Taky si to myslím.
Ale prasklinky jsou v bezprostřední blízkosti patky, která je dost namáhaná vibracemi.

Takže ty dírky na eliminaci vrubového napĕtí bych určitĕ vyvrtal (jak konečnĕ vidím na fotce, celkem asi 4) a vše zalepil tekutým kovem.

Jen pozor, pokud něco zateče dovnitř, tak odstranit, aby o to něco neškrtlo.
Ale jak se znám, nedalo by mi to a já bych ten karter taky koupil

(dokud je k máni). Tekže já tu koupi vlastnĕ schvaluji.
Ale taky bych to nepřehazoval hned.

Starý bych opravil, provozoval a při další nĕjaké opravĕ/servisu přehodil. Zalepené praskliny bych sledoval, pokud by to nějak povolilo, tak bych hned mĕnil.
Jinak, Tys mĕl vlastnĕ štĕstí

, že jak se to torzo ojnice opřelo o stĕnu karteru, tak že praskla ta stĕna a ne klikovka.

Ojnice a karter totiž k mání jsou, zatim co klika už není.
Totiž, já jsem před pár lety zažil nĕco podobného, ale ne s motorem, ale s pneumatickou sbíječkou, tedy vrtacím kladivem, Narex. Mĕl jsem ji tehdy půjčenou od kamaráda, který se ale o její údržbu moc nestaral. Mĕl v hlavĕ válce rozmlácený tlumící člen (tam se mĕní takový gumový kroužek). Pokud se ten rozbije, pak protipíst, který bije po nástroji (majzlíku), když je nástroj bez zátĕže tvrdĕ bije po čelu té hlavy kov na kov. No ta hlava se kvůli tomu rozsypala, její velký fragment vletĕl do válce, no a když na to narazil píst, tak to ojnice nevydržela, zlomila se.

To jsem bohužel hned nepoznal, a při dalším protočení jsem si zadĕlal na velký problém

, protože torzo ojnice se zapřelo do boku skřínĕ a zlomila se klikovka.

V servisu Narexu sice díly mĕli, ale šílenĕ drahé, ojnice 8 stovek (s jehlovými ložisky), klika dalších sedm, ta hlava s gumovým O-kroužkem asi tři. Jenže navíc konstrukce kliky se mírnĕ zmĕnila (zvĕtšili průměr její konce) a já musel koupit ještĕ i nové pohonné ozubené kolo za dalších 5 stovek.

I když to nebyla moje vina, ale v takovém rozbitém stavu jsem ji vrátit nemohl. Takže jsem to pojal jako nájem 2200 Sk

(no ono to bylo asi před 15 lety, to ještě byly koruny, ten čas strašnĕ letí).
Takže buď rád, že skříň toho ASPéčka nebyla zdsleka tak pevná jako u té zbíječky.