TomHlavinka píše:Malé 2m křídlo dělit na 3 díly?? Není to blbost, když stejně trup je víc jak metr dlouhý? V jednom kuse je to zase nepraktické na přepravu. Křídlo na dva díly mi připadne jako optimální řešení, navíc spojka, pouzdra, kořenové žebra a další hmotnosti jsou soustředěné pěkně uprostřed v centroplánu a nepřidávají hmotnost a setrvačné síly na konce křídla. Podle mě i trup se dá udělat tužší, protože je celý uzavřený.
SambaRES to na 3 kusy má... Fakt je, že ty spojky sice jsou dvě, ale jednodušší, zase ale musí být u trupu šrouby, což je práce navíc. Pevný střed taky není od věci, asi to lehčí vyjde, na ucha ti stačí 4-5mm uhlík i do větru, zatímco u drátu je asi ocel na místě (do větru, ne do klidu).
Když nějak porovnám reálné zkušenosti, tak si osobně myslím, že nejlepší je křídlo buď vcelku (tak to mám u MadRES, který je sice teoreticky třídílný, ale reálně to je lépe lepit napevno) anebo na dva kusy nasazované z boku, jako má AndREaS a tvoje Kiwi. A pokud někdo nesnese tu variantu vcelku (mě je to třeba fuk, protože trup na Storka má taky skoro dva metry, tak jsem zvyklý), tak pak holt z variant zbyde dvoudíl.
Ale to je jen můj názor na "optimum", rozdíl u jiných variant je minimální a funguje vlastně vše, dvoumetrovka není žádná přehnaná věda