FrSky Taranis - šesté pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
zelkar

Re: FrSky Taranis - šesté pokračování

#91 Příspěvek od zelkar »

petr1990 píše:LR0 Start - standard jak mám teď nastavené letadlo
LR1 Termika - obě křidélka 2-3 mm nahoru + reakce výškovky (1mm)
LR2 Přistání - v podstatě totéž jako LR0, v pozdější fázy křidélka jako butterfly + výškovka

A teď můj dotaz - jak nastavit v LR1 křidélka nahoru + reakci výškovky...
Možná úplně nechápu dotaz... Technicky vzato buďto pro ovládání pevné polohy přepínačem nebo plynule sliderem.

Ovšem není mi jasné, proč chceš v Termice nastavovat křidélka o milimetry jen nahoru a ne dolů.
Taky mi není jasné, co míníš tím butterfly na letadle bez klapek. Tam můžeš maximálně zvedat obě křidélka současně výrazně nahoru.
Celkově jsou tyto režimy na letadle bez klapek v reálu spíš zbytečné. Ale proč si nepohrát? :lol:
FrSky / Dingo, F5J ...
petr1990
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od petr1990 »

zelkar píše:Možná úplně nechápu dotaz... Technicky vzato buďto pro ovládání pevné polohy přepínačem nebo plynule sliderem.

Ovšem není mi jasné, proč chceš v Termice nastavovat křidélka o milimetry jen nahoru a ne dolů.
Taky mi není jasné, co míníš tím butterfly na letadle bez klapek. Tam můžeš maximálně zvedat obě křidélka současně výrazně nahoru.
Celkově jsou tyto režimy na letadle bez klapek v reálu spíš zbytečné. Ale proč si nepohrát? :lol:

Už to mám vyřešené.. Ano je to bez pochyby zbytečné, ale večery i dny jsou teď dlouhé, tak proč si nepohrát a zíroveň se něčemu nepřiučit.. :D
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od ddano007 »

ludicek píše:...Dobre teda sa opýtam sa akokeby som bol vypisovač: Čaute všetci, plánujem kúpiť frsky taranis qx7, v režime D8, ktorý táto vysielačka podporuje je prijímač V8R7-II podľa tabuľky predajcu kompatibilný. Je to dobrý prijímač? Mám si ho kúpiť, alebo je zlý a nebude fungovať dobre a spadne mi model?...

1, povedal by som Ti, aby si skúsil zvážiť radšej X9D+, lebo má väčší displej a viac točítok + prepínačov, pokiaľ Ťa teda peňaženka pustí. Ale to už teraz neporiešiš.
2, povedal by som Ti, aby si nekupoval netelemetrické prijímače. Ak chceš niečo lacné a malé a vieš trochu spájkovať, prípadne máš nejaké skúsenosti s Arduinom, kúp si Jumper R8, flashni ho midelicovým FW a máš lacný prijímač s ešte lepšou funkčnosťou,ako origoš FrSky. A ak nie si kutil, tak si kúp niečo osvedčené z X-kovej rady, napríklad X8R.
3, povedal by som Ti, aby neupradoval TX modul na 2.x.x ACCST, lebo tam pridali kryptovanie a nenabinduješs tým neoriginálne prijímače.
4,a ešte by som Ti povedal, aby si sa trochu skúsil zorientovať v pojmoch OTX,verzia FW TX modulu atď. A naučil sa ako sa ovláda OTX, keď už ho teda máš...
Ale to všetko som Ti už povedal predtým ...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od lubo1 »

petr1990 píše:
Už to mám vyřešené.. Ano je to bez pochyby zbytečné, ale večery i dny jsou teď dlouhé, tak proč si nepohrát a zíroveň se něčemu nepřiučit.. :D

Ja to mám vyriešené takto.....
Ovládanie mám na spínači SC.
Spínač k sebe - žiadne zakrivenie...
spínač v strede zakrivenie na 50 percent (hodnota zakrivenia sa pre každy letová režim nastavuje v GV)
Spínač od seba - zakrivenie plynulo nastavitelné od 51 do 100 percent potenciometrom S2
Kanál 10 obsluhuje potenciometer S2 podľa krivky CV 5 - to zabezpečí že hodnota je od 0 do 100 percent
(nejde do mínusu) ... a funguje len keď je spínač od seba
a hodnota mixu je 50 percent
Snímka73.PNG

krivka CV5
Snímka72.PNG

Druhý riadok kanálu CH10 obsluhuje hodnotu zo spínača SC - ak nieje v polohe k sebe - dáva hodnotu 50 percent
Takže výsledok je 0-50- 51až 100 percent
výsledok ide do krídelka a klapiek a výškovky .... krídelko je vidieť na CH7 druhý riadok mixu......
Výsledná hodnota zakrivenia je v premennej GV2 ´tá sa nastavuje pre každý letový režim zvlášť....
Snímka74.PNG

Mám to ako šablónu pre štvorservové krídlo... no a ak niesu klapky - hodnota je pre klapky 0
Orázky sú z Horusu... ale v Taranise som to mal rovnako
http://lubo111.rajce.idnes.cz
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od lubo1 »

ludicek píše:joj to je len plackolet crackturbobeaver, všetko hodené dovnútra.
takto dovnútra hodený S8X má výborný signál aj dosah hoci drôty antény vedľa seba len tak.
myslím, že pri vzdialenosti do 20m to naozaj nezaváži, nikdy som to v malých modeloch neriešil ako sú antény.
v prehľadovej tabuľke predajcu aj v návode uvedeného rx kompatibilita v režime D je.
odpovede sú celkom zaujímavé a značne rôznorodé, nezhodli sme sa ani na tom či naozaj je kompatibilný v režime D8 s interným modulom XJT, čo potvrdzuje aj stránka výrobcu, spôsob párovania pre režim D8 som samozrejme dodržal.
ďakujem.

Ja sa to snažím aspoň uložiť tak, aby sa to nepohlo a aby to malo aspoň neakú kultúru....
Antény zafixovať tak aby sa nepohli....
Toto som prilepil páskou k preglejke 0.4 ... a celé prilepené páskou do modelu....
20200321_091210.jpg

20200321_091222.jpg

predsalen lietam vysoko a ďaleko
http://lubo111.rajce.idnes.cz
petr1990
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od petr1990 »

lubo1 píše:Ja to mám vyriešené takto.....
spínač v strede zakrivenie na 50 percent (hodnota zakrivenia sa pre každy letová režim nastavuje v GV)
Spínač od seba - zakrivenie plynulo nastavitelné od 51 do 100 percent potenciometrom S2
Kanál 10 obsluhuje potenciometer S2 podľa krivky CV 5 - to zabezpečí že hodnota je od 0 do 100 percent
Snímka73.PNG

krivka CV5
Snímka72.PNG

Druhý riadok kanálu CH10 obsluhuje hodnotu zo spínača SC - ak nieje v polohe k sebe - dáva hodnotu 50 percent
výsledok ide do krídelka a klapiek a výškovky .... krídelko je vidieť na CH7 druhý riadok mixu......
Výsledná hodnota zakrivenia je v premennej GV2 ´tá sa nastavuje pre každý letový režim zvlášť....
Snímka74.PNG

Mám to ako šablónu pre štvorservové krídlo... no a ak niesu klapky - hodnota je pre klapky 0

Díky moc, tohle mě nakoplo zase trochu dál!
Symplex
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od Symplex »

lubo1 píše:Ja to mám vyriešené takto.....
Snímka73.PNG

krivka CV5
Snímka72.PNG

Snímka74.PNG

Měl bych prosbu. Nebylo by možné, aby jsi mě zaslal celou tvoji šablonu větroně s čtyřservovým křídlem ideálně včetně vysvětlení funkcí na SZ ( případně ke stažení sem - pomohlo by to určitě hodně lidem, kteří u složitějšího modelu tápou).
Předem ti děkuji za tvoji ochotu podělit se o zkušenosti.
prikrylm

#98 Příspěvek od prikrylm »

Mě se dost líbilo nastavení větroně (4serva na křídlo), jak ho prezentoval RiMr. Je to dlouhé, ale je tam všechno (dá se hodně skákat dopředu, aby se podívaná zkrátila ;) ).
Líbí se mi ta filosofie - z reálných vstupů se vytvoří vstupy logické a ty se pak relativně jednoduše namixují v mixeru. V příloze je něco podobného naklikané pro moje potřeby simulovaného větroně (reálného ještě nemám, to ale na principu nic nemění).

Ve zkratce:
(obrazovka vstupů)
- páky křidélek, výškovky a směrovky budou i logické vstupy křidélek, výškovky, směrovky
- páka plynu se bude pro různé letové režimy chovat jako různé vstupy
- pro start to bude std plyn
- pro let ovládání odtokové hrany
- pro přistání od půlky nahoru plyn, od půlky dolů brzda (v tomto případě realizovaná přes butterfly, ale pokud je v křídle brzda, není problém použít pro kanál(y) brzdy)
... atd (na vstup klapek se moc nedívejte, je to zbytečně složité - hrál jsem si - a když tak vysvětlím na požádání)
Logický vstup může mít (a má) více vstupů fyzických - jednotlivé vstupy jsou podmíněné režimem letu a/nebo spínačem. Režim letu je v podstatě taky "jen spínač" + každý režim letu může mít svoje nastavení trimů a svoje hodnoty proměnných.

(obrazovka mixu)
Namixované logické vstupy.
např křidélko dostane vstup z páky křidélek + změna zakřiveni odtokové hrany + butterfly (brzda)
... atd.

(obrazovka logických spínačů)
první dva řádky jsou řešení vypínání motoru, s tím, že pokud je vypnutý bezpečnostním spínačem a plyn není na nule, tak se nedá zapnout bezpečnostním spínačem. (souvisí pak s obrazovkou spec fcí).
ostatní řádky jsou jen "hloupé" hlášky, stejně jako ostatní řádky ve spec fcích.

(v zipu je PDF a otx z companionu v 2.3.5)

----
lubo1 problém řeší logicky podobně, akorát místo obrazovky vstupů používá extra kanály (možná z dob, kdy podobná kouzla obrazovka vstupů ještě neumožňovala). Při vhodném pojemnování je pak celý mixer i obrazovka vstupů dost jasná, s použitím logických vstupů zcela pochopitelná i nováčkům. ;-)
Přílohy
Vetron.zip
(47.51 KiB) Staženo 179 x
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
blembondo

#99 Příspěvek od blembondo »

V Číně se nekecá...v Číně se šifruje.
Some Receiver and Transmitter/Modules are final:
FW-iXJT-HORUS-v2.1.0
FW-RX4R-RX6R-v2.1.0
FW-RX8R-v2.1.0
FW-X4R-X4RSB-v2.1.0
FW-X6R-X8R-v2.1.0
FW-XJT-v2.1.0
https://github.com/FrSkyRC/Firmware-Test
blembondo

#100 Příspěvek od blembondo »

Náhodou jsem na to narazil...
https://www.frsky-forum.cz/viewtopic.php?f=65&t=353
https://www.frsky-forum.cz/viewtopic.php?f=65&t=352
A jedna veselá zpráva.Na webu výrobce jsou smazané verze firmware Accst starší než V2.01.
prikrylm

#101 Příspěvek od prikrylm »

blembondo píše:A jedna veselá zpráva.Na webu výrobce jsou smazané verze firmware Accst starší než V2.01.

Nestraš! U některých jsou stále, jak byly (G-RX8, S8R) nebo jsou v zipu pod FW v2.x jako "History firmware DOWNLOAD".
Takže klíííííd. (musím si dát panáka, tohle mi nedělej.. :) - no dal bych si ho stejně....)
Přílohy
history.png
blembondo

#102 Příspěvek od blembondo »

Opravuji...dám si taky panáka...ale starší verze třeba pro R9M nevidím.Jen jednu.
prikrylm

#103 Příspěvek od prikrylm »

No toto? R9M nesleduju, lítám je na dohled. Takže pečlivě schraňovat stažené? :)
ellet

#104 Příspěvek od ellet »

Tam kde je "History firmware DOWNLOAD" vidím u všech mých přijímačů jen 1 starší fw. Ale mně to vyhovuje a zálohy jsem udělal hned jak se začalo psát o nové verzi.
...a dostal jsem chuť taky...
troiac

#105 Příspěvek od troiac »

Zdarec
Snazim sa pouzit taranis na simulatore freerider skalibrujem normalne kniple ale lietat sa neda vobec nereaguje. Kde robim chybu?
Diki.
Uz to funguje prosim zmazat :D
X8 Quad Pixhawk 2Tricopter APM 2.6Race Omnibus F4 Quad HKpilot32
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“