Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
strycArtus
Kontaktovat uživatele:

#901 Příspěvek od strycArtus »

Drondys píše:
strycArtus píše:Stále však nevidím problém v celním řízení, ve výběru DPH a cla, ale ve svévolném jednání pošty ve snaze vybrat výpalné za každou cenu. Tím zahlcuje celníky i zásilkami zjevně splňujícími nízké limity a to působí zdržování všech zásilek.

Nikde zde zatím nebylo uvedeno, že ony zadržené zásilky v případě arefa byly zadrženy z vůle České pošty. Mohly být klidně zdrženy jen z vůle celního úředníka nezávisle na vůli pošty.

Ano můžeme se pouze domnívat. Celníci státní úředníci a pro vyměření cla a DPH existují přesná pravidla. Naproti tomu je česká pošta podnikatelský subjekt před privatizací, který zadržením zásilky může vydělat. Pro zadržení zásilky s deklarovanou cenou nižší než limit není žádné přesně stanovené pravidlo, záleží pouze na subjektivních dojmech osoby. Je to obdobné jako nesmyslé měření účelově snížené rychlosti na bezpečném místě provozovaném městskou policií za účelem plnění městské pokladny. Strážníci jsou odměňováni podle výkonu.
aref

#902 Příspěvek od aref »

Jako zadržení takhle malinký lehounký (pár desítek gramů) obálky na který je psána cena a optical media. Přičemž každej může i prohmatem zjistit že tam je pouze krabička s CD je podle mě šikana.. Co se jako můžou domnívat že tam asi je?
aref

#903 Příspěvek od aref »

Za cca hodinu tam znova jdu - už potřetí. Takže jestli někdo má nějakej nápad čím přesně argumentovat, tak budu rád.
Jinak jsem připravenej nehnout se odtamtud dokud se to nevyřeší anebo dokud m+ě nevyvede PČR.
Drondys

#904 Příspěvek od Drondys »

aref píše:Tohle jsou komplet skany těch dopisů:

Vidím tam jako důvod problému uveden odkaz na článek 237 odstavec 4. nařízení Komise (EHS) č. 2454/93 jehož citaci níže přímo uvádím.

Je-li poštovní zásilka (dopisy nebo poštovní balíky), která nebyla zproštěna povinnosti předložení k celnímu řízení na základě prováděcích předpisů k čl. 38 odst. 4 kodexu, předložena k celnímu řízení bez celního prohlášení nebo je-li toto prohlášení neúplné, určí celní orgány formu, jakou má být celní prohlášení podáno nebo doplněno.

Z toho odvozuji, že zásilka byla předložena, ale celní úředník ji odmítl přijmout k celnímu řízení s odkazem na toto ustanovení a Česká pošta jako deklarant tedy musela zásilku odložit do skladu a vyžádat si od adresáta doplňující dokumenty a za to účtuje onen poplatek 96 Kč.

Doporučuji obrátit se na média, protože z tohoto případu je jasně viditelná naprostá marnost dokladování jak ve vztahu ke správné celní deklaraci od odesílatele tak i ve vztahu k doloženým dokumentům od adresáta. Navíc je to evidentně nejednotný postup závislý čistě jen na libovůli když zásilky shodně deklarované nejsou odbaveny stejně.
jirkati
Kontaktovat uživatele:

#905 Příspěvek od jirkati »

aref píše:Za cca hodinu tam znova jdu - už potřetí. Takže jestli někdo má nějakej nápad čím přesně argumentovat, tak budu rád.
Jinak jsem připravenej nehnout se odtamtud dokud se to nevyřeší anebo dokud m+ě nevyvede PČR.

Podle mně nějaký řvaní apod. nemá valnou cenu. Akorát tě fakt vyvedou v klepetech.

Vem si s sebou právníka a kameru. Všechno si v klidu nahraj a dej je k soudu, do televize a ombudsmanovi a pošli stížnost na ČOI a ČTÚ...
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#906 Příspěvek od koulinek »

aref píše:Za cca hodinu tam znova jdu - už potřetí. Takže jestli někdo má nějakej nápad čím přesně argumentovat, tak budu rád.

ono tohle bude těžký a vůbec ti to nezávidím, protože tohle je od nich nepěkné a nelogické, ale v tomto stavu legislativy je to od nich možné a právně se proti tomu asi moc udělat nedá, ledaže by se někdo ponořil do legislativy EU a vyhrabal tam něco co by bylo v rozporu s naší právní úpravou, která tohle má nasvědomí.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
kratas
Kontaktovat uživatele:

#907 Příspěvek od kratas »

Já mohu pouze za sebe zatím říct, že mi věci chodí vcelku v pohodě a zatím mi žádný balíček nezadrželi, ale mám z toho opravdu strach. Zatím mi chodí drobnosti ať už v balíčcích, tak i v obálkách, cena kolem 12-14$ včetně poštovného. Zatím časově vždy opustí HongKong a za 10 dní je to doma. Nejvíce mě překvapila baterka z eBay do foťáku. Tu jsem měl doma do 7mi dnů od zaplacení, přišla v bublinkové obálce a ačkoliv na ni bylo jasně napsáno křehké, pošťačka ti propasírovala do schránky. Naštěstí baterka byla v plastovém pouzdru, takže to přežila, krabička byla KO :).
Pokud mi to zadrží, tak se mi cena díky nesmyslným poplatků zvýší cca o třetinu, to pak bude "bezva".
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
Drondys

#908 Příspěvek od Drondys »

Teď jsem si všiml, že na té fotce zadržené zásilky

http://obrazku.cz/obr700528_img002.jpg

není vůbec vyplněná deklarace viz část nad tou nálepkou DŮVOD DOVOZU a toto nevyplnění by mohlo být důvodem k zadržení zásilky.
aref

#909 Příspěvek od aref »

Drondys píše:

Teď jsem si všiml, že na té fotce zadržené zásilky

http://obrazku.cz/obr700528_img002.jpg

není vůbec vyplněná deklarace viz část nad tou nálepkou DŮVOD DOVOZU a toto nevyplnění by mohlo být důvodem k zadržení zásilky.

Zrovna tuhle zásilku výjimečně poslali v malý papírový krabiččce ve velikosti CD. Ostatní zásilky jsou VŠECHNY v obálkách viz foto..
aref

#910 Příspěvek od aref »

jirkati píše:

Podle mně nějaký řvaní apod. nemá valnou cenu. Akorát tě fakt vyvedou v klepetech.

Vem si s sebou právníka a kameru. Všechno si v klidu nahraj a dej je k soudu, do televize a ombudsmanovi a pošli stížnost na ČOI a ČTÚ...

Sdílím jinej názor - čím víc lidí jako já bude dělat pod. problémy, tím spíš s tím něco budou ochotni sami dělat. Sám vedoucí pošty, kterej nechce mít pod. problémy může díky tomu sám do budoucna iniciovat konec týhle zlodějny nebo nařídit svým zaměstnancům aby pod. zásilky do budoucna tímhle poplatkem nezatěžovali.. Nějaký stížnosti kdesi na ředitelství nebo telekomunikacích je jak vidno zatím nijak moc nezajímaj.. Nejlepší je tlačit přímo u zdroje, ať náprava vyjde z jejich iniciativy - nějakej laxní úředník sedící někde na pošt. ředitelství má na všechno moře času.. Media jsou samozřejmě dobrej nápad, ale já na to nemám tolik času někde celý dny sám lítat po právnících a mediích..

To co v týhle chvíli dělám proto že mi jde o čas - zatím tam moje zásilky ležej a je určitá možnost že by mi je mohli vydat i bez poplatků. Až je pošlou zpátky, začne fáze č.2..
jirkati
Kontaktovat uživatele:

#911 Příspěvek od jirkati »

No, uvidíš jak pořídíš. Každopádně ti fandím.
Pak dej vědět jak to dopadlo.
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#912 Příspěvek od koulinek »

fáze číslo dva bude teprv ta že se šprajcnou a napaří k těm 96 navíc ještě poplatek za skladování. Berte v patrnost že při tom množství zásilek je to poměrně zajímavej business.
Kovboj

#913 Příspěvek od Kovboj »

aref píše:Sám vedoucí pošty, kterej nechce mít pod. problémy může díky tomu sám do budoucna iniciovat konec týhle zlodějny nebo nařídit svým zaměstnancům aby pod. zásilky do budoucna tímhle poplatkem nezatěžovali..

Pošta je především ÚŘAD kde kraluje NAŘÍZENÍ. Nějaký vedoucí s tím neudělá nic, nemá žádnou pravomoc. Jen bude ještě víc naštvaný na všechny kolem. A bude sice naštvaný na své nadřízené, ale s tím nic neudělá. Tak si to vyleje na podřízené - se kterými musíš jednat ty. Takže ve výsledku budou všichni na poště ještě naštvanější než teď ale přitom se reálně nezmění nic.
Drondys

#914 Příspěvek od Drondys »

koulinek píše:fáze číslo dva bude teprv ta že se šprajcnou a napaří k těm 96 navíc ještě poplatek za skladování. Berte v patrnost že při tom množství zásilek je to poměrně zajímavej business.

Pokud si to nevyzvedne což jak vidno evidentně s těmi poplatky nehodlá pak to pošlou zpět jako odmítnutou zásilku a v takovém případě nic platit nebude a nic účtovat nebudou ani podle zákona nemohou. Pošta v takových případech vrací zásilky zpět odesílateli na vlastní náklady. Pokud bude víc takových vrácených zásilek pak na tom pošta dost prodělá. :wink:
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#915 Příspěvek od koulinek »

Drondys píše:
koulinek píše:fáze číslo dva bude teprv ta že se šprajcnou a napaří k těm 96 navíc ještě poplatek za skladování. Berte v patrnost že při tom množství zásilek je to poměrně zajímavej business.

Pokud si to nevyzvedne což jak vidno evidentně s těmi poplatky nehodlá pak to pošlou zpět jako odmítnutou zásilku a v takovém případě nic platit nebude a nic účtovat nebudou ani podle zákona nemohou. Pošta v takových případech vrací zásilky zpět odesílateli na vlastní náklady. Pokud bude víc takových vrácených zásilek pak na tom pošta dost prodělá. :wink:

Nemyslel jsem při nevyzvednutí, spíš v situaci že jim nabude stačit ani těch 96 / balík ale budou požadovat i to skladné aby to vydali, už jen z principu že na to mají nárok.
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“