Asp FS 61 AR prasklá ojnice

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Asp FS 61 AR prasklá ojnice

#91 Příspěvek od VTjr »

JardaRůžička píše:To Mosquito: Ta prasklina (dokud to nepraskne úplně) u čtyřtaktu z principu funkce nevadí. ...

Krom toho, oni ji zde https://www.justengines.co.uk/shop/engi ... dd621f2711 jako predposlední položku zatím mají také. :wink:
Ale za cenu £30.86 (cca 35€ nebo 920Kč) bych už asi dost zvažoval, zda li má smysl do generálky toho motoru tolik investovat. :roll: I když kdo ví, je to jen o trochu víc než dvojnásobek ceny ojnice. :?
Problém prasklin je v tom, že se mají ve zvyku šířit. :cry: V jejich vrcholu se totiž koncentruje vrubové napětí, které místně snadno překračuje mez pevnosti daného materiálu. Ono šíření praskliny se dá ukončit například vyvrtáním otvoru v tom vrcholu praskliny, co ale v případě bloku motoru by asi nebyl ten nejlepší nápad. :roll:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od Celeron »

Před chvílí jsem fotku toho nabouranýho karteru ukazoval pánovi, co dělal šperkovýho kovotepce. Vzkazuje Vám, že pokud je to hliníkovej odlitek, tak by do svěráku upnul kus ocelový kulatinky menšího průměru než má díra v karteru a kovotepeckým kladívkem by vypouklou část zaklepal zpět a rozklepal to do těsna. https://www.pkmodelar.cz/naradi-pomucky/modelcraft-kulove-kladivko-28g-sh-pha1287-01 To kladívko moc lidí nemá, může se to udělat i malým obyčejným kladívkem za pomocí válcovýho kalenýho kolíku co má vypouklé čelo. Na to je ale potřeba třetí ruka.
VTjr

#93 Příspěvek od VTjr »

V několika posledních Tvých příspěvcích eviduji to, že reaguješ na zakladatele vlákna jako bys viděl nějaké fotky. Tady
Celeron píše:No vidíš, jak Ti to vkládání obrázků jde. :lol:
Nebo tady
Celeron píše:Před chvílí jsem fotku toho nabouranýho karteru ukazoval pánovi, co dělal šperkovýho kovotepce. Vzkazuje Vám, že pokud je to hliníkovej odlitek, tak by do svěráku upnul kus ocelový kulatinky menšího průměru než má díra v karteru a kovotepeckým kladívkem by vypouklou část zaklepal zpět a rozklepal to do těsna. To kladívko moc lidí nemá, ...

Já ale ve vláknu žádný příspěvek s fotkama nevidím. Proč? :?: :?: :?:

Nicméně já takové kladívko mám, ale do té operace bych se s ním rozhodně nikdy nepouštěl. :P Zalepil bych to a basta 8) , nebo koupil karter nový a teprve pak bych se učil tepat kov na tom prasklém kusu. :roll: Nejspíš bych ten prasklý po takových pokusech nakonec vyhodil. :lol:
Přitom já jsem na svém motoru karter narovnával, ale jinak. :wink:
Dostal jsem motor z druhé ruky, měl rozbité zadní víko karteru po havárii. V rámci opravy jsem měnil i ložiska a po zalisování nového zadního ložiska jsem zjistil, že kliková hřídel se neprotáčí volně ale zadrhává. :o Po podrobném prohlédnutí karteru lupou, jsem zjistil, na vnějších bocích montážních patek stopy po svěráku. :x Čili předešlý majitel upínal motor za boky patek do svěráku a tím pádem karter zdeformoval. :cry: Tak jsem musel si na soustruhu vyrobit nástroj na roztahování příslušného vnitřního průměru, co se mi nakonec povedlo tak, že se hřídel v ložiscích začala protáčet volně. :D Ono, když se ložiska vymyjí tak, že v nich není žádné mazivo, tak otáčení kliky by mělo být natolik lehké, že se bude samovolně přetáčet váhou jejího protizávaží do polohy protizávažím dole. :wink: Ale v mém karteru nebyla žádná prasklina.
No a teď kdo zaručí, že tou kovotepeckou činností se nenaruší válcová geometrie karteru? :o Kovotepec možná dovede lecos, ale nemyslím si, že u šperků jsou požadavky na přesnost v tolerancí desetin až setin mm. :|
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od Celeron »

VTjr píše:V několika posledních Tvých příspěvcích eviduji to, že reaguješ na zakladatele vlákna jako bys viděl nějaké fotky.
Já ale ve vláknu žádný příspěvek s fotkama nevidím. Proč? :?: :?: :?: :|

No nejspíš proto, že je zakladatel dává do jinýho vlákna. Hledej. :wink:

Jak vidno, pán je rovnež špičkový kovotepec, když si myslí, že ví víc než člověk, kterej nic jinýho celej život nedělal. :roll:

A propo, V několika posledních Tvých příspěvcích eviduji to, že musíš mít vždy naprosto opačnej názor než já. :mrgreen:
Mosquito

#95 Příspěvek od Mosquito »

To Vtjr:Tady je fotka.Já jsem se učil to sem vkládat.A abych pravdu řekl já osobně bych si to zaklepat kladívkem taky netroufl.Zalepím to a když to praskne,tak bude motor na náhradní díly.Novej karter asi kupovat nebudu.
Přílohy
file(1).jpg
DAF
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od DAF »

Osobně bych se kovotepání karteru také vyhnul. On jeho materiál je poměrně křehký, aby tam pak misto praskliny nebyla díra. Nejsem si jisty, zda pan kovotepec tepal kromě mosazi, stříbra, zlata a dalších vhodných kovů, i lité slitiny Al (třeba zrovna díly motorů).
Na konci prasklin bych vyvrtal malou dírku (opravdu na jejich už "neviditelny" konec, protoze reálně končí až tam a pokud by se odlehčovací otvor udělal "brzo", mohlo by to praskat dál). Důvod, proč dírky na konci, zde byl vysvětlen (praxe potvrzuje). A potom, samo po dobrém odmaštění, zalepit "tekutým" kovem.
Hitec Aurora 9X
MPml

#97 Příspěvek od MPml »

Celeron píše:Před chvílí jsem fotku toho nabouranýho karteru ukazoval pánovi, co dělal šperkovýho kovotepce. Vzkazuje Vám, že pokud je to hliníkovej odlitek, tak by do svěráku upnul kus ocelový kulatinky menšího průměru než má díra v karteru a kovotepeckým kladívkem by vypouklou část zaklepal zpět a rozklepal to do těsna. https://www.pkmodelar.cz/naradi-pomucky/modelcraft-kulove-kladivko-28g-sh-pha1287-01 To kladívko moc lidí nemá, může se to udělat i malým obyčejným kladívkem za pomocí válcovýho kalenýho kolíku co má vypouklé čelo. Na to je ale potřeba třetí ruka.

ten karter je z čehosi, co odpovídá cca 57, akorát Fe v tom bylo cca 3x víc než by mělo být - kdysi jsem nechal dělat rozbor, včetně karterů i od dalších firem.
To s tím "zatepáním" :mrgreen: je mimořádně "dobrý" 8O nápad - akorát by to chtělo kovotepecké kladivko o hmotnosti alepoň 5 kg a Arnolda a jednu ránu.
MPml

#98 Příspěvek od MPml »

Mosquito píše:To Vtjr:Tady je fotka.Já jsem se učil to sem vkládat.A abych pravdu řekl já osobně bych si to zaklepat kladívkem taky netroufl.Zalepím to a když to praskne,tak bude motor na náhradní díly.Novej karter asi kupovat nebudu.

Máš akorát jednu možnost - vymýt to acetonem a zapatlat (tak nějak) nějakým epoxy na odlitky - třeba Belzonou apod.
Další možnost je zkusit dohledat na netu někde zapomenutý karter a koupit ho, dokud je ještě nějaká nepatrná naděje.
MPml

#99 Příspěvek od MPml »

VTjr píše:A tak vzniká začarovaný kruh. Malé spalováčky se nepoužívají, protože nejsou a nejsou, protože je nikdo nevyrábí pro malý zájem. :roll:
Ale nĕkdo přece, MPjet. :wink:
Jenže to jsou detoňáky a tam zas vzniká další problém - neexistence detonačního paliva v bĕžném prodeji.
Takže detoňáky jsou jen pro opravdové staromilce.
Tím vzniká situace úplnĕ obrácená než bylo v dobách mládí nás starmilců. Tehdy palivo D1 a D2 bylo témĕř všude ale naopak žhavíka nebylo čím krmit. A o nitromethanu jsme vĕdĕli jen z doslechu, tedy, že "prohnilí" kapitalisté jej do paliva přidávají. My jsme zápasili s tím jak sehnat, nebo čím nahradit methanol.
Jenže, pokud byde dál klesat výroba, prodej a využívání žhavíků, tak dříve nebo pozdĕji začne být problém i s koupi jejich paliva. Provozovatelé benziňáku jsou zatím v pohodĕ. Ale co když se prosadí elektromobilita natolik, že začnou zanikat čerpací stanice? :o
:lol:

trh pro malé motory v ČR je oproti světu prakticky zanedbatelný (to jen aby bylo jasno, až tu zase budete rozvíjet nějaké klávesnicové :) objevy) - a platí to cca posledních odhadem tak 30 let.
Současný problém není v tom, že by pro malé motory nebyl odbyt, ale pouze v tom, že v současných cenách (ty ceny jsou nastavené po tom čínském rozvratu) neznám nikoho, kdo by měl chuť ty motory vyrábět - když totiž bude v stejné přesnosti vyrábět cokoli jiného, tak to dostane zaplaceno tak o řád (!) líp.
Mj, ti číňaní skončili právě proto, protože to za ty peníze, co si sami zavedli (cíleně si sami zk.... trh) to ani sami vůbec nedokázali vyrábět, natožpak distribuovat.
JardaRůžička

#100 Příspěvek od JardaRůžička »

Mosquito píše:Tady je fotka.
Když vidím detail, udělal bych přesně to, co píše MPml. Tj. po odmaštění zapatlat z vnějšku jakýmkoli epoxidem s obsahem kovu, prodává se jich dost (epoxy plastic steel, Bison metal atd.).
Mosquito

#101 Příspěvek od Mosquito »

Zalepím to.Ale protože jsem posera,tak jsem objednal novou klikovou skříň.Je to od Pelikána za cca750 kč.Otázka na vás chlapi.Mám to přehodit rovnou nebo lítat s tím zalepeným karterem?.A přehodit to až to popř. začne praskat nebo dělat neplechu.Takhle bych jí měl připravenou a až bych časem měnil ložiska,tak bych to celý přehodil do tý nový skříně.Popř. si jí nechal pro sichr kdyby se mi něco podobnýho nebo horšího stalo na dalších dvou stejných motorech který provozuju?Vím,že stát se může cokoliv,ale když to nebude nic dělat,tak snad nic nehrozí né?Jde mi o to jestli nemůže dojít k destrukci toho karteru,tak aby to poškodilo ten zbytek.Ale to by se musel nějak zbortit dovnitř což mi nepřijde jako pravdě podobný.Co mi radíte kluci?Kašlat na to zatím nebo vyměnit hned?
JardaRůžička

#102 Příspěvek od JardaRůžička »

Já bych výměnu neuspěchal, jeví se mi to jako (po úpravě) docela dobře provozovatelné.
Mosquito

#103 Příspěvek od Mosquito »

Taky si myslím,že to bude v pohodě.A když ne,tak to holt přeházím no :D .
VTjr

#104 Příspěvek od VTjr »

Taky si to myslím. 8)
Ale prasklinky jsou v bezprostřední blízkosti patky, která je dost namáhaná vibracemi. :roll: Takže ty dírky na eliminaci vrubového napĕtí bych určitĕ vyvrtal (jak konečnĕ vidím na fotce, celkem asi 4) a vše zalepil tekutým kovem. :wink: Jen pozor, pokud něco zateče dovnitř, tak odstranit, aby o to něco neškrtlo. :roll:
Ale jak se znám, nedalo by mi to a já bych ten karter taky koupil :mrgreen: (dokud je k máni). Tekže já tu koupi vlastnĕ schvaluji. :lol:
Ale taky bych to nepřehazoval hned. :) Starý bych opravil, provozoval a při další nĕjaké opravĕ/servisu přehodil. Zalepené praskliny bych sledoval, pokud by to nějak povolilo, tak bych hned mĕnil. :o

Jinak, Tys mĕl vlastnĕ štĕstí :D , že jak se to torzo ojnice opřelo o stĕnu karteru, tak že praskla ta stĕna a ne klikovka. :wink: Ojnice a karter totiž k mání jsou, zatim co klika už není. :roll:

Totiž, já jsem před pár lety zažil nĕco podobného, ale ne s motorem, ale s pneumatickou sbíječkou, tedy vrtacím kladivem, Narex. Mĕl jsem ji tehdy půjčenou od kamaráda, který se ale o její údržbu moc nestaral. Mĕl v hlavĕ válce rozmlácený tlumící člen (tam se mĕní takový gumový kroužek). Pokud se ten rozbije, pak protipíst, který bije po nástroji (majzlíku), když je nástroj bez zátĕže tvrdĕ bije po čelu té hlavy kov na kov. No ta hlava se kvůli tomu rozsypala, její velký fragment vletĕl do válce, no a když na to narazil píst, tak to ojnice nevydržela, zlomila se. :x To jsem bohužel hned nepoznal, a při dalším protočení jsem si zadĕlal na velký problém 8O , protože torzo ojnice se zapřelo do boku skřínĕ a zlomila se klikovka. :cry: V servisu Narexu sice díly mĕli, ale šílenĕ drahé, ojnice 8 stovek (s jehlovými ložisky), klika dalších sedm, ta hlava s gumovým O-kroužkem asi tři. Jenže navíc konstrukce kliky se mírnĕ zmĕnila (zvĕtšili průměr její konce) a já musel koupit ještĕ i nové pohonné ozubené kolo za dalších 5 stovek. :( I když to nebyla moje vina, ale v takovém rozbitém stavu jsem ji vrátit nemohl. Takže jsem to pojal jako nájem 2200 Sk :wink: (no ono to bylo asi před 15 lety, to ještě byly koruny, ten čas strašnĕ letí).
Takže buď rád, že skříň toho ASPéčka nebyla zdsleka tak pevná jako u té zbíječky. :P
Mosquito

#105 Příspěvek od Mosquito »

To Vtjr:Ty díry bych asi taky vyvrtal.Jaký bys navrhoval průměr těch děr?
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“