sky59 píše:... Sedliacky rozum hovori ... Takze taka je realita. ...
Mne zas sedliacky rozum hovorí, že ak plochodrážne motorky a dragstery s iskrovým zapaľovaním fungujú na metylové a v prípade dragsterov na vysokonitrované palivo, tak asi nebude problém stlačenú, horúcu zmes zapáliť aj iskrovou sviečkou

.
Necítim sa byť kompetentný rozhodovať o tom, koho príspevky sú primitívne, ale chcem upozorniť na to, že práve ten "sedliacky rozum" je často veľmi zrádny.

Na pozadí celej historie vzniku vedeckého poznania a modernej vedy bol a je fakticky neustále boj so "sedliackym rozumom".

Veď práve TEN spočiatku vytrvalo tvrdil, že Zem je plochá, potom zas, že Slnko a s ním celé nebesá obiehajú oklolo Zeme, že baktérie a vírusy nevidíme, preto ani nemôžu existovať a o odporcoch Einsteinovej teórie relativity ani nehovoriac - ta celá sa doslova priečila zdravému sedliackemu rozumu.
Ale vráťme sa k modelárstvu, kde takisto z hladiska sedliackeho rozumu nie je pochopiteľné, že ak vrtuľu geometricky zväčšíme z 10" na 11", teda len o jeden palec, tak prečo jej výkonová záťaž na motor pri rovnakých otáčkach vzrastie až o 61%

(ide to totiž s 5. mocninou zväčšenia, tada aj priemeru aj stúpania), alebo ak otáčky motora vzrastú z 10000 ot/min na 11000 ot/min, pri rovnakej vrtuli výkon vzrastie až o 33%

(s 3. mocninou otáčok). To všetko zdravý rozum neberie.

Pritom je to prakticky overená realita.
Už na 2 strane diskusie MPml, povedal
viewtopic.php?f=8&t=87539&start=15#p1474865 že je tam vysoký tlak a teplota, preto Tvoje skúsenosti so zapaľovaním nafty nemajú nijakú váhu. Mňa to zaujalo a snažil som sa vypočítať (možno nie celkom presne, lebo tie výpočty sú zjednodušené), vlastne aké tlaky a teploty sa pri adiabatickom stláčaní vo valci dosiahnu pri rôznych kompresných pomeroch?

A výslednú tabuľku môžeš vidieť tu
viewtopic.php?f=8&t=87539&start=45#p1474956. Tým som si overil, že MPml vo svojich tvrdeniach použil vcelku reálne hodnoty tlaku a teploty, teda oproti mojim výsledkom skôr podhodnotené, ale tie jeho sú asi bližšie k realite, lebo ja som do svojich výpočtov nezahrnul ochladzovanie o steny valca a piestu a možno aj iné veci o ktorých ani neviem.
Ak je podľa Teba toto všetko primitívne a proti tomu stále staviaš ten svoj "sedlacky rozum", tak Ti jednoducho niet pomoci a ďalšie presviedčanie nemá žiadnu cenu.