DJI NAZA pokračování

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
gardenroute

Re: DJI NAZA pokračování

#901 Příspěvek od gardenroute »

celestyn píše:Vibrace NAZy pri klesani...Taky se vam NAZA chova tak jankovite pri sestupu dolu. Jakmile zacnu sestupovat trochu rychlejsim tempem, mam pocit ze je "konec sveta". Pri rychlem stoupani se tak nedeje...
To nemá nic společného s NAZou, ale protože klesáš přímo v proudu turbulencí od vlastních vrtulí, u jednorotorového stroje (vrtulník) může dokonce dojít k tzv. vortex ringu, tzn. propadu ve vlastním vírovém prstenci. Problém je daný charakterem takového multirotorového letadla. Žádná stabilizace se s tím pořádně nevypořádá (zatím), ani takové přímo vertikální nemá příliš smysl, je to pomalé, nestabilní a s některými vrtulemi může dojít k onomu rychlému propadu.
Daleko rychleji a klidněji budeš klesat v např. v dopředném letu (nebo kroužení) a současném ubírání plynu (jak píše Švek).
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
OK2BUH

#902 Příspěvek od OK2BUH »

celestyn píše:Vibrace NAZy pri klesani
==================

Taky se vam NAZA chova tak jankovite pri sestupu dolu.

Chová se ti to úplně normálně. Obdivuji tvou odvahu letět u TV vysílače v rovině antén. Klínovec má 180 kW ERP. Když to vydrželo, tak už to přežije všechno. :)
celestyn
Kontaktovat uživatele:

#903 Příspěvek od celestyn »

gardenroute píše:protože klesáš přímo v proudu turbulencí od vlastních vrtulí, u jednorotorového stroje (vrtulník) může dokonce dojít k tzv. vortex ringu

Dekuju za vysvetleni. Nasel jsem si heslo "vortex ring" a prekvapilo mne mnozstvi zaberu z Phantomu, kde se jim tohle stalo za bezneho letu. Cela koptera se rozkmitala ve velke amplitude naklonu tak, ze se to cele brutalne propadlo dolu. NAZA a asi i jina jednotka se s tim asi nevyrovna a otazka je co si s tim jako pilot pocit. Napada mne prejit okamzite do manual modu a pokusit se zastavit kmitani doprednym letem. Nevim ale jestli se NAZA i v manual modu nesnazi automaticky o korekce pohybu, ktery neni v souladu se signalem z kanalu roll a pitch. Podle mne si tim asi nepomuzu.
Fascination, Rytmus mini, Fokker DVII, Wing-E, T-Rex450SE V2, Spitfire, NAZA M-LITE F550, MAVIC Pro
Honzabr

#904 Příspěvek od Honzabr »

Ahoj kolegové
je tu ale jeden problém,ze začátku na jaře mi to nedělalo až v posledích třech týdnech slunečného a teplého počasí jsem při sestupu postižen stejně jako vy. :roll: Proč to dělá od dvacátého letu (bez upgrade jednotky ) a nedělalo to od počátku v žádném režimu? Někde jsem četl, že jest třeba jednotku z boků polepit černou pásku neb slunce má neblahý vliv na některou součástku. Nevíte otom někdo něco? Přitom druhá qadrokoptéra s Rabbitem to při sestupu nedělala a nedělá a je to jeden z prvních? Jsem z toho lehce rozvrkočen jako někteří z vás.Jinak NAZu V2 mám volně na trupu nezakrytovanou a je jinak boží.
gardenroute

#905 Příspěvek od gardenroute »

Honzabr píše:je tu ale jeden problém,ze začátku na jaře mi to nedělalo až v posledích třech týdnech slunečného a teplého počasí jsem při sestupu postižen stejně jako vy. :roll: Proč to dělá od dvacátého letu (bez upgrade jednotky ) a nedělalo to od počátku v žádném režimu? Někde jsem četl, že jest třeba jednotku z boků polepit černou pásku neb slunce má neblahý vliv na některou součástku. Nevíte otom někdo něco? Přitom druhá qadrokoptéra s Rabbitem to při sestupu nedělala a nedělá a je to jeden z prvních? Jsem z toho lehce rozvrkočen jako někteří z vás.Jinak NAZu V2 mám volně na trupu nezakrytovanou a je jinak boží.
Ale určitě dělalo, dělá to každý multirotor z principu jeho letu a pohonu, pokud velmi rychle klesáš přímo vertikálně dolů bez ŽÁDNÉHO dalšího pohybu, výše popisováno.
A ta černá páska na NAZu ? To je prevence chyby barometru (loni hodně diskutováno v době kulminace NAZA fly away), když na jednotku NAZA přímo svítí slunce , resp. na její konkrétní místo.
Naposledy upravil(a) gardenroute dne čtv 10.07.2014 16:00, celkem upraveno 1 x.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Marek_Km

#906 Příspěvek od Marek_Km »

Honzabr:
Když tak uveď, jakou máš koptéru, rozteče mezi motory, vrtule, vzletovou hmotnost, případně ještě co na ní všechno máš a kde umístěné. Jde i dost o to, jestli ji máš vyváženou.
SAT-HOFMAN
Kontaktovat uživatele:

#907 Příspěvek od SAT-HOFMAN »

gardenroute píše:...dělá to každý multirotor z principu jeho letu a pohonu, pokud velmi rychle klesáš přímo vertikálně dolů bez ŽÁDNÉHO dalšího pohybu, výše popisováno...

Malinko poopravím :wink: dělá to každý multirotor z principu jeho letu a pohonu, pokud pomalu klesáš přímo vertikálně dolů (nový FW PHANTOM do 2m/s, ostatní NAZA do 4,5m/s).
Při klesání 2m/s se klesá třeba z 200m více jak 1,5 min! Pokud potřebuji rychle vyklesat třeba z 200m, tak v manuálu, kde rychlost klesání není nijak omezená to zvládnu za 10s. V manuálu vypnu motory a vrtule netlačí vzduch pod sebe, ale vzduch prochází skrze pomalu se točící vrtule nad copter a žádný "vortex" se nekoná. Chce to mít něco nalítáno a vyvážený stroj a není to žádná věda.
Da se klesat i na zádech, pod plynem, ale to už je trošku adrenalin :lol:
DJI NAZA F-550, YAK 54 CARBON-Z, HOTLINER RAY, QAV250 NAZE32acro
cofe

#908 Příspěvek od cofe »

Ahoj lidi.
Také poprosím o radu.
Zakoupil jsem toho to coptera : DJI021 F450 + Naza-M Lite + GPS + podvozek.
Vlastním dx6i.
Sestaveno, zapojeno, stažen obslužný software a zaregistrováno.
V prográmku dx6i reaguje, povedlo se i nastavit na gear GPS +manuál.
Nedaří se roztočit motory ( vrtule mám dole )
Otázky :
1) je nutné kalibrovat regulátory ( v manuálu je napsáno netřeba - tak jsem to nedělal )
2) zatím se mi nepovedlo kalibrovat GPS ( v paneláku to asi moc nejde ) - může to mít vliv na ovládání motorů?
3) kde může být problém

Zkoušel jsem odarmovat : všechny pozice pák dle manuálu a nedaří se.

Předem děkuji za rady a typy :-)
celestyn
Kontaktovat uživatele:

#909 Příspěvek od celestyn »

cofe píše:Zakoupil jsem toho to coptera : DJI021 F450 + Naza-M Lite + GPS + podvozek.

Mam zcela stejnou sestavu, jen jine radio.

cofe píše:V prográmku dx6i reaguje, povedlo se i nastavit na gear GPS +manuál.

Asi bych doporucil nejak (pokud to jde) nastavit i rezim Atti.

cofe píše:1) je nutné kalibrovat regulátory ( v manuálu je napsáno netřeba - tak jsem to nedělal )

Predpokladam, ze mas original E300 regulatory. A opravdu neni treba s nimi nic delat.

cofe píše:2) zatím se mi nepovedlo kalibrovat GPS ( v paneláku to asi moc nejde ) - může to mít vliv na ovládání motorů?

Kalibruje se kompas, s GPS to nema nic spolecneho. Predpokladam, ze si ti nepodarilo prepinacem modu dostat do kalibracniho reizmu (blika zluta). Chce to prepinat sice rychle, ale ne zas nijak zbesile rychle. Rekl bych exaktne prepnout 7x tam a zpatky behem nejakych 5 vterin a skoncit v manual modu (je tady o tom spousta povidani v tomhle vlakne).

Proc nejdou odarmovat motory bych mozna videl v nejakem trimu (u plynu byva nekdy nutne dat trim dolu co to jde) a hlavne jde o to, jestli mas provedenou kalibraci/centrovani ovladacu !
Fascination, Rytmus mini, Fokker DVII, Wing-E, T-Rex450SE V2, Spitfire, NAZA M-LITE F550, MAVIC Pro
cofe

#910 Příspěvek od cofe »

Děkuji za tak rychlou odpověď.
Ano, mám regulátory E300
Do kalibrace kompasu se dostanu - vodorovně točím, rozsvítí se zelená, dám čumák dolů a točím zhasne zelená a bliká červená ( což je dle manuálu špatně )
Kalibraci kniplů jsem provedl, středy mám v zelený - pohyby kniplů sedí s grafem.
Trim plynu myslíš jen čudlem pod kniplem, či přenastavit přímo v sub trimu?
Dx6i má je 2polohový přepínač - proto jsem zvolil manuál a GPS
celestyn
Kontaktovat uživatele:

#911 Příspěvek od celestyn »

cofe píše:Trim plynu myslíš jen čudlem pod kniplem

Jo. Vim, ze treba u Multiplex radia jsem musel davat trim az dolu co nejvic do minusu. Pak to melo spravny rozsah.
JosefSvejk

#912 Příspěvek od JosefSvejk »

Trim plynu je vedle páčky, ne pod ní.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
cofe

#913 Příspěvek od cofe »

Lidi díky už se točí :-)
kraro

#914 Příspěvek od kraro »

JosefSvejk píše:Trim plynu je vedle páčky, ne pod ní.

Kdy byl problém?
cofe

#915 Příspěvek od cofe »

Nevím.
Znova jsem vše prohlédl.
Znova propojil s PC - prošel nastavení a co se dalo, to jsem znova kalibroval.
Odpojil od PC.
Zapnul a šlape.
Jdu na kontrolu směru točení motorů, no a snad dám vrtule :-)
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“