovodit ta ista vlastnost aj pre obe dve strany profilu takto:
mame dve trubice jed pod a jednu nad profilom
p0 a v0 su rychlost a tlak homogenneho prudu v mieste kde nie rozruseny prud, cize je to rovnake pre obe trubice
p1 a v1 je stav v trubici nad profilom a p2 v2 pod profilom
cize:
p0 + r v0 ^2 /2 = p1 + r v1 ^2 /2 nad
p0 + r v0 ^2 /2 = p2 + r v2 ^2 /2 pod
potom plati:
p1 + r v1 ^2 /2 = p2 + r v2 ^2 /2
trochu upravene:
p1 - p2 = r v2 ^2 /2 - r v1 ^2 /2
este trochu upravene
p1 - p2 = ( v2 ^2 - v1 ^2 ) r /2
takze tu vidno ze rozdiel tlakov je rovny rozdielu druhych mocnin rychlosti krat pol hustoty vzduchu ... este raz ... je tam
= je to to iste a ze to plati a plati napriek tomu ze ide o dve rozne trubice. To je zakladny princip na ktorom su postavene vsetky pocitacove analyzatory profilov a je jedno ci epplerov, drelov alebo hepperleho.
zelkar píše:>>>...ak niekto tvrdi ze moze vzniknut rozdiel tlakov bez zmeny rychlosti, tak sorry, tazko dalej co povedat.<<<
To tady někdo tvrdil? Už dvakrát jsem v tom s tebou souhlasil

Ano, presnejsie ty a autor videa to tvrdi, ked tvrdite ze zmena rychlosti vznikne tym ze vznikne zmena rychlosti ako nasledok rozdielu tlakov, takze potom su dve moznosti, bud nerozumiem cestine ani anglictine pretoze v oboch vyjadreniach vidim zmenu rychlosti ako nasledok zmeny tlaku, alebo niekto tu (ty a autor videa) tvrdi ze moze vzniknut rozdiel tlakov a zmena rychlosti az nasledkom toho ... pretoze tam jasne povedal ze nie je nic co by zmenu rychlosti sposobilo a jedina moznost je ze tu zmenu sposobi ten tlak ... na to mam odpoved ze 1/ ja ten dovod vidim 2/ ze bernoulliho rovnica jasne hovori ze je to to same jedno bez druheho nemoze byt, proste tak ako nezmenis rychlost prudu bez tlaku tak nebudes mat tlak bez zmeny rychlosti
Takze to je moje vysvetlenie, nasobne vyuzivajuce jasne fyzikalne zakonitosti, zatial co z videa a od teba some nepocul nic iba "nevidenie" dovodu na zrychlenie prudu ako fyzikalny dokaz v zmysle tvojho statusu ze prinasa "jasně podané fyzikální zdůvodnění" a to je tak trochu nonsens, takze to je to moje "papier znesie vsetko".
A ako hovorim, nebavi ma bojovat s veternymi mlynmi alternativnych fyzik, dalej uz bojuj sam.