Oprava žhavící svíčky - historie, dnes asi blbost

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Oprava žhavící svíčky - historie, dnes asi blbost

#91 Příspěvek od VTjr »

Leon píše:pro igorb
a za mne
vhodně nastaveným konstantním proudem můžu suchou svíčku žhavit až do rána . .nespálím ji . .
. . .

Ale ano, ale pouze za předpokladu, že na ni nebude působí další neelektrický vnĕjší zdroj tepla. Čili tohle určitĕ nebude už platit v běžícím motoru. :P
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Leon

#92 Příspěvek od Leon »

. .jo vnějším teplem stoupne teplota a tím se zvětší odpor vlákna . . co s tím nadělám . . klesne proud a ta jeho druhá mocnina provede celkově co ??
Já nevím . . . mně se svíčky neničily . . asi to dělal ten materiál CCCP . .
zn. nejsem rusofil . . . :)
L
VTjr

#93 Příspěvek od VTjr »

Leon píše:tak dobrá . .
Ukonst ale neřeší proudový imulz do studené spirály, vlákna . . řeším životnost . .
Jinak vše beru . .
L

Jakýkoli proudový impulz studenému vlaknu neublíží, ublíží mu zahřátí nad teplotu tavení vlákna, ale jekmile se začne zahřívat, tak poroste jeho odpor a proud klesne. Takže, při vhodně zvoleném napĕtí k přepálení nedojde.
igorb

#94 Příspěvek od igorb »

Leon píše:.. klesne proud a ta jeho druhá mocnina provede celkově co ??

mozno som prilis zvedavy, ale skusim, mozno aj za ostatnych, das nejaku teoriu okolo toho ako sa moze zmenit ten prud co mal byt povodne zo zdroja konstntneho produ? fakt som sialene zvedavy :- ))))))))

asi ani nezaspim ak to neuvidim
Leon

#95 Příspěvek od Leon »

zdroj konstantního proudu by měl dát do zátěže s proměnným odporem - jsou jisté hraniční podminky pro platnost, ale i do zkratu nebude proud větší, než ten daný
souhlas?
zdroj konstantního napětí dá do zkratu nekonečný proud . . pokud ho to nevyčerpá . . :mrgreen:
souhlas?
A tak spekuluji s onou životností vlakna . . .
Dobrou ., . .
VTjr

#96 Příspěvek od VTjr »

Leon píše:. .jo vnějším teplem stoupne teplota a tím se zvětší odpor vlákna . . co s tím nadělám . . klesne proud a ta jeho druhá mocnina provede celkově co ??

No právě klesne jen v případĕ napájení z tvrdého napĕťového zdroje. :P
Ale pokud použiješ k napájení proudový zdroj, tak ten automaticky zvedne napĕtí aby ten nastavený proud i přes zvýšeny odpor zahřátého vlákna protlačil.
Takže to je právĕ ta tragedie použití proudových regulaci, že ten proud automaticky neklesne a svíčce půjde o život. :cry:
Leon píše:Já nevím . . . mně se svíčky neničily . . asi to dělal ten materiál CCCP . .
L
Původ svíček j v tomto naprosto irelevantní. :mrgreen:
VTjr

#97 Příspěvek od VTjr »

Leon píše:zdroj konstantního proudu by měl dát do zátěže s proměnným odporem - jsou jisté hraniční podminky pro platnost, ale i do zkratu nebude proud větší, než ten daný
souhlas?
zdroj konstantního napětí dá do zkratu nekonečný proud . . pokud ho to nevyčerpá . . :mrgreen:
souhlas?
A tak spekuluji s onou životností vlakna . . .
Dobrou ., . .

Ale kto tu mluví o napĕťovém zdroji do zkratu. Svíčka přece není zkrat. :P

A o životnost vlákna musíš mít obavu až když je vlákno horké. A ne když je na začátku studené. Vlákno nepoškozuje proudový impulz, jakkoli velký, ale jen ta vysoká teplota. Jenže při ní odpor vzroste a proudovy impulz zanikne.

Zamysli se nad tím jak funguje proudový zdroj. Tedy ideální.
Ten dodává konstantni proud, jeho vnitřní odpor je nekonečný a napĕtí může být promĕnné od nuly taky do nekonečna aby jakýmkoli odporem, i nekonečným, protlačilo ten limitnĕ konečný nastavený proud.
Ideální napĕťový zdroj má konstantní napĕtí, nulový odpor a proud promĕnný od nuly do nekonečna, aby při jakkoli malém odporu zátĕže dosáhlo na nĕm úbytek rovný jeho napĕtí, tedy aby to nekleslo.

Samozřejmĕ reálné zdroje nejsou ideální, takže u napĕťového zdroje proud poroste jen po určitou hranici vnitřni odpor je malý ale nenulový. A i u proudového zdroje napĕtí poroste jen po určitou mez, pak už ten konstantní proud ne protlačí. Nicménĕ při bĕžném napájeni Power panelu z 12V akumulátoru, toto stačí na přepáleni i té sovĕtské žhavící svíčky.
Naposledy upravil(a) VTjr dne pát 18.12.2020 0:08, celkem upraveno 1 x.
Leon

#98 Příspěvek od Leon »

. . mám 2x NiCd 1,2V v serii = 2,4V a k tomu v serii odpor ?? který mi svíčku s prac napětím 2,4V žhaví dostatečně pro startování, tak :
- nikdy nemůžu překročit pracovní proud . .spíš jsem podžhaven a při ulití nechám vyšumět palivo ... bylo psáno . .. .
- při rozběhu motoru stoupne odpor . .jak a co ten kvadrát proudu ?? Nevím, svíčky jsem nepálil, proud ze zdroje 2,4V na víc nemá,
protože to nekrmím např 12V NiFe . . :D
Leon

#99 Příspěvek od Leon »

NiFe . .12V pardon . . tak z jiných 12V kvůli starteru ve startboxu . . já nahazuji rukou . .
VTjr

#100 Příspěvek od VTjr »

Stejně jim tim napĕtim 2,4V ubližuješ a nic moc tim ne ziskaváš.
Škodí jim to ne když jsou studené, ale právĕ když jsou už teplé. :P

Klidnĕ můžeš žhavit i ze dvou nikláků v sérii, ale místo srážecího odporu je lepší použit výkonnou křemíkovou diodu, která srazí napĕti skoro nezavisle od velkosti proudu o 0,65 až 0,70V.
Rozhodně to Tvoje žhavení neni žádná katastrofa v porovnání se žhavenim proudovym Power Panelem z 12V akumulátoru.

Pokusím se to vysvĕtlit na číslech, tedy jaký vliv bude mít srážeci předřadný odpor a ta dioda.

Předpokládejme nejprve žhavení z jednoho NiCd článku 1,2V napřímo bez předřadného odporu a ani toho dlouhého kabelu.
Uvažujme odpor studeného vlákna 0,3 Ohm a žhavého 0,6 Ohm.
Studeným vláknem poteže zpočátku proud 4A.
Ale po rozžhavení jen 2A.

Pak uvažujme žhavení ze dvou článků o souhrnnem napĕtí 2,4V a předřadnem srážecim odporem 0,3 Ohm. Studeným vláknem pak poteče proud 2,4V / (0,3 + 0.3 Ohm) = 4A,
Ale rozžhavenym 2,4 V / (0,3 + 0,6 Ohm) = 2,6666A.
Zatím co při zhavení z jednoho článku bude na svíčce stále napĕtí 1,2V, tak při použití srážecího odporu bude napĕtí vyšší = 2,6666A x 0,6V = 1,6V. A to je ten průser! :o
Jelikož tepelný vykon je P = U x I, tak v prvém případĕ to bude 1,2 x 2 = 2,4W, zatím co při napajeni ze 2 článků se srážecim odporem to bude 1,6 x 2,6666 = 4,2666 W. Tedy skoro 2-násobek elektrického tepelného výkonu, ktery se sečte s tepelným výkonem od hoříci smĕsi.
Počátečni tepelný vykon na studeném vláknĕ bude v obou případech stejný 1,2V x 4A = 4,8W
Z toho je vidět, že zatim co v prvním případĕ po rozžhaveni klesne elektricky tepelny vykon na polovinu, tak v druhém jen cca o 11%.

A ještĕ situace napájeni ze 2 článků, ale se sráženim napĕtí o 0,7V sériovĕ zapojenou křemikovou diodou.
Studenym vláknem poteče proud (2,4V - 0,7V) / 0,3 Ohm = 5,6666 A.
Ale rozžhaveným proud (2,4V - 0,7V) / 0,6 Ohm = 2,8333 A.
Proudy jsou sice vyšší, kvůli vyššimu napĕtí a tepelny vykon na rozžhaveném vlaknĕ bude (2,4V - 0,7V) x 2,8333A = 4,8161W, tedy bude taky o něco větší než při použití srážeciho odporu.
Počáteční elektrický tepelný vykon na studeném vláknĕ bude pak 1,7V x 5,6666A = 11,33W, který ale po rozžhaveni klesne vic než na polovinu asi na 42%. V tomto režimu bude ale vĕtši vykon při studeném zalitém vláknĕ mnohem rychleji tu svíčku vysušovat než ve verzi se srážecim odporem.

Je mi jasne, že ty hodnoty odporu mohou být jiné, taky to, že statický vypočet nepostihuje dokonale dynamické chováni obvodu s teplotnĕ zavislého nelineárniho odporu, taky jsem zanedbal vliv vnitřního odporu článků, sériového odporu diody, kabelu a přechodového odporu klipu, ale na samotném principu by jiné hodnoty nic nezmĕnily. :wink:

No a z toho je vidĕt, že jednočlánkové žhavítko je ke svíčce nejšetrnĕjší, další dva způsoby jsou za tepla na tom podobnĕ (protože ve skutečnosti ty hodnoty s diodou klesnou kvůli odporu kabelu a j.), ale s diodou to za studena mnohem rychleji vysušuje svíčku a motory tak lépe startují.
MPml

#101 Příspěvek od MPml »

Leon píše:. .jo vnějším teplem stoupne teplota a tím se zvětší odpor vlákna . . co s tím nadělám . . klesne proud a ta jeho druhá mocnina provede celkově co ??
Já nevím . . . mně se svíčky neničily . . asi to dělal ten materiál CCCP . .
L

a.) fakt píšeš kraviny
b.) odhalím Velké tajemství - fyzika platí pro každého, dokonce i pro toho, co si to nemyslí.
mj. jinak ty "ruský" svíčky s vláknem 0.25 jsou PtIr - takže díky rozměrům vlákna jsou mimořádně odolné vůči obsluze - to totiž cosi vysvětluje (ale samozřejmě tím, jaké to má vlákno, a díru v tělese, tak se taky tak pak v motoru chovají)
Leon

#102 Příspěvek od Leon »

pro VTjr . . . když mi rus napíše, že ta svíce je na 2,4V tak nevím, proč bych tam neměl odpor 0,nula nic který mi navíc slouží jako bočník
k malému měřáčku, abych viděl že to žhaví . .( jestli jsem někde psal 0,3 ohmu, tak se omlouvám, ale do krabičky nepolezu . .
A to, že protejká vo chlup menší proud než by protejkal bez toho vodpůrku mi nikdy nevadilo, myslím si že to není ke škodě a po 35 letech
žhavení mám své zkušenosti . . Dobré . .
Takže rada s diodou je sice hezká a vím jak vypadá voltamperová charakteristika nejen diody . . .
Já proti fyzice nic nenamítám a respektuji ji. A ani proti panu Ohmovy, Kirchofovi, či metodám smyčkových proudů vůbec nic nenamítám.
Někomu uniklo, že dvoučlánkem nežhavím svíci na 1,2 V . . :D
Ještě bych prosím do malé množilky (Ohmův zákon ) vložit pokles napětí článků při zátěži vlivem Ri, poté vliv čistoty mědi v přívodních kablících,
ono to Ró je potvora, přechodové odpory, okolní teplotu vzduchu, a vliv okluzní fronty . . .
Pěkné Vánoce pánové.
Leon
PS - jsou mimořádně odolné vůči obsluze
Ano, já mám rád systemy tzv "idioten sichr und bomben fest" jak říkával náš externí učitel na SPŠE Pce Ing Sieber,
který stál u zrodu počítače Tesla 200 . . licence to francouzské firmy Bull. A tak jsem tam musel zvládnou i nahoře nezmíněnou
metodu uzlových napětí a nějaký ty maticový výpočty . . tenkrát za státních maturit . .
zdzd

#103 Příspěvek od zdzd »

igorb píše:Volakedy sme to robili presne ako pises, dva nife clanky a 2 m dlhy kabel k baterke mimo kruhov. Ale to chcelo si motor dobre pripravit aby chytil na drc (injekcie, podstreky, somarinky, rozdrnkanie, startovanie s pomocnikom hore koleckami atd). Ked sme dostali sulinov na zhavenie, proste som natiahol do difuzora, model dal na kolecka ono to stieklo do sviecky (hlavou dole samozrejme), pripojil zhavenie, z vyfuku som pocul ako to tam syci, klepol do vrtule opacnym smerom a motor spolahlivo bezal, keby som to volakedy ukazal starym pardom na hradeckom kruhu, sli by to do kantiny pol dna rozdychavat :-P

Tak já podobnou zkušenost. Kdysi jsem měl model s invertně montovanou metylovou třicítkou. Žhavil jsem Voráčkem s MAA723 a motor startoval na první drc. Nikdy mne ani nenapadlo, že by s ním mohl být problém. Pak jsem model směnil za vrtulník. Po čase se mi od nových majitelů doneslo, že motor nikdy nešel nestartovat, obrovský problém, nakonec překopali čumák a motor otočili. Pak prý už byl v pohodě.

Čím žhavili oni nevím, ale dokáži si to celkem domyslet...
VTjr

#104 Příspěvek od VTjr »

Leon píše:pro VTjr . . . když mi rus napíše, že ta svíce je na 2,4V tak nevím, proč bych tam neměl odpor 0,nula nic který mi navíc slouží jako bočník
k malému měřáčku, abych viděl že to žhaví . ...

Já jsem napsal, že ty hodnoty jsou jen ilustrativní. :wink: A předpokládal jsem žhavení dnes běžně prodávané svíčky na ~1,5V. 8)

Ale tys taky nenapsal, že jsi používal nějaké starší, mně neznámé ruské svíčky s nominálem 2,4V. 8O

Pokud vím, tak ty jejich dobré svíčky KC-2 byly taky na 1,5V nebo s asi silnějším vláknem z jiné série na 1,7V
Zde je fotka příbalového letáčku k té 1,5V.
KC-2_tenka.jpg

A zde jsou fotky obou stran letáčku k té 1,7V.
KC-2_hruba_01.jpg
To je vlastně vrchní nálepka krabičky 20-kusového balení.
A tohle je letáček k jednotlivé svíčce, vrchní strana:
KC-2_hruba_03.jpg
a zde rubová strana:
KC-2_hruba_02.jpg
Ale ve skutečnosti je na vnitřní straně psáno napětí 1,5+/-0,2V. :roll:

Jinak z nich je zřejmé, že se liší jak druhem tak i množstvím drahé slitiny vlákna.
Ta 1,5V tam má 0,018g slitiny Pt-Ir 10%, ale ta 1,7V tam má 0,02845g slitiny Pt-Ir 15%.
Tedy evidentně má to vlákno silnější.
Rusové na fóru psali, že síla vlákna v KC-2 bývala v jednotlivých sériích různá, kolísala od 0,18 do 0,22mm.
Když uvažuji stejnou rozvinutou délku drátu vlákna (33~35mm), tak to výpočtem podle hustoty téměř přesně odpovídá tomu, že 1,7 má vlákno 0,22mm a 1,5V jen 0,18mm. :P

Jinak MPml psal, že ruské svíčky měly vlákno síly 0,25mm, tak tyto to rozhodně nebyly. :roll:
XDan
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od XDan »

igorb píše:
Nepochybne, Ivan chodi do Hradca kazdy rok doteraz (teda okrem tohoto roku kvoli covidu sme tam neboli)

To je docela škoda, i přes covid se normálně létalo. Až na menší počet účastníků to nebylo špatné. I počasí skvěle vyšlo.
danielskop.xf.cz
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“